logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'

Program Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' - luna mai 2025

Luna mai aduce pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' spectacole foarte îndrăgite, oferind publicului un program divers, ce include de la titluri clasice ca 'Prințesa Circului' sau 'Liliacul' la cel mai recent succes de casă - musicalul pop-rock 'Romeo și Julieta,' programat pe 21, 22, 24 și 25 mai.

Iubitorii de operetă și musical au șansa să își planifice și în avans agenda culturală, mare parte din programul stagiunii curente fiind deja parțial disponibil pe Opereta.ro și Tickestore.ro.

Programul detaliat al lunii mai este disponibil mai jos, dar și pe site-urile mai sus menționate.

MY FAIR LADY - 3 și 4 mai ora 18.00

Celebrul musical regizat de Ion Caramitru se va juca din nou cu casa închisă. 'My Fair Lady' este povestea omului simplu care vrea să se depășească, să învețe carte și să se bucure de viață. În aceeași măsură este și povestea celui care are ambiția să-și folosească știința de carte pentru a șlefui un caracter uman și de-al înzestra cu ceea ce omul trebuie să aibă mereu la îndemână: o vorbire aleasă și îngrijită, instrument infailibil de autocunoaștere.

Dacă Pygmalion în antichitate se îndrăgostește de statuia lui perfectă, Higgins de astăzi își vede opera vorbind, cântând, dansând și se prinde în jocul fără reguli ale dragostei.

MEȘTERUL MANOLE - OPERÃ ROCK (spectacol concert) 9 mai - ora 19.00

'Meșterul Manole - Operă Rock - spectacol concert,' pe muzica lui Josef Ioji Kappl se va juca din nou cu sala plină. Evenimentul este o experiență captivantă care aduce în lumina reflectoarelor unul dintre cele mai fascinante mituri ale culturii românești. Cu o interpretare modernă și puternică, acest spectacol-concert combină muzica rock vibrantă cu povestea tragică a lui Manole, construind un univers emoționant și captivant pentru public. Prin intermediul unei partituri muzicale puternice și a unei distribuții talentate, spectacolul își propune să treacă dincolo de limitele timpului și să aducă în prezent povestea universală a unui erou încercat de contradictoriile lumii sale. Cu scene dramatice, momente intense și o muzică care îmbină elemente contemporane cu influențe din folclorul românesc, 'Meșterul Manole - Opera rock' surprinde esența trăirilor umane profunde și a luptei interioare a personajelor. Această producție reprezintă o călătorie emoțională și sonoră într-un univers mitic, în care sacrificiul și pasiunea pentru creație se întâlnesc într-un tablou fascinant.

VOIEVODUL ȚIGANILOR - 10 mai ora 18.00

'Voievodul țiganilor' este o operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul, după un libret de Ignaz Schnitzer. Premiera a avut loc la Theater an der Wien, din Viena, la 24 octombrie 1885. În România, opereta a fost reprezentată pentru prima dată la Teatrul Național din București, pe 9 ianuarie 1890.

Acțiunea se petrece în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, pe domeniile cândva înfloritoare ale exilatului Barinkay. Castelul este acum o ruină; vecinul Zsupan, fost crescător de porci, prosperă pe seama exploatării proprietăților lui Barinkay. Amnistia împărătească îl aduce în prim-plan pe tânărul Sandor Barinkay (fiul celui exilat) care se întoarce acasă pentru a fi repus în posesie. Conștient că trebuie să dea socoteală pentru jaf, Zsupan îi propune lui Barinkay să se însoare cu fiica sa. Tânărul este însă fascinat de frumusețea țigăncii Saffi pe care o întâlnește noaptea în castelul părăsit. Întorcându-se de la târg, țiganii îl aclamă pe fiul stăpânului ca voievod al lor Acțiunea continuă și se complică cu intrigi, iubire, război și întoarcerea victorioasă. Finalul, fericit, îl găsește pe Sandor lângă Saffi și lângă 'supușii' săi care l-au ales voievod.

LILIACUL - 11 mai ora 18.00

'Liliacul' este o operetă captivantă compusă de Johann Strauss- fiul, cu libretul scris de Karl Haffner și Richard Genee. Premiera acestei operete a avut loc în Viena, pe 5 aprilie 1874 și a devenit rapid una dintre cele mai iubite și reprezentate creații din repertoriul genului.

Acțiunea se desfășoară în Viena, în secolul al XIX-lea și urmărește povestea lui Gabriel von Eisenstein, un bărbat amuzant și carismatic care se confruntă cu diferite peripeții în timpul unei serii de petreceri și confuzii. Gabriel trebuie să ispășească o scurtă pedeapsă în închisoare pentru o faptă minoră, însă, în loc să meargă direct la închisoare, el acceptă să petreacă ultima seară în libertate la o petrecere fastuoasă ce urma să aibă loc la reședința prințului Orlofsky chiar în noaptea dintre ani. În timpul petrecerii, Eisenstein se îndrăgostește de o misterioasă contesă maghiară, care este de fapt Rosalinda, soția lui, prezentă la petrecere din dorința de a-i testa fidelitatea.

Toate aceste confuzii și dezvăluiri hilare fac din 'Liliacul' o comedie plină de suspans, umor, farmec și muzică încântătoare, care continuă să aducă bucurie publicului de peste un secol. Cu personaje complexe, subiecte amuzante și o muzică memorabilă, această operetă rămâne una dintre cele mai iubite creații ale lui Johann Strauss- fiul și o bijuterie a teatrului muzical vienez.

PRINȚESA CIRCULUI - 17 și 18 mai ora 18.00

Fabuloasa lume a circului își deschide porțile pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', într-o nouă premieră de excepție: încântătoarea operetă PRINÅ¢ESA CIRCULUI de Emmerich Kalman va îmbogăți repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', din această stagiune. Prima reprezentație din noua stagiune va avea loc pe 5 Octombrie, fiind urmată de cea din 26 Octombrie. Regia spectacolului este semnată de BEATRICE RANCEA, costumele de DOINA LEVINTZA, decorul de VLADIMIR TURTURICA și coregrafia de DRAGOȘ ROȘU și JOHANNA BODOR.

ROMEO ȘI JULIETA - musical pop-rock - 21, 22, 24. 25 mai

Musicalul pop-rock 'Romeo și Julieta', creația compozitorului Gerard Presgurvic, inspirată de capodopera lui William Shakespeare se joacă di nou cu sala plină, după mai bine de 15 ani de la premieră, într-o nouă montare spectaculoasă, care îmbină emoția unei povești clasice cu energia și modernitatea muzicii pop-rock.

Spectacolul a avut premiera în 2009 pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', fiind printre cele mai iubite producții din istoria instituției. Atunci, regia și adaptarea după versiunea originală au fost semnate de KERO, cel care revine și în 2025 pentru a da o nouă viață acestei producții de referință. Reluarea din acest an marchează nu doar revenirea unui titlu iconic, ci și o punere în scenă în care trecutul și prezentul se împletesc armonios. O parte dintre artiștii distribuției originale revin și în această montare, însă, în unele cazuri, în roluri diferite față de cele care i-au consacrat acum 15 ani, aceste schimbări reflectând atât evoluția lor artistică, cât și o distribuire firească, adecvată vârstei și experienței pe care o au în prezent.

Montarea rămâne fidelă viziunii care a transformat acest musical într-un fenomen internațional, păstrând ingeniozitatea și forța emoțională ce au cucerit publicul încă de la prima sa reprezentație în România.

VICTORIA ȘI-AL EI HUSAR - 31 mai ora 18.00

'Victoria și-al ei husar', operetă în trei acte de Paul Abraham, pe un libret de Alfred Grunwald și Fritz Lohner-Beda, redă povestea de dragoste dintre frumoasa Victoria și husarul Koltay. Spectacolul reliefează dramele primului război mondial, cu intrigi și idile, toate în decorul stil art-deco de început de secol XX.

Subiectul operetei și idila celor doi ne poartă, rând pe rând, din peisajul însorit al Japoniei, în pitorescul St. Petersburg, ajungând apoi într-un orășel din Ungaria. Primul război mondial și anii ce i-au urmat pun dragostea lor la mari încercări.

'Publicul va savura un spectacol frumos, atât pentru ochi cât și pentru ureche, pe muzica lui Paul Abraham, ceea ce face ca spectacolul să aibă o coloratură diferită din punct de vedere acustic. Este un echilibru între comedie, dramă, dans, muzică și teatru, ce va induce o stare de bine. În plus, piesa ne poartă prin trei zone geografice diferite, fiecare cu altă tematică, vizibil atât în ceea ce privește decorurile, cât și al muzicii și al relației dintre personaje' - Cătălin Voineag - regizorul spectacolului.

Pentru mai multe detalii despre spectacolele Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian, cât și despre stagiunea 2025-2026 vizitați site-ul teatrului: www.opereta.ro,
și secțiunea Opereta Lounge: https://www.opereta.ro/opereta-lounge/

Puteți achiziționa bilete pe: Ticketstore.ro, Biletlateatru.ro, Startickets.ro sau la casa de bilete din blvd. Octavian Goga Nr.1

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].