ROMÂNIA ŞI CONSILIUL EUROPEI, 25 DE ANI: Structura organizaţiei

Consiliul Europei este cea mai veche organizaţie politică de pe continent, înfiinţată la 5 mai 1949. Are sediul la Strasbourg şi regrupează 47 de state membre, conform volumului ''România şi Consiliul Europei 1993-2008'' (Bucureşti, 2008) şi portalului oficial al Consiliului Europei - https://www.coe.int.
Structura Consiliului Europei este:
Comitetul de Miniştri este organul de decizie al Consiliului Europei. Este format din miniştrii afacerilor externe ai statelor membre, sau din reprezentanţii diplomatici permanenţi - cu rang de ambasadori - ai statelor respective la Strasbourg.
Comitetul de Miniştri este atât un corp guvernamental, unde fiecare stat discută de pe poziţii egale problemele cu care se confruntă societatea europeană, dar este şi un forum colectiv, în interiorul căruia sunt formulate răspunsuri generale ale diplomaţilor europeni faţă de provocările la adresa spaţiului paneuropean. Împreună cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Comitetul este cel care apără valorile fundamentale şi supraveghează statele membre în conformitate cu angajamentele asumate de acestea în momentul primirii calităţii de membru al Consiliului Europei.
Comitetul de Miniştri se întruneşte o singură dată pe an la nivel de miniştri de externe şi săptămânal la nivelul adjuncţi. Reuniunile Comitetului de Miniştrii, cunoscute drept sesiuni, se desfăşoară la Strasbourg.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei poate fi considerată cea mai veche adunare parlamentară pluralistă internaţională. Şedinţa inaugurală s-a desfăşurat la 10 august 1949. Adunarea Parlamentară reprezintă unul din cele două organe statutare ale Consiliului Europei şi este alcătuită din deputaţi aleşi în mod democratic.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este compusă dintr-un număr de reprezentanţi ai fiecărui stat membru. În prezent, 324 de deputaţi compun Adunarea.
Preşedintele este ales, dintre membrii săi, pentru o perioadă de maxim trei sesiuni. La 25 iunie 2018, Liliane Maury Pasquier a fost aleasă în funcţia de preşedinte a Adunării Parlamentare.
Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa a fost stabilit în calitate de organ consultativ al Consiliului Europei, înlocuind Conferinţa Puterilor Locale şi Regionale din Europa. El funcţionează pe baza Rezoluţiei statutare (2000)1 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
Destinat a fi reprezentanţa comunităţilor locale şi regionale, Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa (CPLRE) se compune din două camere: Camera autorităţilor locale şi Camera puterilor regionale. Cele două camere au un număr de 324 membri titulari şi 324 membri supleanţi. Toţi sunt aleşi şi reprezintă mai mult de 200 000 de colectivităţi locale şi regionale, din statele membre ale Consiliului Europei. Congresul se reuneşte o dată pe an, la Strasbourg, unde primeşte delegaţiile organizaţiilor europene acceptate ca şi pe cele ale câtorva state nemembre, primite în calitate de Invitaţi speciali sau de Observatori. Gudrun Mosler-Törnström (Austria) a fost aleasă la 19 octombrie 2016 preşedintă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale pentru un mandat de doi ani.
Secretariatul general este format din funcţionarii care lucrează pentru Consiliul Europei şi este condus de un secretar general. Din septembrie 2009 această funcţie este deţinută de fostul ministru de externe norvegian Thorbjorn Jagland.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului este alcătuită dintr-un număr de judecători egal cu cel al statelor membre ale Consiliului Europei. Această practică nu impune nicio restricţie în privinţa numărului judecătorilor care au aceeaşi naţionalitate. Mandatul judecătorilor este de 6 ani. Aceştia sunt aleşi de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. La fiecare trei ani, se produce înlocuirea unei jumătăţi din numărul judecătorilor. Judecătorii sunt reprezentaţi la Curte cu titlu individual şi nu reprezintă statele. Mandatul se încheie automat la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Curtea îşi desemnează preşedintele, doi vicepreşedinţi, şi doi preşedinţi de secţii pentru o perioadă de trei ani.
Se poate adresa direct Curţii de la Strasbourg orice stat contractant sau orice persoană particulară ce se consideră victimă a unei violări a Convenţiei europene a drepturilor omului.
Comisarul pentru drepturile omului este o instituţie independentă, non juridică în interiorul Consiliului Europei. Comisarul nu se ocupă de plângeri individuale, ale persoanelor din statele membre ale Consiliului Europei. De asemenea, nu se ocupă de plângeri individuale în disputa cu anumite curţi internaţionale sau instituţii naţionale ale statelor membre ale Consiliului Europei.
Comisarul poate trage anumite concluzii şi mai poate lua iniţiative bazate pe plângeri individuale, dar într-un cadru formal general.
Comisarul are rolul de a sprijini prin acţiunea sa, toate structurile naţionale, care se ocupă de problematica drepturilor omului, funcţionarul care se ocupă de drepturile omului din statul respectiv, membru al Consiliului Europei precum şi orice altă instituţie din domeniul drepturilor omului.
Pentru respectarea cât mai eficientă a drepturilor omului, Comisarul efectuează vizite în fiecare stat membru pentru a observa cadrul general în care sunt respectate drepturile omului în acea zonă sau pentru a studia un caz anume de încălcare a drepturilor omului. De la 1 aprilie 2018 funcţia de comisar pentru drepturile omului al Consiliului Europei este deţinută de Dunja Mijatovic. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform