logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

25 iunie - Ziua internaţională a navigatorului (IMO)

Image

Ziua internaţională a navigatorului ("Day of the Seafarer") se sărbătoreşte, anual, la 25 iunie, în 2020 împlinindu-se zece ani de la instituirea acesteia.

Tema campaniei din 2020 este: "Navigatorii sunt lucrători cheie" ("Seafarers are Key Workers"), potrivit site-ului Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO), www.imo.org.

În acest an, navigatorii sunt în prima linie a pandemiei de COVID-19, jucând un rol esenţial în menţinerea fluxului de mărfuri vitale, cum ar fi alimente, medicamente, echipamente medicale şi consumabile sanitare. Cu toate acestea, criza sanitară şi economică a dus la condiţii de muncă dificile pentru navigatori, incluzând incertitudini şi dificultăţi cu privire la accesul în porturi, reaprovizionare, schimbări de echipaj şi repatriere. Campania de Ziua internaţională a navigatorului (2020) invită statele membre să recunoască navigatorii ca fiind lucrători cheie şi să le ofere sprijinul, asistenţa şi opţiunile de călătorie în timpul pandemiei.

Secretarul general al IMO, Kitack Lim, i-a asigurat, printr-un mesaj, pe navigatorii de pretutindeni că Organizaţia Maritimă Internaţională înţelege problemele cu care se confruntă aceştia în timpul pandemiei de coronavirus şi a lucrat neobosit la toate nivelurile pentru a găsi soluţii pentru marinari. Secretarul general a cerut statelor membre IMO şi companiilor de transport maritim să adopte o abordare practică şi pragmatică în probleme precum schimbările de echipaj, aprovizionarea, reparaţiile, certificarea şi autorizarea navigatorilor.

Campania 2020 "Day of the Seafarer" aduce un omagiu navigatorilor, recunoscându-le sacrificiul şi problemele cu care aceştia se confruntă. Mulţi navigatori sunt plecaţi de acasă de luni de zile şi nu sunt siguri când vor putea reveni din cauza restricţiilor de călătorie. Campania urmăreşte, de asemenea, sensibilizarea cu privire la munca depusă de navigatori ca răspuns la pandemie şi să le mulţumească pentru contribuţie.

Decizia de a institui Ziua internaţională a navigatorului (sau a marinarului) a fost luată la conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale de la Manila (Filipine) din 2010, unde au fost adoptate revizuiri la Convenţia internaţională privind standardele de pregătire, certificare şi efectuare a serviciului de cart (Convenţia STCW) şi a Codului de asociat.

Site-ul www.imo.org menţionează că scopul sărbătoririi acestei zile este de a se recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, la economia mondială şi la societatea civilă în ansamblu. Rezoluţia Organizaţiei Maritime Internaţionale "încurajează guvernele, organizaţiile de transport maritim, companiile, proprietarii de nave şi toate celelalte părţi interesate să promoveze în mod corespunzător Ziua navigatorului şi să ia măsuri pentru a-l celebra în mod semnificativ".

Ziua internaţională a navigatorului este marcată, în fiecare an, şi în România.

La 3 aprilie 2020, Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN), organizaţie reprezentativă la nivel naţional şi internaţional, a solicitat Guvernului desemnarea marinarilor ca "lucrători cheie", conform Circularei IMO 4204 şi a Ghidului Comisiei Europene pentru măsurile de gestionare a frontierelor statelor membre.

Potrivit SLN, în contextul crizei COVID-19, măsurile excepţionale luate de ţările lumii au dus la imposibilitatea efectuării schimburilor de echipaje la navele implicate în transportul maritim care asigură fluxul de materiale medicale vitale, produse agricole necesare şi alte bunuri şi servicii peste graniţe şi în acest context soluţia rezidă în acordarea unui statut special navigatorilor din marina comercială, după modelul adoptat de Marea Britanie.

"Navigatorii care se repatriază şi părăsesc navele sunt sănătoşi din toate punctele de vedere, testaţi profesional şi nu necesită perioade de carantinare instituţionalizată. La fel, cei care pleacă pe nave trebuie să fie sănătoşi, să fie testaţi şi să aibă rezultat negativ pentru COVID-19 la plecarea din ţară şi la urcarea pe nave. Numai aşa se poate asigura menţinerea navelor în operaţiuni economice vitale şi în menţinerea lanţului de aprovizionare la nivel global. Navigatorii sosesc de pe navele lor, din medii izolate, departe de pandemie şi sunt dotaţi de armatori cu echipamente de prevenţie pe timpul deplasării către casă, aceştia riscând însă să se infecteze cu noul coronavirus dacă sunt carantinaţi instituţional în România, laolaltă cu orice persoane care vin din ţări cu epidemii de coronavirus", afirma liderul SLN, Adrian Mihălcioiu.

Conform acestuia, în România există circa 16.000 de navigatori care lucrează pe nave de marfă şi alţi 12.000 de marinari care lucrează pe navele de pasageri. Dintre ei, 3.500 sunt în prezent în impas din cauza pandemiei de COVID-19. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: imo.org

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Flux Documentare 13-01-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Etica tradițională alunecă, adesea, într-un delir al generalizării. Ea își construiește normativitatea pe genul proxim al individualității umane, trecând, totalitarist, peste tot ce e diferență specifică. Or, în plan moral, ca și în patologia medicală, nu există boli, ci bolnavi.' - Andrei Pleșu, ('Minima moralia', Editura Carte

Flux Documentare 13-01-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcop de Nisibe Greco-catolice Sf. m. Ermil și Stratonic; Sf. ep. Ilarie de Poitiers Romano-catolice Sf. Ilarie, ep. înv. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua de 13 ianuarie.

Flux Documentare 13-01-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 ianuarie

Este a 13-a zi a anului 2025. Au mai rămas 352 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 49 m și apune la 17 h 00 m. Luna apune la 07 h 52 m și răsare la 16 h 12 m.

Flux Documentare 12-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cei fricoși mor de multe ori înainte de moarte, în timp ce luptătorii viteji gustă doar o singură dată în viață moartea.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009) 

Flux Documentare 12-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia Duminica după Botezul Domnului Greco-catolice Duminica după Botezul Domnului. Sf. m. Tatiana Romano-catolice Botezul Domnului Ss. Arcadie, m.; Cezara, călug.; Tatiana, m. Sfânta Muceniță

Flux Documentare 12-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 ianuarie

Este a 12-a zi a anului 2025. Au mai rămas 353 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 59 m. Luna apune la 06 h 57 m și răsare la 15 h 03 m.

Flux Documentare 11-01-2025 08:30

DOCUMENTAR: 5 ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China (11 ianuarie 2020)

La 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces provocat de ''noul'' coronavirus în China. Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apăru

Flux Documentare 11-01-2025 08:00

11 ianuarie - Ziua Artei Fotografice în România

Ziua Artei Fotografice în România este sărbătorită, în fiecare an, la 11 ianuarie, fiind dedicată pictorului și fotografului Carol Popp de Szathmáry, care venea pe lume, în această zi, în 1812, la Baia Mare. Carol Popp de Szathmáry este recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război din lume, pot

Flux Documentare 11-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Virtutea adevărată e să faci în ascuns, fără să fii văzut, ceea ce este cu putință să săvârșești și înaintea întregii lumi.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009) 

Flux Documentare 11-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie Greco-catolice Sf. cuv. Teodosie cel Mare Romano-catolice Ss. Honorata, fc.; Teodosie, călug. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este

Flux Documentare 11-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 ianuarie

Este a 11-a zi a anului 2025. Au mai rămas 354 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 57 m. Luna apune la 05 h 50 m și răsare la 14 h 03 m.

Flux Documentare 10-01-2025 13:44

Săptămâna europeană 6-10 ianuarie 2024

Declarațiile șefei diplomației europene privind aprovizionarea Transnistriei cu gaz rusesc, declarațiile premierului slovac referitoare la eventuala oprire a ajutorului pentru Ucraina, adoptarea de către Guvernul de la Erevan a unui proiect de lege pentru începerea procesului de aderarea a Armeniei la Uniunea Europeană etc reprezintă o parte dintre evenimentele desfășu

Flux Documentare 10-01-2025 11:39

Retrospectiva evenimentelor interne 6-10 ianuarie 2025

Ceremonia oficială de primire a României în programul Visa Waiver, vizita oficială în România a vicepreședintelui executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene (8-9), Stephane Sejourne, publicarea de către Curtea de Apel București a motivării deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, decizia din coaliția de guvernare

Flux Documentare 10-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cântărețul Rod Stewart

Inconfundabil datorită vocii sale, Rod Steward este recunoscut pe plan internațional drept unul dintre cei mai cunoscuți interpreți și compozitori și, totodată, unul dintre cei mai apreciați artiști rock ai anilor '70. Rod Stewart s-a născut la 10 ianuarie 1945, la Londra, părinții săi fiind scoțieni. La 14 ani, a început să cânte la chitară, împreună c

Flux Documentare 10-01-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 10 ianuarie 2025, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, organizează două evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale, arată un comunicat de presă al Uniunii Artiștilor Plastici din Rom&a