O PERSONALITATE PE ZI: Coregraful şi dansatorul Răzvan Mazilu

Dansator, coregraf şi regizor, Răzvan Mazilu s-a născut la 21 iunie 1974, la Bucureşti.
A început să studieze dansul la vârsta de 3 ani, potrivit www.razvanmazilu.ro.
Absolvent al Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din Capitală (1992) şi al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", secţia Creaţie Coregrafică (1996), urmează, în paralel, stagii şi work-shop-uri susţinute de coregrafii Josef Nadj, Christine Bastin, Dominique Bagouet, Gigi Căciuleanu, Rusell Maliphant.
În perioada liceului ajunge solist al Companiei de Dans Contemporan "Contemp" (între 1990 şi 1993, conform www.cimec.ro).
În 1993 devine free-lancer, continuându-şi cariera în dublă ipostază - de interpret şi de creator.
Un an mai târziu, în 1994, spectacolele de debut devin filme de televiziune în recitalul "Transfigurări", produs de TVR.
În 1995, fiind încă student, montează, la Teatrul Naţional Bucureşti, "Dama cu camelii" după Al. Dumas - fiul, primul spectacol semnat integral, un spectacol de teatru şi dans, considerat de critica de specialitate drept unul de răscruce, arată www.razvanmazilu.ro. În acelaşi an, 1995, este invitat de regizorul Andrei Şerban în echipa cu care montează "Oedipe" de George Enescu la Opera Naţională Română.
Anul 1996 înseamnă o primă întâlnire cu Teatrul Odeon din Bucureşti, Răzvan Mazilu continuându-şi investigaţiile în zona teatru-dans în spectacolul "Vorbeşte-mi ca ploaia şi lasă-mă să te ascult", după Tennessee Williams.
În 1997, este protagonistul primului one-man show al unui dansator român, "Jocul de-a Shakespeare", în coregrafia lui Ioan Tugearu, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / Arhiva istorica AGERPRES
Din 1998 începe să colaboreze cu Opera Naţională Română în calitate de invitat în spectacolele "Anna Karenina" (1998), "Stampe japoneze' (2000), "Roşu şi negru" (2001).
În 1999, Opera Română din Timişoara îl invită să monteze o nouă versiune modernă a baletului "Coppelia" de Leo Delibes.
Un an mai târziu, se reîntâlneşte cu Teatrul Odeon, în calitate de consilier artistic-coregraf. În 2001, semnează un nou spectacol de teatru şi dans, "Îngerul albastru", dramatizare proprie după romanul "Profesorul Unrat" de Heinrich Mann. Lansează, apoi, un program de promovare a dansului contemporan românesc - "Dans la Odeon".
Revine ca invitat pe scena Operei bucureştene în 2003-2004, pentru spectacolele "Casa Bernardei Alba", "Visul unei nopţi de vară", "Mefistofele".
În 2004, la Odeon, realizează coregrafia spectacolului "Portretul lui Dorian Gray" de Oscar Wilde, în care interpretează şi rolul titular.
În stagiunea 2004-2005, este invitat de Teatrul DILOS din Atena (Grecia) să monteze musicalul "Marlene" de Pam Gems.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Stagiunea 2005-2006 marchează revenirea pe scena Operei Naţionale Bucureşti, cu un spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu, pe celebra partitură a lui Hector Berlioz "Simfonia fantastică". În acelaşi timp, la Teatrul Odeon, este pus în scenă un "Un Tango Más", un spectacol de autor pentru Răzvan Mazilu, secondat de regizorul Alexandru Dabija, în care tangoul argentinian şi dansul contemporan se împletesc. Totodată, în această stagiune abordează şi un gen de o cu totul altă factură - cabaretul.
Foto: (c) EMIL BADEA / AGERPRES FOTO
Stagiunea 2006-2007 înseamnă pentru Răzvan Mazilu o revenire la clasici, în registru contemporan, printr-un spectacol inedit de dans - "Block Bach", pe muzică de Bach. În anul 2007, lansează proiectul de responsabilitate socială "Dance energy", în beneficiul liceelor de coregrafie din România.
În 2013, Teatrul Odeon a găzduit premiera spectacolului "Şaraiman", creat de Răzvan Mazilu, o alăturare aparent imposibilă de dans contemporan, stand-up comedy şi muzică lăutărească.
În 2017, Răzvan Mazilu lansează un nou musical, cel de-al şaptelea din cariera de regizor, intitulat "Fecioarele noastre grabnic ajutătoare" (o adaptare a piesei originale "Our Ladies of Perpetual Succour", semnată de Lee Hall).
În aprilie 2019, musicalul "We Will Rock You!", creat de trupa Queen şi scris de Ben Elton, este lansat la Sala Palatului din Bucureşti, într-o senzaţională punere în scenă în regia lui Răzvan Mazilu.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
A mai evoluat în spectacolele: "Lumea dansului" (Teatrul Naţional Bucureşti, 1998), "Bolero. Regele pierdut" (Teatrul Odeon, 2002), "Sell me!" (one-man show, Clubul Prometheus, 2005), "Broadway Bucureşti" (Teatrul Naţional de Operetă, 2007), "Urban Kiss" (Teatrul Naţional de Operetă, 2008), "Umbre de lumină" (one-man show, Teatrul Odeon, 2008), "Remember" (Teatrul Naţional Timişoara, 2009), "Flashback" (Movingtheatre.de, Koln, Germania, 2009), "Depeche//Dance" (Teatrul Odeon, 2010), "Iulius Caesar" (Teatrul Naţional Timişoara, 2010), "Requiem. Nu ştii nimic despre mine" (Fundaţia PerfoRM, JTI, 2011), "Mon Cabaret Noir" (Teatrelli, 2015).
Dintre spectacolele pentru care a semnat regia / coregrafia mai menţionăm: "Când Isadora dansa" (Teatrul Meli, Atena, Grecia 2009), "The Full Monty" (Teatrul Naţional Timişoara, 2011), "Cabaret" (Teatrul German de Stat, Timişoara, 2014), "West Side Story" (Festivalul Naţional de Teatru, UNITER, Teatrul Odeon, 2014), "În plină glorie!" (Teatrul de Comedie, 2015), "Femei în pragul unei crize de nervi" (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, 2016), "Cartea junglei" (Teatrul German Timişoara, 2017), "Zaraza" (Teatrul Toma Caragiu Ploieşti, 2018), "Sunetul muzicii" (Opera Comică pentru Copii, 2018).
De-a lungul carierei, Răzvan Mazilu a colaborat cu coregrafii Nadar Rosano, Massimo Gerardi, Philippe Trehet, Amir Kolben, Marc Bogaerts, Claudia Martins şi Rafael Carrico, Gigi Căciuleanu, Ioan Tugearu, Florin Fieroiu, Alexa Mezincescu, Miriam Răducanu, Adina Cezar, Liliana Iorgulescu, cu regizorii de teatru şi operă Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Cornel Todea, Petrika Ionescu, Ana Mărgineanu, Anda Tăbăcaru-Hogea, cu scenografii Doina Levintza, Adriana Grand, Andrei Both, Dragoş Buhagiar, Irina Solomon.
A realizat turnee în Japonia, Germania, Italia, Franţa, Danemarca, Grecia, Elveţia, Israel, Rusia, Egipt, Ungaria, Slovacia, Belgia, Cehia, Spania, China, potrivit www.teatrul-odeon.ro.
Şirul premiilor obţinute a fost deschis în anul 1993, când, la Iaşi, a obţinut Premiul special al juriului pentru debut coregrafic la Festivalul Internaţional "Eurodans". A continuat cu: Premiul I la Concursul naţional "Mihail Jora", Secţiunea Creaţie coregrafică (Bucureşti, 1993); Premiul pentru debut coregrafic de excepţie acordat de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor muzicali din România (1994); Premiul pentru investigarea unor noi modalităţi de expresie artistică la Festivalul Internaţional "EuroDans" (Iaşi, 1996). Au urmat: Premiul de interpretare al Operei Naţionale din Paris la Concursul Internaţional de Balet (1996); Premiul pentru plastica expresiei corporale acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, Secţia Română (1998); "Diploma de onoare" la Festivalul Internaţional One-Man Show, la Moscova (1999); Premiul Special pentru Coregrafie, gala UNITER (2007); Premiul pentru Teatru acordat de Radio Romania Cultural (2015) ş.a.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
În 2004, "în semn de apreciere a întregii activităţi, pentru dăruirea şi talentul interpretativ puse în slujba artei scenice şi a spectacolului", Mazilu Răzvan, solist balet, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, acordat de preşedintele României. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve