logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MEMORIA HOLOCAUSTULUI: Legislaţia cu caracter antisemit în România. Anii 1940-1944

Imagine din galeria Agerpres

La 6 septembrie 1940, regele Carol al II-lea a transmis prerogativele regale fiului său, Mihai I, iar pe 14 septembrie România devenea, prin Decret regal, "Stat naţional-legionar". Guvernul era condus de către Ion Antonescu iar Horia Sima, şeful Mişcării legionare, devenea vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. Singurele organizaţii politice permise au rămas Mişcarea legionară şi Grupul etnic german. Această dualitate a puterii, împărţită între Antonescu şi Sima, a funcţionat până în momentul "Rebeliunii legionare" (21-23 ianuarie 1941), iar din 27 ianuarie mareşalul Antonescu va conduce un guvern format exclusiv din tehnicieni şi militari. Acesta a rămas în funcţie până la 23 august 1944, când a fost destituit de către regele Mihai şi înlocuit cu un guvern de politicieni condus de către generalul Constantin Sănătescu, notează volumul "Istoria României în date" (coord. Dinu C. Giurescu, Ed. Enciclopedică, 2003).

Ion Antonescu a preluat principiile din Decretul-lege numărul 2650 din 8 august 1940, care prevedea împărţirea evreilor pe categorii bazate pe criteriul ritului unit cu criteriul sângelui, notează Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România. Viziunea sa, cuprinsă în "Proclamaţia către ţară" includea intoleranţa faţă de pluralismul etnic, eliminarea străinilor şi în special a evreilor, întâi din structurile societăţii iar apoi din România şi omogenizarea naţiunii române. Calitatea de evreu, considerată marca unei inferiorităţi rasiale şi o culpă în sine, a fost reflectată în legislaţie prin interzicerea "căsătoriei între românii de sânge şi evrei" (Decret-lege nr. 2651 / 8 august 1940) şi a convertirii la creştinism a celor de religie mozaică.

La 16 decembrie 1941, era emis Decretul-lege nr. 3416, semnat de către mareşalul Antonescu. Acesta prevedea că "toţi locuitorii ţării având sânge evreiesc, indiferent de cetăţenia lor, sunt obligaţi să se prezinte la sediul Centralei Evreilor din România, în fiecare capitală de judeţ, spre a primi un formular tip Foaie de recensământ pentru locuitorii având sânge evreiesc, pe care îl vor completa. Termenul de predare a formularului completat expiră la 20 februarie 2012.", conform volumului "Documente" al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, apărut la editura Polirom în 2005.

Recenzarea populaţiei evreieşti era importantă, deoarece punea bazele politicii de românizare a proprietăţilor evreieşti pe cale legislativă, notează raportul menţionat anterior. Decretul-lege nr. 3347 din 4 octombrie 1940 prevedea că "evreii nu pot stăpâni, dobândi sau deţine proprietăţi rurale în România, sub nici un titlu şi în nici o calitate, precum proprietari, uzufructari, asociaţi, administratori etc. etc." Toate formele de proprietate menţionate în decret urmau să treacă în patrimoniul statului, prevedere detaliată în actul "Instrucţiuni privitoare la exproprierea bunurilor rurale evreeşti" emis de către Secretariatul de Stat al Colonizării şi Populaţiei Evacuate în aceeaşi zi. Prevederi asemănătoare aveau şi Decretul-lege nr. 3810 din 12 noiembrie 1940 iar prin Decretul-lege nr. 1216 din 2 mai 1941 era legiferată înfiinţarea Centrului Naţional de Românizare, instituţie care avea ca scop "românizarea bunurilor intrate în patrimoniul statului şi a ajuta românizarea vieţii economice.", conform volumului "Documente".

Prin aplicarea respectivelor decrete-legi au intrat în patrimoniul statului 3.178 de bunuri agricole, totalizând 45.035 hectare de teren cultivabil cu cereale, fâneţe, livezi şi vii, evaluate la 5.063.364.350 de lei; 331 de păduri întinse pe 47.455 de hectare, evaluate la 2.585.980.700 de lei; 99 de fabrici de cherestea, în valoare de 790.018.438 de lei şi material lemnos evaluat la 77.690.833 de lei; 323 de mori comerciale, mori sistematice, mori ţărăneşti, fabrici agricole de spirt şi altele, bunuri industriale legate de economia rurală în valoare de 1.851.341.940 de lei, conform Raportului citat anterior.

În sfera industriei şi comerţului urban, măsurile de românizare au inclus numeroase forme de proprietate. În 1940 s-a decis interzicerea arendării farmaciilor la evrei (Decret-lege nr. 3294), anularea autorizaţiilor pentru debitele de vânzare a produselor monopolizate deţinute de evrei (Decret-lege nr. 3758), românizarea caselor de film, a sălilor de cinematograf precum şi a birourilor de voiaj şi turism (Decret-lege nr. 3850), trecerea în patrimoniul statului a vaselor şi plutitoarelor aparţinând evreilor sau societăţilor evreieşti. Anul 1941 a adus măsuri cu privire la înfiinţarea Oficiului Român pentru desfacerea produselor laminate de fier, înfiinţarea Oficiului pentru aprovizionarea şi distribuirea produselor de pielărie, trecerea în patrimoniul statului a brutăriilor, a instalaţiilor de prelucrat paste făinoase, fabricile de produse şi substanţe medicamentoase precum şi drepturile de orice fel asupra subsolului. Centrul Naţional de Românizare a preluat creanţele ipotecare, spitalele şi casele de sănătate evreieşti. La 6 august 1942 Panciu a fost decretat oraş cu caracter românesc şi creştin cu excluderea oricărui element evreiesc iar la 10 noiembrie 1943, moara "România Mare" din Bucureşti, împreună cu toate terenurile şi dependinţele, precum şi întregul inventar al său, a intrat în proprietatea şi folosinţa Consiliului de Patronaj al Operelor Sociale, mai notează sursa citată.

Legionarii, pe de altă parte, au pus stăpânire, sub ameninţarea revolverului, pe numeroase magazine, fabrici şi ateliere evreieşti. Proprietarii erau siliţi să semneze acte fictive sau chitanţe de predare, smulse prin violenţă şi ameninţări. Suma pagubelor a depăşit 380 de milioane de lei. După înlăturarea legionarilor din guvern, Consiliul de Miniştri a luat hotărârea ca bunurile jefuite de la evrei să fie trecute sub administraţia Camerelor de Comerţ. Alte forme de expropriere au fost reprezentate de românizarea prin desfiinţare şi de românizarea prin bună înţelegere; tranzacţiile erau neavantajoase şi multe întreprinderi înfloritoare au fost ruinate, mai notează Raportul citat.

În ceea ce priveşte liber-profesioniştii evrei, aceştia au fost excluşi din toate domeniile de activitate pe baza unui corpus de legi. Populaţia evreiască activă a trecut printr-o fază de dislocare şi degradare socio-profesională acută. Artiştii evrei au fost excluşi din teatre, farmaciştilor evrei li s-a interzis practicarea profesiei şi li s-a impus lichidarea afacerilor, la fel şi avocaţilor evrei. Excepţie făceau invalizii şi orfanii de război precum şi cei decoraţi pentru fapte de arme. Muncitorilor le-a fost suprimat dreptul la muncă, întreprinderile fiind obligate să îi concedieze pe baza Decretului-lege nr. 3825 din 15 noiembrie 1940, cu data limită 31 decembrie 1941, termen care a fost prelungit. La 1 martie 1943 mai existau doar 6506 de salariaţi evrei, conform sursei citate.

Medicii evrei erau excluşi din Colegiul medicilor, aveau dreptul să trateze numai pacienţi evrei şi să poarte insignă şi parafă cu menţiunea "medic evreu". Medicii creştini nu aveau dreptul să trateze pacienţi evrei şi îşi pierdeau dreptul de a profesa dacă erau căsătoriţi cu o evreică sau cu un evreu. De asemenea, medicii evrei nu puteau edita nici un fel de revistă ştiinţifică sau profesională, nu puteau colabora la revistele ştiinţifice sau publicaţiile profesionale româneşti sau creştine şi nici nu puteau fi membri ai societăţilor ştiinţifice, conform Decretului-lege nr. 3789 din 12 noiembrie 1940.

În materie de învăţământ, evreii nu mai puteau fi admişi la şcolile româneşti, primare, secundare sau superioare, conform Decretului nr. 3438. Mai departe, acest document stipula organizarea învăţământului pentru etnia evreiască în sistem particular, doar cu personal de etnie evreiască şi doar în grad primar şi secundar. Datorită presiunii exercitate de către Nunţiul Papal asupra lui Antonescu, elevii de origine etnică evreiască urmau să fie admişi în şcolile confesionale primare şi secundare ale cultelor creştine iar în şcolile particulare, altele decât cele evreieşti, puteau fi primiţi evrei creştini dintre ai cărui părinţi numai unul era evreu, însă legea prevedea ca în certificatele eliberate să fie trecută originea etnică. Comunităţile evreieşti au obţinut aprobări pentru organizarea de colegii, întrucât studenţii evrei erau excluşi din învăţământul superior, notează Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România.

Evreii erau excluşi de la serviciul militar prin Decretul-lege nr. 3984 din 4 decembrie 1940. Cu toate acestea, erau obligaţi să plătească taxele militare iar cei care nu puteau să le plătească, erau obligaţi să efectueze munci de interes obştesc. Specialiştii cu titluri academice (medici, farmacişti, veterinari, ingineri, arhitecţi etc.) urmau să fie folosiţi potrivit pregătirii fiecăruia şi plătiţi cu diurnă, mai stipulează decretul citat.

Legislaţia antievreiască aplicată în anii 1940-1944, în România, este dovada unei politici extremist-etnocratice în raport cu etnia evreiască. Prin aplicarea acestei legislaţii, evreii au fost scoşi în afara protecţiei legilor care garantau siguranţa vieţii cotidiene pentru orice cetăţean într-un stat modern, aflându-se la discreţia măsurilor administrative adoptate ad-hoc şi al abuzurilor aparatului represiv, neputându-se apăra prin intermediul instanţelor de judecată, mai notează Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România.

Măsurile legislative cu caracter antisemit aplicate pe teritoriul României au fost abrogate de către Legea nr. 641 din 19 decembrie 1944. În aceasta se menţionează, la articolul 1: " Sînt şi rămîn abrogate pe data publicării lor, toate măsurile legislative prin care s'au luat dispoziţiuni discriminatorii privitoare la evrei. Prin efectul abrogării acestor legi, se anulează toate dispoziţiunile juridice date pe baza lor de orice autorităţi publice, fie dispoziţiuni generale, fie individuale, inclusiv cele cuprinse în hotărîri judecătoreşti. De asemenea se anulează toate dispoziţiunile discriminatorii luate fără bază legală împotriva evreilor de către autorităţile publice." AGERPRES/(Documentare - Daniel Olteanu, editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1

Documentare 30-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie

Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 29-04-2025 17:01

Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.

Documentare 29-04-2025 14:14

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de

Documentare 29-04-2025 10:27

Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)

Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent

Documentare 29-04-2025 10:00

29 aprilie - Ziua internațională a dansului

La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali

Documentare 29-04-2025 09:35

BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă

La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:

Documentare 29-04-2025 08:30

29 aprilie - Ziua veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea

Documentare 29-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate

Documentare 29-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)