logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Oraşul vechi Nessebar (Bulgaria)

Image

Situat pe o peninsulă stâncoasă a Mării Negre, cu o vechime de peste 3000 de ani, oraşul vechi Nessebar este un loc în care numeroase civilizaţii şi-au lăsat amprenta, conform site-ului oficial UNESCO, www.unesco.org.

În oraşul Nessebar se găsesc suprapuse multiple straturi de patrimoniu cultural şi istoric. Este un loc în care multe civilizaţii şi-au lăsat urmele: structuri arheologice din mileniul 2 î. Hr., o colonie grecească ale cărei ruine încă se păstrează, o vilă din perioada elenistică, clădiri religioase din antichitate şi biserici conservate din Evul Mediu, mai notează sursa citată.

 

Foto: (c) Emil BADEA/AGERPRES FOTO


De asemenea, în Nessebar se regăsesc şi ansambluri arhitecturale unice, provenind din vremea Renaşterii Naţionale a Bulgariei (sec. al XIX-lea). Acestea se îmbină armonios cu mediul natural oferit de peninsula stâncoasă, legată de ţărm printr-un istm. Oraşul este martor al evoluţiei arhitecturii urbane din epocile pe care le-a traversat. Ornamentele ceramice şi decoraţiunile multicolore ale faţadelor de biserică medievală contrastează cu sobrietatea caselor din secolul al XIX-lea. Oraşul este considerat un sit UNESCO integral, deşi au avut loc câteva intervenţii neautorizate asupra unor clădiri de patrimoniu şi au fost ridicate clădiri noi care contravin legii, mai notează sursa citată.

Peninsula pe care este amplasat oraşul Nessebar este lungă de 850 de metri şi lată de 350 de metri. Primele aşezări din această zonă datează din Epoca Bronzului. Tracii o numeau Melsambria, după numele fondatorului său, însemnând "oraşul lui Melsas", notează site-ul Muzeului Nessebarului Antic, www.ancient-nessebar.com. Messambria sau Menebria, după alte surse, a avut două porturi, unul în partea nordică şi celălalt în partea de sud, unde s-au găsit rămăşiţe de echipament antic de navigaţie.

 

Foto: (c) Emil BADEA/AGERPRES FOTO


Primii colonişti greci de origine doriană au ajuns aici la sfârşitul sec. al VI-lea î. Hr. Oraşul s-a dezvoltat pe modelul polis-ului grecesc, fiind înconjurat de fortificaţii şi având cartiere de locuinţe, temple, gimnasium şi teatru. Messambria a început să bată monedă în prima jumătate a sec. al V-lea, î. Hr. şi a atins culmea prosperităţii în secolele al III-lea şi al II-lea î. Hr., când a ajuns să emită monedă de aur şi să aibă legături comerciale cu oraşe de pe coasta Mării Negre, a Mării Egee şi a Mării Mediterane.

Cucerit de romani în 72 d. Hr., Messemvria (după cum l-au denumit trupele ocupante) şi-a păstrat fortificaţiile şi clădirile publice. Vremuri favorabile au venit mai ales după ce capitala Imperiului Roman a fost mutată la Constantinopol (330 d. Hr.). Au fost construite biserici creştine, fortificaţii noi, sisteme de alimentare cu apă, mai notează sursa citată.

Inclus în graniţele primului stat bulgar, Nessebarul a fost cucerit de hanul Krum şi a fost colonizat de slavi şi de bulgari. Între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, oraşul era o componentă activă a rutelor comerciale din Marea Neagră şi Marea Mediterană, fiind în bune relaţii cu Veneţia, Constantinopol, Genova, Pisa, Ancona şi Dubrovnik. În această perioadă au fost construite bisericile Sf. Ştefan, Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Parascheva, Sf. Teodor, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, fiind inspirate din arhitectura capitalei Ţaratului Vlaho-Bulgar, Târnovo.

În 1366, Nessebar a căzut sub stăpânirea cavalerilor contelui Amadeus al IV-lea de Savoia, apoi s-a întors sub stăpânirea bizantinilor, pentru a fi ocupat de către turcii otomani în anul căderii Constantinopolului, 1453, conform sursei menţionate.

Sub stăpânirea otomană oraşul nu şi-a pierdut importanţa economică şi culturală. Au fost construite biserici noi, s-au pictat icoane, iar portul a rămas unul dintre principalele centre de import şi export de pe coasta Mării Negre.

 

Foto: (c) Emil BADEA/AGERPRES FOTO


Din epoca Renaşterii Naţionale a Bulgariei se păstrează foarte multe case cu arhitectura tipică a regiunii, precum şi câteva mori de vânt, mai notează site-ul menţionat.

 

Datorită aspectului natural unic şi pentru monumentele din diferite epoci bine păstrate, oraşul Nessebar a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1983, conform http://www.ancient-nessebar.com. AGERPRES/(Documentare - Daniel Olteanu, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: whc.unesco.org

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)

Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul

Documentare 01-02-2025 09:30

Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)

În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii

Documentare 01-02-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025

România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur

Documentare 01-02-2025 09:15

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)

Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/

Documentare 01-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Luna februarie

Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina

Documentare 01-02-2025 08:00

1 februarie - Ziua intendenței militare

Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului

Documentare 01-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 01-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie

Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș

Documentare 01-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie

Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 31-01-2025 17:07

Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025

Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de

Documentare 31-01-2025 13:07

Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025

Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui

Documentare 31-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Civilizația este averea colectivă a omenirii și ca atare merge încet, dar sigur, într-o continuă ascensiune.' - C. Rădulescu-Motru, 'Vocația', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 31-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan Greco-catolice Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată; Sf. Ioan Bosco Romano-catolice Ss. Ioan Bosco, pr.; Marcela, văduvă Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniț

Documentare 31-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 ianuarie

Este a 31-a zi a anului 2025. Au mai rămas 334 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 35 m și apune la 17 h 24 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 19 h 49 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 31-01-2025 01:58

PERSONALITATEA ZILEI: Fosta tenismenă Virginia Ruzici

Fosta jucătoare profesionistă de tenis Virginia Ruzici, dublă câștigătoare a turneului de la Roland Garros, s-a născut la 31 ianuarie 1955, la Câmpia Turzii, județul Cluj, conform www.itftennis.com. Este absolventă a IEFS București, actuala Universitate de Educație Fizică și Sport, promoția 197