TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Fraţii Jderi" (1974)

Filmul istoric "Fraţii Jderi", regizat de Mircea Drăgan, a avut premiera în 1974. Filmul este inspirat din trilogia cu acelaşi nume a lui Mihail Sadoveanu, scenariul fiind scris după primul volum al acesteia, "Ucenicia lui Ionuţ" (apărută în 1935), potrivit site-ului cinemagia.ro.
Structurat în două părţi, filmul "Fraţii Jderi" se află pe locul 20 în topul celor mai vizionate film româneşti din toate timpurile, conform Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.
Din distribuţia peliculei "Fraţii Jderi" fac parte nume mari ale teatrului şi filmului românesc - Gheorghe Dinică, Florin Piersic, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani, Iurie Darie, Draga Olteanu Matei, Puiu Călinescu, Maria Ploae, Colea Răutu, Ernest Maftei, George Motoi, Gheorghe Cozorici, Vasilica Tastaman, Emanoil Petruţ, Carmen Stănescu, Alexandru Giugaru, Ştefan Velniciuc, George Calboreanu, Geo Barton, Marcel Anghelescu, Valeria Ogăşanu.
Prima parte a filmului începe cu sosirea lui Ştefan cel Mare (Gheorghe Cozorici), domnul Moldovei, la 21 mai 1469, la hramul Mănăstirii Neamţ. La masa organizată la stăreţie, după slujba religioasă, tânărul Ionuţ (Sebastian Papaiani), fiul cel mic al comisului Manole Păr Negru (Geo Barton) i se prezintă domnului, care îi porunceşte să meargă la Curtea Domnească din Suceava, împreună cu fratele său, vistiernicul Cristea (Florin Piersic), şi cu soţia acestuia din urmă, Candachia (Ioana Drăgan).
Foto: (c) MIRCEA CARARAT/Arhiva istorică AGERPRES
Actorul Gheorghe Cozorici, interpretul rolului Ştefan cel Mare în filmul "Fraţii Jderi", 1981
Comisul Manole Păr Negru era omul de încredere al lui Ştefan cel Mare şi era căsătorit cu jupâneasa Ilisafta (Sandina Stan), cei doi având cinci fii - Nicoară, care se călugărise cu numele de Nicodim (Emanoil Petruţ), Damian, negustor la Liov (George Motoi), Simion (Iurie Darie), vistiernicul Cristea (Florin Piersic) şi tânărul Ionuţ. (Sebastian Papaiani). Comisul avea grijă de herghelia domnească de la Timiş, unde se afla calul Catalan, adus din Spania, pe care încăleca voievodul atunci când pleca la luptă.
Ajuns la curtea domnească, Ionuţ intră în slujba lui Alexăndrel (Ştefan Velniciuc), fiul voievodului, care îi mărturiseşte lui Ionuţ că este îndrăgostit de jupâniţa Nasta (Valeria Ogăşanu), fiica jupânesei Tudosia (Carmen Stănescu). Cei doi merg împreună la conacul unde locuia jupâniţa Nasta, dar aceasta se îndrăgosteşte de Ionuţ.
O solie tătărască de la hanul Mengli Ghirai îl anunţă pe Ştefan cel Mare că războinicul tătar Mamac a pornit cu oaste spre Lehia. Cum Mamac acţiona la porunca sultanului Mahomed Cuceritorul, Ştefan ce Mare îşi dă seama că turcii urmează să atace Moldova şi trimite două solii: boierii Stanciu şi Pascu merg să-l vestească pe craiul Cazimir al IV-lea al Poloniei de atacul tătarilor, iar vistiernicul Cristea este trimis în solie la Veneţia pentru a solicita sprijin.
Foto (c): SANDA BRUMARESCU/Arhiva istorică AGERPRES
Actorul Colea Răutu, interpretul rolului Gogolea în filmul "Fraţii Jderi", 1998.
Negustorul Damian îi aduce tatălui său vestea că boierii Mihu şi Agapie, fugari în Polonia, l-au plătit pe Grigore Gogolea (Colea Răutu) pentru a fura calul Catalan.
Partea a doua a filmului îl prezintă pe Damian Jder întorcându-se de la Liov cu 40 de care cu pulbere pentru oastea Moldovei. El îl anunţă pe Ştefan cel Mare că regele Poloniei nu-i va trimite sprijin împotriva turcilor, crezând că oastea otomană va veni numai asupra Moldovei. Damian se duce la Timiş şi-l anunţă pe tatăl său că banda de tâlhari a lui Gogolea a încercat să-l înjunghie pe Catalan, considerat calul norocos al voievodului. Gogolea este prins de comisul Manole, de fiii şi de slujitorii săi. Pentru a scăpa, Gogolea îi spune comisului că boierul Mihu l-a tocmit pentru două treburi: pe lângă înjunghierea calului, tâlharii urmează să-l răpească pe Alexăndrel Vodă, pentru ca domnul să-i dea în schimb averile poprite din Moldova.
Jupâniţa Nasta îi mărturiseşte lui Ionuţ că-l iubeşte şi că nişte trimişi de la rudele lor din Lehia au început să o viziteze pe mama sa. În ultimele zile au trecut hangiul Iohan, care pleca în Lehia, precum şi trei neguţători de ceară de la Liov, care au vorbit cu jupâneasa Tudosia. Ionuţ reuşeşte să afle de la Iohan că în acea noapte s-a pus la cale prinderea lui Alexăndrel. Ionuţ pleacă în grabă şi-l ia de la conac pe fiul domnitorului, dar sunt urmăriţi de o ceată mare de tâlhari. Ionuţ şi Alexăndrel sunt salvaţi de ceilalţi fraţi Jderi, care îl prinseseră şi îl legaseră pe Gogolea.
La scurt timp, năvălesc tătarii, iar Ştefan cel Mare porunceşte ca femeile, copiii şi vitele să se refugieze în pădurile de la hotar, iar bărbaţii să se ducă în taberele de oşti. Tătarii îi ucid pe oamenii din satele pe unde trec şi dau foc caselor, fură animalele. Ei sunt încolţiţi de oastea moldovenească într-o vale. Înainte de luptă, domnul îl acuză pe Ionuţ Jder că a pus în primejdie viaţa lui Alexăndrel şi consideră că ar trebui să i se taie capul, dar îl iartă. De asemenea, domnul cere ca jupâneasa Tudosia şi jupâniţa Nasta să fie aduse pentru a fi judecate, dar află că tătarii au ars conacul acestora şi le-au dus pe cele două în robie. După lupte înverşunate, oastea lui Ştefan cel Mare învinge tătarii, Ionuţ îl prinde pe fiul hanului Mamac şi pleacă în urmărirea tătarilor pentru a o salva pe jupâniţă.
Foto: (c) SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES
Actorul Sebastian Papaiani, interpretul rolului Ionuţ Jder în filmul "Fraţii Jderi", 1990.
Tătarii care au supravieţuit luptei sunt trimişi la moarte de voievodul Ştefan, ca şi fiul hanului. Comisul Manole şi fiii lui îi cer voievodului să-i lase să plece după Ionuţ, iar Ştefan cel Mare încuviinţează.
După cinci ani de la lupta cu tătarii, fraţii Jderi se bucurau tot mai mult de încrederea domnului, Ionuţ intrând în rândul slujitorilor domneşti. La curtea domnească soseşte o solie a sultanului Mahomed al II-lea, care îi cerea lui Ştefan cel Mare să aducă personal la Înalta Poartă tributul din ultimii doi ani, să cedeze turcilor cetăţile Chilia şi Cetatea Albă de pe ţărmul Mării Negre şi să renunţe la alianţele cu vecinii săi, cu Papa de la Roma şi cu veneţienii. Voievodul răspunde că Moldova vrea să trăiască în pace cu toţi vecinii săi, dar se va apăra în cazul în care ţara va fi în primejdie. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/