REVOLUŢIE 30: Imagini din 21-22 decembrie 1989 din Bucureşti şi Timişoara

Mitingul din 21 decembrie 1989 din Piaţa Palatului, în faţa sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român (PCR), la care a luat cuvântul Nicolae Ceauşescu, a fost transmis în direct la radio şi la televiziune.
Foto: (c) Mircea Hudek/Arhiva istorică AGERPRES
După miting, mulţimea se revarsă spre străzile laterale. Grupurile de protestatari se regrupează în zonele centrale ale oraşului - Piaţa Romană, Sala Dalles, Universitate - scandând ''Ieri la Timişoara, mâine-n toată ţara!'', ''Jos dictatura!'', ''Jos comunismul!'', ''Libertate!''. În cursul nopţii de 21 spre 22 decembrie 1989 se trage în demonstranţi şi se degajează baricada de la Intercontinental cu ajutorul blindatelor. Tinerii, cei mai mulţi cu vârste între 18-25 de ani, au constituit majoritatea demonstranţilor din după-amiaza şi noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 din Bucureşti. (''Istoria României în date'', Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003)
Foto: (c) Mircea Hudek/Arhiva istorică AGERPRES
''Un incident despre care s-a vorbit mult a fost incendierea baricadei construite de-a curmezişul Bulevardului Bălcescu. Transportoare blindate, acoperite de nori de gaze lacrimogene şi focuri de armă au avansat pentru a dărâma baricada, iar unul dintre vehicule a luat foc înainte ca misiunea să fie îndeplinită cu succes. Pe la ora 3.00 atmosfera de pe străzi s-a calmat. În zonă au fost aduse echipe de la salubritate care să şteargă lozincile ce fuseseră scrise pe ziduri şi să îndepărteze resturile rămase după confruntări. Bilanţul nopţii: 49 de demonstranţi morţi, 463 răniţi şi 698 arestaţi'' (Cartea ''Revoluţia română din decembrie 1989'', autor Peter Siani-Davies, apărută în versiune românească la Editura Humanitas, Bucureşti, 2006)
Foto: (c) Radu Constantinescu/Arhiva istorică AGERPRES
Foto: (c) Radu Constantinescu/Arhiva istorică AGERPRES
Tot în ziua de 21 decembrie 1989, la Timişoara au avut loc manifestaţii pentru a şasea zi consecutiv. Muncitorii au părăsit lucrul şi s-au îndreptat spre Piaţa Operei, unde s-au adunat zeci de mii de oameni.
Foto: (c) Constantin Duma/Arhiva istorică AGERPRES
''Revoluţia din Bucureşti a avut un tipar extrem de asemănător cu cea din Timişoara. În după-amiaza şi noaptea lui 21 decembrie, protestele de stradă dezorganizate, la care au luat parte mai ales tineri, au fost zdrobite fără milă de autorităţi. Zgomotul împuşcăturilor s-a răspândit în oraş, iar ştirile despre violenţele de pe stradă s-au transmis cu repeziciune prin telefon. Când demonstranţii care fugeau s-au întâlnit cu muncitorii care ieşeau din schimbul de noapte, a început să iasă la iveală o mânie adâncă. (...) La primele ore ale dimineţii următoare, situaţia era descrisă drept calmă, transportul urban de călători funcţiona şi magazinele erau deschise. Treptat însă, au început să se strângă grupuri de demonstranţi. (...)'' (Cartea ''Revoluţia română din decembrie 1989'', autor Peter Siani-Davies)
În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989 muncitorii de pe marile platforme industriale din Bucureşti întrerup lucrul şi se îndreaptă încolonaţi spre sediul Comitetului Central al PCR, protestând vehement împotriva represiunii sângeroase de la Timişoara şi Bucureşti şi cerând demisia lui Nicolae Ceauşescu. Prezenţa masivă a muncitorilor din Capitală a fost un factor important în răsturnarea regimului comunist din România. (''Istoria României în date'', Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003)
Foto: (c) Ilie Bumbac/Arhiva istorică AGERPRES
Foto: (c) Ilie Bumbac/Arhiva istorică AGERPRES
Foto: (c) Ilie Bumbac/Arhiva istorică AGERPRES
După dispersarea demonstranţilor în cursul nopţii de 21/22 decembrie 1989, dispunerea trupelor a fost schimbată în dimineaţa zilei de 22 decembrie, cele mai mari concentrări fiind mutate în imediata vecinătate a clădirii Comitetului Central. Mulţimile au continuat să se deplaseze către centru, adesea copleşind unităţile militare care le ieşeau în cale. Ulterior, soldaţii au rupt rândurile şi au început să fraternizeze cu mulţimea. (Cartea ''Revoluţia română din decembrie 1989'', autor Peter Siani-Davies)
Foto: (c) Sorin Lupsa/Arhiva istorică AGERPRES
Foto: (c) Codruta Dragoescu/Arhiva istorică AGERPRES
Foto: (c) Viorel Lazarescu/Arhiva istorică AGERPRES
''Fuga cuplului prezidenţial a marcat, de fapt, sfârşitul regimului comunist condus de Ceauşescu'' (''Istoria României în date'', Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003). Mulţimea a pătruns în sediul Comitetului Central al PCR. Forţele de ordine au pactizat cu manifestanţii care, aproape în acelaşi timp, ocupă sediile Televiziunii şi Radiodifuziunii.
Foto: (c) Ilie Bumbac/Arhiva istorică AGERPRES
Foto: (c) Marian Ilie/Arhiva istorică AGERPRES
Foto: (c) Ovidiu Bogdan/Arhiva istorică AGERPRES
Foto: (c) Constantin Duma /Arhiva istorică AGERPRES
Foto: (c) Constantin Duma /Arhiva istorică AGERPRES
AGERPRES/(Documentare: Ruxandra Bratu; redactori Arhivă foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Daniela Juncu)
Citiţi şi:
* REVOLUŢIE 30: Evenimentele din 16-20 decembrie 1989 de la Timişoara
* REVOLUŢIE 30: Imagini din 16-20 decembrie 1989 de la Timişoara
* REVOLUŢIE 30: Evenimentele din 21-22 decembrie 1989 de la Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu