O PERSONALITATE PE ZI: Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, reputat specialist în domeniul otorinolaringologiei

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, personalitate marcantă în domeniul otorinolaringologiei, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, s-a născut la 9 februarie 1936, în localitatea Ghizela, judeţul Timiş. Studiile liceale le-a făcut la Timişoara, apoi a urmat facultatea la Institutul de Medicină din Timişoara.
A fost repartizat, prin concurs, la Spitalul Clinic Griviţa din Bucureşti. S-a pregătit în secundariat la Clinica ORL Colţea, perfecţionându-se sub îndrumarea unor profesori de renume, apoi a obţinut o bursă de studii postuniversitare în Franţa. Aici a învăţat chirurgia cu laser, pe care apoi a introdus-o în specialitatea ORL din România şi ulterior a dezvoltat-o. Din 1979 devine membru al Societăţii Franceze de ORL şi Chirurgie Cervico-Facială.
Reputat specialist în ţară şi în străinătate, prof. dr. Dorin Sarafoleanu a îndrumat generaţii întregi de medici care s-au specializat în ORL.
În anul 1971 a înfiinţat Clinica ORL şi Chirurgie Cervico-facială la Spitalul Griviţa - în prezent Spitalul Clinic "Sfânta Maria" - din Bucureşti, potrivit http://www.adsm.ro/. În 1994, instituţia devine clinică universitară, afiliată Facultăţii de Stomatologie a UMF "Carol Davila", sub conducerea prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Actualmente Clinica ORL şi Chirurgie Cervico-facială din Spitalul Clinic "Sfânta Maria" este Centru de Excelenţă în Chirurgia Endoscopică ORL al UMF "Carol Davila", deţine prioritatea naţională în chirurgia endoscopică a bazei craniului, spaţiilor cervicale profunde şi căilor lacrimale, după cum indică site-ul Spitalului clinic "Sfânta Maria".
Deţine prioritatea naţională în domeniile: Imunologia căilor respiratorii superioare ("Investigaţia imunologică în ORL", 1982, Editura Academiei Române); Chirurgia LASER în ORL ("Chirurgia cu LASER CO2 în otorinolaringologie", Editura Realitatea, 1995); Chirurgia endoscopică funcţională rinosinusală, introdusă în Clinica ORL "Sfânta Maria" în 1993, potrivit http://www.adsm.ro/.
Foto: (c) VLAD STAVRICA/AGERPRES FOTO
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România (din 1993), fondator şi preşedinte de onoare al Societăţii Române de Rinologie (din 2011), de asemenea, a fost membru în Biroul Executiv al EUFOS - Federaţia Europeană a Societăţilor de ORL (1996-2005), preşedinte al Societăţii Internaţionale Francofone de ORL (1996-1998), preşedinte al Societăţii Internaţionale Latine de ORL (2006-2008), membru în comitetul editorial al Romanian Journal of Rhinology, potrivit http://www.adsm.ro/.
Este autor sau coautor al mai multor tratate şi monografii de specialitate, publicate în ţară şi în străinătate, autorul a numeroase articole, lucrări şi comunicări ştiinţifice susţinute la congrese şi conferinţe naţionale şi internaţionale.
Foto: (c) CONSTANTIN CIOBOATA/AGERPRES FOTO
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu şi echipa sa de specialişti au organizat în perioada 26-29 aprilie 2006 la Bucureşti cel de-al 36-lea Conventus ORL Latina. A fost pentru a treia oară când Conventus-ul ORL Latina s-a organizat în România, primul fiind organizat la Bucureşti în 1937, iar cel de-al doilea în 1984. Preşedinte al Congresului din 2006 de la Bucureşti a fost prof. Dorin Sarafoleanu.
Activitatea sa a fost apreciată şi recompensată cu numeroase premii şi distincţii. A fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul "Meritul Sanitar" în Grad de Mare Comandor (2004), de Preşedinţia Senegalului cu "Ordre de Lion" (2001), a primit premii de excelenţă pentru întreaga activitate ştiinţifică ale Societăţii Internaţionale Latine de ORL, Societăţii Francofone de ORL, Societăţii Române de ORL, Societăţii Române de Rinologie. De asemenea, a primit distincţia Meritul Academic (în 2011) şi a fost distins cu Ordinul "Coroana României", în grad de Ofiţer, de Casa Regală a României (în 2015).
La 20 iulie 2017, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Elisabeta, principesa Maria a acordat oficial Înaltul Patronaj celui de-al 42-lea Conventus Latin ORL, desfăşurat în perioada 6-9 septembrie 2017 în România, la Sinaia. La evenimentul de la Palatul Elisabeta a fost prezent şi prof.dr. Dorin Sarafoleanu, preşedintele de onoare al Societăţii Române de Rinologie. AGERPRES/(Documentare: Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și