DOCUMENTAR: Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'', compozitor şi baterist, împlineşte 65 de ani

Muzicianul Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'' s-a născut la 31 ianuarie 1953, la Iaşi. Copil fiind, a învăţat acasă să cânte la tobe, şi a studiat, de asemenea, vioară, clarinet, acordeon.
Şi-a început cariera în muzică foarte devreme, astfel încât la vârsta de nouă ani cânta deja cu o trupă - Crystal(Club69), potrivit paginii oficiale de Facebook a artistului.
''Nu ştiu de ce, dar nu m-am apropiat de vioară, cu toate că acum îmi place foarte mult. Am prieteni muzicieni pe care îi apreciez foarte mult. Eu eram mai mult cu percuţia, cu ritmul, am simţit că acolo este vocaţia mea. Şi cântam cu ei. Unii cântau la saxofon, la acordeon, făceam formaţii mici pe la nouă ani, deja (...)'', a rememorat artistul acei ani de început în muzică, în cadrul interviului ''DIALOG PRINTRE FOTOGRAFII cu Ovidiu Lipan Ţăndărică'', acordat AGERPRES în anul 2017.
Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'' a făcut parte din trupele ''Roşu şi Negru'' (între 1966-1975) şi ''Phoenix'' (începând din 1975), cu aceasta din urmă scoţând, în 1975, celebrul dublu album ''Cantafabule''.
În 1977 a fugit din ţară, laolaltă cu ceilalţi membri ai trupei Phoenix, ajungând în Germania, unde a continuat să cânte în diverse formule, iar în 1978 a înfiinţat ''Madhouse'', cu Josef Kappl şi Erlend Krauser. De asemenea, a studiat la Academia de Jazz W. Hartman.
Foto: (c) MIHAI SAVU / ARHIVA ISTORICA AGERPRES - Formaţia ''Phoenix'' în recital la Festivalul naţional de muzică uşoară 'Mamaia', ediţia 1992. (Mamaia, 20 aug. 1992)
După 1990 a revenit în România. În 1992 a fost invitat, alături de alţi membri ai trupei Phoenix, să susţină un recital la Festivalul de la Mamaia. ''Am venit la Festivalul de la Mamaia, am fost invitaţi să cântăm în recital. S-au întâmplat lucruri frumoase şi vă imaginaţi că reprezintă o parte importantă din viaţa fiecăruia dintre noi. Sigur că fiecare şi-a găsit şi un alt drum. Eu mai cântam în Germania cu două-trei formaţii, alături de care am scos şi două albume. Cântam la mari festivaluri de rock, cu artişti mari, consacraţi, cu trupe mari.(...). După aceea cu Phoenix. Când ne strângeam, când ne despărţeam, după aceea ne adunam iar. A mai fost şi Madhouse, o formaţie în care cântam alături de Josef Kappl şi Erlend Krauser. Plus foarte multe colaborări (...)'', declara Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'' în interviul acordat AGERPRES în 2017.
Foto: (c) MARIUS MACSENTIAN / ARHIVA ISTORICA AGERPRES - Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'' la Festivalul Concurs Naţional de Muzică 'Om bun'.(19 dec. 1996)
Compozitor, instrumentist, orchestrator, Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'' a creat noi formaţii şi proiecte muzicale, unele de mare anvergură, abordând genuri muzicale diverse - de la rock la jazz, de la etno la balcano, de la pop la rock simfonic. A colaborat cu Fanfara 10 prăjini, cu ''Renaşterea/Pro Europa'', Stelu Enache, Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe, Marius Mihalache, Dumitru Fărcaş, trupa Bosquito ş.a.
Din bogata sa discografie amintim: ''Roşu şi Negru'' (single,1971), Oameni de Zapada (single, 1974), ''Imnul Copiilor'' (single, 1974), (cu formaţia ''Roşu şi Negru''); ''Cantafabule'' (1975), ''Transsylvania'' (1981), ''Timişoara'' (1992), ''Aniversare 35'' (1997), ''Baba Novak'' (2005) (cu ''Phoenix''/ ''Transsylvania Phoenix''); ''Visul Toboşarului'' (1999); ''Renaşterea'' (2001); ''Aniversare'' (2003); ''Bachita'' (2004); ''Getica'' (2004); ''Visul Toboşarului'' (re-edit, 2005); ''La Passion'' (2006); ''Iskender'' (2007) - cu Gheorghe Zamfir şi Stelu Enache''; ''From the East'' şi ''Giacca de Blue'' (1979), cu ''Madhouse'', potrivit paginii oficiale de Facebook a artistului.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO - Concert de lansare al primului album muzical, 'Legenda', al trupei ''Pasărea Rock''.(Bucureşti, 23 sept. 2016)
La 11 februarie 2014 a lansat, la Bucureşti, alături de Mircea Baniciu şi Josef Kappl, un nou proiect pe piaţa muzicală - ''Pasărea Rock''. "Ne-am adunat într-un super grup care să ne facă plăcere atât nouă, cât şi publicului. Încercăm să facem un lucru frumos. (...) Nu este o lansare a unei trupe sau a unui album, este o lansare a unui grup de prieteni care au în spate o carieră", declara cu acel prilej celebrul toboşar, precizând totodată că genul pe care formaţia îl va aborda "va fi un rock-folk cu rădăcini româneşti". ''Pasărea Rock'' a susţinut un prim concert la 25 martie 2014, la Sala Palatului din Bucureşti, pe scenă evoluând Mircea Baniciu (voce, chitară), Josef Kappl (bas), Ovidiu Lipan Ţăndărică (baterie), Vlady Cnejevici (clape), Teo Boar (chitară), Cristi Gram (chitară) ş.a.
Foto: (c) SANDA BRUMARESCU / ARHIVA ISTORICA AGERPRES - Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'' (Bucureşti, 15 dec. 1007)
În mai 2011 a lansat, în cadrul Salonului internaţional de carte "Bookfest", cartea "Ovidiu Lipan Ţăndărică - artistul". La 30 ianuarie 2014, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei Ambasadorii Turismului Românesc, Ovidiu Lipan ''Ţăndărică'' s-a numărat printre personalităţile cărora le-a fost decernat titlul de ''Ambasador al Turismului Românesc''.
A primit numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate (2003) acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor, la împlinirea vârstei de 50 de ani. În 2004 i-a fost conferit Ordinul ''Meritul Cultural'' în grad de Cavaler, iar în 2007, când trupa Phoenix a fost decorată cu ''Meritul Cultural'' în grad de Cavaler, lui Ovidiu Lipan Ţăndărică i-a fost conferit acest ordin în grad de Ofiţer. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; redactor Arhivă foto: Vlad Ruşeanu; editor: Liviu Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul