DOCUMENTAR: Multipla campioană la atletism Gabriela Szabo împlineşte 45 de ani (14 noiembrie)

Multipla campioană la atletism Gabriela Szabo s-a născut la 14 noiembrie 1975, la Bistriţa. A absolvit Universitatea de Sport şi Educaţie Fizică "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. A început atletismul în oraşul natal, fiind descoperită la un cros şcolar de antrenorul emerit Zsolt Gyongyossy, cel care avea să o pregătească în întreaga carieră şi care i-a devenit soţ, în 1999.
"Gabriela Szabo a strălucit opt ani la intensitate maximă ca sportivă, din 1994 până în 2002, obţinând aproape în fiecare an cel puţin câte o medalie la competiţiile de marcă. A intrat în istorie ca prima campioană olimpică la semifond din atletismul românesc - medalia de aur la 5.000 m la JO de la Sydney 2000, obţinând-o după ce a stabilit un nou record olimpic, record care nu a fost doborât până astăzi", scrie site-ul cosr.ro. în prezentarea atletei.
În 1991, a devenit campioană europeană la Salonic (Grecia), în acelaşi an ieşind pe primul loc şi la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Bruxelles.
"Îmi aduc aminte perfect de cursă, nu o să uit niciodată cum domnul Cristian Ţopescu a venit după mine şi mi-a spus: 'Eşti o tânără extrem de talentată, dar să ai grijă de tine şi de modul cum te vei dezvolta de acum încolo'. Aşa că am ţinut minte acele cuvinte", declara Gabriela Szabo într-un interviu acordat AGERPRES, în 2015.
Foto: (c) SANDA BRUMARESCU/Arhiva istorică AGERPRES
Un an mai târziu, a obţinut argintul la Campionatele Mondiale de juniori, desfăşurate la Seul (Coreea de Sud). În 1993 a ocupat locul 1 la Campionatele Europene de la San Sebastian (Spania), iar în 1994 a devenit campioană mondială la Lisabona (Portugalia). În acelaşi an, a stabilit, la Campionatele Europene de la Helsinki (Finlanda), un nou record mondial în proba de 3.000 m, obţinând medalia de bronz, precizează site-ul cosr.ro.
În 1995, la Campionatele Mondiale de sală de la Barcelona (Spania), a devenit cea mai tânără campioană mondială de sală în proba de 3.000 m, iar în 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA), a obţinut argintul la 1.500 m. În 1997 a devenit prima româncă medaliată cu aur la o ediţie a Mondialelor de atletism, la Paris (Franţa).
Sosirea atletei Gabriela Szabo de la Jocurile Olimpice de vara de la Atlanta (SUA), 1996.
Foto: (c) EUGEN ENACHESCU/Arhiva istorică AGERPRES
Un an mai târziu, în 1998, a devenit singura sportivă din lume care, într-un singur an, a obţinut cea mai bună perfomanţă mondială la cinci probe: 1.500 m, o milă, 2.000 m, 3.000 m, 5.000 m.
Anul 1999 i-a adus Gabrielei Szabo titlul de "Atleta Anului" din partea IAAF (forul atletic internaţional) şi "Sportiva Anului în lume", din partea APSM (Asociaţia Presei Sportive Mondiale), ea cucerind trei titluri mondiale în trei probe diferite - la 5.000 m în aer liber, la Sevilla (Spania), la 1.500 m şi 3.000 m în sală, la Maebashi (Japonia), mai scrie site-ul cosr.ro.
Sosirea atletelor Violeta Beclea Szekely, Gabriela Szabo şi Ionela Tîrlea de la Campionatele de atletism în sală, desfăşurate în Japonia, 1999.
Foto: (c) ARTUR MUSTATA/Arhiva istorică AGERPRES
În acelaşi an, s-a impus în cele şapte etape ale circuitului Golden League, disputate la Oslo, Roma, Paris, Monaco, Zurich, Bruxelles şi Berlin, ca şi în Grand Prix-ul de la Munchen.
În 2000, Gabriela Szabo şi-a văzut visul împlinit, devenind campioană olimpică în proba de 5.000 m, la Sydney.
"Imaginaţi-vă un stadion cu 100.000 de spectatori, toţi cu steagurile Irlandei - veniseră să o susţină pe Sonia O'Sullivan. Şi atunci mi-am spus: 'Nu, eu voi deveni campioană olimpică!'. Şi am luptat până la final cu toată forţa şi cu toată energia mea şi am devenit campioană olimpică, într-un finiş superb pe care nu o să-l uit niciodată. Am schimbat tactica în timpul cursei, pentru că Sonia mi-a studiat tactica de competiţie. Cert este că am schimbat-o, ea nu s-a aşteptat să încep un finiş prelungit, credea că o să fac finişul de 200 de metri, dar a fost un finiş de 600 de metri progresiv. Pe ultimii 300 de metri am accelerat foarte tare şi aşa am putut să o pun în dificultate pe Sonia şi să devin campioană olimpică. (...) Şi astăzi, rezultatul pe care l-am realizat la Sydney este record olimpic", mărturisea Gabriela Szabo în interviul acordat AGERPRES.
Gabriela Szabo la sosirea de la Jocurile Olimpice de Vară de la Sydney, Australia, 2000.
Foto: (c) ALEX TUDOR/Arhiva istorică AGERPRES
La aceeaşi competiţie, JO de la Sydney, a obţinut şi bronzul la 1.500 m. Anul următor, la Campionatele Mondiale de sală de la Lisabona (Portugalia), atleta româncă a obţinut doar argintul la 3.000 m, pentru a se revanşa câteva luni mai târziu la Mondialele în aer liber de la Edmonton (Canada), unde a ocupat primul loc în proba de 1.500 m. Ultima performanţă notabilă a realizat-o în 2002, la Campionatele Europene în aer liber de la Munchen (Germania), atleta noastră terminând a doua la 1.500 m.
Gabriela Szabo, 2001.
Foto: Arhiva istorică AGERPRES
Gabriela Szabo a doborât trei recorduri mondiale în sală - la 2.000 m (în 1998), la 5.000 m (în 1999) şi la 3.000 (în 2001) - şi a stabilit un nou record european în aer liber, la 3.000 m (în 2002). A fost desemnată cea mai bună atletă din România de zece ori consecutiv.
Ceremonia de premiere a Gabrielei Szabo după întoarcerea de la Jocurile Olimpice de vară de la Sydney, Australia, 2000.
Foto: (c) SORIN LUPSA/ AGERPRES FOTO
Prin succesele dobândite de-a lungul impresionantei sale cariere, dar şi prin maniera în care le-a obţinut, multipla campioană olimpică, mondială şi europeană Gabriela Szabo s-a impus cu pregnanţă în galeria marilor atleţi ai lumii care au cules admiraţia şi respectul tuturor.
Gabriela Szabo la susţinerea lucrării de Doctorat, la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS), 2009.
Foto: (c) ALEX MICSIK/ AGERPRES FOTO
În 2004, a hotărât să se retragă din activitatea sportivă profesionistă şi a început să studieze pentru master şi doctorat, apoi a fost cooptată de Iolanda Balaş să lucreze la Federaţia Română de Atletism.
Gabriela Szabo şi Iolanda Balaş-Sotter la Adunarea generală a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, 2005.
Foto: (c) DAN CACOVEAN/ AGERPRES FOTO
După retragerea din activitatea competiţională, Gabriela Szabo s-a implicat în numeroase programe care promovează virtuţile sportului. Astfel, a preluat conducerea Asociaţiei ''Sport pentru Viaţă'', având ca scop determinarea cât mai multor oameni să participe la acţiunile dedicate sportului de masă. Din 19 august 2013 deţine şi titlul onorific de Ambasador al turismului românesc alături de alte şapte personalităţi din viaţa culturală şi sportivă românească.
Arenele de Joacă, ediţia a II-a, eveniment organizat de Primăria sectorului 1, în cadrul campaniei "Sport pentru Viaţă" iniţiată de Gabriela Szabo, 2007.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU/ AGERPRES FOTO
În februarie 2013, a fost numită consilier personal al ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu. La 5 martie 2014, a fost învestită în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în Cabinetul Ponta III.
Gabriela Szabo la depunerea jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului la Palatul Cotroceni, 2014.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
A fost numită cetăţean de onoare al oraşelor Bistriţa, Cluj Napoca şi Bucureşti. Pentru întreaga activitate sportivă a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, i-a fost conferit Ordinul naţional "Serviciul Credincios" în grad de comandor, iar din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a primit "Colanul de aur", precizează cosr.ro.
Festivitate în cadrul căreia fostei atlete Gabriela Szabo i s-a decernat Colanul de Aur, distincţie oferită de către Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR), 2008.
Foto: (c) VLAD STAVRICA / Arhiva istorică AGERPRES
De mulţi ani se organizează la Bistriţa, oraşul ei natal, competiţia care îi poartă numele - "Gabriela Szabo Runfest" - unde fosta mare atletă participă, ca şi alte concursuri ori crosuri.
Gabriela Szabo, a luat startul, alături de aproximativ 900 de copii, la cea de-a X-a ediţie a crosului ce îi poartă numele, organizat an de an la Bistriţa, oraşul său natal, 2015.
Foto: (c) TINA TUCUI/ AGERPRES FOTO
"Alerg de câte ori pot. Pentru că în momentul în care promovezi un anumit stil de viaţă, mai precis un stil de viaţă sănătos, trebuie să te şi implici. Şi propriul exemplu contează foarte mult. Aşa că o să mă vedeţi de fiecare dată la acţiunile de promovare, o să mă vedeţi la foarte multe antrenamente în Parcul Herăstrău, unde alerg alături de alţi iubitori de mişcare", spunea Gabriela Szabo în interviul acordat AGERPRES, în 2015.
Din 2017, Gabriela Szabo este director general al Clubului Sportiv Municipal Bucureşti. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru