Ziua internaţională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 8 decembrie 2016, o rezoluţie prin care data de 26 aprilie a fost desemnată ca Ziua internaţională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (fosta URSS, în prezent pe teritoriul Ucrainei), potrivit www.un.org/en/observances/chernobyl-remembrance-day.
Adunarea Generală a ONU a recunoscut, astfel, că "trei decenii după dezastrul de la Cernobîl, consecinţele serioase pe termen lung ale acestuia persistă încă, precum şi continuarea necesităţilor comunităţilor şi teritoriilor afectate" şi a invitat "toate statele membre, agenţiile relevante ale sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, să respecte această zi".
Site-ul ONU aminteşte că o explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl din 1986 a împrăştiat un nor radioactiv asupra unor mari părţi ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei şi Federaţiei Ruse, iar aproape 8,4 milioane de persoane din aceste ţări au fost expuse la radiaţii.
Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistenţă internaţională abia în 1990, precizează www.un.org. În acelaşi an, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia 45/190, solicitând "o cooperare internaţională pentru a aborda problema şi atenuarea consecinţelor la centrala nucleară de la Cernobîl". A fost înfiinţat un grup de lucru inter-agenţii care să coordoneze cooperarea în privinţa dezastrului de la Cernobîl.
În 1991, ONU a creat Fondul de încredere (fiduciar) de la Cernobîl, aflat în prezent sub conducerea Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).
Din 1986, organizaţiile ONU şi majoritatea ONG-urilor au lansat peste 230 de proiecte de cercetare şi asistenţă diferite în domeniile sănătăţii, siguranţei nucleare, reabilitării, mediului, producţiei de alimente naturale şi informaţiilor.
În 2002, Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat o schimbare în strategia de la Cernobîl, cu un nou accent pe o abordare de dezvoltare pe termen lung, notează www.un.org/en/observances/chernobyl-remembrance-day. PNUD şi birourile sale regionale din cele trei ţări afectate au preluat conducerea în implementarea noii strategii. Pentru a oferi sprijin programelor internaţionale, naţionale şi publice destinate dezvoltării durabile a acestor teritorii, în 2009, ONU a lansat Reţeaua Internaţională de Cercetare şi Informare Cernobîl (ICRIN).
La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive.
Belarus a fost ţara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobîl, deoarece până la 70 la sută din precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul acestei ţări. Nici România nu a scăpat de efectele catastrofei, măsurătorile efectuate la vremea respectivă înregistrând o creştere foarte mare a radiaţiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale înregistrate.
Centrala nucleară Cernobîl este situată la 18 km nord-est de oraşul Pripiat şi la 16 km de frontiera Ucrainei cu Belarus, respectiv la 110 km nord de capitala Kiev. În urmă cu 30 de ani, centrala lucra la capacitate maximă, adică cu toate cele patru reactoare, fiecare cu o capacitate de producţie de 1GW pe zi. Centrala acoperea la vremea respectivă 10% din necesarul de energie al fostei republici sovietice. Construcţia centralei a început în 1970, primul reactor fiind terminat în 1977. În 1986, alte două reactoare se aflau în faza de construcţie.
Potrivit unui studiu publicat la New York, în aprilie 2010, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au murit din cauza contaminării radioactive produse după accidentul de la centrala nucleară din Cernobîl, din 1986.
Cartea, editată de Academia de ştiinţe de la New York şi lansată cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la catastrofă, cu titlul "Chernobyl: Consequences of the Catastrophe for People and the Environment" (Cernobîl: Consecinţe ale catastrofei asupra oamenilor şi mediului), a fost scrisă de Aleksei Iablokov, de la Centrul pentru Politici de Mediu din Moscova şi respectiv Vasili Nesterenko şi Aleksei Nesterenko de la Institutul pentru protecţie împotriva radiaţiilor din Minsk (Belarus).
Conform cărţii, până în anul 2005, între 112.000 şi 125.000 de persoane din cele 830.000 care au participat la operaţiunile de decontaminare şi sigilare a reactorului nuclear de la Cernobâl, şi-au pierdut viaţa.
Numărul total al deceselor la scară globală, în perioada 1986-2004, provocate de accidentul de la Cernobîl, este de 985.000.
Cele mai afectate state, pe lângă cele din fosta URSS, au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, România, Grecia şi părţi extinse din Germania şi Marea Britanie, potrivit sursei citate. Aproximativ 550 de milioane de europeni şi între 150 şi 230 de milioane de oameni din emisfera nordică rusă şi nu numai, au fost expuşi unui nivel ridicat de radioactivitate. Norul radioactiv rezultat a atins după 9 zile de la accident părţi din SUA şi Canada.
Celelalte trei reactoare au continuat să producă electricitate până în decembrie 2000. Cum "sarcofagul" de beton construit în grabă în 1986 deasupra reactorului risca să se prăbuşească şi să lase descoperite 200 de tone de magmă cu un nivel de radioactivitate foarte ridicat, comunitatea internaţională s-a angajat să finanţeze construirea unei noi casete, mai sigure. Astfel, s-a construit o arcadă metalică, în greutate de 25 de tone şi măsurând 110 metri înălţime, pentru a fi amplasată deasupra sarcofagului fisurat. Suma totală a fost de 2,2 miliarde euro furnizată de peste 45 de ţări donatoare, prin fonduri gestionate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Întrucât agenţiile Naţiunilor Unite şi-au îndreptat atenţia de la asistenţa umanitară către prevenire, recuperare, remediere şi dezvoltarea capacităţii, a fost adoptată o abordare integrată a dezvoltării durabile pentru a răspunde nevoilor regiunilor şi comunităţilor afectate. Agenţiile, fondurile şi programele au continuat să lucreze strâns cu guvernele din Belarus, Federaţia Rusă şi Ucraina pentru a oferi asistenţă pentru dezvoltare comunităţilor afectate de la Cernobâl. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
* Explicaţie foto din deschidere: Asociaţia Obştească "Uniunea Cernobîl din Moldova" a organizat în 2016, la Chişinău, mai multe manifestări pentru a comemora 30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, Republica Moldova, 26 aprile 2016.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Lara Fabian
Una dintre cele mai bune voci feminine ale muzicii pop internaționale, Lara Fabian este cunoscută pentru hit-urile 'Je Suis Malade', 'Je t'aime', 'Adagio', 'I Will Love Again', 'Caruso' și multe altele, cântate în limbile franceză, italiană, spaniolă și engleză. Lara Fabian a vândut peste 20 de milioane de albume
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Carnavalul ''El Callao'' (Venezuela)
Carnavalul ''El Callao'', o reprezentare festivă a unei memorii și identități culturale în Republica Bolivariană a Venezuelei, este practicat în mai multe comunități din ianuarie până în martie, potrivit https://ich.unesco.org/. Evenimentele organizate includ parade cu personaje ist
CITATUL ZILEI
'Să fii bun cu ceilalți e o virtute, să fii bun cu tine însuți e o artă. Puțini o stăpânim, dar o putem învăța...Oamenii ar trebui să ia mult mai în serios bunătatea și ar trebui s-o aprecieze mult mai profund.' - Claudia Hammond ('Arta bunătății', traducere Ines Hristea)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. Polieuct; Sf. Cuv. Eustratie; Sf. Ier. Petru, episcopul Sevastiei Greco-catolice Sf. m. Polieuct Romano-catolice Fer. Alexia Le Clerc, călug. Sfântul Mucenic Polieuct este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 ianuarie
Este cea de-a 9-a zi a anului 2025. Au mai rămas 356 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 51 m și apune la 16 h 55 m. Luna răsare la 12 h 39 m și apune la 03 h 13 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Cântăreţul şi actorul Elvis Presley
Cântăreţul şi actorul Elvis Presley s-a născut în Tupelo, Mississippi, SUA, la 8 ianuarie 1935, iar prima sa apariţie pe scenă a avut loc la vârsta de 10 ani, la un concurs de tinere talente unde a câştigat premiul al doilea. La 12 ani a primit prima chitară, menţionează www.thefamouspeople.co
CITATUL ZILEI
"Fotografia este un sistem de editare vizuală. Fundamental, se rezumă la a fi înconjurarea cu un cadru a unei porţiuni din conul vizual, când stai în locul potrivit, la momentul potrivit. Ca şahul sau ca scrisul, e o chestiune de alegere dintre posibilităţi, dar în cazul fotografiei numărul posibilităţilor nu este finit, ci infinit." - John
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul; Sf. Cuv. Domnica Greco-catolice Sf. cuv. Gheorghe de la Hozeva; Sf. cuv. Domnica Romano-catolice Sf. Severin, abate Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul este pomenit în calendarul creştin ortodox &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 ianuarie
Este cea de-a 8-a zi a anului 2025. Au mai rămas 357 de zile până la sfârşitul anului. Soarele răsare la 07 h 51 m şi apune la 16 h 54 m. Luna răsare la 12 h 10 m şi apune la 01 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Crăciunul pentru creştinii ortodocşi de rit vechi (7 ianuarie)
Crăciunul este sărbătorit în calendarul pe stil vechi (neîndreptat încă) pe 7 ianuarie. De asemenea, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial şi a fost folosit de întreaga creştin
CITATUL ZILEI
"Omul necălăuzit este precum o corabie lipsită de cârmaci." - "Mica Filocalie", Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 ianuarie
Ortodoxe Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul Greco-catolice Sf. Pf. Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. Sf. Nichita de Remesiana, ap. Românilor Romano-catolice Ss. Raimund de Penyafort, pr.; Lucian din Antiohia, pr. m. S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 ianuarie
Este cea de-a 7-a zi a anului 2025. Au mai rămas 358 de zile până la sfârşitul anului. Soarele răsare la 07 h 51 m şi apune la 16 h 53 m. Luna răsare la 11 h 47 m şi apune la 00 h 36 m. Luna la Primul Pătrar 01 h 56 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitoarea Ioana Pârvulescu
Scriitoare, eseistă şi traducătoare, profesoară la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, Ioana Pârvulescu a obţinut în două rânduri Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (în 2013 şi 2018), iar cărţile sale sunt traduse în peste 15 limbi. S-a născut la 10 ianuarie 1960 în Braşov. A absolvit Faculta
SĂRBĂTORI: Botezul Domnului - Boboteaza (6 ianuarie)
''Cu adevărat, mare este sărbătoarea de astăzi'', spunea părintele Cleopa Ilie despre praznicul Botezului Domnului. "Căci astăzi pentru prima dată ni se arată la Iordan cele trei persoane ale Preasfintei Treimi. Astfel, Fiul, smerindu-se, se botează în Iordan de la Ioan; Tatăl grăieşte din ceruri, zicând: Acesta este Fiul meu cel iubit î