logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ONU 75 de ani: Aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite

Imagine din galeria Agerpres

Problematica aderării României la Organizaţia Naţiunilor Unite a reprezentat un obiectiv important de politică externă imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Efortul depus de România şi Armata Română pentru câştigarea războiului şi înfrângerea Germaniei naziste a reprezentat un argument solid pentru aprecierea internaţională în cancelariile lumii a statului român.

În ianuarie 1945, într-un discurs susţinut în Camera Comunelor, deputatul laburist I. Thomas cerea: ''De vreme ce România este a patra ţară cu efective pe frontul împotriva Germaniei, ar fi cazul de a propune să i se acorde statut de cobeligeranţă''. Însă, României i-au fost impuse condiţii grele, politice şi economice, atât prin Convenţia de la Moscova din septembrie 1944 cât şi prin prevederi ale Tratatului de Pace semnat în 10 februarie 1947, potrivit lucrării ''Istoria Militară a Românilor'' (Editura Militară, Bucureşti, 1992).

În perioada de după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale, statul român s-a angajat într-o luptă diplomatică consistentă pentru afirmarea pe plan internaţional şi pentru apartenenţa la cea mai importantă organizaţie postbelică destinată prezervării păcii şi securităţii internaţionale - Organizaţia Naţiunilor Unite.

Intenţia aderării României la ONU a fost formulată la scurt timp de la configurarea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Un prim moment important în acest sens a fost reprezentat de avansarea declaraţiei din data de 13 august 1946, cu prilejul Conferinţei de pace de la Paris, de către ministrul afacerilor străine de la acel moment, Gheorghe Tătărescu, conform volumului ''România la Sfârşitul Războiului Rece'' (Mihail Dobre, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2011). ''România înţelege să aducă fără întârziere adeziunea ei totală la principiile Cartei Naţiunilor Unite, principii pe care le-a şi tradus în fapt'', potrivit declaraţiei enunţate de oficialul român.

Nerecunoaşterea statutului de ţară cobeligerantă a influenţat parcursul postbelic al României, inclusiv în ce priveşte aderarea la ONU. Acest demers reflecta în fapt oglindirea statutului de fost membru al Societăţii Naţiunilor.

Anul 1947 a reprezentat traducerea în fapt a dorinţei de aderare la ONU. Guvernul român a avansat mai multe propuneri, prima fiind semnată de Gheorghe Tătărescu la 9 iulie 1947, chiar înainte de intrarea în vigoare a Tratatului de Pace. Ulterior, au fost avansate cereri către secretarul general al ONU la 12 octombrie şi 9 noiembrie 1948 prin scrisorile ministrului de externe de la acea vreme Ana Pauker.

La 25 septembrie 1954, şeful diplomaţiei române de la acel moment, Simion Bughici, a trimis printr-o cablogramă intenţia României de aderare la Organizaţia Naţiunilor Unite. Opoziţia SUA sau a aliaţilor săi exprimată prin veto a blocat accesul României. Acest lucru s-a datorat în principal situaţiei apărute la nivel mondial prin coagularea celor doi poli de putere, Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

Aderarea a fost facilitată, în cele din urmă, tocmai de starea de detensionare dintre cele două superputeri, când grupuri de state respinse anterior de cei doi adversari au primit acceptul aderării la Organizaţia Naţiunilor Unite. Au avut loc dezbateri aprinse pe marginea acestei chestiuni, discuţiile desfăşurându-se în cadrul celei de-a zecea sesiuni a Adunării Generale a ONU (20 septembrie - 20 decembrie 1955) şi oferind la final posibilitatea adoptării comune a cererilor de aderare exprimate de mai multe state, respectiv 16.

România a fost admisă în ONU, la 14 decembrie 1955. La acel moment, componenţa Consiliului de Securitate reunea Belgia, Brazilia, China-Taiwan, Franţa, Iran, Noua Zeelandă, Peru, Turcia, Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. În ce priveşte votul acordat României, reprezentanţii a două state s-au abţinut (SUA şi China) şi restul statelor au votat favorabil, fără să existe vreun vot împotrivă. În ce priveşte votul asupra rezoluţiei colective care exprima aderarea celor 16 membri, votul a fost exprimat astfel: 8 voturi pentru şi 3 voturi împotrivă (China-Taiwan, Belgia şi SUA).

În aceeaşi zi, Adunarea Generală a ONU a aprobat cu 49 de voturi favorabile, 2 împotrivă (China-Taiwan şi Cuba) şi 5 abţineri (Olanda, Filipine, SUA, Republica Dominicană şi Grecia) primirea României în Organizaţia Naţiunilor Unite, iar rezoluţia în ansamblu a fost votată în unanimitate, conform portalului www.iiccmer.ro.

Ministrul român al afacerilor externe, Corneliu Mănescu, a fost ales în toamna anului 1967 drept cel de-al 22-lea preşedinte al Adunării Generale a Naţiunilor Unite, fiind primul lider din blocul socialist care a deţinut această funcţie, indică volumul ''România la Sfârşitul Războiului Rece''. Alegerea ministrului român al afacerilor externe în această funcţie înaltă în cadrul sistemului ONU a reprezentat recunoaşterea contribuţiei României de până la acel moment pe scena relaţiilor internaţionale în slujba păcii şi securităţii. AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Irina Andreea Cristea)

Afisari: 64

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)