logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UN SECOL DE CULTURĂ: Scriitorul Hugh Lofting publică primul volum în care Dr. Dolittle vorbeşte cu animalele

Image

Pe 21 iulie 1920, a fost publicată "The Story of Doctor Dolittle", scrisă şi ilustrată de Hugh Lofting, prima din seria celor douăsprezece cărţi care îl au ca personaj principal pe doctorul Dolittle, potrivit www.amazon.com/Story-Doctor-Dolittle-Classic-literature.

Doctorul, care putea vorbi cu animalele, a văzut pentru prima dată lumina în scrisorile ilustrate ale lui Hugh Lofting către copiii săi, scrise din tranşee în timpul Primului Război Mondial. Pe front fiind, nu a dorit să le povestească copiilor săi despre brutalitatea războiului, despre evenimentele groaznice care ar fi putut să le inspire coşmaruri ori despre zilele obositoare care i-ar fi plictisit, şi a ales să scrie scrisori imaginative, creând personajul Doctor Dolittle, un medic respectat şi un burlac liniştit care locuieşte cu sora sa în micul sat englez din Puddleby-on-the-Marsh. Aceste scrisori au stat la baza cărţilor lui Lofting.

După întoarcerea din război, a scris prima carte a seriei, "Povestea doctorului Dolittle", în care personajul principal navighează în Africa şi salvează un grup de maimuţe bolnave, potrivit study.com/academy/lesson/hugh-lofting. Cartea a avut un succes instantaneu şi a fost urmată, în 1922, de volumul "Călătoriile doctorului Dolittle" ("Voyages of Doctor Dolittle"), pentru care a primit, în 1923, Medalia Newbery.

Au urmat alte opt cărţi, iar după moartea lui Lofting au apărut alte două volume, compuse din scurte însemnări nepublicate. Seria de cărţi a fost adaptată de multe ori pentru film şi televiziune, pentru teatru şi radio. Cea mai recentă adaptare este filmul "Dolittle", cunoscut şi sub numele "The Voyage of Doctor Dolittle", a cărui lansare a avut loc la începutul anului 2020 în mai multe ţări. O proiecţie specială a filmului a avut loc în piaţa Leicester din Londra, Marea Britanie, la 25 ianuarie 2020, la care au fost prezenţi o mare parte din cei care au contribuit al realizarea filmului, potrivit EPA.

Prin opera sa construită, în principal, în jurul personajului fictiv, doctorul John Dolittle, care a căutat să ajute animalele învăţând limba lor, Lofting este considerat unul dintre clasicii literaturii pentru copii.

Hugh John Lofting s-a născut la Maidenhead, în Berkshire, Anglia, la 14 ianuarie 1886, părinţii săi fiind Elizabeth Agnes şi John Brien Lofting. La vârsta de opt ani, Hugh, care avea patru fraţi şi o soră, a fost trimis să studieze la Mount St. Mary's College din Sheffield. Mai târziu, a plecat în Statele Unite, completându-şi educaţia cu o diplomă în inginerie civilă şi arhitectură la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. În 1906, s-a întors în Anglia pentru a-şi finaliza cursurile la London Polytechnic. În anii de facultate a scris piese de teatru şi nuvele, potrivit biography.yourdictionary.com.

După ce a obţinut diploma în 1907, a călătorit peste tot în lume urmându-şi profesia de inginer civil. La început a practicat arhitectura, apoi a lucrat ca inspector în Canada. În următorii doi ani a călătorit în Africa de Vest şi Cuba, unde a ocupat funcţia de inginer feroviar, până în 1912, când s-a întors în SUA, hotărând că ingineria nu era pentru el.

S-a mutat la New York pentru a se dedica carierei de scriitor şi a început să trimită articole şi nuvele revistelor din oraş. În ciuda faptului că a locuit în SUA, Hugh Lofting nu a devenit niciodată cetăţean american.

Izbucnirea Primului Război Mondial i-a întrerupt cariera de scriitor. Evenimentele din timpul războiului au avut însă un impact considerabil asupra lui. Iniţial, a lucrat pentru serviciul ministerului britanic de informaţii de la New York. Doi ani mai târziu, în 1916, s-a alăturat armatei britanice. A luptat în Franţa, unde, în 1917, a fost grav rănit. După o perioadă lungă petrecută în spital a fost externat şi trimis la familia sa din Statele Unite. S-au mutat în Connecticut, Hugh Lofting concentrându-se asupra scrisului. A scris şi câteva cărţi pentru copii care nu-l aveau ca personaj pe Dr. Dolittle.

A fost căsătorit de trei ori şi a avut trei copii, dintre care, fiul său Christopher, ca executor testamentar al moştenirii literare, a fost cel care s-a ocupat de opera părintelui său, editând şi reeditând, publicând o lungă suită de volume postume.

Hugh John Lofting a murit la 26 septembrie 1947 la Santa Monica, California în SUA.

În anii '70, cele douăsprezece cărţi care îl au ca personaj principal pe doctorul Dolittle au fost puse pe lista neagră timp de aproape două decenii, deoarece unele pasaje au fost considerate rasiste. În 1988, au fost lansate ediţii revizuite ale cărţilor. Fiul lui Lofting, Christopher, a susţinut revizuirile, spunând că tatăl său ar fi modificat el însuşi pasajele respective. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit