logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL,1945: Adolf Hitler se sinucide în bunkerul de sub Cancelaria Reichului din Berlin

Imagine din galeria Agerpres

La 30 aprilie 1945, liderul nazist Adolf Hitler (n. 20 aprilie 1889) şi soţia sa Eva Braun, cu care se căsătorise cu o zi în urmă, s-au sinucis în bunkerul de sub Cancelaria Reichului din Berlin, în timp ce trupele sovietice ajunseseră la doar câteva sute de metri de ascunzătoare.

Adolf Hitler a preluat în 1921 preşedinţia Partidului Muncitoresc Naţional Socialist German - NSDAP, partidul nazist, înfiinţat în 1919. La 30 ianuarie 1933, Adolf Hitler a fost numit cancelar al Reichului, moment ce marchează începutul dictaturii hitleriste în Germania. La 2 august 1934, la moartea mareşalului Paul von Hindenburg, Hitler se proclama ''Führer şi cancelar al Reichului german'', se menţionează în ''Istoria lumii în date'' (Editura Enciclopedică Română, Bucureşti, 1972). ''La 4 februarie 1938, în cadrul pregătirilor făcute pentru un nou război mondial, Adolf Hitler se autopropulsează drept comandant suprem al Înaltului Comandament al Forţelor Armate ale celui de-al III-lea Reich (OKW), şeful nemijlocit fiind menţinut (1938-1945) generalul (apoi feldmareşalul) Wilhelm Keitl. La 19 decembrie 1941 (...) Hitler a preluat conducerea Înaltului Comandament al Forţelor Armate Terestre (OKH) din cadrul OKW. Sprijinit în mod deschis şi masiv de către I.V. Stalin, liderul de la Kremlin, Adolf Hitler a avut rolul proeminent în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial'', arată istoricul Gheorghe Buzatu în cartea sa ''România şi războiul mondial din 1939-1945'' (Iaşi, Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană, 1995).

În primăvara anului 1945, în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce armata sovietică efectua operaţiile ofensive din Est, forţele aliate americano-anglo-franceze desfăşurau acţiuni militare de amploare pe frontul apusean şi în nordul Italiei. Pentru Germania nazistă începutul anului 1945 a coincis cu retragerea silită a Wehrmachtului pe cele mai importante teatre de operaţiuni militare din Est, din Vest şi din Italia.

Când luptele au început să fie duse pe teritoriul Germaniei, naziştii au depus eforturi pentru a organiza apărarea fiecărui oraş până la ''ultimul soldat''. Ultimele săptămâni ale regimului nazist au dus la sute de mii de oameni jertfiţi de hitlerişti. (''Istorie universală. Epoca contemporană'', Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1979)

La finele lunii martie 1945, generalul american Dwight D. Eisenhower, comandantul trupelor aliate de pe frontul apusean, a decis să lase ocuparea Berlinului, capitala Reichului, în seama armatei sovietice. El l-a informat despre această situaţie, printr-un schimb de telegrame, pe I.V. Stalin personal, care, împreună cu consilierii săi militari, a elaborat planul ''operaţiunii Berlin'', declanşată la 16 aprilie 1945.

În aprilie 1945, Adolf Hitler s-a refugiat în adăpostul subteran din curtea Cancelariei Reichului, de unde a comandat ultimele bătălii date de Germania nazistă. ''Tancurile ruseşti au intrat în cartierele mărginaşe ale Berlinului. Hitler tocmai şi-a sărbătorit cea de-a cincizeci şi şasea aniversare. A ajuns o epavă'', scrie Alain Decaux în cartea sa ''Dosare secrete ale istoriei'' (Editura politică, Bucureşti, 1970). Himmler şi Goring nu-şi mai fac iluzii, realizând că totul este pierdut. Singura lor speranţă este încheierea unei păci separate în Vest cu anglo-americanii, se arată în lucrarea mai sus-citată. La 20 aprilie, Hitler, izolat în bunkerul său, decide să rămână în Berlin orice s-ar întâmpla. Doar doi oameni rămân lângă führer până la sfârşit: Bormann şi Goebbels, aminteşte Jacques de Launay în cartea ''Mari decizii ale celui de-al II-lea Război Mondial'' (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1988).

''Evoluţia evenimentelor a intensificat la maximum deruta în rândurile cercurilor conducătoare militare şi politice hitleriste. Văzând că totul era pierdut, unii lideri (Goring, Himmler) au părăsit ''barca'' nazistă, în speranţa realizării unor acorduri separate cu aliaţii occidentali. Führerul Adolf Hitler şi mai mulţi colaboratori de-ai săi (Bormann, Goebbels, Keitel) s-au decis să rămână la Berlin, în bunkerul construit sub Cancelaria Reichului, de unde îşi propuseseră să ''conducă'' ceea ce numai în modul cel mai eufemistic cu putinţă se mai numea ''continuarea luptei'' (''Dosare ale războiului mondial (1939-1945)'', Gh. Buzatu, Editura Junimea, Iaşi, 1978). Rând pe rând, ultimele speranţe ale acestora pentru schimbarea cursului ostilităţilor aveau să dispară.

Armata sovietică a încercuit Berlinul la 25 aprilie 1945, continuând apoi asaltul asupra capitalei germane. În seara zilei de 27 aprilie 1945, generalul Karl Weidling, comandantul garnizoanei berlineze, l-a informat pe Hitler că cercul apărării în jurul Cancelariei se strângea permanent sub presiunile sovieticilor. La începutul zilei de 29 aprilie a sosit vestea că trupele sovietice se aflau la circa 500 de metri de bunker. (''Dosare ale războiului mondial (1939-1945)'', Gh. Buzatu, Editura Junimea, Iaşi, 1978)

La 29 aprilie 1945, Hitler l-a numit preşedinte al celui de-al III-lea Reich pe amiralul Karl Donitz, în timp ce Goebbels devenea cancelar. Hitler a dictat secretarei sale Gertrude Junge ''testamentul politic'' precum şi un testament ''personal''. Tot în ziua de 29 aprilie 1945 Adolf Hitler s-a căsătorit cu Eva Braun. Adolf Hitler era decis să se sinucidă, împreună cu Eva Braun, urmând ca apoi trupurile lor să fie arse.

Adolf Hitler şi Eva Braun s-au sinucis în ziua de 30 aprilie 1945, la scurt timp după ora 15.30, momentul în care, după ce îşi luaseră rămas bun de la cei care le rămăseseră alături, cei doi s-au retras, potrivit relatărilor martorilor. ''Începând din acest moment, mărturiile sunt neclare şi contradictorii. Potrivit mărturiilor culese de Intelligence Service, s-a auzit un foc de armă. Apoi Goebbels şi Bormann, în momentul următor, au intrat în camera führerului. Ei au găsit corpul lui Hitler întins pe sofa: îşi trăsese un glonţ în gură. Eva Braun era şi ea moartă, dar nu se folosise de revolver, înghiţise cianură'', arată Jacques de Launay în cartea sa ''Ultimele zile ale fascismului în Europa'' (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1985). La moartea führerului, Bormann şi Goebbels, locotenenţii săi cei mai fideli, au preluat din bunker conducerea operaţiilor, aminteşte Jacques de Launay în lucrarea mai sus-menţionată. La 1 mai 1945 Goebbels s-a sinucis şi el, împreună cu soţia sa.

Câteva zile mai târziu, capitularea necondiţionată a Germaniei semnată în noaptea de 8/9 mai 1945 la Berlin a pus capăt războiului în Europa. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Cristian Anghelache)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Împăratul Japoniei Naruhito împlinește 65 de ani (23 februarie)

La 23 februarie 2025, împăratul Japoniei Naruhito împlinește 65 de ani, conform www.kunaicho.go.jp. Împăratul Naruhito a urcat la Tronul Crizantemei la 1 mai 2019, iar ceremonia oficială de preluare a tronului imperial s-a desfășurat la 22 octombrie 2019, începând o nouă eră

Documentare 23-02-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea

Actul de înființare a Patriarhatului ortodox român a fost adoptat în ședința din 4 februarie 1925 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârea de înființare a Patriarhiei a fost adoptată apoi de Senat, la 12 februarie 1925, și de Camera Deputaților, la 17 februarie 1925, iar la 23 februarie 1925 s-a promulgat Legea pentr

Documentare 23-02-2025 08:00

23 februarie - Ziua hidrografului militar

Ziua hidrografului militar este marcată, anual, la 23 februarie. În 2025 se împlinesc 99 de ani de la înființarea Serviciului Hidrografic Maritim, prin Decizia Ministerială nr. 126 din 23 februarie 1926, emisă în baza prevederilor Legii de organizare a Marinei din 1898 și ale art. 1 din Regulamentul de funcționare a Marinei Militare din 1912, cu sediu

Documentare 23-02-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Policarp, episcopul Smirnei; Sf. Gorgonia Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a Lăsatului sec de carne) Greco-catolice Duminica 35 dR (Înfricoșătoarea Judecată; lăsatul sec de carne). Sf. ep. m. Policarp al Smirnei Romano-catolice D

Documentare 23-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 februarie

Este a 54-a zi a anului 2025. Au mai rămas 311 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 03 m și apune la 17 h 56 m. Luna răsare la 04 h 21 m și apune la 12 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 22-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Drew Barrymore

Drew Barrymore a devenit una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației sale, deși viața i-a adus multe provocări încă din copilărie. A fost distinsă în 1999 cu Premiul ''Former Child Star Lifetime Achievement' din partea Fundației Young Artist, pentru realizările ei ca actriță în copilărie. Drew Blythe Barrymore s-a născut

Documentare 22-02-2025 10:00

22 februarie - Ziua mondială a cercetășiei

Ziua mondială a cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării 'Scout' - cercetașii, Robert Baden-Powell. Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară și a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost dis

Documentare 22-02-2025 09:00

Cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit

În ziua de 22 februarie 2025, este programată cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit. Cu acest prilej, organizația artistică non-profit Film Independent răsplătește cele mai bune producții cinematografice realizate cu un buget de cel mult 28 de milioane de dolari și difuzate în anul 2024, notează

Documentare 22-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Nu-ți goli starea sufletului tău dinaintea oricui. Și prin aceasta nu-ți pricinui pagubă ție însuți'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 22-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 februarie

Ortodoxe Aflarea moaștelor Sfinților Mc. din Constantinopol (Sâmbăta celor adormiți - Moșii de iarnă) Greco-catolice Aflarea moaștelor martirilor din Eugenion. Pomenirea morților Romano-catolice Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.

Documentare 22-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 februarie

Este a 53-a zi a anului 2025. Au mai rămas 312 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 04 m și apune la 17 h 54 m. Luna răsare la 03 h 22 m și apune la 11 h 23 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 21-02-2025 16:23

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 februarie 2025

Primirea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, de către președintele Franței, Emmanuel Macron, discursul lui Ilie Bolojan la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, precum și marcarea

Documentare 21-02-2025 14:51

Săptămâna europeană 17-21 februarie 2025

Lideri ai unor state europene împreună cu oficiali ai Comisiei și Consiliului European au discutat într-o reuniune informală la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron pe marginea situației din Ucraina și asupra aspectelor care vizează apărarea colectivă și arhitectura de securitate a Europei. Miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state mem

Documentare 21-02-2025 11:00

UN SECOL DE ISTORIE: Lansarea primului număr al publicației The New Yorker (21 februarie)

La 21 februarie 1925 a fost lansată revista americană The New Yorker, potrivit Columbia Journalism Review (https://www.cjr.org/). Publicația a fost înființată de Harold Ross, unul dintre membrii fondatori ai grupului Algonquin Round Table, ce reunea scriitori, critici, actori, și de soția acestuia Jane G

Documentare 21-02-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colabor