DOCUMENTAR: 210 ani de la naşterea preşedintelui american Abraham Lincoln

Abraham Lincoln a fost cel de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, având o contribuţie aparte la emanciparea sclavilor şi la menţinerea Uniunii în timpul războiului civil american (1861-1865), conform www.biography.com.
S-a născut la 12 februarie 1809 în Hardin County, Kentucky. Abraham Lincoln şi-a început cariera politică în 1834, când a fost ales în legislatura statului Illinois.
A studiat ştiinţele juridice, aplecându-se în special asupra lucrării lui William Blackstone - ''Commentaries on the Laws of England''. După ce a fost admis în barou, în 1837, s-a mutat la Springfield, Illinois, şi a început să practice în domeniu, în cadrul firmei ''John T. Stuart''.
La 1 martie 1841, a început un parteneriat cu Stephen Logan în cadrul firmei de avocatură ''Logan and Lincoln'' unde a pledat în multe cazuri de fraude. Parteneriatul celor doi s-a încheiat în 1844 când Logan a hotărât să îl coopteze pe fiul său în cadrul firmei de avocatură.
Lincoln s-a alăturat, la sfârşitul anului 1844, unui alt avocat, William H. Herndon, prilej cu care a efectuat multe călătorii în interes profesional şi şi-a făcut mulţi susţinători.
În 1846, Lincoln a fost ales în Congresul SUA fapt pentru care şi-a luat o pauză de doi ani în ce priveşte practicarea avocaturii. Reîntors la firma pe care o avea împreună cu Herndon, Lincoln a depus eforturi semnificative pentru a-şi consolida poziţia de avocat. A reuşit în 1849 să aibă dreptul de a susţine pledoarii în faţa Curţii Supreme a SUA, potrivit http://www.abraham-lincoln-history.org.
A pierdut înfruntarea electorală, din 1858, cu Stephen A. Douglas pentru funcţia de senator, însă modul în care a reuşit să se prezinte în cadrul dezbaterii politice i-a sporit consistent şansele să devină candidatul republican pentru funcţia de preşedinte, indică portalul www.whitehouse.gov.
A fost ales preşedinte al Statelor Unite şi a preluat mandatul la 4 martie 1861. Şi-a scris aproape în totalitate discursurile şi a avut un cabinet restrâns, conform http://www.abrahamlincolnonline.org. În calitate de preşedinte, a contribuit la configurarea unei puternice organizaţii a Partidului Republican. A fost reales în 1864.
La 1 ianuarie 1863, Abraham Lincoln a citit Proclamaţia de Emancipare, document important pentru democraţia americană, reuşind să influenţeze cauza Războiului Civil prin salvarea Uniunii şi abolirea sclaviei, conform www.whitehouse.gov. Primul an al Armatei Uniunii şi înfrângerile de pe câmpul de luptă au făcut dificilă menţinerea moralului şi a sprijinului puternic pentru reunificarea naţiunii. Victoria de la Antietam, din 22 septembrie 1862, care a fost decisivă, i-a dat lui Abraham Lincoln încrederea să schimbe obiectivele războiului, potrivit www.biography.com.
Proclamaţia de Emancipare a lui Lincoln stipula faptul că toţi indivizii care erau deţinuţi ca sclavi în statele rebeliunii ''să fie liberi''. Lincoln considera că secesiunea este ilegală şi era hotărât să folosească forţa pentru apărarea legii federale şi a Uniunii, indică www.whitehouse.gov.
La 19 noiembrie 1863, Lincoln a susţinut ceea ce avea să devină drept faimosul său discurs şi unul dintre cele mai importante discursuri din istoria americană - Discursul de la Gettysburg. Pe unul dintre cele mai sângeroase câmpuri de bătălie ale războiului civil, Abraham Lincoln s-a adresat unei mulţimi formate din 15.000 de oameni. ''Războiul Civil'', spunea Lincoln, ''reprezintă testul final de apărare a Uniunii create în 1776 şi cei morţi la Gettysburg au luptat pentru menţinerea acestei cauze''. Lincoln a făcut referire la Declaraţia de Independenţă, spunând că este de datoria celor vii să se asigure că ''guvernarea poporului, de către popor, pentru popor nu trebuie să dispară de pe pământ''. Lincoln extindea, astfel, cauza războiului civil de la reunificarea Uniunii la lupta pentru egalitate şi abolirea sclaviei.
Abraham Lincoln a fost împuşcat la 14 aprilie 1865 de către un simpatizant al Confederaţiei, John Wilkes Booth, la Ford Theatre, în Washington DC. A fost în comă timp de nouă ore după care a murit. A fost înmormântat la Springfield, Illinois. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir