DOCUMENTAR: Honore de Balzac, creator al romanului realist

Honore de Balzac s-a născut la 20 mai 1799, la Tours, într-o familie de burghezi. Tatăl său, Bernard-Francois Balssa, care din 1776 şi-a scris numele Balzac, provenea dintr-o familie de ţărani înstăriţi din Tarn. După studiile la Colegiul oratorienilor din Vendome (1807-1813), a părăsit oraşul natal, la vârsta de 20 de ani, şi s-a stabilit la Paris, unde s-a înscris la Facultatea de Drept.
Cu asentimentul familiei, a renunţat la cariera juridică pentru a se dedica literaturii. După câteva încercări nereuşite de a scrie piese de teatru, a publicat fără succes vreo 40 de încercări literare, mai ales romane, influenţate de moda "romanelor negre", bazate pe senzaţional şi lovituri de teatru, semnate cu pseudonimele Lord R'hoone sau Horace de Saint-Aubin, potrivit "Dicţionarului Literaturii Franceze", Editura Ştiinţifică, 1972.
În urma eşecurilor literare, a încercat să se lanseze în afaceri, cumpărând o tipografie şi apoi o topitorie de litere, intenţionând să publice ediţii complete ale operelor semnate de Moliere şi La Fontaine. Dar acţiunile sale s-au soldat cu un dezastru financiar, în 1828, şi cu datorii de care nu va scăpa până la sfârşitul vieţii. Deşi copleşit de necesitatea conceperii de romane senzaţional-istorice, Balzac a găsit, chiar prin intermediul acestor scrieri, modalităţi de redare a realităţii vremurilor.
În 1829, a publicat primul roman semnat cu numele său real - "Le Dernier Chouan ou la Bretagne en 1800", care, într-o ediţie ulterioară din 1845, a purtat titlul "Les Chouans". Tot în 1829, a publicat şi "Physiologie du mariage", cele două romane bucurându-se de un succes imediat.
Timp de două decenii, până la publicarea ultimelor sale capodopere, "La Cousine Bette" (1846) şi "Le Cousine Ponce" (1847), istoria vieţii lui Balzac se confundă cu istoria construirii grandiosului edificiu romanesc ''La Comédie humaine'' ("Comedia umană"), operă unică prin vastitatea proporţiilor, diversitatea personajelor şi profunzimea viziunii asupra lumii, potrivit "Dicţionarului istoric critic - Literatura Franceză", Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1982.
În 1830, a început seria scrierilor ce-i va aduce celebritatea. "Comedia umană", cum se intitulează colecţia de 91 de lucrări, a fost împărţită de autor în trei mari grupe: studii de moravuri, studii filosofice şi studii analitice, potrivit sursei menţionate. Rezultat deopotrivă al observaţiei vizionare, universul tragic construit de Balzac în această operă dezvăluie întreaga complexitate a vieţii materiale şi spirituale contemporane scriitorului, redată cu ajutorul celor peste 2.000 de personaje create.
Prima ediţie completă a acestei colecţii este publicată în perioada 1842-1846. În 1842, scriitorul a publicat o prefaţă a operei - ''Avant-propos'', unde a expus planul de ansamblu al realizării "Comediei umane" şi motivaţiile ştiinţifice şi estetice care i-au dat naştere, condiţionate şi determinate de contextul epistemic-ideologic al secolului al XIX-lea, de veneraţia faţă de ştiinţă şi interesul pentru studiul fenomenelor sociale, conform sursei citate anterior.
În 1831, a publicat romanul ''La peau de chagrin'' ("Pielea de şagri"). Un an mai târziu, au apărut volumele: ''Le Colonel Chabert'' ("Colonelul Chabert"), ''Le Curé de Tours'' ("Preotul din Tours"), "Louis Lambert". După succesul răsunător al lucrării "Eugene Grandet", în care realismul balzacian îşi afirmă progresul, şi ''Le Médecin de campagne'' ("Medicul de ţară") (1833), a plecat pentru o scurtă perioadă la Neuchatel, în Elveţia.
În 1834, Balzac a publicat capodopera ''Le Pere Goriot'' (''Moş Goriot'') şi ''La Recherche de l'absolu'' ("În căutarea absolutului"). Între 1835 şi 1840 a apărut ciclul de romane intitulat ''Etudes philosophiques'' ("Studii filosofice"). În aceeaşi perioadă, a fost publicat romanul de succes ''Le Lys dans la vallee'' ("Crinul din vale").
Romanul ''Illusions perdues'' ("Iluzii pierdute"), compus din două volume apărute în perioada 1837-1843, conţine elemente autobiografice, din anii debutului literar.
În 1840, a scris piesa de teatru "Vautrin", după numele unui personaj din romanul "Moş Goriot". În următori doi ani, a scris romanul ''La Rabouilleuse'' ("Pescuitorii în apă tulbure"). În 1844, a scris romanul ''Les Paysans'' ("Ţăranii"- partea întâi) şi "Modeste Mignon", după cum este menţionat în ''Opere'', de Honore de Balzac, Volumul I, Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, 1955.
Balzac a scris şi opere dramatice, dintre care piesa "Mercadet", apărută postum, în 1853, este considerată cea mai importantă.
La 14 martie 1850, s-a căsătorit cu Eveline Hanska şi în luna mai a plecat la Paris, unde a murit la 18 august 1850.
O mare parte din opere sale a fost ecranizată atât pentru marele ecran, cât şi pentru televiziune. Romanul ''Moş Goriot'' a fost ecranizat de mai multe ori. În 1999, a fost realizat de către Josée Dayan un film biografic de televiziune intitulat "Balzac". Actorul Gérard Depardieu a interpretat rolul lui "Honore de Balzac". AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru