logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

AUTOGRAF DE ARTIST - Luminiţa Anghel: ''De multe ori mi-am inventat ţinutele de scenă''

Image

Luminiţa Anghel e o artistă foarte apreciată pentru vocea şi talentul său muzical, dar şi un om foarte iubit. O iubesc atât fanii, cât şi colegii de breaslă, mulţi dintre ei numărându-se printre prietenii Luminiţei, iar unii i-au devenit chiar "neamuri".

Când s-a lansat, la Festivalul Mamaia 1993, s-a aruncat în concurs "cu capul înainte", fiind convinsă că va câştiga. Nu se baza pe nimic altceva decât vocea ei. Şi nu s-a înşelat, a câştigat premiul I la secţiunea Creaţie.

"Îmi amintesc că au existat atunci foarte multe comentarii legate de cine sunt şi de unde vin, eram o necunoscută. Piesa pe care am cântat-o atunci se numea 'Din tot ce-a fost', compusă de pianistul de la acea vreme al barului Melody, Lucian Blaga. Eu nu mă bazam pe nimeni, nu aveam relaţii, nu făceam parte din niciun fel de gaşcă, nu veneam din familie de muzicieni, dar am câştigat trofeul în acel an", declara pentru AGERPRES Luminiţa Anghel, în 2017.

 

Foto: (c) SORIN LUPŞA/AGERPRES FOTO

 

Luminiţa Anghel la Festivalul Mamaia, 1993.


Artista a mărturisit că la începutul carierei îşi inventa singură ţinutele de scenă. Îşi alegea materialul, gândea un model şi apoi mergea la croitoreasă şi îi spunea ce să facă. Alteori, încropea ţinuta din ce avea acasă, cumpăra accesorii, le aplica singură şi... apărea pe scenă.

"De multe ori mi-am inventat ţinutele de scenă, primele rochii erau concepute de mine şi făcute de o croitoreasă din Berceni, era croitoreasa mamei şi lucra foarte bine", spunea Luminiţa.

Chiar şi la Festivalul Cerbul de Aur, în 2001, când a cântat impecabil piesa "Je t'aime" (preluată din repertoriul Larei Fabian), cu care a câştigat premiul I la secţiunea Pop, Luminiţa a simţit nevoia să-şi pună amprenta asupra ţinutei. A cusut cu mâna ei paiete şi pietricele, a vrut să apară cu părul mai lung şi a apelat la un truc.

"Aveam o ţinută roz, creată de Laura Olteanu, o fustă şi un top, dar am vrut să adaug ceva. Fluturaşul de pe corsaj a fost cusut de mine, eu am aplicat paietele şi pietrele. Nu aveam nici părul atât de lung cum se vedea pe scenă, mi-a prins o coadă un hair stilist care avea casa în Piaţa Sfatului din Braşov, locuia chiar în spatele scenei unde se desfăşura festivalul", a precizat Luminiţa.

 


În 2005, la preselecţia pentru Eurovision, a purtat o ţinută inventată de ea, dar care i-a adus noroc. A plecat la Kiev, în Ucraina, şi împreună cu trupa Sistem a obţinut locul al treilea.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK/AGERPRES FOTO

 

Luminiţa Anghel şi trupa Sistem, 2005.


"La preselecţia din Bucureşti, unde s-a hotărât că eu şi Sistem vom pleca la Eurovision în 2005, am fost foarte criticată de stiliştii care începuseră deja să-şi facă prezenţa simţită. Am legat în talie o eşarfă pe care o am şi acum, am cumpărat-o dintr-un magazin de cartier, pe maiou am pus cu mâna mea nişte pietre cumpărate de la merceria din Obor, cizmele mi le făcuse Mihai Albu iar pantalonii erau cumpăraţi nu mai ştiu de unde. Era o ţinută inventată de mine, dar care mi-a adus noroc. Am avut nişte emoţii... Doamne!", îşi amintea Luminiţa Anghel într-un interviu acordat AGERPRES, în 2017.

 


Fie că au sau nu câte o poveste în spate, ţinutele de scenă ale Luminiţei au fost mereu originale. Fiind un om altruist, artista le-a dăruit de multe ori unor tinere care erau la început de drum în muzică.

"Am fost într-un an în juriu cu Mihai Alexandru, am jurizat o sută şi ceva de copii. Am văzut atunci o domnişoară despre care Mihai mi-a povestit că vine dintr-o familie sărmană, fata avea aceeaşi rochiţă pe care o purtase şi cu doi ani în urmă, la acelaşi concurs. Eu i-am zis fetiţei să vină cu mine în culise să vorbesc cu ea. A venit şi i-am spus că vreau să-i ofer nişte ţinute de scenă de-ale mele, iar ea s-a intimidat atât de tare, că din şocul pe care l-a avut mi-a spus 'Îmi pare rău că vă cunosc' în loc de 'îmi pare bine'. Am întrebat-o când vine în Bucureşti, am schimbat numere de telefon, la un moment dat m-a sunat, a luat-o cineva de la gară, a adus-o la mine acasă şi i-am dat un port-mantou cu vreo 12 ţinute de scenă. Nu se aştepta, a fost copleşită...", povestea Luminiţa pentru AGERPRES.

Luminiţa Anghel are mulţi prieteni în zona artistică. Unii dintre ei i-au devenit chiar "rude". Are o "soră", pe Monica Anghel, că doar au acelaşi nume de familie. De multe ori lumea le confundă, dar nici una dintre ele nu se supără, dimpotrivă, amândouă se amuză.

 

Foto: (c) SORIN LUPŞA/AGERPRES FOTO

 

Luminiţa Anghel şi Monica Anghel, 2004.


"Încontinuu ne confundă oamenii, pe mine mă strigă Monica, sau pe ea Luminiţa... Deşi, slavă Cerului, amândouă am îmbătrânit, nu mai suntem tinerele, avem copii, avem familie fiecare... Noi suntem foarte bune prietene, ne iubim foarte mult, ne preţuim, ne respectăm profesional, cântăm foarte des împreună, nu doar pe aceeaşi scenă, ci şi aceleaşi cântece, în duet. Petrecem timp şi în afara scenei împreună, Monica vine cu familia la noi acasă, noi mergem la ei, soţii noştri sunt şi ei prieteni, copiii sunt de vârste apropiate. Băiatul Monicăi e mai mare şi e mai sportiv decât băiatul meu, dar se înţeleg bine când se întâlnesc", povestea râzând Luminiţa.

Alt coleg de breaslă, Ovidiu Komornyik, a devenit naşul lui Filip, fiul Luminiţei Anghel.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO

 

Luminiţa Anghel şi Ovidiu Komornyik, 2001.


"Ovidiu l-a botezat pe Filip. Când i-am propus, a acceptat cu mare bucurie, el neavând copii. Îl iubeşte pe Filip foarte mult, este un naş extraordinar, o minune de om! De fapt amândoi, şi el şi Cati - soţia lui -, sunt atât de calzi şi de drăguţi... Ovidiu este un om să-l pui la rană, cum se spune, nu există cineva să-i fi cerut ajutorul şi să nu-l fi ajutat. Şi mă refer la oameni cu probleme financiare, la colegi de breaslă care au ajuns în situaţii critice. Pe lângă muzică, Ovidiu iubeşte şi marea, are o casă în Vama Veche. Noi, colegii lui, mereu mergem acolo". AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir