Comunicat de presă - Universitatea de Vest din Timișoara
'Be the first, become your best!' - proiectul prin care Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) sprijină accesul la educație a primilor studenți din familiile lor, precum și a celor proveniți din medii dezavantajate sau cu dizabilități
Miercuri, 30 aprilie 2025, începând de la ora 13:00, în amfiteatrul A01 al sediului central UVT (bd. sediul principal, Vasile. Pârvan nr. 4, parter) va avea loc evenimentul de lansare a proiectului 'Be the first, become your best!' (cod 323824) implementat de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) în parteneriat cu Colegiul Național ,,Mircea Eliade' (Reșița, județul Caraș-Severin) și Liceul Tehnologic 'Clisura Dunării' (Moldova Nouă, județul Caraș-Severin).
Proiectul își propune să contribuie la combaterea abandonului universitar și la creșterea numărului de absolvenți de studii universitare dintr-o categorie socială foarte specifică, deseori ignorată de măsurile de sprijin existente: tinerii proveniți din familii cu un nivel educațional scăzut, al căror părinți nu au absolvit studii universitare și care ar putea deveni, astfel, primii studenți din familiile lor. Așadar, vor fi sprijiniți atât elevi din această categorie din anii finali ai studiilor liceale, precum și studenți ai ciclului de studii universitare de licență, pentru a le oferi suportul necesar pentru a urma studii universitare. Pe lângă aceștia, în cadrul proiectului vor fi sprijiniți și studenți cu dizabilități sau proveniți din alte categorii dezavantajate, precum și elevi și studenți de etnie romă. Proiectul propune o gamă complexă de activități dedicate beneficiarilor săi, de la sesiuni de consiliere, ateliere pentru dezvoltarea abilităților de studiu până la activități didactice remediale și acordarea de subvenții lunare, similare unei burse de reziliență, precum și sprijin pentru cazare, masă sau echipamente IT.
Obiectivul general al proiectului vizează dezvoltarea și implementarea unui program complex de sprijin, consiliere și orientare educațională și vocațională, activități didactice remediale și suport financiar pentru elevii de la Colegiul Național 'Mircea Eliade' din Reșița și Liceul Tehnologic 'Clisura Dunării' Moldova Nouă, respectiv pentru studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara, provenind din grupuri defavorizate și subreprezentate, în vederea asigurării accesului și participării la studii universitare de calitate.
Proiectul este finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO), programul 'Primul student din familie', având o durată de 36 de luni, desfășurându-se în perioada 2025-2028. Valoarea totală a proiectului este de 7.948.379,18 lei, dintre care finanțarea nerambursabilă se ridică la 6.756.122,30 lei, iar contribuția proprie totală (a UVT și a partenerilor) este de 158.967,58 lei.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
Sprijinirea finalizării studiilor liceale în vederea accesului la învățământul superior pentru 181 de elevi proveniți din grupuri dezavantajate din Colegiul Național 'Mircea Eliade' din Reșița și Liceul Tehnologic 'Clisura Dunării' Moldova Nouă, prin organizarea de activități care să îi ajute să continue studiile, să îi ghideze în alegerea traseului educațional potrivit, să le permită luarea unor decizii informate cu privire la viitorul lor academic și să crească gradul de conștientizare asupra importanței urmării studiilor universitare, pe durata celor trei ani de derulare a proiectului.
Reducerea abandonului universitar cu 90% și îmbunătățirea performanței academice și a competențelor socio-emoționale pentru 200 de studenți proveniți din grupuri dezavantajate ai Universității de Vest din Timișoara, prin servicii de consiliere integrată, suport academic, activități didactice remediale, suport financiar și susținerea costurilor pentru cazare și masă, până la finalul proiectului.
Îmbunătățirea accesului la educație pentru 110 studenți proveniți din grupuri dezavantajate sau cu dizabilități, prin echipamente IT și suport educațional specific, facilitând participarea lor deplină la activitățile academice, până la finalul proiectului. Obiectivul vizează și accesibilizarea UVT pentru 110 studenți proveniți din grupuri dezavantajate sau cu dizabilități prin achiziția de echipamente IT și alfabetizare digitală.
Beneficiari ai proiectului vor fi cel puțin 181 de elevi, înmatriculați în clasele a XI-a și a XII-a la Colegiul Național 'Mircea Eliade' din Reșița și Liceul Tehnologic 'Clisura Dunării' Moldova Nouă, precum și cel puțin 200 de studenți înmatriculați la ciclul de studii universitare de licență la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), cu domiciliul sau reședința legală în România, care provin din grupuri defavorizate și subreprezentate în învățământul universitar.
Pot beneficia de activitățile proiectului elevi de la cele două licee menționate care se încadrează în următoarele categorii:
elevi care provin din familii cu nivel educațional al părinților scăzut - proveniți din familii în care niciunul dintre părinți nu are studii superioare;
elevi care îndeplinesc condițiile de acordare a burselor sociale;
elevi de etnie romă;
absolvenți de liceu din promoțiile ultimilor doi ani care nu au promovat examenul de bacalaureat.
De asemenea, studenții UVT de la ciclul de studii universitare de licență care pot fi parte din grupul țintă al proiectului c parte din următoarele categorii:
studenți cu nivel educațional al părinților scăzut - proveniți din familii în care niciunul dintre părinți nu are studii superioare;
studenți care îndeplinesc condițiile de acordare a burselor sociale;
studenți de etnie romă.
Studenții cu dizabilități vor avea prioritate în procesul de selecție al grupului țintă.
Activități/facilități prevăzute în cadrul proiectului pentru elevii care vor fi selectați în grupul țintă:
programe remediale;
acordarea de subvenții pentru elevi (300 de lei / lună, timp de 12 luni);
suport financiar pentru cazare și masă*;
sesiuni de informare și orientare educațională;
sesiuni de consiliere individuală / de grup;
ghidarea în alegerea traseului educațional potrivit;
webinare de dezvoltare personală pentru elevi;
vizite pentru elevi - 'Descoperă studenția la UVT'.
Activități/facilități prevăzute în cadrul proiectului pentru studenții care vor fi selectați în grupul țintă:
activități de integrare academică în cadrul Săptămânii de inițiere la UVT;
acordarea de subvenții pentru studenți (330 de lei / lună, timp de 18 luni pentru fiecare dintre cei 200 de studenți ce vor fi selectați în grupul țintă în perioada de desfășurare a acestuia);
suport financiar pentru cazare și masă*;
acordarea de echipamente IT (laptopuri)*;
analiza nevoilor educaționale în vederea elaborării programelor de sprijin;
programe remediale;
consiliere individuală și de grup;
mentorat de grup;
ateliere pentru dezvoltarea abilităților de studiu;
ateliere de psihoeducație.
*Aceste facilități se vor acorda doar unor elevi/studenți parte a grupului țintă, în funcție de nevoile identificate și resursele proiectului.
Toate informațiile despre proiect, activitățile desfășurate, posibilitatea de înscriere în grupul țintă sau beneficiarii eligibili vor fi disponibile pe site-ul bethefirst.uvt.ro, iar detalii pot fi solicitate la adresa de e-mail [email protected].
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].