DOCUMENTAR: 140 de ani de la naşterea marelui actor Constantin Tănase (5 iulie)

Constantin Tănase, actor de scenă şi de vodevil, celebru cupletist şi figură cheie în teatrul de revistă românesc, s-a născut la 5 iulie 1880, în Vaslui.
A avut primul contact cu teatrul prin frecventarea spectacolelor de la Grădina "Pârjoala", unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu şi I.D. Ionescu. De aici s-a inspirat în crearea unui grup de teatru de amatori împreună cu prietenii, cu care juca scene din piesele "Meşterul Manole", "Căpitanul Valter Mărăcineanu" sau "Constantin Brâncoveanu", potrivit biografiei de pe site-ul http://www.teatrultanase.ro/.
În 1896, în ciuda dorinţei sale de a deveni actor, s-a înscris la Liceul militar din Iaşi, unde a fost respins. A plecat la Brăila, unde a frecventat, o scurtă perioadă, Liceul "Nicolae Bălcescu". Aici s-a împrietenit cu învăţătorul şi scriitorul Ion Adam, care i-a oferit tânărului de 18 ani catedra sa din Curseşti, Rahova. S-a mutat, apoi, ca învăţător la Harşoveni, Poeneşti, unde învăţase poetul Alexandru Vlahuţă.
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU / AGERPRES FOTO
Corpul de balet al Teatrului 'Constantin Tănase'; în cadrul spectacolului de revistă ”Savoy-Savoy”, Bucureşti,1988.
Constantin Tănase şi-a dezvoltat rapid un stil propriu de predare, aducând muzica şi gimnastica pe primul loc, lucru care a atras noi elevi către şcoală. Ajuns o persoană apreciată în localitate, a atras însă şi antipatia câtorva personalităţi locale, care nu îi apreciau metodele, Tănase fiind dat afară, în cele din urmă, mai scrie sursa indicată.
În octombrie 1899, în Bucureşti fiind, s-a înrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucureşti. După efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, pe care le-a absolvit în 1905. A început să lucreze în teatru, iar în 1917 s-a căsătorit cu Virginia Niculescu.
În 1919 a pus bazele trupei de teatru "Cărăbuş" din Bucureşti, împreună cu care avea să creeze o tradiţie de teatru de cabaret/ revistă pe parcursul următorilor 20 de ani - tradiţie prezentă şi astăzi, mai ales la Teatrul de revistă "Constantin Tănase", se arată în biografia de pe site-ul Teatrului care îi poartă numele.
În tradiţia marilor actori de comedie, a creat o tipologie de personaj, acela al cetăţeanului simplu, umil şi necăjit, tot timpul în conflict cu birocraţia aparatului de stat; personajul său, în costumul său clasic, cu pătrăţele, crizantemă la butonieră şi bastonaş, a devenit reprezentantul unei întregi categorii sociale - lucru care îl va aduce în atenţia cenzurii.
Împreună cu "Cărăbuş", Constantin Tănase a făcut numeroase turnee în ţară, dar şi în afară. La "Cărăbuş" s-au lansat numeroşi artişti, între care Maria Tănase şi Horia Şerbănescu.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
Actorul Constantin Tănase (dr.) în timpul unui spectacol cultural organizat în sala Cinematografului 'Aro'' (actual 'Patria'), Bucureşti; 31 august 1939.
Cu puţin timp înainte de moartea sa, Tănase compusese un cuplet ("Rău era cu 'der, die, das' / Da-i mai rău cu 'davai ceas' / De la Nistru pân' la Don / Davai ceas, davai palton / Davai ceas, davai moşie / Haraşo, tovărăşie"). După mai multe reprezentaţii a fost arestat şi i s-a ordonat să nu mai joace piesa. La următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mâinile "bandajate" cu ceasuri de mână. Spectatorii l-au aplaudat frenetic, deşi actorul nu a scos niciun cuvânt. Apoi şi-a deschis pardesiul, scoţând la iveală un imens ceas cu pendulă. Arătând către acesta, a spus doar: "El tic, eu tac, el tic, eu tac", se arată pe http://www.teatrultanase.ro/.
Din portofoliul de filme, amintim "Peripiţiile călătoriei lui Rigadin de la Paris la Bucureşti" (1924, film mut), "Visul lui Tănase" (1932), "Răbdare Tănase!" (1943).
La 11 aprilie 1932 avea loc premiera (românească) a filmului-scheci "Visul lui Tănase", realizat la Berlin de N. Kiriţescu şi avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal.
Foto: (c) MIHAI ALEXE / AGERPRES FOTO/ARHIVĂ
Monumentul actorului Constantin Tănase, Cimitirul Bellu, Bucureşti; 23 iulie 1990.
Actorul Constantin Tănase a murit în Bucureşti, la 29 august 1945.
Una dintre cele două case de cultură din Vaslui îi poartă astăzi numele.
Începând cu anul 1970, la initiaţiva teatrologului Valentin Silvestru (1924-1996), se organizează, din doi în doi ani, Festivalul Umorului "Constantin Tănase".
În 1999, a fost lansată emisiunea de timbre "Mari Actori de Comedie", pe timbrul cu valoarea nominală de 3.100 lei fiind portretul actorului Constantin Tănase. Pe celelalte timbre din emisiune au apărut Grigore Vasiliu Birlic, Toma Caragiu, Charlie Chaplin şi Stan şi Bran, mai indică http://www.teatrultanase.ro/.
Actorul Vasile Muraru, în cadrul spectacolului ”Suta lui Tănase”, montat pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", 1 noiembrie 2019.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
În noiembrie 2019, a avut loc premiera spectacolului "Suta lui Tănase", un spectacol dedicat aniversării centenarului Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" (100 de ani de la înfiinţarea ''Companiei Cărăbuş"), dar şi marelui actor Constantin Tănase. AGERPRES/ (Documentare-Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
* Explicaţie foto din deschidere: Constantin Tănase (ctr.) susţine un spectacol pentru soldaţii români aflaţi pe front, alături de o formaţie de artişti, Bucureşti, 8 iulie 1942.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc