logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Papa în România / Relaţii bilaterale între România şi Sfântul Scaun - Dialog politic

Imagine din galeria Agerpres

În perioada 31 mai-2 iunie 2019, papa Francisc efectuează o vizită Apostolică în România.

* * *

Deşi până în 1990 relaţiile dintre România şi Vatican au avut caracter neoficial, o oarecare destindere s-a remarcat după ce papa Paul al VI-lea l-a primit, la 24 ianuarie 1968, într-o audienţă neoficială, pe prim-ministrul I. Gh. Maurer (preşedintele Consiliului de Miniştri), menţionează "Istoria României în date", volum apărut în 2003 (Editura Enciclopedică). La 26 mai 1973, a avut loc vizita solemnă la Vatican a preşedintelui Consiliului de Stat (funcţie echivalentă, la acea dată, cu cea de şef al statului), Nicolae Ceauşescu, care a fost primit de papa Paul al VI-lea.

 

Foto: (c) ION MICLEA / Arhiva istorică AGERPRES

Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu, împreuna cu papa Paul al VI-lea la Vatican. (1973)


 

Un moment aparte în cadrul relaţiilor bilaterale l-a constituit întâlnirea de la Vatican, din 5 ianuarie 1989, când patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, aflat la Roma, în drum spre India, a avut o întrevedere particulară cu papa Ioan Paul al II-lea.

După 1989, în România s-au luat măsuri pentru libertatea exercitării cultelor religioase.

La nivelul relaţiilor politice, un moment de referinţă rămâne vizita istorică la Bucureşti, din perioada 7-9 mai 1999, a papei Ioan Paul al II-lea, la invitaţia patriarhului Teoctist şi a preşedintelui României, prima de acest fel într-o ţară cu majoritate ortodoxă, moment cu o încărcătură simbolică şi emoţională incontestabilă.

 

Foto: (c) ARTUR MUSTAŢĂ / Arhiva istorică AGERPRES

Vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, în perioada 7-9 mai 1999. Papa Ioan Paul al II-lea alături de patriarhul Teoctist, în papamobil, în zona Arcului de Triumf. (7 mai 1999)


 

Foto: (c) SORIN LUPŞA / Arhiva istorică AGERPRES

Vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, în perioada 7-9 mai 1999; oficierea Sfintei Liturghii ortodoxe în Piaţa Unirii. (9 mai 1999)


 

Foto: (c) PAUL BUCIUTA / Arhiva istorică AGERPRES

Vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, în perioada 7-9 mai 1999. În imagine: papa Ioan Paul al II-lea (stg.) si patriarhul Teoctist (dr.), participând la celebrarea Sfintei Liturghii catolice, în Parcul Izvor. (9 mai 1999)


 

În perioada 7-14 octombrie 2002, patriarhul Teoctist a efectuat o vizită la Sfântul Scaun, răspunzând astfel invitaţiei pe care papa Ioan Paul al II-lea i-a adresat-o cu prilejul vizitei pe care suveranul pontif a efectuat-o la Bucureşti, în mai 1999. La 12 octombrie, patriarhul Teoctist şi papa Ioan Paul al II-lea au semnat o Declaraţie comună, în care îndeamnă la unitatea creştinilor.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

O delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de patriarhul Teoctist, în vizită la Vatican, la invitaţia papei Ioan Paul al II-lea. (7 octombrie 2002)


 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Slujba pontificală de la Catedrala San Pietro la care a participat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist. (13 octombrie 2002)


 

După 1990, preşedintele României Ion Iliescu a efectuat o serie de vizite la Vatican, după cum urmează: la 1 februarie 1991, 14 septembrie 1992, 28 martie 1995 (preşedintele României a fost primit de papa Ioan Paul al II-lea, conform lucrării "România. Date şi fapte / 1989-2009", editată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES în 2010), în zilele de 17-18 decembrie 2001 (la 17 decembrie 2001, preşedintele Ion Iliescu a fost primit în audienţă privată, la Vatican, de papa Ioan Paul al II-lea, şi a participat, în Piaţa Sf. Petru, la ceremonia împodobirii bradului de Crăciun, oferit de România; a fost prima dată când ţării noastre i-a revenit onoarea de a dona Vaticanului bradul de Crăciun - România a donat Vaticanului un exemplar din specia bradului alb, de 100 de ani, cu o înălţime de aproape 25 de metri şi un coronament la bază de 8 metri) şi la 30 septembrie 2004 (a fost primit de papa Ioan Paul al II-lea, în Cetatea Sfântă; a fost a cincea oară când preşedintele Ion Iliescu s-a aflat la Vatican).

 


Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES FOTO

Preşedintele României, Ion Iliescu, primit în audienţă privată, la Vatican, de papa Ioan Paul al II-lea. (17 decembrie 2001)



O vizită la Vatican a efectuat şi preşedintele Emil Constantinescu, la 6 octombrie 2000 (a fost primit de papa Ioan Paul al II-lea).

La 8 aprilie 2005, preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, fostul suveran al României Mihai I şi foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au participat la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea, organizate la Vatican. Pe teritoriul României, 8 aprilie 2005 a fost zi de doliu naţional, în memoria Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, care a încetat din viaţă la 2 aprilie.

 

Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO

Participarea foştilor preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, a preşedintelui Traian Băsescu, a fostului suveran Mihai I şi a premierului Călin Popescu-Tăriceanu, la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea. (8 aprilie 2005)



Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită în Italia în perioada 5-7 septembrie 2008. Cu acest prilej, la 6 septembrie 2008, a fost primit în audienţă de papa Benedict al XVI-lea, la Castelul Gondolfo, reşedinţa de vară a Sanctităţii Sale. La 15 februarie 2013, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită la Roma, unde a fost primit, în Cetatea Vaticanului, de papa Benedict al XVI-lea. În vizita sa la Vatican, Traian Băsescu a fost însoţit de soţia sa, Maria. Preşedintele Băsescu a fost penultimul şef de stat primit de papa Benedict al XVI-lea, înainte de retragerea sa. La 19 martie 2013, preşedintele României, Traian Băsescu, a participat, la Vatican, alături de alţi şefi de stat şi de guvern, la ceremonia de inaugurare a pontificatului papei Francisc.

 

Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au fost primiţi, la Castelul Gandolfo, de papa Benedict al XVI-lea. (6 septembrie 2008)


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Preşedintele Traian Băsescu, aflat în vizită la Vatican, a avut convorbiri cu papa Benedict al XVI-lea. (15 februarie 2013)



La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, la 15 mai 2015, la Vatican, de papa Francisc, şeful statului fiind însoţit de soţia sa, Carmen, şi de delegaţia prezidenţială. Vizita preşedintelui României la Vatican a avut loc la exact 25 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice bilaterale (la 15 mai 1990). Cu ocazia vizitei, preşedintele României i-a adresat Sanctităţii Sale invitaţia de a vizita România. Invitaţia "a fost acceptată cu plăcere".

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi soţia sa, Carmen, păstrează un moment de reculegere la mormântul papei Ioan Paul al II-lea, la Vatican. (15 mai 2015)




La 24 martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis s-a deplasat în Italia pentru a participa la Summitul Uniunii Europene de la Roma din 25 martie. A fost primit, în marja reuniunii Consiliului European de la Roma, în audienţă la Sfântul Scaun, de papa Francisc, alături de ceilalţi şefi de stat şi de guvern. Cu acest prilej, preşedintele Klaus Iohannis i-a reiterat suveranului pontif invitaţia de a vizita România.

Şi premierii României au efectuat vizite la Vatican.

În timpul vizitei din Italia, din 7-9 iulie 1998, prim-ministrul Radu Vasile a fost primit, la Vatican, de suveranul pontif Ioan Paul al II-lea. Cu această ocazie, premierul Radu Vasile i-a înmânat papei invitaţia de a vizita România, în mai 1999.

A urmat, la 5-6 aprilie 2001, vizita premierului Adrian Năstase în Italia, cu acest prilej fiind primit în audienţă privată de papa Ioan Paul al II-lea.

Prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu a fost primit, la 7 noiembrie 2007, la Vatican, într-o scurtă audienţă privată, de papa Benedict al XVI-lea. Întâlnirea şefului Executivului de la Bucureşti cu suveranul pontif a fost prilejuită de vizita pe care premierul român a efectuat-o la Roma.

 

Foto (c) AGERPRES FOTO

Prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu a fost primit, la Vatican, de papa Benedict al XVI-lea, în cadrul unei audienţe private. (7 noiembrie 2007)



La 16 septembrie 2009, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în Italia (16-17 sept.), premierul Emil Boc a fost primit, la Vatican, de papa Benedict al XVI-lea, cu care a avut o întrevedere de aproximativ zece minute.

La 1 martie 2014, premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Roma (27 feb.-1 mart.), a fost primit în audienţă privată, la Palatul Apostolic din Vatican, de către papa Francisc. Prim-ministrul român a fost însoţit de soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, de ministrul Mediului, Rovana Plumb, de europarlamentarul Corina Creţu şi de ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

Premierul Victor Ponta a fost primit în audienţă, la Palatul Apostolic din Vatican, de papa Francisc. (1 martie 2014)



Premierul României, Viorica Dăncilă, a efectuat o vizită la Vatican în perioada 10-13 mai 2018. Cu acest prilej, prim-ministrul român fost primit, în ziua 11 mai, în audienţă privată de papa Francisc. "Şeful Executivului a mulţumit Sanctităţii Sale pentru atenţia generoasă pe care a acordat-o mereu relaţiilor cu România şi a exprimat speranţa că Sfântul Părinte va efectua o călătorie apostolică în România.", se arată într-un comunicat al Guvernului transmis AGERPRES. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 46

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc