ROMÂNIA ŞI CONSILIUL EUROPEI, 25 DE ANI: Structura organizaţiei

Consiliul Europei este cea mai veche organizaţie politică de pe continent, înfiinţată la 5 mai 1949. Are sediul la Strasbourg şi regrupează 47 de state membre, conform volumului ''România şi Consiliul Europei 1993-2008'' (Bucureşti, 2008) şi portalului oficial al Consiliului Europei - https://www.coe.int.
Structura Consiliului Europei este:
Comitetul de Miniştri este organul de decizie al Consiliului Europei. Este format din miniştrii afacerilor externe ai statelor membre, sau din reprezentanţii diplomatici permanenţi - cu rang de ambasadori - ai statelor respective la Strasbourg.
Comitetul de Miniştri este atât un corp guvernamental, unde fiecare stat discută de pe poziţii egale problemele cu care se confruntă societatea europeană, dar este şi un forum colectiv, în interiorul căruia sunt formulate răspunsuri generale ale diplomaţilor europeni faţă de provocările la adresa spaţiului paneuropean. Împreună cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Comitetul este cel care apără valorile fundamentale şi supraveghează statele membre în conformitate cu angajamentele asumate de acestea în momentul primirii calităţii de membru al Consiliului Europei.
Comitetul de Miniştri se întruneşte o singură dată pe an la nivel de miniştri de externe şi săptămânal la nivelul adjuncţi. Reuniunile Comitetului de Miniştrii, cunoscute drept sesiuni, se desfăşoară la Strasbourg.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei poate fi considerată cea mai veche adunare parlamentară pluralistă internaţională. Şedinţa inaugurală s-a desfăşurat la 10 august 1949. Adunarea Parlamentară reprezintă unul din cele două organe statutare ale Consiliului Europei şi este alcătuită din deputaţi aleşi în mod democratic.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este compusă dintr-un număr de reprezentanţi ai fiecărui stat membru. În prezent, 324 de deputaţi compun Adunarea.
Preşedintele este ales, dintre membrii săi, pentru o perioadă de maxim trei sesiuni. La 25 iunie 2018, Liliane Maury Pasquier a fost aleasă în funcţia de preşedinte a Adunării Parlamentare.
Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa a fost stabilit în calitate de organ consultativ al Consiliului Europei, înlocuind Conferinţa Puterilor Locale şi Regionale din Europa. El funcţionează pe baza Rezoluţiei statutare (2000)1 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
Destinat a fi reprezentanţa comunităţilor locale şi regionale, Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa (CPLRE) se compune din două camere: Camera autorităţilor locale şi Camera puterilor regionale. Cele două camere au un număr de 324 membri titulari şi 324 membri supleanţi. Toţi sunt aleşi şi reprezintă mai mult de 200 000 de colectivităţi locale şi regionale, din statele membre ale Consiliului Europei. Congresul se reuneşte o dată pe an, la Strasbourg, unde primeşte delegaţiile organizaţiilor europene acceptate ca şi pe cele ale câtorva state nemembre, primite în calitate de Invitaţi speciali sau de Observatori. Gudrun Mosler-Törnström (Austria) a fost aleasă la 19 octombrie 2016 preşedintă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale pentru un mandat de doi ani.
Secretariatul general este format din funcţionarii care lucrează pentru Consiliul Europei şi este condus de un secretar general. Din septembrie 2009 această funcţie este deţinută de fostul ministru de externe norvegian Thorbjorn Jagland.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului este alcătuită dintr-un număr de judecători egal cu cel al statelor membre ale Consiliului Europei. Această practică nu impune nicio restricţie în privinţa numărului judecătorilor care au aceeaşi naţionalitate. Mandatul judecătorilor este de 6 ani. Aceştia sunt aleşi de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. La fiecare trei ani, se produce înlocuirea unei jumătăţi din numărul judecătorilor. Judecătorii sunt reprezentaţi la Curte cu titlu individual şi nu reprezintă statele. Mandatul se încheie automat la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Curtea îşi desemnează preşedintele, doi vicepreşedinţi, şi doi preşedinţi de secţii pentru o perioadă de trei ani.
Se poate adresa direct Curţii de la Strasbourg orice stat contractant sau orice persoană particulară ce se consideră victimă a unei violări a Convenţiei europene a drepturilor omului.
Comisarul pentru drepturile omului este o instituţie independentă, non juridică în interiorul Consiliului Europei. Comisarul nu se ocupă de plângeri individuale, ale persoanelor din statele membre ale Consiliului Europei. De asemenea, nu se ocupă de plângeri individuale în disputa cu anumite curţi internaţionale sau instituţii naţionale ale statelor membre ale Consiliului Europei.
Comisarul poate trage anumite concluzii şi mai poate lua iniţiative bazate pe plângeri individuale, dar într-un cadru formal general.
Comisarul are rolul de a sprijini prin acţiunea sa, toate structurile naţionale, care se ocupă de problematica drepturilor omului, funcţionarul care se ocupă de drepturile omului din statul respectiv, membru al Consiliului Europei precum şi orice altă instituţie din domeniul drepturilor omului.
Pentru respectarea cât mai eficientă a drepturilor omului, Comisarul efectuează vizite în fiecare stat membru pentru a observa cadrul general în care sunt respectate drepturile omului în acea zonă sau pentru a studia un caz anume de încălcare a drepturilor omului. De la 1 aprilie 2018 funcţia de comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei este deţinută de Dunja Mijatovic. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)