ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: Înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii
La 26 martie 1990 a fost înfiinţat Serviciul Român de Informaţii, prin decretul nr 181, principala instituţie specializată a României în ce priveşte culegerea de informaţii pentru siguranţa naţională.
În 29 iulie 1991, a fost emisă Legea nr. 51 privind siguranţa naţională a României, prin care sunt stabilite ameninţările la adresa siguranţei naţionale a României. Conform acestei legi, Serviciul Român de Informaţii este stabilit drept organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale. Totodată, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării coordonează demersurile instituţionale pentru siguranţa naţională, conform www.sri.ro.
Adoptarea Legii nr. 14, la 24 februarie 1992, a vizat organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, fiind determinate juridic principalele sarcini şi atribuţii ale principalei instituţii de informaţii a României.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a adoptat, în noiembrie 2001, un nou Regulament de Funcţionare a Serviciului Român de Informaţii.
În martie 2008, în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării are loc adoptarea hotărârii privind aprobarea Structurii şi Regulamentului de Funcţionare a Serviciului Român de Informaţii, indică portalul oficial al instituţiei - www.sri.ro.
La 25 martie 2008, a intrat în vigoare o nouă schemă de organizare a Serviciului Român de Informaţii, prin adoptarea sa în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Procesul de transformare instituţională la nivelul serviciului a continuat în decembrie 2010 prin aprobarea unui nou Regulament de Funcţionare al SRI şi o nouă organigramă în baza căreia principalul serviciu de informaţii al ţării îşi desfăşoară activitatea şi în prezent.
Pentru adaptarea consecventă la noul spectru de ameninţări şi de transmitere a informaţiilor pe fondul dezvoltării fulminante a mediului online, Serviciul Român de Informaţii a adoptat o nouă perspectivă strategică - ''SRI în era informaţională'' pentru perioada 2011-2015.
La 10 decembrie 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Strategia de Informaţii 2015-2019, prin care sunt stabilite la nivel programatic principiile în baza cărora îşi fundamentează Serviciul activitatea şi sunt identificate, totodată, direcţiile prioritare de acţiune în deplin acord cu Strategia Naţională de Apărare a Ţării, indică site-ul www.sri.ro.
Rolul Serviciului Român de Informaţii este de a proteja valorile democratice ale României, siguranţa cetăţenilor, securitatea economică şi secretele de stat. Are rol principal în prevenirea şi combaterea acţiunilor de spionaj, a terorismului şi a criminalităţii organizate transfrontaliere care afectează securitatea naţională, conform portalului www.sri.ro.
Potrivit Legii nr.14 din 24 februarie 1992, Art. 2, ''Serviciul Român de Informaţii organizează şi execută activităţi pentru culegerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, conform legii, ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României''. Totodată, conform Art. 3 al Legii nr.14 din 24 februarie 1992, Serviciul Român de Informaţii ''asigură apărarea secretului de stat şi prevenirea scurgerii de informaţii care, potrivit legii, nu pot fi divulgate''.
Activitatea Serviciului Român de Informaţii este controlată de Parlament, conform Art. 1 din Legea nr. 14 din 24 februarie 1992. Controlul este exercitat prin Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.
Serviciul colaborează cu instituţii omoloage din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice pentru consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic, fiind un important contributor de expertiză atât pentru partenerii din NATO cât şi pentru Uniunea Europeană. Este instituţia centrală în ce priveşte combaterea terorismului, atât prin intermediul structurii specifice Brigada Antiteroristă, cât şi prin personalul specializat din cadrul direcţiilor Serviciului. Prin ofiţerii săi şi personalul specializat, SRI participă constant la exerciţii şi forme de pregătire specifice pe plan internaţional pentru îmbunătăţirea capacităţii de combatere a fenomenului terorist. Este cea mai importantă componentă a Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, care a fost instituit juridic prin Legea 535/2004.
Pentru sporirea nivelului de interoperabilitate euro-atlantică şi pentru dezvoltarea continuă în ce priveşte pregătirea specializată, Serviciul desfăşoară exerciţii comune cu instituţii similare din NATO şi din afara spaţiului euro-atlantic, iar specialiştii săi participă la programe de formare specifică organizate de instituţii de profil din străinătate. SRI este unul dintre cele mai redutabile servicii de informaţii din flancul estic al Organizaţiei Nord-Atlantice, contribuind decisiv la rolul de furnizor de securitate al României în regiune în cadrul NATO şi în interiorul Uniunii Europene. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul și regizorul Kevin Costner
Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 în Lynnwood, California. A urmat studii liceale la Buena High School și la Villa Park High School. A luat lecții de pian, a scris poezii și a interpretat în corul bisericii baptiste, potrivit www.thefamouspeople.com. În 1978, a absolvit
DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea Christinei Valmy, 'regina cosmeticelor'
Christine Valmy (Cristina Xantopol), figură influentă în estetica modernă, consultant și antreprenor, a fost supranumită 'regina cosmeticelor'. S-a născut la 25 octombrie 1926, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1946, a urmat un curs în dermatologie și de îngrijire a pielii, care a
CITATUL ZILEI
'Problema morală poate fi - și este, adeseori - eludată printr-o diafană teorie a virtuții. (...) O latentă erezie maniheistă comprimă neîncetat drama imediată a vieții, sistematizând-o după un binom didactic: absolutismul virtuții pe de o parte, abisul viciului pe de alta. Totul devine, astfel, neadevărat de simplu: buna viețuire constă - din unghi etic - &i
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei Greco-catolice Sf. Atanasie și Ciril ai Alexandriei Romano-catolice Sf. Prisca, m. Sfinții Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei, sunt sărbătoriți în calendarul cre
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 ianuarie
Este a 18-a zi a anului 2025. Au mai rămas 347 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 06 m. Luna apune la 10 h 07 m și răsare la 22 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
Săptămâna europeană 13-17 ianuarie 2025
Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune al Uniunii Europene pentru a consolida securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale. Uniunea Europeană a anunțat acordarea unui ajutor umanitar de 120 de milioane de euro pentru Fâșia Gaza, precum și un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru
Actrița britanică Joan Ann Plowright a încetat din viață la 95 de ani (fișă biografică)
Actrița britanică Joan Ann Plowright, nominalizată la Oscar și câștigătoare a două premii Globurile de Aur, a încetat din viață, la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia sa la 17 ianuarie 2025, conform DPA/P
Retrospectiva evenimentelor interne 13-17 ianuarie 2025
Adoptarea de către Guvern a Ordonanței privind data alegerilor prezidențiale la 4 mai 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025, alegerea președintelui AUR, George Simion, în poziția de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), raportul Eurostat care arată că în trimestrul trei din 2024, România a fos
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*De miercuri, 15 ianuarie, până duminică, 19 ianuarie 2025, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
A 89-a ediție a expoziției 'Săptămâna Verde 2025' de la Berlin
În intervalul 17-26 ianuarie 2025, are loc, la Berlin, expoziția internațională 'Săptămâna verde 2025' ('Grüne Woche'), dedicată producătorilor agricoli și industriei alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din țara noastră participă la eveniment cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul a
CITATUL ZILEI
"Etica nu e altceva decât tocmai efortul spiritului de a învăţa limba străină a lumii, efortul seninătăţii de a înţelege lacrimile." - Andrei Pleşu, ("Minima moralia", Editura Cartea românească, 1988, pp. 59)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel Nou din Veria Greco-catolice Sf. cuv. Antonie cel Mare Romano-catolice Sf. Anton, abate Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 ianuarie
Este a 17-a zi a anului 2025. Au mai rămas 348 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 05 m. Luna apune la 09 h 49 m și apune la 20 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
Regizorul american David Lynch a încetat din viață (fișă biografică)
Regizorul și scenaristul David Lynch a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, a anunțat, la 16 ianuarie 2025, familia într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, potrivit AFP și Reute
CITATUL ZILEI
'S-ar părea, deci, că lumea e în așa fel alcătuită, încât, în limitele ei, nu poți obține claritatea și liniștea decât la capătul unul ocol ce trece pe sub 'vălul sălbăticiei'. Ocolul acesta este tărâmul eticului. Pentru a ieși deasupra timpului, trebuie neapărat să intri mai întâi, în joaca lui.' - Andrei