Accidente avioane uşoare (cronologie 2015-2019)

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit, la 15 mai 2019, într-o zonă montană din apropierea oraşului Nehoiu din judeţul Buzău, iar două persoane au murit, au informat reprezentanţii IGSU şi ai Prefecturii Buzău.
Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, avionul s-a prăbuşit în arealul geografic al satului Valea Nehoiului, care aparţine de oraşul Nehoiu, iar apelul la 112 a fost făcut de un cioban.
Condiţiile meteo au fost nefavorabile în zona de nord a judeţului Buzău începând de marţi seara, cu vânt şi precipitaţii.
***
Cel mai grav accident de acest gen a avut loc la 22 februarie 1996, soldat cu nouă morţi. Un avion AN-24, aparţinând Autorităţii Aeronautice Civile Române, aflat în zbor tehnic, s-a prăbuşit la 15 km Nord-Est de Aeroportul Baia Mare. Cei şase ocupanţi, trei membri ai echipajului şi trei tehnicieni, au murit. De asemenea, impactul cu solul a provocat accidentarea mortală a trei lucrători ai unei cariere de piatră.
***
O serie de astfel de accidente au mai avut loc în ultimii cinci ani:
2019
21 februarie - O aeronavă de şcoală şi agrement, cu două persoane la bord a aterizat forţat pe câmp, în zona aeroportului Tuzla, din cauze necunoscute. Aparatul de zbor era unul bimotor de tip Diamond Aircraft (DA) 42, iar accidentul a avut loc în apropierea pistei. Medicii au declarat decesul uneia dintre persoanele aflate în carlinga avionului. Persoana declarată decedată la bordul avionului era un elev, în vârstă de 50 de ani, care efectua un zbor de antrenament alături de instructorul şcolii de pilotaj de la Tuzla. Pilotul instructor a suferit mai multe traumatisme.
2018
7 noiembrie - Un accident aviatic în care a fost implicat un aparat de zbor de mici dimensiuni a avut loc pe un câmp de lângă localitatea argeşeană Topoloveni. Pilotul a fost rănit.
4 august - Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer în timpul unor zboruri de antrenament efectuate deasupra localităţii Frătăuţii Vechi din judeţul Suceava, incident în urma căruia unul dintre piloţi a murit. După ciocnire, ambele aparate de zbor s-au prăbuşit în afara pistei, piloţii rămânând blocaţi în interior.
2017
21 octombrie - Un avion de mici dimensiuni a aterizat forţat pe un câmp din judeţul Alba, în zona localităţii Vinţu de Jos, incident în urma căruia pilotul, un om de afaceri din Alba Iulia, a murit.
19 octombrie - Un avion de mici dimensiuni cu două persoane la bord, s-a prăbuşit în zona localităţii Tătăruşi din judeţul Iaşi. În urma impactului, pilotul aparatului a murit iar cea de-a o doua persoană a suferit multiple contuzii.
2016
2 iulie - Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit între localităţile braşovene Şinca şi Perşani. Avionul, de tip TECNAM BT-2004, înmatriculat şi fabricat în Italia, efectua un zbor de agrement, a pierdut brusc din înălţime şi, la impactul cu solul, a luat foc. Două persoane au murit.
1 iulie - Un avion de agrement s-a prăbuşit în apropierea municipiului Sibiu, aproape de oraşul Cisnădie, în zona aerodromului Măgura. Patru persoane aflate în aeronavă, trei bărbaţi şi o femeie, au fost rănite uşor.
28 mai - Pilotul unui motodeltaplan participant la mitingul aviatic din Vădeni, judeţul Brăila, a ratat aterizarea şi s-a lovit de asfalt. În urma accidentului, pilotul a suferit un traumatism cranian şi şi-a fracturat mai multe coaste.
2015
15 noiembrie - Un avion de agrement de mici dimensiuni s-a prăbuşit pe un câmp din localitatea Nucet, în judeţul Dâmboviţa. Bărbatul, care decolase de lângă Bucureşti, a făcut câteva tururi în aer, iar când a vrut să revină pe pistă, la manevra de întoarcere, o aripă a atins solul şi s-a rupt. Pilotul a fost rănit.
6 august - Un planor care a decolat din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază. La bordul aparatului de zbor, care executa un zbor privat în zona Postăvarul, se afla o singură persoană - Mircea Crăciun, considerat cel mai bun pilot de distanţă din România. La 21 noiembrie 2015, planorul a fost găsit în zona Muchia Cheii, situată între Cabana Postăvaru şi oraşul Râşnov. La faţa locului au fost descoperite rămăşiţe umane la bordul epavei.
1 august - Un avion utilitar de tip ANTONOV 2 care împrăştia ierbicid s-a prăbuşit într-o orezărie din apropierea comunei brăilene Stăncuţa, accidentul soldându-se cu decesul pilotului şi rănirea mecanicului de zbor. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, editor: Liviu Tatu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul