logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Papa în România / Relaţii bilaterale între România şi Sfântul Scaun - Dialog politic

Imagine din galeria Agerpres

În perioada 31 mai-2 iunie 2019, papa Francisc efectuează o vizită Apostolică în România.

* * *

Deşi până în 1990 relaţiile dintre România şi Vatican au avut caracter neoficial, o oarecare destindere s-a remarcat după ce papa Paul al VI-lea l-a primit, la 24 ianuarie 1968, într-o audienţă neoficială, pe prim-ministrul I. Gh. Maurer (preşedintele Consiliului de Miniştri), menţionează "Istoria României în date", volum apărut în 2003 (Editura Enciclopedică). La 26 mai 1973, a avut loc vizita solemnă la Vatican a preşedintelui Consiliului de Stat (funcţie echivalentă, la acea dată, cu cea de şef al statului), Nicolae Ceauşescu, care a fost primit de papa Paul al VI-lea.

 

Foto: (c) ION MICLEA / Arhiva istorică AGERPRES

Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu, împreuna cu papa Paul al VI-lea la Vatican. (1973)


 

Un moment aparte în cadrul relaţiilor bilaterale l-a constituit întâlnirea de la Vatican, din 5 ianuarie 1989, când patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, aflat la Roma, în drum spre India, a avut o întrevedere particulară cu papa Ioan Paul al II-lea.

După 1989, în România s-au luat măsuri pentru libertatea exercitării cultelor religioase.

La nivelul relaţiilor politice, un moment de referinţă rămâne vizita istorică la Bucureşti, din perioada 7-9 mai 1999, a papei Ioan Paul al II-lea, la invitaţia patriarhului Teoctist şi a preşedintelui României, prima de acest fel într-o ţară cu majoritate ortodoxă, moment cu o încărcătură simbolică şi emoţională incontestabilă.

 

Foto: (c) ARTUR MUSTAŢĂ / Arhiva istorică AGERPRES

Vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, în perioada 7-9 mai 1999. Papa Ioan Paul al II-lea alături de patriarhul Teoctist, în papamobil, în zona Arcului de Triumf. (7 mai 1999)


 

Foto: (c) SORIN LUPŞA / Arhiva istorică AGERPRES

Vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, în perioada 7-9 mai 1999; oficierea Sfintei Liturghii ortodoxe în Piaţa Unirii. (9 mai 1999)


 

Foto: (c) PAUL BUCIUTA / Arhiva istorică AGERPRES

Vizita papei Ioan Paul al II-lea în România, în perioada 7-9 mai 1999. În imagine: papa Ioan Paul al II-lea (stg.) si patriarhul Teoctist (dr.), participând la celebrarea Sfintei Liturghii catolice, în Parcul Izvor. (9 mai 1999)


 

În perioada 7-14 octombrie 2002, patriarhul Teoctist a efectuat o vizită la Sfântul Scaun, răspunzând astfel invitaţiei pe care papa Ioan Paul al II-lea i-a adresat-o cu prilejul vizitei pe care suveranul pontif a efectuat-o la Bucureşti, în mai 1999. La 12 octombrie, patriarhul Teoctist şi papa Ioan Paul al II-lea au semnat o Declaraţie comună, în care îndeamnă la unitatea creştinilor.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

O delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de patriarhul Teoctist, în vizită la Vatican, la invitaţia papei Ioan Paul al II-lea. (7 octombrie 2002)


 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Slujba pontificală de la Catedrala San Pietro la care a participat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist. (13 octombrie 2002)


 

După 1990, preşedintele României Ion Iliescu a efectuat o serie de vizite la Vatican, după cum urmează: la 1 februarie 1991, 14 septembrie 1992, 28 martie 1995 (preşedintele României a fost primit de papa Ioan Paul al II-lea, conform lucrării "România. Date şi fapte / 1989-2009", editată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES în 2010), în zilele de 17-18 decembrie 2001 (la 17 decembrie 2001, preşedintele Ion Iliescu a fost primit în audienţă privată, la Vatican, de papa Ioan Paul al II-lea, şi a participat, în Piaţa Sf. Petru, la ceremonia împodobirii bradului de Crăciun, oferit de România; a fost prima dată când ţării noastre i-a revenit onoarea de a dona Vaticanului bradul de Crăciun - România a donat Vaticanului un exemplar din specia bradului alb, de 100 de ani, cu o înălţime de aproape 25 de metri şi un coronament la bază de 8 metri) şi la 30 septembrie 2004 (a fost primit de papa Ioan Paul al II-lea, în Cetatea Sfântă; a fost a cincea oară când preşedintele Ion Iliescu s-a aflat la Vatican).

 


Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES FOTO

Preşedintele României, Ion Iliescu, primit în audienţă privată, la Vatican, de papa Ioan Paul al II-lea. (17 decembrie 2001)



O vizită la Vatican a efectuat şi preşedintele Emil Constantinescu, la 6 octombrie 2000 (a fost primit de papa Ioan Paul al II-lea).

La 8 aprilie 2005, preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, fostul suveran al României Mihai I şi foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au participat la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea, organizate la Vatican. Pe teritoriul României, 8 aprilie 2005 a fost zi de doliu naţional, în memoria Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, care a încetat din viaţă la 2 aprilie.

 

Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO

Participarea foştilor preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, a preşedintelui Traian Băsescu, a fostului suveran Mihai I şi a premierului Călin Popescu-Tăriceanu, la funeraliile papei Ioan Paul al II-lea. (8 aprilie 2005)



Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită în Italia în perioada 5-7 septembrie 2008. Cu acest prilej, la 6 septembrie 2008, a fost primit în audienţă de papa Benedict al XVI-lea, la Castelul Gondolfo, reşedinţa de vară a Sanctităţii Sale. La 15 februarie 2013, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită la Roma, unde a fost primit, în Cetatea Vaticanului, de papa Benedict al XVI-lea. În vizita sa la Vatican, Traian Băsescu a fost însoţit de soţia sa, Maria. Preşedintele Băsescu a fost penultimul şef de stat primit de papa Benedict al XVI-lea, înainte de retragerea sa. La 19 martie 2013, preşedintele României, Traian Băsescu, a participat, la Vatican, alături de alţi şefi de stat şi de guvern, la ceremonia de inaugurare a pontificatului papei Francisc.

 

Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au fost primiţi, la Castelul Gandolfo, de papa Benedict al XVI-lea. (6 septembrie 2008)


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Preşedintele Traian Băsescu, aflat în vizită la Vatican, a avut convorbiri cu papa Benedict al XVI-lea. (15 februarie 2013)



La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, la 15 mai 2015, la Vatican, de papa Francisc, şeful statului fiind însoţit de soţia sa, Carmen, şi de delegaţia prezidenţială. Vizita preşedintelui României la Vatican a avut loc la exact 25 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice bilaterale (la 15 mai 1990). Cu ocazia vizitei, preşedintele României i-a adresat Sanctităţii Sale invitaţia de a vizita România. Invitaţia "a fost acceptată cu plăcere".

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi soţia sa, Carmen, păstrează un moment de reculegere la mormântul papei Ioan Paul al II-lea, la Vatican. (15 mai 2015)




La 24 martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis s-a deplasat în Italia pentru a participa la Summitul Uniunii Europene de la Roma din 25 martie. A fost primit, în marja reuniunii Consiliului European de la Roma, în audienţă la Sfântul Scaun, de papa Francisc, alături de ceilalţi şefi de stat şi de guvern. Cu acest prilej, preşedintele Klaus Iohannis i-a reiterat suveranului pontif invitaţia de a vizita România.

Şi premierii României au efectuat vizite la Vatican.

În timpul vizitei din Italia, din 7-9 iulie 1998, prim-ministrul Radu Vasile a fost primit, la Vatican, de suveranul pontif Ioan Paul al II-lea. Cu această ocazie, premierul Radu Vasile i-a înmânat papei invitaţia de a vizita România, în mai 1999.

A urmat, la 5-6 aprilie 2001, vizita premierului Adrian Năstase în Italia, cu acest prilej fiind primit în audienţă privată de papa Ioan Paul al II-lea.

Prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu a fost primit, la 7 noiembrie 2007, la Vatican, într-o scurtă audienţă privată, de papa Benedict al XVI-lea. Întâlnirea şefului Executivului de la Bucureşti cu suveranul pontif a fost prilejuită de vizita pe care premierul român a efectuat-o la Roma.

 

Foto (c) AGERPRES FOTO

Prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu a fost primit, la Vatican, de papa Benedict al XVI-lea, în cadrul unei audienţe private. (7 noiembrie 2007)



La 16 septembrie 2009, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în Italia (16-17 sept.), premierul Emil Boc a fost primit, la Vatican, de papa Benedict al XVI-lea, cu care a avut o întrevedere de aproximativ zece minute.

La 1 martie 2014, premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Roma (27 feb.-1 mart.), a fost primit în audienţă privată, la Palatul Apostolic din Vatican, de către papa Francisc. Prim-ministrul român a fost însoţit de soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, de ministrul Mediului, Rovana Plumb, de europarlamentarul Corina Creţu şi de ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO

Premierul Victor Ponta a fost primit în audienţă, la Palatul Apostolic din Vatican, de papa Francisc. (1 martie 2014)



Premierul României, Viorica Dăncilă, a efectuat o vizită la Vatican în perioada 10-13 mai 2018. Cu acest prilej, prim-ministrul român fost primit, în ziua 11 mai, în audienţă privată de papa Francisc. "Şeful Executivului a mulţumit Sanctităţii Sale pentru atenţia generoasă pe care a acordat-o mereu relaţiilor cu România şi a exprimat speranţa că Sfântul Părinte va efectua o călătorie apostolică în România.", se arată într-un comunicat al Guvernului transmis AGERPRES. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-01-2025 11:23

Fostul mare handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani (fișă biografică)

Fostul mare handbalist Cornel Oțelea, câștigător a trei titluri mondiale cu echipa națională a României, a încetat din viață, miercuri, 22 ianuarie 2025, la vârsta de 84 de ani. 'Ne-a părăsit

Documentare 22-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița americană Diane Lane

Diane Lane, actriță americană, este cunoscută pentru rolurile din filmele 'The Outsiders', 'Under the Tuscan Sun', 'The Perfect Storm' sau 'Man of Steel'. Interpretarea ei din drama 'Unfaithful' (2002) i-a adus nominalizările pentru cea mai bună actriță la Premiile Academiei, la Premiile Screen Actors Guild și la Globul de Aur.

Documentare 22-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Chiar dacă vom găsi o teorie unificată, nu vom putea face deci decât predicții statistice. Va trebui, totodată, să abandonăm concepția potrivit căreia există un singur univers observat. În locul ei, va trebui adoptată o imagine în care se află toate universurile posibile cu o anumită distribuție de probabilitate. Acest tablou poate explica de ce u

Documentare 22-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 ianuarie

Ortodoxe Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul Greco-catolice Sf. ap. Timotei; Sf. cuv. m. Anastasie Persanul Romano-catolice Sf. Vincențiu, diacon m.; Fer. Laura, m. Sfântul Apostol Timotei este pomenit în calendarul creștin ortod

Documentare 22-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 ianuarie

Este a 22-a zi a anului 2025. Au mai rămas 343 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 44 m și apune la 17 h 11 m. Luna răsare la 01 h 12 m și apune la 11 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 21-01-2025 08:00

DOCUMENTAR: 120 de ani de la nașterea designerului Christian Dior (21 ianuarie)

Designerul Christian Dior s-a născut la 21 ianuarie 1905, în Granville, un mic oraș din provincia franceză Normandia. A locuit aici până la vârsta de cinci ani, când întreaga lui familie s-a mutat la Paris. Cu toate că era pasionat de artă și își exprimase interesul de a deveni arhitect, la insistențele părinților a studiat

Documentare 21-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''O glumă proastă zice că motivul pentru care nu am fost contactați de o civilizație extraterestră este că civilizațiile tind să se autodistrugă atunci când ating stadiul nostru. Am însă destulă încredere în bunul-simț al publicului și cred că putem dovedi falsitatea acestei afirmații''. - Stephen W. Hawking (''Visul lui Einste

Documentare 21-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Mc. Neofit; Sf. Mc. Agnia din Roma Greco-catolice Sf. cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. m. Neofit; Sf. m. Agneza Romano-catolice Sf. Agneza, fc. m. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenit în

Documentare 21-01-2025 05:34

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 ianuarie

Este a 21-a zi a anului 2025. Au mai rămas 344 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 44 m și apune la 17 h 10 m. Luna răsare la 00 h 08 m și apune la 10 h 56 m. Luna la Ultimul Pătrar 22 h 30 m. Alinierea planetelor Marte, Jupiter, Uranus, Neptun, Venus și Saturn AGERPRES/(D

Documentare 20-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Regizorul italian Federico Fellini

Federico Fellini a fost unul dintre cei mai mari regizori ai cinematografiei mondiale din toate timpurile. Opt dintre filmele sale au fost recompensate cu premii Oscar ale Academiei Americane de Film la diferite secțiuni: ''I Vitelloni'' (1953), ''La strada'' (1954), ''Le notti di Cabiria'' (1957), ''La Dolce Vita'&

Documentare 20-01-2025 10:00

Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, la Davos (20-24 ianuarie 2025)

În 2025, a 55-a ediție a Reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) are loc între 20 și 24 ianuarie în Davos, Elveția. Întâlnirea de anul acesta se desfășoară sub tema ''Colaborare pentru Era Inteligentă'' (Collaboration for the Intelligent Age), iar evenimentele sunt accesibile publicului larg cu

Documentare 20-01-2025 09:00

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (20-26 ianuarie)

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în a doua jumătate a lunii ianuarie, în mai multe țări începând pe 20 ianuarie 2025, fiind axată pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la sănătatea colului uterin. Această săptămână, un eveniment paneuropean inițiat de Asociația Europeană p

Documentare 20-01-2025 08:00

DOCUMENTAR: Zodia Vărsătorului (20 ianuarie - 18 februarie)

Zodia Vărsător (Aquarius în limba latină) reprezintă cel de-al 11-lea semn astrologic din zodiacul european (care cuprinde 12 zodii), originar din constelația Vărsător. Sub zodiacul tropical, Soarele se află în zodia Vărsător între aproximativ 20 ianuarie și 18 februarie, potrivit www.britannica.com.

Documentare 20-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Dacă acceptăm faptul că nu putem împiedica știința și tehnologia să schimbe lumea noastră, putem încerca să ne asigurăm cel puțin că schimbările făcute merg într-o direcție bună. Într-o societate democratică, aceasta înseamnă că publicul trebuie să înțeleagă elementele științei, astfel încât să poată lua decizii pe ba

Documentare 20-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 20 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. Eusebiu; Sf. Mc. In, Pin și Rim Greco-catolice Sf. cuv. Eftimie cel Mare Romano-catolice Ss. Fabian, pp. m.; Sebastian, m. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este pomenit în calendarul crești