SPORTIVI DE LEGENDĂ: Şahistul Florin Gheorghiu
Florin Gheorghiu, primul şahist român care a deţinut titlul de Mare Maestru Internaţional, s-a născut la 6 aprilie 1944, la Bucureşti.
A studiat la Liceul "I.L. Caragiale" din Ploieşti, apoi a absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-engleză din cadrul Universităţii din Bucureşti.
A manifestat de la o vârstă fragedă un mare talent şahist, care îl va consacra pe plan naţional şi internaţional.
La 16 ani, Florin Gheorghiu devine campion naţional de seniori şi Maestru al sportului, performanţă remarcabilă pentru şahul românesc, arată lucrarea ''Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România'' (vol. I, Ed. Aramis, 2002). A mai fost campion al României la şah de încă opt ori.
În 1961, era vicecampion mondial la juniori, pentru ca doi ani mai târziu să cucerească titlul de campion mondial de juniori la Vrnjacka Banja, performanţă care i-a adus, tot în 1963, titlul de Maestru Internaţional.
Florin Gheorghiu a fost primul român participant la turneul de la Hastings (1964-1965), unde a ocupat locul secund.
În urma performanţelor realizate la Olimpiada din 1964 şi la Campionatul European din 1965, devine Mare Maestru Internaţional, premieră pentru şahul naţional.
La Olimpiada de Şah din 1966, disputată la Havana, a înregistrat o victorie de răsunet în faţa americanului Robert (Bobby) James Fischer, partida putând fi urmărită pe site-ul chessgames.com. A fost singura partidă oficială pe care Fischer, viitor campion mondial, a pierdut-o contra unui adversar mai tânăr decât el.
În 1967-1968, a ocupat locul I-IV la Hastings, alături de cehoslovacul Hort şi jucătorii sovietici Stein şi Suetin. La turneul internaţional de şah de la Manilla, din 1969, a câştigat toate cele 11 meciuri disputate. Între 1962 şi 1982, a câştigat peste 20 de turnee.
Florin Gheorghiu a jucat pentru România la 14 olimpiade, la patru dintre acestea (Lugano 1968, Nisa 1974, Buenos Aires 1978 şi Dubai 1986) terminând neînvins. A participat cu echipa României la cinci campionate europene şi, în 1985, a jucat pentru ţara noastră la Campionatul Mondial pe echipe de la Lucerna.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO - Florin Gheorghiu, 21 noiembrie 2016
A participat la 15 balcaniade, cu un scor general de 17 victorii, 43 de remize, fiind învins de doar cinci ori. La aceste concursuri a obţinut de două ori primul loc cu echipa naţională (1971 şi 1977) şi de şase ori medalia de aur pentru performanţă individuală pe masa 1.
În total, Gheorghiu a jucat în echipa naţională de şah a României 461 de partide la 65 de competiţii, obţinând 145 de victorii, 274 de remize şi 42 de înfrângeri.
La 1 ianuarie 1980, Florin Gheorghiu a devenit primul şahist român cu un coeficient Elo mai mare de 2.600 de puncte. Cu cele 2.605 de puncte, s-a situat pe locul al zecelea din lume, arată http://frsah.ro.
A fost redactor la "Revista Română de şah", semnând articole pe teme de şah şi în "Scînteia tineretului" şi "Sportul". Din 2017, semnează o rubrică permanentă în revista "Şah".
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO - Multiplul campion mondial Anatoli Karpov (stg.) alături de marele şahist roman Florin Gheorghiu, participă la 'Turneul Regilor Romgaz', editia a X-a, 2016, eveniment organizat de Federaţia Română de Şah, Federaţia Internaţională (FIDE), sub tutela Asociaţiei 'Clubul Sportiv Elisabeta Polihroniade' şi cu sprijinul Romgaz. 26 noiembrie 2016
În 1980 a publicat cartea "Partide alese", cu cele mai bune 103 partide ale sale jucate între 1960 şi 1970. În 2017 şi 2018, a publicat cartea "Integrala de şah", în trei volume, cuprinzând 360 de partide jucate în întreaga sa carieră.
În anul 2000, a fost distins cu Medalia Naţională "Pentru Merit", Clasa I.
Florin Gheorghiu vorbeşte franceza, engleza, rusa, germana şi spaniola. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 ianuarie
Este a 15-a zi a anului 2025. Au mai rămas 350 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 48 m și apune la 17 h 02 m. Luna apune la 09 h 05 m și răsare la 18 h 40 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
DOCUMENTAR: Anul Nou pe stil vechi (14 ianuarie)
În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, credincioșii ortodocși de rit vechi sărbătoresc, la o săptămână după Crăciunul pe stil vechi (7 ianuarie), trecerea în noul an. Anul Nou este marcat, conform calendarului iulian sau pe stil vechi, în data de 14 ianuarie. În țara noastră, Crăciunul și Anul Nou pe stil vechi sunt sărbătorite în comunitățile
14 ianuarie - Ziua mondială a logicii (UNESCO)
Ziua mondială a logicii este sărbătorită, în fiecare an, la 14 ianuarie, având ca scop încurajarea cooperării internaționale, promovarea dezvoltării logicii, atât în cercetare, cât și în predare, sprijinirea activităților asociațiilor, universităților și a altor instituții care au ca obiectiv logica, îmbunătățirea înțeleg
CITATUL ZILEI
'Legea morală nu are sens decât într-o lume a ordinii perfecte. Hazardul nu poate fi administrat. Pentru a veni în cuprinsul realului cu un set de comandamente legitime, trebuie, mai întâi, să postulezi coerența lui de principiu. Dacă realul e arbitrar, întâmplător, haotic, el nu poate valida nicio lege și nu are nevoie de lege.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 ianuarie
Ortodoxe Odovania praznicului Botezului Domnului; Sf. Cuv. Mucenici din Sinai și Rait; Sf. Nina, luminătoarea Georgiei Greco-catolice Sf. cuv. m. uciși în Sinai și în Rait Romano-catolice Ss. Felix de Nola, pr. m.; Ioan-Anton Farina, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 ianuarie
Este a 14-a zi a anului 2025. Au mai rămas 351 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 49 m și apune la 17 h 01 m. Luna apune la 08 h 33 m și răsare la 17 h 26 m. Lună Plină 00 h 26 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
CITATUL ZILEI
'Etica tradițională alunecă, adesea, într-un delir al generalizării. Ea își construiește normativitatea pe genul proxim al individualității umane, trecând, totalitarist, peste tot ce e diferență specifică. Or, în plan moral, ca și în patologia medicală, nu există boli, ci bolnavi.' - Andrei Pleșu, ('Minima moralia', Editura Carte
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcop de Nisibe Greco-catolice Sf. m. Ermil și Stratonic; Sf. ep. Ilarie de Poitiers Romano-catolice Sf. Ilarie, ep. înv. Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua de 13 ianuarie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 ianuarie
Este a 13-a zi a anului 2025. Au mai rămas 352 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 49 m și apune la 17 h 00 m. Luna apune la 07 h 52 m și răsare la 16 h 12 m.
CITATUL ZILEI
'Cei fricoși mor de multe ori înainte de moarte, în timp ce luptătorii viteji gustă doar o singură dată în viață moartea.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia Duminica după Botezul Domnului Greco-catolice Duminica după Botezul Domnului. Sf. m. Tatiana Romano-catolice Botezul Domnului Ss. Arcadie, m.; Cezara, călug.; Tatiana, m. Sfânta Muceniță
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 ianuarie
Este a 12-a zi a anului 2025. Au mai rămas 353 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 59 m. Luna apune la 06 h 57 m și răsare la 15 h 03 m.
DOCUMENTAR: 5 ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China (11 ianuarie 2020)
La 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces provocat de ''noul'' coronavirus în China. Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apăru
11 ianuarie - Ziua Artei Fotografice în România
Ziua Artei Fotografice în România este sărbătorită, în fiecare an, la 11 ianuarie, fiind dedicată pictorului și fotografului Carol Popp de Szathmáry, care venea pe lume, în această zi, în 1812, la Baia Mare. Carol Popp de Szathmáry este recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război din lume, pot
CITATUL ZILEI
'Virtutea adevărată e să faci în ascuns, fără să fii văzut, ceea ce este cu putință să săvârșești și înaintea întregii lumi.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009)