Marcarea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului - manifestări
Cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de manifestări şi de activităţi, atât la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York cât şi în alte locuri.
* Luni, 27 ianuarie, la sediul Naţiunilor Unite va fi organizată o ceremonie, la împlinirea a 75 de ani de la eliberarea de către forţele sovietice a lagărului de la Auschwitz-Birkenau, în 27 ianuarie 1945. Manifestarea este găzduită de subsecretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Comunicaţii Globale, Melissa Fleming. Printre vorbitori se numără secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, reprezentanţii permanenţi ai Germaniei, Israelului şi Statelor Unite la ONU, şeful Oficiului pentru prevenirea genocidului, Castro Wesamba. De asemenea, vor fi prezenţi supravieţuitorii Holocaustului, Shraga Milstein şi Irene Shashar, care vor face cunoscute poveştile lor. Rabinul Arthur Schneier va spune rugăciunile memoriale din Kaddish, iar violonistul Itzhak Perlman va aduce o contribuţie muzicală.
În aceeaşi zi, la sediul central al ONU se deschide expoziţia "Seeing Auschwitz", realizată de Musealia, Spania, în colaborare cu Muzeul de Stat din Auschwitz-Birkenau, Polonia. Expoziţia va putea fi vizionată până pe 24 februarie 2020.
De asemenea, Misiunea permanentă a Turciei la ONU va găzdui, cu ocazia Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, un eveniment, în cadrul căruia pianista turcă Renan Koen va susţine un recital de pian. Potrivit ONU (https://www.un.org), Renan Koen este cunoscută pentru eforturile sale de a publica poveştile de viaţă, idealurile şi lucrările compozitorilor care au continuat să creeze, în ciuda interdicţiilor care le-au fost impuse în timp ce erau închişi în lagărele de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A susţinut multe recitaluri în cadrul evenimentelor de amintire a Holocaustului din întreaga lume.
Tot în 27 ianuarie, B'nai B'rith International şi Misiunea permanentă filipineză la ONU, în cooperare cu Societatea SUA-Filipine vor găzdui o expunere privind refugiaţii evrei din Europa în Filipine, înainte de Al Doilea Război Mondial.
* Marţi, 28 ianuarie, la sediul ONU, va fi deschisă expoziţia "Crimes Uncovered: The First Generation of Holocaust Researchers", care prezintă istorici şi universitari evrei ce au documentat şi au protejat dovezile acţiunilor întreprinse împotriva poporului evreu în timpul Holocaustului şi au făcut lobby pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce se întâmpla în Europa ocupată de nazişti. Expoziţia va putea fi vizionată până pe 24 februarie 2020.
De asemenea, la sediul ONU va fi prezentat proiectul expoziţional "Lonka", un omagiu fotografic adus ultimilor supravieţuitori ai Holocaustului. Proiectul a fost realizat în 2019, când mai mulţi fotografi profesionişti au surprins imagini cu supravieţuitori ai Holocaustului. Expoziţia va putea fi vizionată începând cu 27 ianuarie până pe 7 februarie 2020.
* Miercuri, 29 ianuarie, va fi deschisă expoziţia "Some were Neighbors", care abordează una dintre întrebările centrale ale Holocaustului: "cum s-a întâmplat?". Expoziţia este realizată de Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii şi va putea fi vizionată până pe 24 februarie.
* Joi, 30 ianuarie, la Librăria Naţiunilor Unite va avea loc o discuţie, în baza cărţii "Renia's Diary: A Holocaust Journal" - "Jurnalul Reniei: un jurnal al Holocaustului", cu sora mai mică a Reniei, supravieţuitoare a Holocaustului, Elizabeth Bellak şi fiica acesteia, Alexandra. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul Robin Shulman.
* În România, cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", în colaborare cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează, în perioada 24-26 ianuarie 2020, la Cinema Muzeul Ţăranului, programul Zilele filmului "Memoria Holocaustului".
Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", ediţia de anul acesta a proiectului aduce în atenţia iubitorilor de film şi de istorie documentare premiate cu Oscar, filme artistice şi de animaţie care ne prezintă un trecut ce şi-a pus amprenta asupra celor care au supravieţuit Holocaustului, asupra familiilor lor şi generaţiilor care le-au urmat.
Zilele filmului "Memoria Holocaustului" este un proiect cultural iniţiat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" şi se află la a treia ediţie, care în acest an este realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român. (sursă: https://www.un.org) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Daniela Juncu)
Sursa foto: www.un.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
2 februarie - Ziua internațională a zonelor umede
Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an la 2 februarie, pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populație și pentru planetă. La 2 februarie 1971, a fost semnată Convenția Ramsar, actul internațional care reglementează zonele umede. Ziua este, însă, marcată începând cu anul 1997, scrie
2 februarie - Ziua ursului și Ziua marmotei, în tradițiile populare
La 2 februarie este sărbătorită în România și de către alte popoare europene Ziua ursului, și în aceeași zi, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii și Canada, este sărbătorită Ziua marmotei. Ambele evenimente au în comun elementul de predicție a vremii pentru următoarea perioadă. Ursul a avut un rol calendaristic deosebi
CITATUL ZILEI
'O idee fixă duce în cele din urmă la nebunie sau la o faptă eroică.' - Victor Hugo, 'Anul 93', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 februarie
Ortodoxe Întâmpinarea Domnului Duminica a 17-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 17 dR. Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos în Templu Romano-catolice Întâmpinarea Domnului; Sf. Ioana &I
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 februarie
Este a 33-a zi a anului 2025. Au mai rămas 332 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 33 m și apune la 17 h 27 m. Luna răsare la 09 h 32 m și apune la 22 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d
DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul
Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)
În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii
Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025
România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)
Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/
DOCUMENTAR: Luna februarie
Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina
1 februarie - Ziua intendenței militare
Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului
CITATUL ZILEI
'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie
Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie
Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)