logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Cu o tradiție seculară, conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început

Imagine din galeria Agerpres

Cu o tradiție seculară, conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început miercuri. Ca de obicei, procesul de votare se desfășoară cu ușile închise în celebra Capelă Sixtină de la Vatican, în decorul frescelor lui Michelangelo. Cardinalii au depus un jurământ de tăcere cu privire la desfășurarea conclavului și s-au izolat de lumea exterioară.

Nu există o listă oficială a candidaților pentru tronul pontifical. Fiecare cardinal scrie pur și simplu pe hârtie numele cardinalului favorit cu formula 'Eligo in summum pontificem... ' (Îl aleg pe ... să fie papă). În cadrul procedurii de votare, cardinalii sunt încurajați să-și disimuleze caligrafia obișnuită pentru a nu se afla pe cine susțin.

 


Trei urne sunt folosite pentru votare. Într-una sunt adunate hârtiile pe care cardinalii au scris numele favoritului personal. O a doua urnă este folosită pentru a păstra aceste voturi după numărarea lor. A treia urnă este folosită în cazul în care există cardinali electori ce nu au putut să continue conclavul din motive de sănătate și se află izolați în Casa Santa Marta.

Voturile sunt adunate și arse după fiecare rundă. Atunci cînd fumul care se ridică pe coșul Capelei Sixtine este negru, înseamnă că nu a fost ales încă un papă. Când vălătuci de fum alb se ridică din coșul Capelei Sixtine, acompaniați de bătăile clopotelor, atunci se va ști că a fost ales un nou Suveran Pontif care va conduce destinul spiritual al celor 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume.

În prima zi se desfășoară o singură rundă de vot, urmată de câte patru în fiecare zi succesivă. De la vot la vot, se conturează sprijinul pentru diferiți cardinali până când unul dintre ei ajunge să obțină o majoritate de două treimi dintre voturi.

Dacă nu este ales niciun papă după trei zile, conclavul intră într-o pauză de o zi în care cardinalii să se poată retrage pentru rugăciune și pentru discuții informale, după cum a hotărât Papa Ioan Paul al II-lea în enciclica din 1996 'Universi Dominici Gregis' (Întreaga turmă a Domnului).

În perioada conclavului, cardinalii sunt găzduiți la Casa Sfânta Marta, o rezidență din interiorul Vaticanului ridicată special în acest scop în anii 1990, în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Înainte de 2005, cardinalii erau nevoiți să doarmă în spațiul restrâns al Palatului Apostolic, reședința oficială a papilor.

În istorie au fost conclavuri care au durat luni sau chiar ani, dar în perioada recentă niciunul nu a depășit o săptămână.

Odată ce se obține majoritatea, cardinalul ales este întrebat dacă acceptă să fie papă. Dacă răspunsul este afirmativ, el devine papă din acel moment și este întrebat apoi care este numele pe care l-a ales în noua sa calitate - de obicei este ales numele unui fost suveran pontif sau al unui sfânt.

Din acest moment, cardinalul arhidiacon, care în momentul morții Papei Francisc era cardinalul francez Dominique Mamberti, va ieși în balconul central al bazilicii Sfântul Petru pentru a le transmite credincioșilor: 'Habemus papam' (Avem un papă). AGERPRES/(AS - redactor: Codruț Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 381

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura 08-05-2025 04:02

BTA: Conferința Europa în Balcani, organizată la Salonic

Reprezentanți din diverse sectoare care lucrează la proiecte susținute de politica de coeziune a UE au discutat despre cele mai recente evoluții în politica de coeziune a Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și rezultatele obținute în perioada 2014-2020 în cadrul unei conferințe transfrontaliere la Clubul Național de Presă al Agenției Bulgare de Știri

Cultura 07-05-2025 16:19

Quentin Tarantino revine la Festivalul de la Cannes pentru a vorbi despre filme western

Cineastul american Quentin Tarantino, un obișnuit al Festivalului de Film de la Cannes care i-a decernat Palme d'Or pentru ''Pulp Fiction'' în 1994, va modera două discuții despre filmele western ale lui George Sherman în secțiunea consacrată cinemaului de patrimoniu, Cannes Classics, au anunțat miercuri organizatorii festivalului, pot

Cultura 07-05-2025 14:52

Un salut adresat cardinalului Parolin la slujba de dinaintea Conclavului stârnește curiozitate

Un salut care l-a vizat pe cardinalul Pietro Parolin în timpul liturghiei de miercuri dimineață din Bazilica Sfântul Petru a stârnit curiozitate, deoarece a fost auzită cu doar câteva ore înainte de începerea conclavului care va alege un nou papă și în care cardinalul italian este prezentat drept unul dintre marii favoriți, i

Cultura 07-05-2025 11:31

Hollywood-ul nu are frontiere, îi transmite președintelui Trump directorul Festivalului de Film de la Toronto

'Geniul creator' nu are frontiere și Hollywood-ul este prin excelență 'o industrie internațională', a susținut, într-un interviu acordat AFP, Cameron Bailey, directorul celui mai mare festival de film nord-american, cel de la Toronto, în fața controverselor iscate de declarațiile președintelui Donald Trump privind impunerea de taxe vamale

Cultura 07-05-2025 10:57

Cannes 2025/ Ce nu trebuie ratat la cea de-a 78-a ediție a festivalului

Primii pași ai lui Scarlett Johansson în spatele camerei de filmat, ultima apariția a lui Tom Cruise în 'Mission: Impossible', Palme d'Or onorific pentru Robert De Niro... Iată, conform AFP, ce nu trebuie ratat din programul celei de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, care începe marți, 13 mai.

Cultura 06-05-2025 11:25

Hollywood-ul se declară consternat de ideea de a impune taxe vamale pentru producțiile americane filmate în străinătate

Există scepticism la Hollywood cu privire la propunerea lui Donald Trump de a impune tarife vamale de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, o idee pe care profesioniștii și experții din industria filmului o consideră nepotrivită pentru nevoile acestei industrii, transmite marți AFP. 'Nu are niciun sens', a declarat

Cultura 06-05-2025 09:04

Publicația New York Times a câștigat 4 premii Pulitzer, Washington Post și WSJ printre câștigători

Publicațiile americane The New York Times, The Washington Post și The Wall Street Journal se numără printre laureații celei de-a 109-a ediții a premiilor Pultizer pentru jurnalism ce au fost acordate luni, transmite DPA. Publicația The New York Times a ieșit în evidență cu 4 premii Pultizer. Echipa sa internațională a primit un premiu pe

Cultura 05-05-2025 19:25

O expoziție cu picturi realizate de Bob Dylan va fi vernisată la Londra

''Point Blank'', o colecție de 97 de picturi cu ''rezonanță emoțională'' realizate de cantautorul Bob Dylan, vor fi expuse la Halcyon Gallery din Londra începând din luna mai, informează The Guardian. După succesul peliculei biografice ''A Complete Unknown'', care a fost lansată anul acesta, o nouă ge

Cultura 05-05-2025 17:43

Locurile-cheie ale conclavului: De la bazilica Sfântul Petru la Capela Sixtină

Conclavul care va avea, începând de miercuri, dificila sarcină de a îl alege pe succesorul papei Francisc se derulează potrivit unui ceremonial foarte precis, elaborat în decursul mai multor secole, în locuri încărcate de istorie. Locurile-cheie în care se va desfășura conclavul sunt prezentate într-un articol publicat recent d

Cultura 05-05-2025 15:36

8 mai: La Reims, un omagiu al cineastului Wim Wenders pentru o pagină uitată de istorie

La 80 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, cineastul Wim Wenders revine într-un scurtmetraj asupra unui episod uitat: prima semnare a capitulării germane pe 7 mai într-o școală din Reims, 'care a fost centrul lumii timp de o noapte', informează AFP. Între zidurile înalte din cărămidă roșie ale Colegiul

Cultura 05-05-2025 12:28

A murit actorul Charley Scalies, care a jucat în serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos''

Charley Scalies, actor cunoscut din serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos'', a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, după o îndelungată luptă cu boala Alzheimer, relatează agenția EFE care citează The Hollywood Reporter.

Cultura 05-05-2025 08:40

TOP CINEMA Antieroii din ''Thunderbolts'' debutează spectaculos în box-office-ul american

Antieroii din ''Thunderbolts'' au avut un debut spectaculos la box-office-ul nord-american: noul blockbuster de la Marvel Studios a cumulat încasări de 76 de milioane de dolari în primele trei zile de prezență în sălile de cinematograf, conform cifrelor publicate duminică de compania specializată Exhibitor Relations, transmite AFP.

Cultura 04-05-2025 15:51

Rămășițele unor fortărețe militare din perioadele ptolemeică și romană, descoperite în Egipt

O misiune arheologică egipteană a descoperit rămășițele unor fortărețe militare și clădiri rezidențiale pentru soldați datând din perioadele ptolemeică și romană, în provincia Sinaiul de Nord, a anunțat sâmbătă Ministerul egiptean pentru Turism și Antichități într-un comunicat de presă, relatează Xinhua. Potrivit comuni

Cultura 04-05-2025 11:56

A murit creatorul primei opere de artă de pe Lună

Artistul belgian Paul Van Hoeydonck, care a creat o lucrare ce a fost considerată mult timp singura operă de artă plasată pe Lună, a murit sâmbătă la vârsta de 99 de ani, a anunțat familia lui pe pagina sa de