logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Nea Mărin miliardar'' (1979)

Imagine din galeria Agerpres

În imagine: Actorul Amza Pellea joacă dublu rol în comedia "Nea Mărin miliardar" - Mărin Juvete şi Marlon Juvett


Filmul "Nea Mărin miliardar", regizat de Sergiu Nicolaescu, a avut premiera în 1979. Scenariul comediei a fost scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada şi Amza Pellea, potrivit site-ului www.imdb.com.

Din distribuţia filmului fac parte mulţi actori mari ai scenei şi ecranului - Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu, Ştefan Bănică, Vasilica Tastaman, Hamdi Cerchez, Adina Popescu, Mircea Albulescu, Colea Răutu, Gil Dobrică.

Subiectul comediei îi are în centru pe olteanul Mărin Juvete din Băileşti şi Marlon Juvett, un miliardar american, ambele personaje fiind interpretate de Amza Pellea.

Miliardarul Juvett a venit în România cu un milion de dolari pentru a-şi răscumpăra fiica - Samantha - care fusese răpită după ce gangsterii deturnaseră un avion. În film sunt două bande rivale, ambele având un singur scop - să pună mâna pe banii miliardarului. Una dintre bande este condusă de Doe (Ştefan Mihăilescu-Brăila), a doua este condusă de Teach (Jean Constantin).

Actorul Jean Constantin interpretează rolul şefului unei bande în comedia "Nea Mărin miliardar"

Foto: (c) GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO


După răpirea fetei, banda lui Doe îl contactează pe Marlon Juvett şi îi cere să plătească o răscumpărare de un milion de dolari în schimbul fetei, ameninţând că în caz contrar o vor omorî. Întâlnirea e fixată la Constanţa, dar de ea află şi banda condusă de Teach (Jean Constantin) care vrea să pună mâna pe bani. Miliardarul pierde avionul şi întârzie o zi.

În acest timp, Mărin Juvete din Băileşti pleacă la mare, în concediu. E cazat la hotel de nepotul său, Gogu (Sebastian Papaiani), care lucra acolo. Dar cum nu erau camere libere, Gogu îl cazează pe nea Mărin în camera miliardarului, care întârzia pentru că pierduse avionul. A doua zi, Gogu nu soseşte la timp pentru a se întâlni cu nea Mărin, dar soseşte la hotel mister Juvett. El cumpără o servietă diplomat în care pune milionul de dolari pe care urma să-l plătească pentru răscumpărarea Samanthei. O perioada Juvett şi nea Mărin se află în acelaşi apartament de hotel fără să se întâlnească, dar apar încurcături pentru că şi nea Mărin avea o servietă identică, plină cu brânză şi praz. Din greşeală, miliardarul pleacă la întâlnirea cu gangsterii lui Doe luând servieta lui nea Mărin. El este atacat în lift de bandiţii lui Teach şi i se fură servieta plină cu praz.


Actorul Sebastian Papaiani interpretează rolul nepotului Gogu în comedia "Nea Mărin miliardar"

Foto: (c) SORIN LUPSA/ AGERPRES FOTO


Pe de altă parte, nea Mărin găseşte în servietă dolarii şi îşi dă seama de încurcătură. După o vreme, Juvett şi nea Mărin se întâlnesc, schimbă servietele, iar miliardarul îl roagă pe nea Mărin să-l ajute, urmând programul miliardarului, pentru ca el să aibă timp să se ocupe de recuperarea fiicei sale. Între timp, Samantha reuşeşte să scape de răpitori care o urmăresc într-o cursă de motociclete pe plajă. Cele două bande rivale decid să încheie o înţelegere şi să împartă în mod egal milionul de dolari. Samantha este răpită din nou când încerca să ajungă în camera miliardarului. Bandiţii stabilesc o nouă întâlnire cu Juvett la un bar.

Juvett se duce la întâlnirea cu răpitorii având tot servieta lui nea Mărin, după ce camerista încurcase servietele. Miliardarul le dă servieta şi primeşte fata, dar în timp ce bandele se încaieră pentru servietă intră în bar nea Mărin deghizat în chelner, având servieta cu dolarii. Bandiţii îşi dau seama că în servietă nu se află milionul de dolari şi îi răpesc pe nea Mărin (confundându-l cu Juvett) şi pe Veta (Draga Olteanu-Matei), care ajunsese la mare în acea seară.


Draga Olteanu Matei interpretează rolul Vetei în comedia "Nea Mărin miliardar"

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/ARHIVA istorică AGERPRES


Nepotul Gogu îi cheamă pe oltenii aflaţi la mare să vină să-l elibereze pe nea Mărin de la vila bandiţilor, dar îl găsesc pe nea Mărin cântând, în timp ce bandiţii dormeau pe jos după ce fuseseră îmbătaţi. La faţa locului ajunge şi celebrul locotenent Colombo (Puiu Călinescu) pentru a-i înmâna lui Juvett servieta cu dolari. El îi arestează pe bandiţi şi pleacă împreună cu ei în America.

Juvett şi Samantha hotărăsc să mai rămână în România, pentru a-l vizita pe nea Mărin la Băileşti.

Comedia "Nea Mărin miliardar" se află pe primele locuri în topul celor mai vizionate film româneşti din toate timpurile, potrivit Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.

***

Actorul Amza Pellea s-a născut în Băileşti, judeţul Dolj, la 7 aprilie 1931, într-o familie cu cinci copii. A urmat cursurile Colegiului Naţional ''Carol I'' din Craiova, apoi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti (1955).

A debutat pe scena Teatrului Naţional din Craiova în piesa lui Oscar Wilde ''Ce înseamnă să fii onest'', în rolul lui Jack Worthing. Realizează multe alte roluri pe scena craioveană: Verdenikov (''Ani de pribegie'' de Aleksei Arbuzov), Vlădică Ilarion ('Tudor din Vladimiri'' de Mihnea Gheorghiu), comandantul vasului (''Tragedia optimistă'' de Vsevolod Visnevski), Bepe (''Gâlcevile din Chioggia'' de Carlo Goldoni), Horatio (''Hamlet'' de Shakespeare), colonelul Dobre (''Ecaterina Teodoroiu'' de Nicolae Tăutu), Otto Katz (''Soldatul Sveik'' de Iaroslav Hasek), Esteban (''Fântâna turmelor'' de Lope de Vega) ş.a. Ulterior avea să fie şi director al Teatrului Naţional din Craiova (22 martie 1973 - 24 septembrie 1974).

În 1961, Radu Beligan l-a luat la teatrul nou-înfiinţat de el - Teatrul de Comedie. Pe această scenă interpretează alte personaje, printre care: Brettschneider (''Svejk în al doilea război mondial'' de Brecht, 1962), Pietro (''Umbra'' de E. Svart, 1963), Manole (''Somnoroasa aventură'' de Teodor Mazilu, 1964), subcomisarul (''Capul de răţoi'' de G. Ciprian, 1966), Platonov (''Un Hamlet de provincie'' de Cehov, 1967), Hrisanide (''Interesul general'' de Aurel Baranga, 1972), Hickok (''Buffalo Bill şi indienii'' de A. Kopit, 1973), potrivit site-ului cinemagia.ro.

Tot în Bucureşti a mai jucat la Teatrul Mic, Teatrul Nottara şi Teatrul Naţional, impunându-se ca unul dintre actorii cei mai reprezentativi ai scenei româneşti. La Teatrul Naţional este distribuit în rolurile lui Petre Dinoiu (''Comoara din deal'' de Corneliu Marcu, 1977) şi Vlad Ţepeş (''A treia ţeapă'' de Marin Sorescu, 1979).Ultimul rol creat în teatru a fost cel al bătrânului moşier Muromski, din ''Procesul'' de Suhovo-Kobîlin (regia Gheorghe Harag, 1983).

Talentul său a fost pus în valoare şi de rolurile din filme, Amza Pellea abordând cu măiestrie registre interpretative foarte variate. Debutul în lungmetraj a fost în ''Setea'' (1961). Şi-a câştigat o mare popularitate în urma interpretării rolurilor principale din filmele ''Dacii'' (1967) şi ''Mihai Viteazul'' (1970), precum şi a rolurilor dramatice din ''Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte'' (1972) şi ''Osânda'' (1976).

A colaborat cu regizori de prestigiu ai filmului românesc, precum Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Mircea Mureşan, Mircea Drăgan, Dinu Cocea, Gheorghe Vitanidis, Geo Saizescu, Francisc Munteanu. În filmografia sa se mai află peliculele: ''Alarmă în munţi'', ''Celebrul 702'', ''Haiducii'', 'Tudor'', ''Neamul Şoimăreştilor'', ''Războiul domniţelor'', ''Puterea şi adevărul'', ''Ciprian Porumbescu'', ''Stejar-extremă urgenţă'', ''Un comisar acuză'', ''Tată de duminică'', ''Eu, tu şi Ovidiu'', ''Melodii, melodii', ''Capcana mercenarilor'', ''Imposibila iubire'', ''Un petic de cer''.


Sergiu Nicolaescu, regizorul comediei "Nea Mărin miliardar"

Foto: (c) GEORGE CALIN/AGERPRES FOTO


Personajul creat de actor - Nea Mărin - s-a bucurat de un mare succes. Textele scenetelor cu Nea Mărin au fost scrise de Amza Pellea.

A murit la 12 decembrie 1983, la Bucureşti, la vârsta de 52 de ani. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 27-04-2025 10:00

Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)

Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit

Documentare 27-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )

Documentare 27-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon

Documentare 27-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie

Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 26-04-2025 10:00

26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab

Documentare 26-04-2025 08:30

26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)

La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur

Documentare 26-04-2025 08:00

26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc

Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe

Documentare 26-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 26-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și

Documentare 26-04-2025 07:00

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen