logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

27 septembrie - Ziua mondială a turismului (ONU)

Image

Ediţia din 2020 a Zilei mondiale a turismului care este marcată, în fiecare an, la 27 septembrie, de către 159 de ţări, şase teritorii, doi membri cu statut de observator şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) - agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) -, are ca temă "Turismul şi dezvoltarea rurală", potrivit site-ului http://wtd.unwto.org.

Sărbătorirea acestei zile internaţionale are loc într-un moment de criză, în plină pandemie, iar majoritatea ţărilor din întreaga lume percep turismul ca pe un factor de stimulare a redresării economice, inclusiv în comunităţile rurale în care sectorul turistic este un angajator de frunte şi unul dintre pilonii economiilor.

Celebrarea la 27 septembrie a unei Zile mondiale a turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului din septembrie 1979, de la Torremolinos (Spania), zi în care se aniversează şi adoptarea statutului UNWTO (1970).

Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în anul 1980. UNWTO a dorit ca prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic a turismului.

Reprezentanţii UNWTO stabilesc o temă anuală de dezbatere şi o ţară gazdă în fiecare an, punând astfel în prim-plan probleme de actualitate.

Pentru prima dată în istoria de 40 de ani a Zilei mondiale a turismului, sărbătoarea oficială nu va fi găzduită de un singur stat membru al agenţiei specializate a ONU. În schimb, naţiunile din blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, alături de Chile cu statut de observator) vor fi gazde comune ale Zilei Mondiale a Turismului.

Secretarul General al UNWTO, Zurab Pololikashvili, a declarat, în mesajul oficial de Ziua mondială a turismului, că "în întreaga lume, turismul întăreşte comunităţile rurale, oferind locuri de muncă şi oportunităţi, în special femeilor şi tinerilor". "Turismul permite, de asemenea, comunităţilor rurale să îşi păstreze patrimoniul şi tradiţiile culturale unice, iar sectorul este vital pentru protejarea habitatului şi a speciilor pe cale de dispariţie. Această Zi Mondială a Turismului este o şansă de a recunoaşte rolul pe care îl joacă turismul în afara marilor oraşe şi capacitatea sa de a construi un viitor mai bun pentru toţi", a mai declarat oficialul ONU.

Pentru nenumărate comunităţi rurale din întreaga lume, turismul este un furnizor important de locuri de muncă. În multe zone, turismul rural este unul dintre puţinele sectoare economice viabile, notează site-ul citat. Mai mult, dezvoltarea prin turism poate menţine comunităţile rurale pe linia de plutire. Se estimează că, până în anul 2050, 68% din populaţia lumii va locui în zonele urbane, în timp ce 80% dintre cei care trăiesc în prezent în "sărăcie extremă" locuiesc în afara oraşelor. Situaţia este deosebit de grea pentru tinerii din comunităţile rurale, care au neşansa, de trei ori mai mult, să fie şomeri decât adulţii mai în vârstă. Turismul reprezintă un colac de salvare, oferind tinerilor şansa de a-şi câştiga existenţa fără a trebui să migreze în ţările lor de origine, la oraş, sau în străinătate.

Ziua mondială a turismului din acest an va fi sărbătorită de statele membre ale UNWTO în toate regiunile globului, precum şi în oraşe şi în alte destinaţii, de organizaţiile din sectorul privat şi, individual, de turişti. În acest an, comunităţile din zonele rurale se confruntă şi cu impactul pandemiei de COVID-19. Aceste comunităţi sunt, de obicei, mai puţin pregătite pentru a face faţă impactului pe termen scurt şi pe termen lung al crizei sanitare şi economice. Aceasta se datorează mai multor factori, printre care îmbătrânirea populaţiei, veniturile mai mici şi "decalajul digital" faţă de turismul urban.

UNWTO este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional în ceea ce priveşte turismul responsabil, durabil şi accesibil. România a fost aleasă, la începutul lunii septembrie 2017, la Chengdu (China), în cadrul lucrărilor celei de-a 22-a ediţii a Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului, membră a Consiliului Executiv al OMT (perioada 2017-2019). AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: World Tourism Organization (UNWTO)/Facebook

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Flux Documentare 15-01-2025 11:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 490 de ani de la proclamarea regelui Henric în fruntea Bisericii Anglicane (15 ianuarie 1535)

La 15 ianuarie 1535, regele Angliei Henric al VIII-lea (1509-1547) a fost proclamat oficial șeful Bisericii Angliei. Anterior, la 5 noiembrie 1534, parlamentul englez votase Legea Supremației prin care era definit dreptul regelui Henric al VIII-lea de a conduce în calitate de lider suprem pe pământ Biserica Angliei, înăsprind astfel legăturil

Flux Documentare 15-01-2025 10:00

DOCUMENTAR: 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie)

Poetul Mihai Eminescu (Eminovici - numele la naștere) s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. ''Opera lui M. Eminescu, cel mai mare poet român, se explică nu numai printr-o excepțională înzestrare nativă, ci și printr-o neobișnuită aspirație spre cunoaștere, print

Flux Documentare 15-01-2025 08:00

15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale

La 15 ianuarie este marcată, în fiecare an, începând din 2011, Ziua Culturii Naționale, data aleasă fiind aceea a nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Născut la Botoșani, 'poetul nepereche' a fost și prozator, dramaturg și jurnalist, iar critica literară postumă l-a catalogat drept cea mai importa

Flux Documentare 15-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Explozia titanică a voinței individuale, aspirația către un absolut al neatârnării, către 'a nu avea alt stăpân în afara rațiunii proprii', capătă, uneori, de la Renaștere încoace, o tentă ușor maniacală: libertatea devine un scop în sine când nu e pură demagogie sociologică. Din unghiul acestei epidemii a emancipării, nu e li

Flux Documentare 15-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul Greco-catolice Sf. cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul Romano-catolice Ss. Arnold Janssen, pr.; Arsenie, pustnic Sfinții Cuvioși Pavel Tebeul și Ioan Colibașu sunt pomeniți în calendarul cr

Flux Documentare 15-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 ianuarie

Este a 15-a zi a anului 2025. Au mai rămas 350 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 48 m și apune la 17 h 02 m. Luna apune la 09 h 05 m și răsare la 18 h 40 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 14-01-2025 10:00

DOCUMENTAR: Anul Nou pe stil vechi (14 ianuarie)

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, credincioșii ortodocși de rit vechi sărbătoresc, la o săptămână după Crăciunul pe stil vechi (7 ianuarie), trecerea în noul an. Anul Nou este marcat, conform calendarului iulian sau pe stil vechi, în data de 14 ianuarie. În țara noastră, Crăciunul și Anul Nou pe stil vechi sunt sărbătorite în comunitățile

Flux Documentare 14-01-2025 09:00

14 ianuarie - Ziua mondială a logicii (UNESCO)

Ziua mondială a logicii este sărbătorită, în fiecare an, la 14 ianuarie, având ca scop încurajarea cooperării internaționale, promovarea dezvoltării logicii, atât în cercetare, cât și în predare, sprijinirea activităților asociațiilor, universităților și a altor instituții care au ca obiectiv logica, îmbunătățirea înțeleg

Flux Documentare 14-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Legea morală nu are sens decât într-o lume a ordinii perfecte. Hazardul nu poate fi administrat. Pentru a veni în cuprinsul realului cu un set de comandamente legitime, trebuie, mai întâi, să postulezi coerența lui de principiu. Dacă realul e arbitrar, întâmplător, haotic, el nu poate valida nicio lege și nu are nevoie de lege.

Flux Documentare 14-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 ianuarie

Ortodoxe Odovania praznicului Botezului Domnului; Sf. Cuv. Mucenici din Sinai și Rait; Sf. Nina, luminătoarea Georgiei Greco-catolice Sf. cuv. m. uciși în Sinai și în Rait Romano-catolice Ss. Felix de Nola, pr. m.; Ioan-Anton Farina, ep.

Flux Documentare 14-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 ianuarie

Este a 14-a zi a anului 2025. Au mai rămas 351 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 49 m și apune la 17 h 01 m. Luna apune la 08 h 33 m și răsare la 17 h 26 m. Lună Plină 00 h 26 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 13-01-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Etica tradițională alunecă, adesea, într-un delir al generalizării. Ea își construiește normativitatea pe genul proxim al individualității umane, trecând, totalitarist, peste tot ce e diferență specifică. Or, în plan moral, ca și în patologia medicală, nu există boli, ci bolnavi.' - Andrei Pleșu, ('Minima moralia', Editura Carte

Flux Documentare 13-01-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcop de Nisibe Greco-catolice Sf. m. Ermil și Stratonic; Sf. ep. Ilarie de Poitiers Romano-catolice Sf. Ilarie, ep. înv. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua de 13 ianuarie.

Flux Documentare 13-01-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 ianuarie

Este a 13-a zi a anului 2025. Au mai rămas 352 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 49 m și apune la 17 h 00 m. Luna apune la 07 h 52 m și răsare la 16 h 12 m.

Flux Documentare 12-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cei fricoși mor de multe ori înainte de moarte, în timp ce luptătorii viteji gustă doar o singură dată în viață moartea.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009)