logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UN SECOL DE CULTURĂ: Lansarea peliculei "The Kid" produsă şi regizată de Charlie Chaplin

Image

Filmul mut "The Kid" - scenariul, regia şi producţia semnate de Charlie Chaplin (Charles Spencer Chaplin - nume complet), care a şi jucat în peliculă - a fost lansat în 6 februarie 1921, potrivit site-ului https://www.imdb.com. Filmul a fost difuzat în România (cu titlul "Piciul") la începutul anilor '70 - atât în cinematografe, cât şi la TVR (în cadrul rubricii "Telecinemateca").

Mulţi dintre admiratorii lui Chaplin consideră că "The Kid" este filmul perfect al său, iar pelicula - se pare - a fost inspirată de o stare emoţională puternică din viaţa personală a artistului, scrie site-ul https://www.charliechaplin.com. Filmul a fost gândit de Charlie Chaplin după un eveniment nefericit - Mildred Harris, o actriţă de 17 ani cu care Chaplin s-a căsătorit în 1918, a născut un copil cu malformaţii, care a trăit doar trei zile. La zece zile după ce propriul său copil a fost îngropat, Chaplin a chemat mai mulţi copii pentru audiţii în studioul său, precizează site-ul dedicat artistului.

Din întâmplare, Chaplin a vizitat o sală de muzică unde repeta o dansatoare profesionistă. La finalul repetiţiei, dansatoarea l-a adus pe fiul său de patru ani - un băieţel frumos numit Jackie Coogan. Jackie era un mim înnăscut, putea imita perfect orice acţiune sau expresie pe care i-a arătat-o Chaplin. În Jackie Coogan, Chaplin şi-a găsit colaboratorul ideal pentru filmul pe care îl plănuia.

 

Sursa foto: www.charliechaplin.com

Filmările au durat peste nouă luni, iar Charlie Chaplin nu a părut niciodată mai perseverent în căutarea perfecţiunii - lucru care îl caracteriza, de altfel - decât în realizarea peliculei "The Kid". A filmat cu răbdare scenele iar şi iar, până când a fost pe deplin mulţumit, precizează site-ul www.charliechaplin.com.

 


Filmul redă povestea unui copil abandonat de mamă după ce aceasta e părăsită de cel care era tatăl copilului, nu înainte de a lăsa, în scutecele bebeluşului, un bilet în care o ruga pe persoana care îl va găsi să-l iubească şi să aibă grijă de el. Mama a lăsat copilul pe bancheta unei maşini parcată în faţa unei case luxoase, sperând că aceia care locuiau în casă îl vor găsi şi îl vor ocroti. Din nefericire, doi hoţi au furat acea maşină, dar auzind scâncetele bebeluşului au oprit, l-au lăsat pe o stradă, apoi au plecat. Charlot - personajul Vagabondului ("The Tramp", potrivit www.imdb.com), întruchipat de Charlie Chaplin - l-a găsit pe micuţ şi l-a luat în cămăruţa modestă, de la mansarda unei case, unde locuia. I-a croit scutece din cămăşile sale, l-a hrănit, l-a crescut. Când micuţul avea cinci ani, a început să "lucreze" împreună cu Charlot. Băieţelul arunca pietre în geamuri şi le spărgea, pentru ca apoi Charlot să le înlocuiască şi să câştige câţiva bani.

 


Pe parcursul acestor ani în care băieţelul a fost crescut de Charlot, mama copilului a devenit o mare artistă, care făcea deseori acte caritabile. Într-o zi, ea a ajuns în cartierul unde locuiau Charlot şi băieţelul, dăruind copiilor dulciuri şi jucării. Pe o străduţă a văzut un copil care o privea, i-a dat o jucărie şi dulciuri. Era chiar fiul ei, dar femeia nu ştia acest lucru. I-a promis micuţului că va mai trece să-l vadă. Iar când l-a revăzut, băieţelul era bolnav. L-a cunoscut pe Charlot, l-a rugat să aibă grijă de copil şi a promis că va trimite un doctor.

 

Sursa foto: cinemagia.ro

A doua zi, doctorul a venit, a consultat băiatul, l-a întrebat pe Charlot dacă e tatăl copilului, iar acesta a spus "Într-un fel, da...", arătându-i doctorului biletul găsit în scutece. Medicul a alertat poliţia şi asistenţii sociali, copilul a fost luat de o echipă de la un orfelinat, dar Charlot a reuşit să-l recupereze. Dându-şi seama că va fi urmărit, nu a mers acasă cu copilul, ci la un adăpost de noapte pentru săraci. Între timp, mama a venit acasă la Charlot să vadă ce face micuţul şi a găsit biletul pe care ea însăşi îl scrisese, când l-a abandonat. Femeia a dat anunţ în ziar că oferă recompensă celui care va găsi copilul. Anunţul a fost citit de cel care administra adăpostul unde se cazaseră Charlot şi copilul. Administratorul a luat băiatul şi l-a dus la poliţie, iar acolo a venit mama copilului şi l-a luat la ea acasă. În final, Charlot s-a dus la casa mamei, acum o celebră artistă, şi s-a reîntâlnit cu copilul.

 


"Este una dintre capodoperele lui Charlie Chaplin, care ne face să şi râdem, să şi plângem. (...) 'Piciul' este o comedie dramatică de mare impact emoţional. (...) Chaplin a reuşit să creeze un tablou al societăţii şi al comportamentului uman, ilustrând foarte expresiv caracteristicile cele mai variate ale omului, de la bruta lipsită de minte, la mama deznădăjduită care este obligată de situaţie să-şi abandoneze copilul, în speranţa că îi va oferi oportunitatea unei vieţi mai bune. Viaţa copilului a devenit într-adevăr bună, dar nu în sens material, ci în sensul că s-a bucurat de toată iubirea şi grija unui vagabond, care - în ciuda condiţiilor materiale scăzute - şi-a asumat întreaga responsabilitate a creşterii copilului. (...) Între vagabond şi copil s-a creat o relaţie puternică, evidenţiată cel mai bine în momentul în care cei doi sunt pe cale de a fi separaţi. (...) Mesajul este cu atât mai impresionant cu cât filmul nu este vorbit, lăsând imaginile şi muzica să creeze întreaga atmosferă", notează site-ul cinemagia.ro, în prezentarea filmului.

 

Sursa foto: www.charliechaplin.com

" 'The Kid' este probabil cea mai puternică simbioză realizată de Charlie Chaplin între comedie şi emoţie, ridicată la maximum. (...) Elementul emoţional al filmului atinge un vârf de intensitate în scenele în care asistenţii sociali încearcă să-l ducă pe băiat la un orfelinat. Când 'The Kid' a fost lansat în februarie 1921, a fost un triumf oriunde a fost arătat, poate cel mai mare triumf al carierei lui Chaplin. Mulţi ani mai târziu, Jackie (John Leslie Coogan - n.r) - băieţelul faimos din 'The Kid', a obţinut un altfel de succes, prin rolul unchiului Fester din seria 'Familia Addams' ", notează site-ul www.charliechaplin.com.

Pe lângă Charlie Chaplin şi Jackie Coogan, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Edna Purviance (în rolul mamei copilului), Carl Miller (în rolul tatălui copilului), Jules Hanft (în rolul doctorului), precizează imdb.com.

În 2011, filmul "The Kid" a fost selectat pentru conservare în Registrul Naţional al Filmelor din SUA de către Biblioteca Congresului, ca fiind "semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic", potrivit site-ului https://www.loc.gov, secţiunea "Complete National Film Registry Listing". AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 27-07-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 27-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.

Documentare 27-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie

Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa

Documentare 26-07-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe

Documentare 26-07-2025 08:30

Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)

La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională

Documentare 26-07-2025 08:00

26 iulie - Ziua Arhivelor Militare

În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is

Documentare 26-07-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 26-07-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu

Documentare 26-07-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 iulie

Este a 207-a zi a anului 2025. Au mai rămas 158 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 56 m și apune la 20 h 48 m. Luna răsare la 07 h 28 m și apune la 21 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 25-07-2025 16:08

Retrospectiva evenimentelor interne 21-25 iulie 2025

Vizita oficială a președintelui Nicușor Dan în Austria, vizita oficială la Chișinău a ministrului Afacerilor Externe, Oana Țoiu, precum și cina de lucru a premierilor României și Ungariei la Palatul Victoria sunt câteva dintre cele mai relevante evenimente pentru actualitatea internă în intervalul 21-25 iulie 2025.

Documentare 25-07-2025 14:07

Săptămâna europeană 21-25 iulie 2025

Liderii Uniunii Europene și ai Japoniei s-au întâlnit la Tokyo, cu prilejul celui de-al 30-lea summit între cele două părți. La Beijing, a avut loc cea de-a 25-a reuniune nivel înalt între Uniunea Europeană și China. Comisia Europeană a adoptat foaia de parcurs și acțiunile de referință care vor fi implementate până în 2027 p

Documentare 25-07-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Între zilele de 25 și 27 iulie, se desfășoară Festivalul Sighișoara Medievală, ajuns la ediția aniversară cu numărul XXX. Programul evenimentului include parade cu domnițe și cavaleri, spectacole interactive, muzică medievală, dansuri și ateliere pentru toate vârstele. Pe scena amplasată în Piața Cetății vor urca artiști pr

Documentare 25-07-2025 09:00

Cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală (25-27 iulie)

Între zilele de 25 și 27 iulie 2025, se derulează cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Programul include parade solemne de domnițe și cavaleri, dansuri exuberante, muzică medievală și concerte folk, potrivit primariasighisoara.ro. 'În Cetatea Sighișoarei, timp de t

Documentare 25-07-2025 08:30

25 iulie - Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (ONU)

Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluția A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie. Acest eveniment global reprezintă o bună oportunitate de a evidenția impactul tragic și profund al înecului asupra familiilor și comunităților și de a oferi soluții salvatoare pe