logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cântăreţul Mihai Constantinescu a murit (fişă biografică)

Imagine din galeria Agerpres

Cunoscutul cantautor Mihai Constantinescu a murit, la 29 octombrie 2019, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Bogdan Opriţa. "În jurul orei 19,00 s-a constatat decesul", a spus medicul.

* * *

Interpretul şi compozitorul Mihai Constantinescu s-a născut la Bucureşti, la 4 ianuarie 1946. A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (1973).

A făcut parte din corul de copii al Radiodifuziunii şi a studiat muzica la Şcoala Populară de Artă (1972), la clasa Floricăi Orăscu. A apărut în spectacole de revistă la Casa Studenţilor ''Grigore Preoteasa'' din Bucureşti şi a făcut parte din formaţiile Mondial şi Dixie '74.

Mihai Constantinescu a mai cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin, în care Magdin cânta la trompetă, Marcel Dragomir la saxofon, Marius Ţeicu la pian.

Primele înregistrări au fost făcute la solicitarea lui Titus Munteanu, care l-a remarcat la una dintre audiţiile organizate de clasa Floricăi Orăscu. În 1971, a debutat la televiziune, într-un spectacol de varietăţi. Primele sale compoziţii, ''Păpuşa'' şi ''Anotimpuri'', s-au bucurat de mare succes.

În 1975, melodia sa ''Am visat'' (interpretă Corina Chiriac), a obţinut Premiul III la Festivalul Şlagărelor de la Dresda, iar cântecul ''I.E.F.S ura!'', locul I la festivalul ''Şlagăre în devenire'' (1981).

Poate piesa cea mai cunoscută a lui Mihai Constantinescu rămâne ''O lume minunată''. Cum s-a născut ea? În 1979, Mihai Constantinescu fusese invitat să cânte la un spectacol, cu ocazia sărbătoririi Anului Internaţional al Copiilor. ''Practic, eu aveam refrenul imprimat acasă. Îmi cumpărasem un magnetofon şi imprimam pe el ca să nu le uit, pentru că îţi vin foarte multe idei şi dacă nu le pui în momentul ăla undeva, pe ceva, să revii asupra lor, nu le ţii minte. Făceam în '79 un spectacol mare la Sala Polivalentă, dedicat Zilei Internaţionale a Copilului, şi Titus (Munteanu - n.r.) mi-a spus 'n-ai vrea să scrii şi tu o piesă pentru copii?'. 'Da, să încerc'. Şi cel mai greu lucru mi s-a părut ce să spun în text. Am plecat de la repetiţie, eu stăteam în blocul de vizavi de Parcul Tineretului, şi de ieşirea din Sala Polivalentă până acasă eram obsedat ce să spun, cum să spun ca să fie foarte cuprinzător. Şi mi-a venit instantaneu: 'E o lume minunată în care veţi găsi numai copii, o lume cu mult soare şi mii de jucării pentru copii'. Efectiv tot textul refrenului l-am făcut pe drum. Am luat-o la fugă până acasă, am dat drumul la magnetofon, am luat chitara şi am cântat refrenul să nu-l uit. Am mai căutat şi-am descoperit că aveam şi prima parte. Sincer să fiu, n-am crezut că acesta o să fie un cântec de referinţă, nici nu mi-a trecut prin cap. L-am făcut, a ieşit frumos, a avut succes extraordinar, dar n-am crezut că va rămâne prin timp aşa...'', mărturisea Mihai Constantinescu într-un interviu acordat AGERPRES, în 2016.

În 1981, a colaborat cu realizatorii filmului ''Maria Mirabela'', regizat de regretatul Ion Popescu Gopo, unde şi-a pus amprenta nu doar pe melodia genericului filmului, ci a fost şi vocea personajului Scăpărici.

A apărut în numeroase emisiuni de divertisment TV, regizate de Alexandru Bocăneţ, iar mai târziu, împreună cu Marius Ţeicu şi Olimpia Panciu, a alcătuit un ''trio formidabil'' ce a figurat în multe spectacole de televiziune semnate de Titus Munteanu.

În anii '90, a format un cuplu muzical de succes cu Anastasia Lazariuc. Tot în anii '90 prezenta, împreună cu Anca Ţurcaşiu, emisiunea pentru copii ''Ba da, ba nu!'', în care s-au lansat mulţi dintre copiii care azi au devenit nume cunoscute în muzică sau teatru/film, printre care Andreea Bălan sau Adela Popescu.

Din bogatul său repertoriu amintim piesele: ''Un zâmbet, o floare'', ''Hai să cântăm'', ''Hei copilărie'', ''Noi vrem iubire'', ''Vino pe strada mea'', ''Vacanţă'', ''Un simplu om'', ''Sus în deal'', ''Pisicuţa'', ''Iubiţi şi câinii vagabonzi''.

În 1999, a editat single-ul ''Iubiţi şi câinii vagabonzi'', iar în 2003, unul dintre albumele de pe dublul CD al Anastasiei Lazariuc a cuprins şi piese scrise de Mihai Constantinescu.

A efectuat turnee în Germania, în SUA şi în câteva state din Vestul Europei.

În noiembrie 2008, artistul a fost operat pe inimă, de o echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, condusă de şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, profesorul Radu Deac.

În noiembrie 2009, Mihai Constantinescu a sărbătorit 40 de ani de carieră artistică, prin spectacolul "O lume minunată", care a avut loc la Sala Palatului şi la care au fost prezenţi aproximativ 4.500 de spectatori şi foarte multe personalităţi din lumea artistică - Margareta Pâslaru, Angela Similea, Anca Ţurcaşiu, Mădălina Manole, Andreea Bălan, Mirabela Dauer, Mihaela Mihai, Marina Florea, Alexandru Arşinel, Gheorghe Gheorghiu.

În 2011, a lansat colecţia de albume ''Parte din viaţa mea'', ce reuneşte patru discuri ale artistului cu melodii ale anilor '70,'80,'90 şi 2000.

În 2012, a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Uşoare ''O zi printre stele'', din partea Ministerului Culturii şi Cultelor. În acelaşi an, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România i-a editat un caiet de cântece selectate din şlagărele lansate în trei decenii.

La începutul anului 2014, Mihai Constantinescu a lansat un nou album, pe care se regăseşte piesa "Aşa şi aşa" şi piesa ''Şi te-am iubit''.

Din bogata sa discografie amintim: 1974 - ''Iubiţi-ne că suntem flori / De unde vii? / Peniţa / Sora mea cea mică'' (EP - Electrecord); 1979 - ''Olimpia Panciu - Mihai Constantinescu'' (EP - Electrecord); 1972 - ''Marius, Olimpia, Mihai'', împreună cu Marius Ţeicu şi Olimpia Panciu (Album - Electrecord); 1972 - ''Un zîmbet şi o floare'' (Album - Electrecord); 1978 - ''O floare'' (Album - Electrecord); 1980 - ''Mihai Constantinescu'' (Album - Electrecord); 1982 - ''Speranţă şi vis'' (Album - Electrecord); 1983 - ''Hei, copilărie'' (Album - Electrecord); 1985 - ''Mihai Constantinescu'' (Album - Electrecord); 1986 - ''Te caut mereu'' (Album - Electrecord); 1987 - ''Sus în deal'' (Album - Electrecord); 1987 - ''Sunt un om obişnuit'' (Album - Electrecord); 1989 - ''Cântă iubire'' (Album - Electrecord); 1991 - ''La est şi vest de Prut'', împreună cu Anastasia Lazariuc (Album - Electrecord); 1993 - ''Adio tristeţe'', împreună cu Anastasia Lazariuc (Album - Electrecord); 1994 - ''Maria'' (Album - Electrecord); 1994 - ''Cine ştie'' (Album - Electrecord); 1996 - ''Anotimpurile'' (Album); 1999 - ''O lume minunată'' (Album); 2000 - ''Samba, samba'' (Album); 2010 - ''Parte din viaţa mea'' 4 CD Box (Compilaţie).

În octombrie 2017, Mihai Constantinescu a fost supus unei noi intervenţii chirurgicale pe cord deschis. Medicii i-au înlocuit o valvă care îi punea viaţa în pericol, iar operaţia a durat mai bine de opt ore. În 2018 artistul a fost spitalizat din nou, după ce a avut un puseu de tensiune. În februarie şi mai 2019, Mihai Constantinescu a fost din nou internat în spital pe fondul mai vechilor afecţiuni. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 29-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie

Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 28-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi

Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA.   Fiul unui fost boxer

Documentare 28-04-2025 10:00

28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)

În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem

Documentare 28-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025

Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H

Documentare 28-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 28-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)

Documentare 28-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

Documentare 28-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie

Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 27-04-2025 10:00

Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)

Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit

Documentare 27-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )

Documentare 27-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon

Documentare 27-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie

Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 26-04-2025 10:00

26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab

Documentare 26-04-2025 08:30

26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)

La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur

Documentare 26-04-2025 08:00

26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc

Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe