Mihai Eminescu, 130 de ani de la moarte: Poetul naţional al românilor, personaj de teatru şi film

Primul film documentar despre Mihai Eminescu a fost realizat în 1914 se numeşte "Eminescu, Veronica, Creangă" şi a fost descoperit la Arhiva Naţională de Filme de bibliofilii Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu.
Filmul are 21 de minute şi a fost realizat în urmă cu peste un secol, de Octav Minar. Documentarul, recuperat şi recondiţionat integral, este creaţia Casei de Filme "Pathé", iar imaginea poartă semnătura lui Victor de Bon, conform site-ului www.filmedocumentare.com.
Dramaturgul Mircea Ştefănescu a scris în 1964 piesa "Eminescu", fiind pusă în scenă de regizorul Sică Alexandrescu. Rolurile principale au fost interpretate de Ion Caramitru (Eminescu) şi Valeria Seciu (Veronica).
În 1966, Cristian Petru Bălan a scris scenariul pentru filmul "Geniu sublim (Eminescu)", care a intrat oficial în portofoliul de scenarii al Centrului Cinematografic Bucureşti, în anul 1967. După ce scriitorul a emigrat în SUA, scenariul nu a mai putut fi fructificat. El a fost publicat la Editura Western Publishing din Chicago, în anul 1996. Copii ale acestui scenariu se găsesc la biblioteca Academiei Române, Biblioteca Universităţii din Bucureşti ş.a.
Regizorul Gheorghe Vitanidis a realizat, în 1972, filmul "Ciprian Porumbescu", în care apare şi Mihai Eminescu. El este prezent chiar din prima parte a filmului, luând parte la serbarea naţională organizată de societatea "România Jună" în 1871, cu prilejul hramului Mănăstirii Putna, pentru a aniversa 400 de ani de la sfinţirea mănăstirii. La eveniment erau prezente personalităţi ale vieţii politice şi culturale din acea vreme - Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Andrei Bârseanu, profesorul Carol Miculi, Ciprian Porumbescu, preotul Iraclie Porumbescu, tatăl lui Ciprian. Rolul lui Mihai Eminescu este interpretat de actorul Alexandru Repan, cel al lui Ioan Slavici - de Ion Besoiu, cel al lui Ciprian Porumbescu - de Vlad Rădescu.
Filmul "Luceafărul", în regia lui Emil Loteanu, a fost realizat în 1986, în studioul Telefilm-Chişinău, avându-i în rolurile principale pe actorii Svetlana Toma (Veronica Micle) şi Vasile Zubcu (Mihai Eminescu). Coloana sonoră este semnată de compozitorul Eugen Doga. Filmul are ca subiect viaţa şi creaţia poetului naţional, fiind folosite elemente de reportaj, dar şi fragmente din baletul "Luceafărul", montat pe scena Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău.
Regizorul Nicolae Mărgineanu a realizat filmul "Un bulgăre de humă" în anul 1989. Pelicula este singurul lungmetraj care aduce în prim plan prietenia dintre doi titani ai literaturii române: Mihai Eminescu şi Ion Creangă. Continuând un har moştenit de la strămoşi, Ion Creangă considera că basmele, snoavele şi povestirile sale sunt o simplă sursă de amuzament. Mihai Eminescu îl convinge că deţine un mare talent şi îl îndruma să îşi aştearnă gândurile pe hârtie. În film este redată şi imposibila poveste de dragoste dintre marele poet român şi Veronica Micle, potrivit tvr.ro.
Filmul a fost realizat în anul centenarului morţii lui Mihai Eminescu, a poetei Veronica Micle şi scriitorului Ion Creangă, avându-i în rolurile principale pe actorii Dorel Vişan (Creangă), Adrian Pintea (Eminescu) şi Maria Ploae (Veronica).
"Respectul pe care îl avem în mod firesc faţă de marile personalităţi Ion Creangă şi Mihai Eminescu a devenit, în momentul realizării acestui film extrem de inhibant. Acesta a constituit principalul handicap pe care l-am avut de trecut. Pentru a deveni personaje de film, Eminescu şi Creangă trebuiau să coboare de pe statui, să prindă viaţă împrumutând chipurile unor actori: să vorbească, să se mişte şi să evolueze într-un chip cât mai firesc", spunea regizorul Nicolae Mărgineanu, precizează www.tvr.ro.
Filmul documentar artistic "Cufărul", regizat de Cristian Radu Nema şi Mimis Ravanis a fost lansat în ianuarie 2019, în cadrul unui eveniment de celebrare a Zilei Culturii Naţionale, dedicat caietelor lui Mihai Eminescu, la care au participat academicianul Alexandru Surdu, actorii Dorel Vişan şi Cristian Moţiu, eminescologul Nicolae Georgescu, criticul literar Mircea Coloşenco, actorul Mitică Popescu şi interpreta de jazz Luiza Zan, acompaniată de pianistul Albert Tajti.
Pelicula are ca subiect caietele lui Eminescu. Actorii Ion Caramitru şi Cristian Moţiu îi poartă pe spectatori prin lumea tinereţii eminesciene, unde poetul însoţit de cufărul său cu manuscrise călătoreşte spre Viena, Berlin sau Bucureşti. Filmul a fost realizat cu sprijinul ştiinţific al academicianului Alexandru Surdu, care a studiat mai mulţi ani, împreună cu filosoful Constantin Noica, caietele lui Eminescu, conform site-ului cinemagia.ro.
"Caietele lui Mihai Eminescu reprezintă laboratorul de creaţie a celei mai elevate conştiinţe de cultură pe care a dat-o acest popor şi merită o atenţie deosebită în preocupările culturale actuale. Ideea acestui eseu cinematografic a survenit după răsfoirea manuscriselor facsimilate ale lui Mihai Eminescu la sala de lectură a Bibliotecii Academiei Române. Imaginile paginilor de manuscris mi-au adus aminte de un film văzut recent în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Este vorba despre filmul 'Livre d'images' al cineastului Jean Luc Godart. Modalitatea în care regizorul a încercat să surprindă o lume întreagă în imagini care aparent nu au o legătură explicită mi s-a părut fascinant şi am considerat că s-ar putea face un film despre caietele lui Eminescu, în care să prezentăm publicului această carte a imaginilor şi gândurilor eminesciene", spunea Bianca Beatrice Michi, scenarista filmului, conform cinemagia.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: cinemaraton.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c