FRAGMENT DE ISTORIE: 100 de ani de la punerea în aplicare, printr-un Decret-lege, a principiului votului universal

La 3/16 noiembrie 1918 a fost pus în aplicare printr-un Decret-lege principiul votului universal (numai pentru bărbaţi), egal, direct, secret, obligatoriu, stabilit de Parlament în 1917, la Iaşi. Totodată, numărul membrilor Adunării Deputaţilor se reducea de la 568 la 367, iar numărul membrilor Senatului - de la 236 la 198, potrivit volumului "Istoria României în date" (Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2003).
Ion I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, a fost cel care a iniţiat, la începutul secolului XX, reforma electorală şi reforma agrară. În iunie 1910, la o reuniune liberală, acesta declara că se impune "revizuirea Constituţiei pentru a modifica sistemul electoral de azi". În ceea ce priveşte sistemul electoral din România, conform legii electorale din 1866, apoi şi prin noua lege electorală din 1884 (prin revizuirea Constituţiei), votul era cenzitar, având un caracter restrictiv.
În 1910, cele două reforme figurau şi în programul altor partide politice. Astfel, Partidul Social Democrat prevedea "votul universal, egal, direct şi secret" pentru toţi locuitorii ţării în vârstă de peste 20 de ani, iar Partidul Naţionalist Democrat, condus de N. Iorga, se pronunţa pentru votul universal. Partidul Conservator, în schimb, se opunea revizuirii Constituţiei.
În 1913, Partidul Naţional Liberal decide să treacă la modificarea Constituţiei, în vederea realizării celor două reforme. La 7 septembrie 1913, Ion I.C. Brătianu a publicat o scrisoare-program, prin care cerea "desăvârşirea reformei agrare printr-o intervenţiune a statului cu drept de expropriere, unde e nevoie, pentru creşterea proprietăţii ţărăneşti", precum şi "stabilirea colegiului electoral unic", conform volumului "Ion I.C. Brătianu", autor Ioan Scurtu (Bucureşti, Editura Museion, 1992). Instalarea, la 4 ianuarie 1914, a guvernului condus de Ion I.C. Brătianu a declanşat acţiunea practică de legiferare a reformelor. În februarie 1914, a fost citită în Adunarea Deputaţilor şi în Senat propunerea de revizuire a Constituţiei. Izbucnirea Primului Război Mondial, în iulie 1914, a determinat însă scoaterea reformelor de pe ordinea de zi.
În 1917, prim-ministrul Ion I.C. Brătianu considera că nu trebuie aşteptat sfârşitul războiului pentru ca cele două reforme să fie înscrise în Constituţie. Astfel, a fost reluată problema modificării Constituţiei, în scopul de a oferi baza legală pentru trecerea la înfăptuirea celor două reforme.
La 23 martie/5 aprilie 1917, regele Ferdinand I s-a adresat ostaşilor români, cu următoarea proclamaţie: "Vouă, fiilor de ţărani, care aţi apărat cu braţul vostru pământul unde v-aţi născut, unde aţi crescut, vă spun eu, regele vostru, că pe lângă răsplata cea mare a izbânzii, care vă asigură fiecăruia recunoştinţa neamului nostru întreg, aţi câştigat totodată dreptul de a stăpâni într-o măsură mai largă pământul pe care v-aţi luptat. Vi se va da pământ. Eu, regele vostru, voi fi întâiul a da pildă. Vi se va da şi o largă participare la treburile statului".
Discursul regelui Ferdinand a deschis calea trecerii imediate la modificarea Constituţiei. La 6/19 mai 1917, la Iaşi, prim-ministrul Ion I.C. Brătianu a prezentat, în Camera Deputaţilor şi în Senat, proiectele de reformă agrară şi electorală şi de revizuire a Constituţiei. El a apreciat, cu acest prilej, că reformele erau cerute "de spiritul vremilor în care trăim", afirmând totodată că jertfele eroice de pe front impun "să votăm încă de acum aceste două principii fundamentale ca să rămână câştigate pentru poporul nostru orice s-ar întâmpla de aici înainte".
În 1917 au avut loc la Iaşi dezbaterile parlamentare privind revizuirea Constituţiei în vederea realizării celor două reforme esenţiale, cu implicaţii atât de însemnate după realizarea Marii Uniri de la 1918. De altfel, cu prilejul dezbaterilor, Take Ionescu (Partidul Conservator Democrat) declara: "Noi legiferăm astăzi pentru România Mică, dar legiferăm cu ochii la România de mâine".
La 20 mai 1917, V.G. Morţun, preşedintele Adunării Deputaţilor, a anunţat constituirea unei comisii care să redacteze proiectul de lege pentru modificarea articolelor 19, 57 şi 67 din Constituţie. Dezbaterile în plen, în cadrul cărora s-a remarcat din nou opoziţia conservatorilor, au început la 24 mai şi au durat trei săptămâni. Hotărârea de modificare a Constituţiei a fost votată de Adunarea Deputaţilor la 13 iunie 1917, iar de Senat, la 20 iulie 1917.
Reforma electorală preconiza votul universal, egal, secret, direct, obligatoriu, pentru bărbaţii cu vârsta de 21 de ani împliniţi, iar reforma agrară prevedea exproprierea moşiilor mai mari de 100 de hectare.
Pe linia concretizării reformelor înscrise în 1917 în Constituţie, la 3/16 noiembrie 1918 a fost publicat decretul-lege pentru reforma electorală, care prevedea votul universal aşa cum fusese stabilit de Parlament în 1917, la Iaşi.
De precizat faptul că şi actele de Unire din 1918 conţineau dezideratul votului universal, se subliniază în volumul "Istoria României în anii 1918-1940. Evoluţia regimului politic de la democraţie la dictatură", de Ioan Scurtu (Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, 1996). Astfel, Declaraţia privind unirea Basarabiei cu România, din 27 martie 1918, prevedea că alegerile parlamentare "se vor face pe baza votului universal, direct şi secret". Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 cerea: "Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate terenurile vieţii publice. Vot obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani".
Prin legiferarea reformei electorale au fost deschise porţile vieţii publice active pentru milioane de cetăţeni. Dacă în 1912 în România existau circa 100.000 de alegători, în 1926 numărul lor a sporit la 3,4 milioane, ajungând în 1937 la 4,6 milioane. Totodată, dacă în 1914 un deputat era ales de circa 400 de cetăţeni, în 1920 el era ales de 50.000 de cetăţeni, adică de 125 de ori mai mulţi ("Istoria României în anii 1918-1940. Evoluţia regimului politic de la democraţie la dictatură").
În noiembrie 1919 au avut loc primele alegeri parlamentare (pentru Adunarea Deputaţilor - între 2-4 noiembrie, iar pentru Senat - între 7-9 noiembrie) pe baza votului universal, la care, pentru prima oară, cetăţenii din toate provinciile româneşti au ales un singur Parlament al României Mari ("Istoria României în date", Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2003). AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Doina Lecea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista