20 martie - Ziua internaţională a fericirii (ONU)

La data de 20 martie, este celebrată, anual, Ziua internaţională a fericirii ("International Day of Happiness"). A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org.
În 2021, tema Zilei internaţionale a fericirii este "Fericire pentru toţi, pentru totdeauna" ("Happiness for All, Forever"), arată happinessday.org. Toţi oamenii au dreptul la fericire şi bunăstare, iar pentru a atinge acest ambiţios ţel, este nevoie de un efort conjugat, care să înceapă cu fiecare dintre noi şi să continue la nivel de organizaţii, comunităţi, naţiuni şi, în cele din urmă, al întregii umanităţi. Pierderile şi suferinţele cauzate pe întregul mapamond de actuala pandemie reprezintă o dovadă în plus că împărtăşim, cu toţii, aceleaşi nevoi şi vulnerabilităţi. Odată ce pandemia va fi depăşită, cu toţii ar trebui să ne implicăm pentru obţinerea unei lumi caracterizate de fericire, bunăstare şi libertate. În vederea realizării acestui deziderat, ONU a invitat ţările membre încă din iulie 2011, atunci când a adoptat rezoluţia 65/309 intitulată "Fericirea: Spre o abordare holistică a dezvoltării" ("Happiness: Toward a Holistic Approach to Development"), arată iniţiatorul Zilei internaţionale a fericirii, Jayme Illien, conform happinessday.org.
Pentru ziua de 20 martie, happinessday.org, pagina oficială a evenimentului, ne sugerează zece paşi pe care îi putem urma pentru a fi mai fericiţi şi pentru a răspândi fericire în jur. De exemplu, putem anunţa Ziua mondială a fericirii într-un mod creativ, postând pe internet un cântec sau o altă creaţie artistică veselă. Meditaţia, gândirea pozitivă şi acceptarea de sine au un rol important pentru propria stare de bine, căci "fericirea vine din interior". Un alt pas ia în considerare atitudinea faţă de ceilalţi. Un simplu zâmbet adresat unui necunoscut sau reluarea legăturii cu un vechi prieten sau cu o rudă pot constitui motive de bucurie pentru toţi cei implicaţi. Promovarea pe reţelele de socializare a activităţilor care ne fac fericiţi poate fi un alt mod, simplu şi la îndemână, de a lega prietenii şi de a-i inspira pe alţii. Plimbările în natură sunt demonstrate, la rândul lor, ca fiind surse de fericire şi bună dispoziţie.
Nu în ultimul rând, Ziua internaţională a fericirii poate fi sărbătorită prin promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de ONU în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, printre care se află eradicarea sărăciei extreme, accesul universal la educaţie şi la sănătate, reducerea inegalităţilor, combaterea încălzirii climatice.
În 2020, tema Zilei internaţionale a fericirii a fost asemănătoare cu cea de anul acesta: "Mai fericiţi împreună" ("Happier Together"). Organizatorii au dorit, astfel, să sublinieze importanţa pe care grija faţă de bunăstarea semenilor şi a comunităţilor o are pentru propria noastră stare de bine. "Toată lumea vrea să fie fericită - iar viaţa este mai fericită când suntem împreună. Aşa că haideţi să celebrăm umanitatea noastră comună", se arăta pe pagina oficială a evenimentului, www.dayofhappiness.net.
La 20 martie 2020, ONU a dat publicităţii Raportul Fericirii Mondiale ("World Happiness Report"). În plină criză sanitară globală provocată de pandemia de coronavirus, Finlanda a fost desemnată cea mai fericită ţară din lume pentru a treia oară consecutiv, urmată de Danemarca, aflată pe locul al doilea, şi Elveţia, situată pe locul al treilea. Sudanul de Sud şi Afganistan, două ţări sfâşiate de război, ocupă penultimul, respectiv ultimul loc din acest clasament.
Metodologia utilizată a constat în evaluarea răspunsurilor prelevate de la câte un eşantion de persoane din peste 150 de ţări la o serie de întrebări privind percepţia asupra calităţii vieţii personale, pe o scară de la 0 la 10. Printre factorii luaţi în calcul se numără produsul intern brut pe cap de locuitor, ajutoarele sociale, libertăţile individuale sau nivelul de corupţie.
România se situează pe poziţia 47 din 150 în acest clasament, în urcare faţă de raportul publicat în 2019, când ocupa locul 48.
Cele mai fericite ţări sunt cele "în care oamenii au un sentiment de apartenenţă, au încredere unii în alţii şi se apreciază reciproc", a declarat John Helliwell, coautorul raportului.
Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii i-a aparţinut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei ''Economişti pentru pace şi securitate'', un ONG afiliat ONU. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c