logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Premiera mondială a filmului "Moromeţii 2", la Festivalul de Film de la Salonic

Imagine din galeria Agerpres

Premiera mondială a filmului "Moromeţii 2", a cărui regie este semnată de Stere Gulea, are loc la 2 noiembrie 2018, în cadrul celei de-a 59-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (1-11 noiembrie).

Pelicula "Moromeţii 2" a fost selecţionată la actuala ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic - cel mai important festival de film din Grecia şi unul dintre cele mai vechi şi apreciate festivaluri din lume - în cadrul secţiunii Balkan Survey, curatoriată de Dimitris Kerkinos. Filmul va fi proiectat la Salonic pe 2 şi 3 noiembrie, în prezenţa regizorului Stere Gulea, menţionează un comunicat de presă Transilvania Film din 23 octombrie 2018. În 2017, în cadrul aceleiaşi secţiuni, ca parte a unui tribut special intitulat "From Words To Images: Balkan Literature And Cinema", a fost proiectată cu succes prima parte a filmului "Moromeţii".

Balkan Survey este o secţiune de tradiţie în cadrul Festivalului de la Salonic. A fost iniţiată în urmă cu 25 de ani şi găzduieşte an de an o selecţie a celor mai bune 15 pelicule (lungmetraje şi scurtmetraje) din producţia anuală a regiunii. În plus, în acest an va exista şi un program special dedicat predecesorilor noului val de film românesc, fiind propusă publicului o selecţie suplimentară de opt titluri ("Reconstituirea", "Proba de microfon", "100 de lei", "O lacrimă de fată", "Concurs", "Secvenţe", "E pericoloso sporgersi", "Marfa şi banii").

" 'Moromeţii 2' continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, şi-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el şi cea de-a doua soţie, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi", se menţionează în comunicatul transmis de Transilvania Film.

Filmul este regizat de Stere Gulea, imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, producţia este realizată de Oana Giurgiu şi Tudor Giurgiu, iar în rolurile principale se regăsesc Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru şi Iosif Paştina. "Moromeţii 2" este o producţie Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Studioului de Creaţie al Ministerului Culturii, în colaborare cu TVR şi HBO România.

"Moromeţii 2" va intra pe marile ecrane din România din 16 noiembrie, dar echipa filmului a pornit într-o caravană prin ţară încă de la finele lunii octombrie, fiind anunţate avanpremiere în mai multe oraşe. Premiera de gală va avea loc la 5 noiembrie, la Sala Palatului din Bucureşti.

***

Regizorul Stere Gulea, unul dintre cei mai importanţi cineaşti români, s-a născut la 2 august 1943, în comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. A absolvit în 1970 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale", secţia teatrologie-filmologie, potrivit volumului "1234 cineaşti români" (Bucureşti, Editura Ştiinţifică, 1996). După absolvire, a lucrat ca redactor la Studioul Cinematografic Bucureşti.

A fost profesor la Academia de Teatru şi Film - ATF (din 2001 - Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale", UNATC) între 1990-2015, iar între 1990-1996 a fost şi decan al Facultăţii de Cinema din cadrul ATF.

Dintre filmele regizate de Stere Gulea amintim: "Apa ca un bivol negru" (filmul de debut, un documentar despre inundaţiile catastrofale din 1970 din România, realizat în echipă cu alţi regizori), "Sub pecetea tainei" (1974), "Iarba verde de acasă" (1978), "Castelul din Carpaţi" (1981), "Ochi de urs" (1982), "Moromeţii" (1987), "Piaţa Universităţii - România" (1991), "Vulpe - vânător" (1992), "Stare de fapt" (1995), "Hacker" (serial TV, 2003).

Filmul "Moromeţii", realizat în 1987 după romanul omonim al lui Marin Preda, reprezintă o producţie de referinţă a cinematografiei române. Filmul, realizat pe peliculă alb-negru, îi are în rolurile principale pe Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Mitică Popescu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Petre Gheorghiu, Florin Zamfirescu. Filmările au avut loc la Talpa, judeţul Teleorman, localitate situată la câţiva kilometri de Siliştea-Gumeşti, satul natal al scriitorului Marin Preda.

Filmul "Moromeţii" a adunat numeroase premii, printre care Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN) în 1987, precum şi Premiul pentru interpretare masculină "San Remo" (Italia, 1988) (pentru actorul Victor Rebengiuc) şi Premiul al II-lea al Festivalului de la Santarem (Portugalia, 1988). În 2006 a avut loc lansarea DVD-ul cu filmul "Moromeţii", eveniment ce a marcat împlinirea a 20 de ani de la realizarea acestei producţii.

La 30 de ani de la lansarea filmului "Moromeţii", regizorul Stere Gulea a început, în septembrie 2017, filmările la "Moromeţii 2", o continuare a filmului din 1987, scenariul fiind inspirat din cel de-al doilea volum din "Moromeţii" şi romanul "Viaţa ca o pradă", de Marin Preda. Filmările au fost realizate tot la Talpa, judeţul Teleorman, unde a fost realizat şi primul film.

" 'Moromeţii 2' e o întreprindere extrem de provocatoare, pentru că ai deja un model excelent - romanul şi filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare şi teamă. Iar lumea aceea pe care o ştiam dispare, de fapt. Asta m-a şi atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supravieţuit, până în anii '50, colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi", declara Stere Gulea, citat într-un comunicat din august 2017.

Regizorului Stere Gulea i-au fost decernate, de-a lungul timpului, premiile ACIN 1975 ("Sub pecetea tainei"), ACIN 1977 ("Iarba verde de acasă"), ACIN 1987 ("Moromeţii"), UCIN 1991 ("Piaţa Universităţii - România"), UCIN 1993 ("Vulpe vânător"), UCIN 1995 ("Stare de fapt"), potrivit volumului "1234 cineaşti români". La Gala Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) din 6 mai 2015 i-a fost acordat Premiul Academic şi Trofeul Uniunii Cineaştilor din România pentru întreaga activitate. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Drew Barrymore

Drew Barrymore a devenit una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației sale, deși viața i-a adus multe provocări încă din copilărie. A fost distinsă în 1999 cu Premiul ''Former Child Star Lifetime Achievement' din partea Fundației Young Artist, pentru realizările ei ca actriță în copilărie. Drew Blythe Barrymore s-a născut

Documentare 22-02-2025 10:00

22 februarie - Ziua mondială a cercetășiei

Ziua mondială a cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării 'Scout' - cercetașii, Robert Baden-Powell. Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară și a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost dis

Documentare 22-02-2025 09:00

Cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit

În ziua de 22 februarie 2025, este programată cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit. Cu acest prilej, organizația artistică non-profit Film Independent răsplătește cele mai bune producții cinematografice realizate cu un buget de cel mult 28 de milioane de dolari și difuzate în anul 2024, notează

Documentare 22-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Nu-ți goli starea sufletului tău dinaintea oricui. Și prin aceasta nu-ți pricinui pagubă ție însuți'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 22-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 februarie

Ortodoxe Aflarea moaștelor Sfinților Mc. din Constantinopol (Sâmbăta celor adormiți - Moșii de iarnă) Greco-catolice Aflarea moaștelor martirilor din Eugenion. Pomenirea morților Romano-catolice Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.

Documentare 22-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 februarie

Este a 53-a zi a anului 2025. Au mai rămas 312 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 04 m și apune la 17 h 54 m. Luna răsare la 03 h 22 m și apune la 11 h 23 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 21-02-2025 16:23

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 februarie 2025

Primirea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, de către președintele Franței, Emmanuel Macron, discursul lui Ilie Bolojan la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, precum și marcarea

Documentare 21-02-2025 14:51

Săptămâna europeană 17-21 februarie 2025

Lideri ai unor state europene împreună cu oficiali ai Comisiei și Consiliului European au discutat într-o reuniune informală la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron pe marginea situației din Ucraina și asupra aspectelor care vizează apărarea colectivă și arhitectura de securitate a Europei. Miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state mem

Documentare 21-02-2025 11:00

UN SECOL DE ISTORIE: Lansarea primului număr al publicației The New Yorker (21 februarie)

La 21 februarie 1925 a fost lansată revista americană The New Yorker, potrivit Columbia Journalism Review (https://www.cjr.org/). Publicația a fost înființată de Harold Ross, unul dintre membrii fondatori ai grupului Algonquin Round Table, ce reunea scriitori, critici, actori, și de soția acestuia Jane G

Documentare 21-02-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colabor

Documentare 21-02-2025 09:00

21 februarie - Ziua internațională a limbii materne (ONU)

Ziua internațională a limbii materne este marcată în fiecare an, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Proclamată în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizația Națiunilor Unite în anul 2000. În acest s

Documentare 21-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cumpătarea în toate lucrurile sufletului este lauda omului înțelept'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 21-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei Greco-catolice Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustațiu al Antiohiei Romano-catolice Sf. Petru Damian, ep. înv. Sfântul Cuvios Timotei este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 21-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 februarie

Este a 52-a zi a anului 2025. Au mai rămas 313 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 07 m și apune la 17 h 53 m. Luna răsare la 02 h 17 m și apune la 10 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 20-02-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Valea Vinales din Cuba

Valea Vinales este o depresiune carstică cu suprafața de 132 kilometri pătrați, formată în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, situată în provincia Pinar del Rio, în vestul Cubei. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, datorită frumuseții peisajelor, agriculturii tradiționale și culturii specifice regiunii, arată