logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace (ONU)

Image

Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace este marcată în fiecare an, la data de 6 aprilie, arătând că sportul are puterea, în general, de a aduce schimbări la nivel social, de a ajuta la dezvoltarea comunităţilor şi de a încuraja pacea şi înţelegerea atât la nivel naţional, cât şi mondial. Ziua este, totodată, o platformă de luptă împotriva stigmatizării şi discriminării sociale, contribuind la egalitatea de gen, precum şi la adoptarea unui comportament social sănătos.

În contextul general actual, când la data de 11 martie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că epidemia de COVID-19 este o "pandemie", această zi vine să încurajeze populaţia să fie activă în timp ce se confruntă cu măsurile de izolare, să încurajeze solidaritatea, spiritul comunităţii şi echipa, şi să crească conştientizarea cu privire la COVID-19, potrivit https://www.un.org/.

Îndemnul zilei este #BeActive - să fim activi şi sănătoşi şi să învingem # COVID19.

Pandemia COVID-19 se răspândeşte într-un ritm alarmant în mai multe ţări, teritorii şi regiuni ale lumii, iar măsurile de distanţare fizică şi socială devin practici obişnuite pentru a opri răspândirea bolii. Închiderea sălilor de sport, a stadioanelor şi piscinelor publice, a studiourilor de dans şi locurilor de joacă înseamnă că mulţi dintre noi nu vom mai putea participa în mod activ la activităţi sportive sau fizice individuale sau de grup şi nici să vizionăm evenimente sportive în direct.

În acest context, comunitatea sportivă globală se confruntă cu provocări serioase din cauza măsurilor impuse în nenumărate ţări din întreaga lume. Amintim aici amânarea cu mai multe luni sau chiar până anul viitor a mai multor competiţii sportive, printre cele mai importante fiind Jocurile Olimpice de vară la Tokyo din perioada 24 iulie-9 august 2020, care au fost reprogramate pentru intervalul 23 iulie-8 august 2021 şi Campionatul Mondial de Fotbal ce urma să se desfăşoare în perioada 12 iunie-12 iulie 2020 şi a fost amânat pentru perioada 11 iunie-11 iulie 2021.

Dar asta nu înseamnă că ar trebui să încetăm să fim activi din punct de vedere fizic şi nici să nu ne deconectăm de la antrenori, coechipieri, instructori, care nu numai că ne ajută să rămânem în formă fizică, ci şi activi social.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate puternică pe săptămână sau o combinaţie între cele două. Potrivit OMS activităţile sportive se pot realiza şi fără echipament, dar şi în condiţiile unui spaţiu limitat. De asemenea, există o mulţime de instrumente online şi digitale gratuite şi accesibile, menite să încurajeze persoanele de toate vârstele şi cu diverse aptitudini să rămână active şi mobile în timp ce stau acasă.

Sportul are puterea de a schimba lumea; este un drept fundamental, un instrument puternic pentru consolidarea legăturilor sociale şi promovarea dezvoltării durabile şi a păcii, precum şi a solidarităţii şi respectului. Prin abilităţile noastre individuale unice şi puterea colectivă, putem să ne reunim şi să împărtăşim modalităţi creative de a ne îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea prin sport şi activitate fizică - chiar şi în limitele propriilor noastre case.

Prin urmare, de Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, Organizaţia Naţiunilor Unite cere tuturor să fim activi, să rămânem sănătoşi şi să demonstrăm solidaritate în această perioadă de distanţare fizică şi socială. Acest spirit de echipă ne va ajuta pe toţi să trecem împreună peste provocările actuale.

Ca răspuns la evoluţiile globale privind pandemia COVID-19, anul acesta Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace se va concentra asupra beneficiilor pentru sănătate ale participării la activităţi sportive şi fizice, în special în acest moment de incertitudine şi distanţare socială.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 67/296, a declarat, la 23 august 2013, ziua de 6 aprilie drept Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, ceea ce a reprezentat recunoaşterea influenţei pozitive pe care sportul o poate avea asupra progresului drepturilor omului şi asupra dezvoltării sociale şi economice, potrivit www.un.org. Iniţiativa a fost susţinută şi de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), în calitatea sa de Observator Permanent al ONU, întrucât Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace evidenţiază rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive în programele de schimbare socială şi dezvoltare umană.

În cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, de asemenea, este recunoscut rolul sportului în ceea ce priveşte progresul social: "Sportul este, de asemenea, un factor important de dezvoltare durabilă. Recunoaştem contribuţia din ce în ce mai mare a sportului la realizarea dezvoltării şi a păcii, în promovarea toleranţei şi respectului, la contribuţiile pe care le aduce la procesul de împuternicire a femeilor şi tinerilor, indivizilor şi comunităţilor, precum şi faţă de obiectivele privind sănătatea, educaţia şi incluziunea socială".

Pentru sistemul ONU, inclusiv pentru UNESCO, sportul şi jocul sunt drepturi ale omului care trebuie respectate şi aplicate la nivel mondial. De asemenea, sportul este o activitate fizică din ce în ce mai recunoscută şi este folosită ca un instrument cu costuri reduse şi cu un impact ridicat în eforturile de dezvoltare umanitară şi de consolidare a păcii, nu numai de sistemul ONU, ci şi de organizaţiile neguvernamentale, guverne, federaţiile sportive, forţele armate şi mass-media. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Marina Bădulescu, editor online: Adrian Dãdârlat)


Explicaţie foto: Campionul olimpic ungar la atletism Mate Helebrandt s-a autoizolat şi se antrenează acasă, în localitatea  Nyiregyhaza, Ungaria, în contextul pandemiei de coronavirus

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi

Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA.   Fiul unui fost boxer

Documentare 28-04-2025 10:00

28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)

În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem

Documentare 28-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025

Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H

Documentare 28-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 28-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)

Documentare 28-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

Documentare 28-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie

Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 27-04-2025 10:00

Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)

Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit

Documentare 27-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )

Documentare 27-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon

Documentare 27-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie

Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 26-04-2025 10:00

26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab

Documentare 26-04-2025 08:30

26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)

La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur

Documentare 26-04-2025 08:00

26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc

Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe

Documentare 26-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)