REPORTAJ Premieră în istoria ansamblului ''Cindrelul - Junii Sibiului'': 500 de copii şi tineri pe scena Centrului Cultural "Ion Besoiu"

Pentru prima dată în istoria de 80 de ani a celui mai vechi ansamblu de dansuri populare din România, "Cindrelul - Junii Sibiului", 500 de copii şi tineri din tot judeţul au urcat în ultimele două zile, pe scena Centrului Cultural "Ion Besoiu" din Sibiu, într-un spectacol de trei ore, numit "Copilărie în paşi de dans", în care au arătat că preţuiesc nu doar tradiţiile locale şi naţionale, dar pot impresiona şi cel mai pretenţios public prin dansuri pe ritmuri bulgăreşti, sârbeşti, germane, maghiare, greceşti, mexicane, americane, italiene.
A fost unul dintre spectacolele demne de o fostă capitală culturală europeană, deşi majoritatea celor care au urcat pe scenă nici nu erau născuţi în 2007, anul în care Sibiul scria istorie în cultura română.
Istoria de 80 de ani a brandului naţional, "Junii Sibiului", cei care au reprezentat România pe scenele de pe aproape toate continentele, se contopeşte cu istoria familiei de dansatori şi coregrafi Macrea din comuna Gura Râului. Fondat de coregraful Ioan Macrea, ansamblul a crescut şi a ajuns să aibă şi o şcoală de dans care îi poartă numele, după ce acesta a decedat. Prima profesoară a dansatorilor de acum care formează "Cindrelul - Junii Sibiului" este Silvia Macrea, soţia lui Ioan Macrea. Aceasta este prezentă la spectacolele "Junilor". Fiicele celor doi, Silvia şi Ioana, fac şi ele parte din această familie a "Junilor". În timp ce Ioana Macrea încă dansează în formaţia de veterani ai "Junilor", managerul şi coregraful ansamblului şi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" Sibiu este celebra coregrafă Silvia Macrea, recunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate. Fiica Ioanei Macrea, Adriana Preda, coordonează activitatea Şcolii de dans "Ioan Macrea". Copilul acesteia, la rândul său, a apărut deja pe scenă alături de "Junii Sibiului". Trei generaţii de sibieni din familia Macrea şi din alte familii de iubitori ai folclorului românesc duc mai departe tradiţia şi poartă cu mândrie costumul tradiţional pe scenele din ţară şi din străinătate.
"În anul aniversar "Junii 80", am promis publicului evenimente speciale, inedite, organizate pe parcursul întregului an. Luna iunie este dedicată copiilor şi nu putea lipsi un spectacol realizat de copiii şi tinerii care reprezintă pepiniera 'Junilor Sibiului'. Cred că o premieră realizată la Sibiu a însemnat acest proiect spectacol intitulat "Copilăria în paşi de dans", prin care am dorit să readucem lumina şi energia pură a copilăriei în sufletul spectatorilor. Am dorit, de asemenea, să prezentăm frumoasă tradiţie a dansului popular, care de 80 de ani este vie la noi în Sibiu", a declarat, pentru AGERPRES, managerul coregraf Silvia Macrea.
Foarte rar spectatorii au ocazia să vadă spectacole în care apar copiii şi nepoţii unor artişti renumiţi alături de părinţii lor. Ce a fost o premieră la Sibiu este faptul că, de această dată, printre spectatori s-au numărat chiar artiştii consacraţi, care au putut să îşi aplaude copiii şi nepoţii aflaţi pe scenă.
"Am dorit ca profesioniştii de la "Junii Sibiului", o parte dintre ei, să fie spectatori şi să aplaude evoluţiile copiilor şi tinerilor, iar alţii, în calitate de profesori, să împărtăşească copiilor de la Şcoala de dans 'Ioan Macrea' şi de la Ansamblul 'Ceata Junilor' o parte din experienţa dobândită în cadrul Ansamblului 'Junii Sibiului'. Am dorit ca o parte din dansatorii 'Junilor' să îşi aplaude proprii copii care au evoluat pe scenă şi să trăiască emoţiile unui show, de data aceasta în calitate de spectatori-părinţi. Ceea ce ne-am propus am reuşit cu siguranţă, însă acest proiect a reuşit să depăşească aşteptările noastre datorită celor 500 de copii, tineri dansatori, instrumentişti, dascăli de excepţie care au transformat acest spectacol într -un proiect magic, plin de culoare, lumină sinceră, diversitate, energie debordantă şi profesionalism", a mai precizat managerul coregraf, Silvia Macrea.
Profesorii Alesia şi Ovidiu Sas, Livia Lazăr, Ioan Cracea, Maria Ilieş, Adrian Dragomir, Adriana Ioniţă şi George Streng - cunoscuţi publicului mai mult din ipostaza de dansatori profesionişti - au reuşit să scrie o poveste cu ajutorul a 500 de copii, cei mai mici având doar patru ani. Şi această poveste a avut nevoie de o muzică pe măsură. Unul dintre cele mai aplaudate momente a fost apariţia pe scenă a Orchestrei de Tineret a Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", condusă de profesorul dirijor Adrian Grecu, unul dintre instrumentiştii orchestrei "Junilor". După ce a apărut într-un concert la Filarmonica din Sibiu, dedicat absolvenţilor Liceului de Artă, fiul taragotistului Adrian Neamţu, instrumentist al orchestrei "Junilor", Răzvan Neamţu a impresionat şi el prin talent, în primul spectacol al copiilor din marea "familie" a "Junilor Sibiului".
Spectacolul a adus pe scenă nu doar copii talentaţi la dans, ci şi copii solişti de muzică populară: Ioana Brad, Cristina Posa, Amina Vintilă, fiica interpretei Alina Pinca Vintilă, Daria Cîrţoroşan, Sonia Cîrţoroşan şi Natalia Popescu.
Povestea muzicală a copiilor pasionaţi de tradiţiile româneşti a fost spusă de un prezentator profesor şi interpret de muzică populară şi religioasă, Traian Stoiţă.
"Spectacolul 'Copilărie în paşi de dans' - parte a proiectului aniversar 'Junii Sibiului 80 de ani' - aş spune că a fost un adevărat regal. Ca prezentator, ca interpret de folclor şi chiar în calitate de profesor nu mi-a fost dat vreodată să văd un spectacol realizat cu tineri şi copii la un asemenea nivel de profesionalism. Şcoala de dans 'Ioan Macrea' şi Ansamblul folcloric 'Ceata Junilor' au fost protagoniştii care pe scena Centrului Cultural 'Ion Besoiu', vreme de două seri au făcut spectacol şi ne-au liniştit cumva, confirmându-ne că România de mâine va fi mai frumoasă, mai energică, mai senină şi lumina lor am simţit-o, fiecare dintre noi, pătrunzându-ne sufletele. Asta este România, pe care fiecare ne-o dorim: colorată, minunată, veselă şi înainte de toate, pură! Felicitări profesorilor, instructorilor coregrafi şi înainte de toate, felicitări Silviei Macrea, omului care poartă toată această minunată în sufletul ei, un suflet din care izvorăsc lucruri măreţe puse în slujba folclorului, puse în slujba neamului românesc şi în slujba noastră a tuturor", a declarat, pentru AGERPRES, Traian Stoiţă.
Povestea "Junilor Sibiului" merge mai departe. De 80 de ani. Următoarea întâlnire cu publicul iubitor de tradiţii româneşti va avea loc, în perioada 21-30 iunie, pe scena celui mai mare festival al artelor spectacolului din România - Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, considerat unul din cele mai importante evenimente de acest fel din lume. AGERPRES (A - autor: Isabela Paulescu, editor: Florentina Peia, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar
Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar
Buzău/Replică după incisivul de 1,2 metri al unui mamut, descoperit recent într-o ravenă, realizată de elevi
Elevii Liceului de Arte 'Margareta Sterian' Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după incisivul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primii oameni moderni, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca. Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul original provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului t
Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă
Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n
Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie
Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''
CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis
Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva
O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.
Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise
Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,
Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare
Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.
Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată
Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori
Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis
Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun
Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din
Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești
Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing
VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu
Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.
Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian
Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.
Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești
Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru