DOCUMENTAR: Jane Fonda primeşte premiul Cecil B. DeMille în cadrul ceremoniei Globurilor de Aur (28 februarie)

La 28 februarie 2021, actriţa americană Jane Fonda primeşte prestigiosul premiu Cecil B. DeMille pentru întreaga activitate, în cadrul galei de decernare a Globurilor de Aur.
Distincţia Cecil B. DeMille, numită astfel în onoarea faimosului regizor american, a fost acordată, în premieră, la ediţia din 1952 a Globurilor de Aur. Printre personalităţile marcante ale cinematografiei americane care au primit acest premiu se numără: Walt Disney (1953), Bing Crosby (1960), Fred Astaire (1961), Judy Garland (1962), John Wayne (1966), Kirk Douglas (1968), Frank Sinatra (1971), Alfred Hitchcock (1972), Bette Davis (1974), Sidney Poitier (1982), Paul Newman (1984), Elizabeth Taylor (1985). În ultimii ani, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood a decernat premiul Cecil B. DeMille lui Oprah Winfrey (2018), Jeff Bridges (2019) şi Tom Hanks (2020), potrivit goldenglobes.com.
Actriţă de succes, scriitoare, activistă şi specialistă în gimnastica aerobică, Jane Seymour Fonda s-a născut la New York, la 21 decembrie 1937, potrivit site-ului https://www.janefonda.com.
A păşit în lumea celei de-a şaptea arte pe urmele tatălui ei, actorul Henry Fonda. Jane Fonda este una dintre cele mai mari vedete ale ecranului american din anii 70.
Pe Broadway a debutat în 1960, în producţia "There was a Little Girl" ("A fost odată o fetiţă"), pentru care a primit o nominalizare la prestigioasele premii Tony.
În acelaşi an a debutat şi pe marele ecran, cu un rol în ''Tall Story" ("Nevasta baschetbalistului"), regizat de Joshua Logan.
De-a lungul anilor, a interpretat numeroase roluri de succes. Dintre acestea, amintim pe cele din: "In the Cool of the Day" ("O clipă de răcoare" - 1963), "La Ronde" ("Hora" - 1964), "Hurry Sundown" ("Grăbiţi apusul soarelui" - 1967), "Barefoot in the Park" ("Desculţ în parc" - 1967), "They Shoot Horses, Don't They?" ("Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?" - 1969), "California Suite" ("Hotel California" - 1978), "The Morning After" ("A doua zi dimineaţa" - 1989) şi "The Old Gringo" ("Bătrânul Gringo" - 1989), potrivit filmografiei actriţei publicată în "Dicţionarul de Cinema" realizat de Cristina Corciovescu şi Bujor Rîpeanu (Editura Univers Enciclopedic, 1997).
A lansat, în 1982, caseta video cu gimnastică aerobică "Workout" şi a continuat cu lecţii video de fitness şi yoga, numărul acestora ajungând, până în prezent, la 27.
În aprilie 1991, după trei decenii de cinematografie, Jane Fonda şi-a anunţat retragerea din industria filmului.
În mai 2005, a revenit pe ecran, în "Monster-in-Law" ("Soacra mea e o scorpie"), o comedie în care a interpretat rolul soacrei personajului lui Jennifer Lopez. A urmat comedia "Georgia Rule" (2007), în regia lui Garry Marshall; "All Together" ("Hai să trăim toţi împreună" - 2012), "Peace, Love & Misunderstanding" ("Pace, dragoste & neînţelegere" - 2011) şi "Newsroom" ("Redacţia"), serial TV, difuzat în 2012.
În 2015, a făcut parte din distribuţia filmului "Youth" ("Tinereţe"). Interpretarea rolului Brendei Morel i-a adus premiul Hollywood Film pentru cea mai bună actriţă în rol secundar a anului. Anul 2017 a însemnat o nouă apariţie a actriţei pe marile ecrane, în drama romantică "Our Souls at Night" ("Sufletele noastre noaptea"), alături de Robert Redford, la o distanţă de 50 de ani de când cei doi apăruseră în memorabila peliculă "Desculţ în parc".
A fost de două ori laureată a premiului Oscar pentru cea mai bună actriţă, pentru rolurile din filmele "Klute" (1971), regizat de Alan Pakula şi "Coming Home" ("Întoarcerea acasă" - 1978), regizat de Hal Asby. În total, a avut şapte nominalizări la premiile Oscar.
În 1977 şi 1979, a fost distinsă cu premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru interpretările din peliculele "Julia", respectiv "The China Syndrome" ("Sindromul chinezesc").
A fost de şapte ori laureată a Premiilor Globurile de Aur, de trei ori pentru cea mai bună actriţă: în 1972, pentru rolul din drama "Klute"; 1978, pentru rolul din drama "Julia" şi în 1979, pentru rolul din drama "Coming Home" ("Întoarcerea acasă"). În anii 1973, 1979 şi 1980 i s-a decernat Premiul Henrietta pentru Favorita Filmului Mondial, arată goldenglobes.com. În 1962, a primit Premiul pentru cea mai bună debutantă pentru prestaţia din "Tall Story" ("Nevasta baschetbalistului").
Din palmaresul său nu lipseşte nici Premiul Emmy, obţinut în 1984 pentru mini-serialul "The Dollmaker" ("Creatorul de păpuşi"), inspirat de romanul omonim semnat de Harriette Arnow.
A primit premiul onorific Palme d'Or pentru întreaga carieră în anul 2007. Un premiu similar i-a fost acordat în 2014 din partea Institutului American de Film.
Foto: (c) ETIENNE LAURENT/EPA
În 2017, a fost distinsă cu Leul de Aur onorific pentru întreaga carieră, la Festivalul de Film de la Veneţia, precizează labiennale.org.
În 2019, Jane Fonda a fost inclusă în Muzeul Naţional al Celebrităţilor Feminine (National Women's Hall of Fame, New York), notează womenofthehall.org.
A fost căsătorită de trei ori, cu actorul şi regizorul Roger Vadim, cu scriitorul Tom Hayden, respectiv cu magnatul Ted Turner, de acesta din urmă despărţindu-se în 2001.
A înfiinţat şi a contribuit la mai multe fundaţii caritabile, fiind o activistă pentru ocrotirea mediului înconjurător, sănătate, pacifism, promovarea feminismului şi prevenirea sarcinilor în perioada adolescenţei.
În 2005, şi-a publicat prima parte a autobiografiei, intitulată "Viaţa mea de până acum". În 2011, a lansat încă o carte autobiografică, "Floarea vârstei. Oricând poţi fi în Prime Time", axată pe sfaturi pentru menţinerea unei vieţi active şi fericite după împlinirea vârstei de 50 de ani. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act
Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)
Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai
Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)
În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org