logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BTA: Conferința Europa în Balcani, organizată la Salonic

Image

Reprezentanți din diverse sectoare care lucrează la proiecte susținute de politica de coeziune a UE au discutat despre cele mai recente evoluții în politica de coeziune a Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și rezultatele obținute în perioada 2014-2020 în cadrul unei conferințe transfrontaliere la Clubul Național de Presă al Agenției Bulgare de Știri (BTA), miercuri, la Salonic. Evenimentul a făcut parte din Proiectul BTA 'Europa în Balcani: Capacități de Coeziune'.

Directorul general al BTA, Kiril Valchev, a spus că alfabetele grec și bulgar sunt cea mai mare contribuție a grecilor și bulgarilor în Europa. El a subliniat că alfabetul grec și alfabetul chirilic bulgar au fost adăugate unui singur alfabet din restul de 25 țări din UE, și anume alfabetul latin.



'De aceea astăzi la această conferință am preferat ca limbile noastre bogate să sune simbolic, fără nevoia de mediere a limbii engleze', a spus Valchev. 'Sfinții frați Chiril și Metodiu, născuți la Salonic, cu sânge slav, au fost cei care au creat cea mai puternică legatură între bulgarii și grecii de astăzi, și anume cunoașterea', a subliniat Kiril Valchev, adăugând că alfabetul bulgar a devenit primul alfabet creștin în UE, deoarece celelalte două alfabete au fost create în timpuri păgâne.

BTA și agenția de presă elenă ANA-MPA sunt printre cele mai importante organizații jurnalistice din regiune, a declarat președintele ANA-MPA, Emilios Perdikaris.



El a subliniat că în mod sigur pot deveni mai bune prin această cooperare, începând să participe la diferite proiecte europene. 'Nu ar trebui să creăm impresia că pur și simplu participăm la aceste proiecte doar pentru a obține finanțare de la UE, ci pentru a conecta proiectele cu productivitatea și cultura. Astfel de întâlniri și inițiativele sunt întotdeauna importante și utile și nu sunt doar pentru cele prezente. Sunt utile pentru popoarele țărilor noastre', a subliniat Perdikaris, adăugând că este a doua oară când participă la un astfel de eveniment și aceasta arată relația care există între cele două țări și agenții.

Consulul general al Bulgariei la Salonic Anton Markov a spus că Bulgaria și Grecia au arătat cum relațiile dintre două țări balcanice ar trebui să se dezvolte. Markov i-a mulțumit directorului general al BTA Kiril Valchev și agenției de știri pentru rolul lor foarte activ în dezvoltarea relațiilor între țările balcanice, ceea ce este foarte important astăzi. El a subliniat că în calitate de parteneri în NATO și UE, ambele țări au arătat cum relațiile dintre două țări balcanice, care au o istorie foarte îndelungată, ar trebui să se dezvolte.



Programul Interreg promovează egalitatea în educație și prevenirea excluderii sociale, contribuie la cooperarea dintre școli și universități și vizează să dezvolte strategii și instrumente educaționale comune, a spus Aphroditi Lioliou de la Autoritatea de Management a Programelor de Cooperare Teritorială Europeană INTERREG

'Prin toate programele la care participăm ca autoritate de management, sprijinim de asemenea pe cei din domeniul educației care au legătură cu tema coeziunii', a subliniat Lioliou. Ea a menționat că Interreg este un instrument pentru coeziune politică și economică, educație, calificare și accesibilitate. Programul vizează instituțiile de învățământ și contribuie la întărirea calității și accesibilității la educație, în special în regiunile care, ca urmare a locației geografice, au anumite puncte slabe, a subliniat ea.



Salonic are trei universități majore și un centru de cercetare important cu peste 150.000 de studenți și cercetători, a afirmat Maria Goulaptsi, șefa Departamentului de sprijin pentru inovare din regiunea grecească Macedonia Centrală.

Ea a subliniat că aceasta înseamnă că domeniul inovației și cercetării este foarte important pentru regiune. Principalul instrument pentru dezvoltarea regiunii este Programul Operațional Regiuni în Creștere 2014-2020, cu prima sa axă referitoare lasprijinirea afacerilor și inovației, a subliniat Goulaptsi, adăugând că startup-urile din Bulgaria pot primi sprijin dacă își transferă sediile în Macedonia Centrală și își desfășoară activitățile acolo.



În ultimii ani, Universitatea de Economie din Varna a încercat să încurajeze antreprenoriatul studențesc, a afirmat Assoc. Prof. Desislava Serafimova.

'Încercăm să creăm competențe studenților pentru antreprenoriat social, generând propriile lor idei legate de sustenabilitate, afaceri responsabile, care ar putea ulterior să fie dezvoltate ca un proiect antreprenorial și să caute oportunități de finanțare', a menționat ea, adăugând că universitatea include studenți și candidați la doctorat în aproape toate proiectele sale.

'Lucrăm foarte activ cu reprezentanți ai afacerilor locale și ai sectorului public deoarece căutam sinergia din interacțiunea între reprezentanți din mediul academic, al afacerilor, sectorului public și al organizațiilor neguvernamentale', a subliniat, de asemenea, Serafimova.

Universitățile grecești au îmbrățișat internaționalizarea și intră într-o fază de deschidere în dezvoltarea lor la nivel european, a afirmat prof. George Siakas de la Universitatea Democrit din Tracia. 'Întrebarea nu este care este meseria ta, ci ce poți face, care sunt abilitățile tale. Astăzi, cu ChatGPT și AI, acest lucru este și mai important. Ori trebuie să fim excelenți sau nu se va realiza nimic', a menționat Siakas.

El a afirmat că Universitatea Democrit din Tracia a participat la 11 proiecte în ultima perioadă de programare în cadrul programului INTERREG Grecia - Bulgaria, adăugând că aproximativ 40% dintre proiecte se referă la competențe și
calificări, celelalte la mediu, turism și multe altele.

Realizarea tranziției energetice necesită idei inovatoare, pe care universitățile le pot oferi, a spus prof. Nicolaos Theodossiou de la Universitatea Aristotel din Salonic. Theodossiou, care este președintele Rețelelor Națiunilor Unite pentru Soluții de Dezvoltare Durabilă (SDSN) - Marea Neagră și membru al Academiei Mondiale de Arte și Științe, a subliniat că Universitatea Aristotel oferă un program postuniversitar în protecția mediului de peste 25 de ani. El a menționat că programul este unul dintre puținele care a supraviețuit atât de mult timp, ceea ce arată importanța sa. El a prezentat Rețeaua Națiunilor Unite de acțiune în domeniul climei și a subliniat că tranziția energetică este cea mai mare provocare a timpului nostru.

Universitatea de Sud-Vest Neofit Rilski din Blagoevgrad lucrează la multe proiecte legate de digitalizare, sustenabilitate și inovare, a afirmat profesor Radostina Yuleva de la Facultatea de Economie din cadrul universității. Yuleva a subliniat că sustenabilitatea este un subiect extrem de popular și discutat nu numai în universități, dar și în societate.

Ea a amintit că în ultimii ani, Facultatea de Economie a reușit să încurajeze toți studenții din anul IV să se alăture Inițiativei Plantează un copac, lasă o urmă. 'Universitatea participă la un excepțional număr de proiecte cu teme și direcții diferite. Unele sunt destinate includerii studenților, tinerilor cercetători, doctoranzilor cu nevoi diferite', a subliniat ea.

Prin proiectul 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune', BTA își propune să sensibilizeze publicul și să promoveze un dialog deschis cu privire la politica de coeziune, realizările locale și punerea în aplicare a priorităților politice ale UE. Proiectul a debutat cu o conferință în Veliki Preslav în noiembrie 2024. Până în septembrie 2025, BTA va găzdui discuții la cluburile sale de presă din următoarele orașe: Blagoevgrad, Burgas, Varna, Veliko Tărnovo, Vidin, Vrața, Gabrovo, Dobrici, Kazanlăk, Kardjali, Kiustendil, Loveci, Montana, Pazardjik, Pernik, Plevna, Razgrad, Ruse, Samokov, Sviștov, Sliven, Smolian, Sofia, Stara Zagora, Troian, Targoviște, Haskovo, Șumen și Iambol. Conferințe transfrontaliere vor avea loc la Belgrad, Bosilegrad, București, Edirne, Skopje și Salonic. Proiectul se bazează pe 'Europa în Balcani: Un viitor comun' și 'Europa în Bulgaria: un viitor comun', implementate de BTA în 2023 și, respectiv, 2024.

Știre selectată de BTA pentru promovare și publicare de către AGERPRES, fără intervenție pe text, conform acordului de colaborare dintre agenții.AGERPRES/(AS - redactor: Violeta Gheorghe, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: bta.bg
 

Afisari: 231

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura 08-05-2025 14:01

Mulțimea de la Vatican continuă să aștepte fumul alb, în a doua zi a conclavului

Mii de credincioși și curioși s-au adunat în Piața Sfântul Petru de la Vatican, joi, în a doua zi a conclavului, privirile fiind îndreptate spre coșul Capelei Sixtine din care iese faimosul fum ce anunță rezultatul votului cardinalilor responsabili de alegerea noului papă, transmite AFP.  

Cultura 07-05-2025 18:58

VIDEO Cu o tradiție seculară, conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început

Cu o tradiție seculară, conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început miercuri. Ca de obicei, procesul de votare se desfășoară cu ușile închise în celebra Capelă Sixtină de la Vatican, în decorul frescelor lui Michelangelo. Cardinalii au depus un jurământ de tăcere cu privire la desfășurarea conclavului și s-au izolat d

Cultura 07-05-2025 16:19

Quentin Tarantino revine la Festivalul de la Cannes pentru a vorbi despre filme western

Cineastul american Quentin Tarantino, un obișnuit al Festivalului de Film de la Cannes care i-a decernat Palme d'Or pentru ''Pulp Fiction'' în 1994, va modera două discuții despre filmele western ale lui George Sherman în secțiunea consacrată cinemaului de patrimoniu, Cannes Classics, au anunțat miercuri organizatorii festivalului, pot

Cultura 07-05-2025 14:52

Un salut adresat cardinalului Parolin la slujba de dinaintea Conclavului stârnește curiozitate

Un salut care l-a vizat pe cardinalul Pietro Parolin în timpul liturghiei de miercuri dimineață din Bazilica Sfântul Petru a stârnit curiozitate, deoarece a fost auzită cu doar câteva ore înainte de începerea conclavului care va alege un nou papă și în care cardinalul italian este prezentat drept unul dintre marii favoriți, i

Cultura 07-05-2025 11:31

Hollywood-ul nu are frontiere, îi transmite președintelui Trump directorul Festivalului de Film de la Toronto

'Geniul creator' nu are frontiere și Hollywood-ul este prin excelență 'o industrie internațională', a susținut, într-un interviu acordat AFP, Cameron Bailey, directorul celui mai mare festival de film nord-american, cel de la Toronto, în fața controverselor iscate de declarațiile președintelui Donald Trump privind impunerea de taxe vamale

Cultura 07-05-2025 10:57

Cannes 2025/ Ce nu trebuie ratat la cea de-a 78-a ediție a festivalului

Primii pași ai lui Scarlett Johansson în spatele camerei de filmat, ultima apariția a lui Tom Cruise în 'Mission: Impossible', Palme d'Or onorific pentru Robert De Niro... Iată, conform AFP, ce nu trebuie ratat din programul celei de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, care începe marți, 13 mai.

Cultura 06-05-2025 11:25

Hollywood-ul se declară consternat de ideea de a impune taxe vamale pentru producțiile americane filmate în străinătate

Există scepticism la Hollywood cu privire la propunerea lui Donald Trump de a impune tarife vamale de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, o idee pe care profesioniștii și experții din industria filmului o consideră nepotrivită pentru nevoile acestei industrii, transmite marți AFP. 'Nu are niciun sens', a declarat

Cultura 06-05-2025 09:04

Publicația New York Times a câștigat 4 premii Pulitzer, Washington Post și WSJ printre câștigători

Publicațiile americane The New York Times, The Washington Post și The Wall Street Journal se numără printre laureații celei de-a 109-a ediții a premiilor Pultizer pentru jurnalism ce au fost acordate luni, transmite DPA. Publicația The New York Times a ieșit în evidență cu 4 premii Pultizer. Echipa sa internațională a primit un premiu pe

Cultura 05-05-2025 19:25

O expoziție cu picturi realizate de Bob Dylan va fi vernisată la Londra

''Point Blank'', o colecție de 97 de picturi cu ''rezonanță emoțională'' realizate de cantautorul Bob Dylan, vor fi expuse la Halcyon Gallery din Londra începând din luna mai, informează The Guardian. După succesul peliculei biografice ''A Complete Unknown'', care a fost lansată anul acesta, o nouă ge

Cultura 05-05-2025 17:43

Locurile-cheie ale conclavului: De la bazilica Sfântul Petru la Capela Sixtină

Conclavul care va avea, începând de miercuri, dificila sarcină de a îl alege pe succesorul papei Francisc se derulează potrivit unui ceremonial foarte precis, elaborat în decursul mai multor secole, în locuri încărcate de istorie. Locurile-cheie în care se va desfășura conclavul sunt prezentate într-un articol publicat recent d

Cultura 05-05-2025 15:36

8 mai: La Reims, un omagiu al cineastului Wim Wenders pentru o pagină uitată de istorie

La 80 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, cineastul Wim Wenders revine într-un scurtmetraj asupra unui episod uitat: prima semnare a capitulării germane pe 7 mai într-o școală din Reims, 'care a fost centrul lumii timp de o noapte', informează AFP. Între zidurile înalte din cărămidă roșie ale Colegiul

Cultura 05-05-2025 12:28

A murit actorul Charley Scalies, care a jucat în serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos''

Charley Scalies, actor cunoscut din serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos'', a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, după o îndelungată luptă cu boala Alzheimer, relatează agenția EFE care citează The Hollywood Reporter.

Cultura 05-05-2025 08:40

TOP CINEMA Antieroii din ''Thunderbolts'' debutează spectaculos în box-office-ul american

Antieroii din ''Thunderbolts'' au avut un debut spectaculos la box-office-ul nord-american: noul blockbuster de la Marvel Studios a cumulat încasări de 76 de milioane de dolari în primele trei zile de prezență în sălile de cinematograf, conform cifrelor publicate duminică de compania specializată Exhibitor Relations, transmite AFP.

Cultura 04-05-2025 15:51

Rămășițele unor fortărețe militare din perioadele ptolemeică și romană, descoperite în Egipt

O misiune arheologică egipteană a descoperit rămășițele unor fortărețe militare și clădiri rezidențiale pentru soldați datând din perioadele ptolemeică și romană, în provincia Sinaiul de Nord, a anunțat sâmbătă Ministerul egiptean pentru Turism și Antichități într-un comunicat de presă, relatează Xinhua. Potrivit comuni