Cinci lucruri de știut despre franciza cinematografică 'Mission: Impossible'

La trei ani după ce a fost recompensat cu trofeul Palme d'Or onorific, actorul american Tom Cruise va reveni la Festivalul de la Cannes miercuri pentru a prezenta, în afara competiției, filmul 'Mission: Impossible - The Final Reckoning', informează AFP.
Este vorba despre cel de-al optulea - și foarte probabil ultimul - opus al acestei francize americane de mare succes, o aventură cinematografică începută cu aproape 30 de ani în urmă, marcată de cascadorii spectaculoase și răsturnări de situații filmate în numeroase zone de pe planeta noastră.
De la televiziune la cinema
Această franciză cinematografică este moștenitoarea unui celebru serial TV american omonim, difuzat de CBS între anii 1966 și 1973.
După eșecul înregistrat de o continuare TV, intitulată tot 'Mission: Impossible' și care încerca să readucă la viață producția originală, dar la postul ABC, între anii 1988 și 1990, celebra saga americană a renăscut în cele din urmă în cinematografie.
Punctul de legătură era personajul Jim Phelps, directorul IMF (Impossible Missions Force), interpretat de Peter GRaves, care a refuzat însă să reia pe marele ecran rolul acestui erou trecut de partea întunecată a spionajului. Rolul a fost preluat de un actor devenit un adevărat maestru în interpretarea unor răufăcători, Jon Voight, care se luptă cu Tom Cruise, interpretul personajului Ethan Hunt.
Pe lângă muzica originală compusă de Lalo Schifrin, celebrele replici 'Misiunea ta, dacă o accepți' și 'Acest mesaj se va autodistruge în cinci secunde' au devenit embleme ale francizei 'Mission: Impossible', la fel ca replica 'Numele meu este Bond, James Bond' rostită de agentul britanic 007.
Tom Cruise, o 'majestate' a cinematografiei
Din 1996 până în 2025, Tom Cruise, care - în mod miraculos - nu pare să fi îmbătrânit aproape deloc în 30 de ani, este întruchiparea succesului celor opt filme realizate în cadrul acestei francize.
În timp ce serialul TV se baza pe munca unei echipe, saga cinematografică se bazează aproape în întregime pe isprăvile lui Ethan Hunt.
Pentru actorul american, care stabilește ritmul și conduce cu o mână de fier 'Misiune: Imposibilă', acest proiect a reprezentat începutul controlului total asupra imaginii și carierei sale. Primul opus a fost totodată primul film realizat de compania sa de producție Cruise/Wagner.
Regizori populari
Franciza cinematografică a preluat codurile filmului de spionaj și le-a reinterpretat. Fiecare regizor invitat și-a lăsat amprenta, un detaliu care reprezintă punctul forte al seriei de pelicule 'Misiune: Imposibilă'.
Încă de la primul film, Brian De Palma a realizat o operă cinematografică plină de suspans și adrenalină. Apoi i-a venit rândul lui John Woo, care a fost mai puțin fericit să regizeze singurul opus considerat un eșec de către critici, chiar dacă a avut succes în cinematografe. Lor le-au urmat J. J. Abrams, Brad Bird și, bineînțeles, Christopher McQuarrie, scenaristul filmului 'Usual Suspects', care a devenit singurul regizor al producțiilor lansate în această franciză începând din 2015, cu patru filme la activ.
Deși considera filmul 'Misiune: Imposibilă' (1996) drept apogeul carierei sale, Brian De Palma a refuzat să se întoarcă în cadrul francizei. A continua o saga pentru atât de mult timp este o chestiune 'care are legătură doar cu banii', declara el, cu regret.
Ingredientele succesului
Această franciză se bazează puternic pe spectaculos și pe vizual. Spectactorii cărora le este frică de înălțime sunt rugați să se abțină de la a merge la cinematograf, iar senzațiile tari sunt garantate.
Cele mai nebunești cascadorii se succed într-un ritm frenetic. Tom Cruise aleargă din ce în ce mai repede, se întrece cu motocicleta, sare printre clădiri, face acrobații pe acoperișul trenului Eurostar dintre Paris și Londra, se agață de un avion Airbus A440 în timp ce acesta decolează, escaladează o stâncă cu mâinile goale și urcă pe Burj Khalifa din Dubai, cel mai înalt zgârie-nori din lume.
Scena seifului din primul film al francizei rămâne o culme aproape de neegalat în ceea ce reprezintă tensiunea unei scene cinematografice.
Iar Tom Cruise s-a folosit foarte puțin de dubluri. De aici și unele accidente, ca în timpul filmărilor de la 'Fallout' (2018), când a suferit o dublă fractură de gleznă în timpul unei cascadorii periculoase în Londra.
'Mission: Impossible' este totodată o franciză a globalizării. Ea îi poartă pe spectatori în cele patru colțuri ale lumii: Statele Unite, desigur, dar și Europa (de la Franța la Ucraina și Rusia, trecând prin Regatul Unit, Ungaria, Austria, Vatican), Australia, Cuba, China, India, Emiratele Arabe Unite, Maroc, un ghețar din Kashmir, Marea Bering, etc.
Bani, bani, bani
Franciza 'Mission: Impossible', deopotrivă un succes comercial și de critică, este foarte costisitoare, dar și foarte profitabilă. Bugetul total: aproximativ 1,5 miliarde de dolari. În timp ce primul opus a costat 'doar' 80 de milioane de dolari, bugetul pentru noul film din 2025 a 'explodat', fiind estimat la 400 de milioane de dolari.
Cu toate acestea, înainte de lansarea celui de-al optulea film, franciza 'Mission: Impossible' obținuse deja încasări de aproape 4 miliarde de dolari la nivel mondial în istoria sa de 30 de ani.
Deși Tom Cruise încă lasă loc de puțină îndoială, totul sugerează că noul film, intitulat 'The Final Reckoning', va fi punctul final al francizei. La fel sugerează și trailerul său, filmat ca un adio, cu extrase din cele mai emblematice cascadorii realizate începând din 1996. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: www.missionimpossible.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Festivalul de la Cannes, care începe marți, se pregătește să le primească pe vedetele din industria filmului
Ultimele pregătiri au loc pe Croazetă luni, cu o zi înainte de deschiderea celei de-a 78-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, unde este așteptată elita cinematografiei mondiale, de la Juliette Binoche, președinta franceză a juriului, și până la starurile americane Tom Cruise și Robert De Niro, informează AFP. Ajuns la vârsta de de 81
TOP CINEMA Filmul 'Thunderbolts*', în fruntea box-office-ului nord-american pentru al doilea weekend consecutiv
Filmul cu supereroi 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de Disney, s-a menținut pe primul loc în box-office-ul nord-american pentru al doilea weekend consecutiv după ce a obținut încasări de 33,1 milioane de dolari, potrivit datelor publicate duminică de compania de specialitate Comscore, informează Xinhua. De la
BTA: Bulgarul Javor Kalojanov a câștigat Oscarul pentru realizare în domeniul tehnicii
Bulgarul Javor Kalojanov împreună cu Kimball Thurston au câștigat un premiu științific și tehnic de la Academia SUA de Arte și Științe Cinematografice pentru crearea ML Denoiser de Weta FX. Activitatea lor privind inovația, care elimină zgomotul vizual din imaginile generate de computer, păstrând detaliile importante, a fost premiată la o ceremonie
Peru/ Mii de credincioși îi aduc un omagiu Papei Leon al XIV-lea la o slujbă în Chiclayo
Mii de credincioși i-au adus un omagiu Papei Leon al XIV-lea, sâmbătă seara, la o slujbă celebrată în fața catedralei din Chiclayo, în nordul Peru, unde a fost episcop, transmite duminică AFP. 'Orașul prieteniei, orașul euharistiei, l-a însoțit pe Sfântul Părinte Leon al XIV-lea în pelerinajul său, astfe
BTA va dona știri și fotografii de arhivă Mănăstirii athonite Zografu
Agenția Bulgară de Știri (BTA) va dona arhiva sa de știri și fotografii legate de Mănăstirea Zografu de pe Muntele Athos bibliotecii mănăstirii. Acest lucru a fost anunțat când directorul general al BTA, Kiril Valchev, s-a întâlnit cu noul ales egumen al mănăstirii, ieromonahul Gabriel, care va fi întronizat pe 11 mai.
Papa Leon al XIII-lea și a sa enciclică socială 'Rerum novarum' (EFE)
Noul Papă, Leon al XIV-lea, îl are ca predecesor pe Leon al XIII-lea, un suveran pontif cunoscut în special ca autor al enciclicii sociale 'Rerum novarum', transmite joi EFE. Leon al XIII-lea, pe numele său de mirean Vincenzo Gioacchino Pecci, s-a născut la Carpineto, în Italia, în 1810, a fost ales papă î
Festivalul de la Cannes: Un documentar despre Julian Assange, adăugat selecției oficiale
Un documentar despre fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost adăugat joi la selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, cu cinci zile înainte de deschiderea evenimentului, informează AFP. Documentarul ''The Six Billion Dollar Man'', de Eugene Jarecki, va fi prezentat în cadrul unei secțiunii de proiecții speciale. Fi
Mulțimea de la Vatican continuă să aștepte fumul alb, în a doua zi a conclavului
Mii de credincioși și curioși s-au adunat în Piața Sfântul Petru de la Vatican, joi, în a doua zi a conclavului, privirile fiind îndreptate spre coșul Capelei Sixtine din care iese faimosul fum ce anunță rezultatul votului cardinalilor responsabili de alegerea noului papă, transmite AFP.
BTA: Conferința Europa în Balcani, organizată la Salonic
Reprezentanți din diverse sectoare care lucrează la proiecte susținute de politica de coeziune a UE au discutat despre cele mai recente evoluții în politica de coeziune a Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și rezultatele obținute în perioada 2014-2020 în cadrul unei conferințe transfrontaliere la Clubul Național de Presă al Agenției Bulgare de Știri
VIDEO Cu o tradiție seculară, conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început
Cu o tradiție seculară, conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început miercuri. Ca de obicei, procesul de votare se desfășoară cu ușile închise în celebra Capelă Sixtină de la Vatican, în decorul frescelor lui Michelangelo. Cardinalii au depus un jurământ de tăcere cu privire la desfășurarea conclavului și s-au izolat d
Quentin Tarantino revine la Festivalul de la Cannes pentru a vorbi despre filme western
Cineastul american Quentin Tarantino, un obișnuit al Festivalului de Film de la Cannes care i-a decernat Palme d'Or pentru ''Pulp Fiction'' în 1994, va modera două discuții despre filmele western ale lui George Sherman în secțiunea consacrată cinemaului de patrimoniu, Cannes Classics, au anunțat miercuri organizatorii festivalului, pot
Un salut adresat cardinalului Parolin la slujba de dinaintea Conclavului stârnește curiozitate
Un salut care l-a vizat pe cardinalul Pietro Parolin în timpul liturghiei de miercuri dimineață din Bazilica Sfântul Petru a stârnit curiozitate, deoarece a fost auzită cu doar câteva ore înainte de începerea conclavului care va alege un nou papă și în care cardinalul italian este prezentat drept unul dintre marii favoriți, i
Hollywood-ul nu are frontiere, îi transmite președintelui Trump directorul Festivalului de Film de la Toronto
'Geniul creator' nu are frontiere și Hollywood-ul este prin excelență 'o industrie internațională', a susținut, într-un interviu acordat AFP, Cameron Bailey, directorul celui mai mare festival de film nord-american, cel de la Toronto, în fața controverselor iscate de declarațiile președintelui Donald Trump privind impunerea de taxe vamale
Cannes 2025/ Ce nu trebuie ratat la cea de-a 78-a ediție a festivalului
Primii pași ai lui Scarlett Johansson în spatele camerei de filmat, ultima apariția a lui Tom Cruise în 'Mission: Impossible', Palme d'Or onorific pentru Robert De Niro... Iată, conform AFP, ce nu trebuie ratat din programul celei de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, care începe marți, 13 mai.