O PERSONALITATE PE ZI: Artistul plastic Valentin Tănase

Pictor, sculptor, ilustrator şi autor de benzi desenate, Valentin Tănase s-a născut la 6 septembrie 1954, la Iaşi, potrivit http://muzeulbucurestiului.ro/.
În anul 1978, a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, din 1981 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar în 1997 devine director al Studioului de Arte Plastice al Armatei.
Începând cu anul 1977, a fost prezent la majoritatea evenimentelor expoziţionale de artă organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din România.
De-a lungul timpului, a deschis numeroase expoziţii personale de pictură şi grafică, atât în ţară, la Bucureşti, Braşov, Buzău, Constanţa, Sibiu, cât şi în străinătate, în Franţa (Paris, La Croix Valmer, Angouleme), Italia (Roma şi Bologna), Belgia (Bruxelles), Austria (Viena), Cehia (Praga şi Kromeriz), în Slovacia (Bratislava), în Germania, Grecia (Veria), Spania (Valencia), Ungaria (Budapesta), China (Beijing).
A semnat lucrări de pictură murală monumentală şi mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Naţional, Palatul CEC, Biserica Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 din Bucureşti, Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena - Parcul Călăraşilor-Bucureşti, Palatul Primăriei Oradea şi la Cercul Militar Naţional. Este autorul tablourilor care împodobesc Sala Alba-Iulia, Sala Mihai Eminescu şi Salonul Fondatorilor din Palatul Cercului Militar Naţional, conform www.cmn.ro.
De asemenea, a realizat, lucrări de sculptură: busturi monumentale, basoreliefuri, compoziţii ronde-bosse, statui ecvestre, monumente de for public.
Valentin Tănase a creat o serie de ilustraţii de carte ("Povestiri istorice" de Dumitru Almaş) şi nenumărate pagini de bandă desenată, ce a bucurat copilăria şi adolescenţa multor generaţii (în revistele "Cutezătorii", "Universul copiilor" etc.).
La începutul anului 2019, Muzeul Municipiului Bucureşti a găzduit expoziţia "Benzi desenate de Valentin Tănase".
"Copil şi adolescent fiind, îmi doream şi visam ca la vârsta maturităţii să fiu un desenator de bandă desenată. Dumnezeu mi-a îngăduit să-mi împlinesc acest vis şi am publicat prima mea bandă desenată în revista 'Cutezătorii', revista copiilor şi tinerilor din acea vreme, în clasa a X-a, la vârsta de 16-17 ani. După ce mi-am terminat studiile la Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu am rămas în continuare ataşat de banda desenată şi de ceea ce simboliza ea. Prima mea bandă desenată de amploare a fost un serial de 24 de pagini având ca subiect 'Burebista'. De aici a început cariera mea de ilustrator de bandă desenată. Am publicat sute de pagini care s-au realizat în timp pe toate subiectele: bandă desenată istorică, de science fiction, de actualitate, am colaborat cu reviste, edituri şi autori renumiţi din ţară şi de peste hotare, cu precădere din Franţa şi Belgia" - Valentin Tănase, potrivit unui comunicat de presă transmis de Muzeul Municipiului Bucureşti.
Artistul a fost decorat cu medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" în 2014 şi cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler în 2015. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Gabriela Badea)
* Explicaţie fotografie din deschidere: Pictorul Valentin Tănase participă la vernisajul expoziţiei ''Cotroceni: culorile istoriei'', organizat la Muzeul Naţional Cotroceni (Bucureşti, 2017)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Lirismul trebuie să fie în general rațional, dar în amănunte o leacă abătut de la rațiune.' - J. W. Goethe ('Dicționar de maxime comentat', ediția a II-a, Editura Științifică, 1971)
Sesiune plenară a Parlamentului European (31 martie - 3 aprilie)
Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 31 martie - 3 aprilie 2025. Vor avea loc discuții și vot pe teme precum evaluarea rezultatelor summitului UE din 20 martie, politicile externe, de apărare și de securitate ale UE în 2025, pregătirea UE pentru situații de criză, strategia Uniunii privind romii și combaterea d
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 31 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul Greco-catolice Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei Romano-catolice Sf. Beniamin, diacon m. Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 31 martie. Sfântu
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 martie
Este a 90-a zi a anului 2025. Au mai rămas 275 de zile până la sfârșitul anului bisect. Soarele răsare la 06 h 59 m și apune la 19 h 42 m. Luna răsare la 07 h 43 m și apune la 22 h 45 m. Berbec 21 martie - 20 aprilie. Al doilea decan (31 martie - 9 aprilie). AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton
Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P
30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)
La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 martie
Este a 89-a zi a anului 2025. Au mai rămas 276 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 00 m și apune la 19 h 41 m. Luna răsare la 07 h 18 m și apune la 21 h 20 m. Trecerea la ora de vară - ora 03 devine ora 04. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
CITATUL ZILEI
'Singurul mod de a-ți păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce n-ai face.' - Mark Twain (sursa: https://www.viatasiopera.ro/)
FENOMENE ASTRONOMICE: Eclipsă parțială de Soare vizibilă de pe teritoriul României (29 martie)
La 29 martie 2025, Luna va acoperi o parte din discul solar în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT. 'Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mau
DOCUMENTAR: Trecerea la ora oficială de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.
CITATUL ZILEI
'Sfiiciunea a murit când s-au născut hainele.' - Mark Twain, 'Urmând ecuatorul' (MAXIME ȘI CUGETÃRI din folclorul și literatura AMERICANÃ, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1974).
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie; Sf. Ier. Diadoh, episcopul Foticeei Greco-catolice Sf. m. Marcu al Aretusei; diac. Ciril și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Eustasie, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 martie
Este a 88-a zi a anului 2025. Au mai rămas 277 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 18 h 39 m. Luna răsare la 05 h 56 m și apune la 18 h 56 m. Eclipsă de Parțială de Soare - vizibilă în România 10 h 50 m - 14 h 43 m. Vizibilă în nord-vestul Africii, Europa și
Săptămâna europeană 24-28 martie 2025
Comisia Europeană a anunțat în noua sa strategie de pregătire pentru crize și amenințări că Uniunea Europeană se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la un summit la Paris,