logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Singurul român de la cea mai mare expoziţie de artă contemporană din lume vrea să expună şi acasă

Image

Pictorul Bogdan Mihai Radu, stabilit la Londra, este singurul artist român selectat în prestigioasa competiţie anuală a Academiei Regale de Artă din Marea Britanie, el urmând să expună tabloul "After the rain" ("După ploaie") în cadrul expoziţiei de vară - The Royal Academy of Arts' Summer Exhibition. Artistul speră să revină în ţară, unde să îşi prezinte cât mai des lucrările de artă.

"Din ce ştiu, eu sunt singurul român de anul acesta, (...) am întrebat, dar nu ar mai fi altul. Eu mi-am dorit foarte, foarte mult. Este al şaselea an în care mă înscriu în competiţie şi primul în care intru. Este cea mai importantă expoziţie din lume şi cea mai veche expoziţie din lume, datează de la 1769", a declarat, pentru AGERPRES, pictorul Bogdan Mihai Radu.

Competiţia este acerbă, mărturiseşte el. În fiecare an, peste 15.000 de participanţi se înscriu în acest concurs - în jur de 30.000 de lucrări. Se anunţă iniţial un număr mai mare de selecţionaţi şi ulterior finaliştii, care vor ajunge pe simezele şi în sălile din Burlington House. Expoziţia din acest an este deschisă publicului între 18 iunie şi 18 august, fiind precedată de un serviciu religios cu tradiţie, pe 10 iunie, la care sunt invitaţi toţi finaliştii. Au loc şi vizionări private care culminează cu un eveniment social de mare atracţie pe 12 iunie. ''Ca urmare a creşterii continue a numărului de participanţi, numărul de lucrări înscrise de fiecare a fost redus de la trei la două", ne spune artistul.

 



Pictorul român s-a înscris cu două lucrări, fiind selecţionată una dintre ele - "After the rain", o pictură în ulei pe pânză cu dimensiunile de 50 x 45 cm.

"Despre opera mea 'După ploaie', ce aş putea să zic... Îmi plac foarte mult peisajele dramatice, mă inspiră foarte mult natura în primul rând şi îmi plac locurile dramatice, pustii. Spre exemplu, dacă plouă afară, eu nu prefer să stau în casă, eu prefer să mă duc în parc sau să mă duc pe malul mării, dacă plouă, unde nu e nimeni, sunt singur, e ceaţă, furtună, totul mă inspiră. Şi îmi place pentru că surprind altfel natura, văd schimbarea asta climatică", afirmă el.

Sibian la origine, Bogdan Mihai Radu urmează să fie prezent în septembrie la Festivalul Internaţional de Artă Contemporană (SCAF) organizat de Muzeul Naţional Brukenthal.

Managerul muzeului sibian, Alexandru Chituţă, a precizat pentru AGERPRES că intenţionează anul viitor să organizeze o expoziţie personală a lui Bogdan Mihai Radu, la Sibiu. Artistul a avut lucrări expuse în 2023 atât la SCAF, cât şi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Îşi doreşte să fie prezent la mai multe expoziţii în ţară.

"Îmi doresc să fiu prezent la SCAF pentru că e Sibiul meu şi e Brukenthalul pe care nu ai cum să îl ignori. Mi-aş dori să fiu la SCAF sau la o altă expoziţie la Sibiu, în România. De când sunt în Marea Britanie, mai mult aici am activat. Anul acesta o să mai am o expoziţie la Londra, tot o expoziţie de grup, la care am ajuns tot printr-un concurs, şi o să mai am o expoziţie personală tot aici, la Londra, anul acesta. În România mi-aş dori să fiu prezent în mai multe locuri, dar nu mă contactează nimeni, nu reuşesc să intru. (...) Mi-aş dori să fiu prezent la Brukenthal. Este primul muzeu în care am intrat când eram copil, nu pot să uit niciodată primul contact cu Brukenthalul", a arătat Bogdan Mihai Radu.

 



Devenit cetăţean britanic, Bogdan nu îşi uită originile şi se declară mândru de ţara sa.

"Sunt mândru că sunt acolo (Londra - n.r.) şi pentru că sunt român, deşi sunt şi cetăţean britanic. Nu vreau să renunţ la cetăţenia română, pentru că sunt român, mai ales din Sibiu, mai exact din Tălmaciu. Practic am copilărit în Tălmaciu, dar m-am născut în Sibiu. Am fost făcut cetăţean de onoare al oraşului Tălmaciu anul trecut şi atunci mi-am exprimat dorinţa primarului - să fac un vernisaj la Tălmaciu şi mi-aş dori o expoziţie la Sibiu", ne-a dezvăluit artistul.

Născut la Sibiu, Bogdan Mihai Radu a început să se afirme în 2002, când a avut prima expoziţie personală. Lucrările sale se află atât în colecţii publice, cât şi private. Din 2018 trăieşte şi creează la Londra, având şi cetăţenie britanică. În 2020 a fost distins de către Preşedinţia României cu Ordinul ''Meritul Cultural'' în grad de Cavaler. Prezenţa sa la The Royal Academy of Arts' Summer Exhibition reprezintă o recunoaştere în plus a talentului său.

"Sunt bucuros că sunt la The Royal Academy. Este cea mai importantă recunoaştere în faţa britanicilor. Faptul că eu o să fiu aici o să fiu total altfel privit de britanici, practic este evenimentul anului în Londra", a subliniat acesta.

Întrebat ce ar face dacă ar deveni bogat datorită picturilor sale, Bogdan Mihai Radu a recunoscut că unul dintre visurile sale este să se întoarcă acasă, la Sibiu, unde să creeze.

Institutul Cultural Român la Londra a salutat performanţa artistului român şi prezenţa sa la cea mai mare expoziţie de artă contemporană din lume, care va fi deschisă publicului începând din 18 iunie. AGERPRES/(A, AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Bogdan Mihai Radu / Facebook

Afisari: 52

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 24-04-2025 13:29

Academie/Mircea Martin, discurs de recepție: Nuanța - reverența lucidității față de adevăr; radicalitatea singură îl poate deforma

Nuanța este reverența pe care luciditatea o face unui adevăr pe care radicalitatea singură riscă să îl deformeze prin însăși impetuozitatea exercițiului său, a afirmat, joi, academicianul Mircea Martin, în discursul său de recepție în Academia Română. 'Nu cred în radicalitatea fără nuanțe. Nu concep radi

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Cultura - Media 24-04-2025 12:35

Regizorul Dan Pița va primi Premiul întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo

Regizorul și scenaristul Dan Pița, personalitate marcantă a cinematografiei românești, va primi Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a 19-a ediție a Galei Premiilor GOPO care va avea loc pe 29 aprilie la Teatrul Național 'I.L. Caragiale', informează site-ul premiilegopo.ro.

Cultura - Media 24-04-2025 12:06

A XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică - între 2 iulie și 13 august, la Ateneul Român

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, cu tema 'Maeștri și Capodopere' va avea loc în perioada 2 iulie - 13 august, la Ateneul Român din Capitală, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Festivalul propune, în fiecare miercuri seară și o zi de joi, cu începere de la ora 19:30, o

Cultura - Media 23-04-2025 16:19

ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema 'București. Împreună'

Centrul Cultural al Municipiului București - ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema centrală 'București. Împreună', dedicată susținerii sectorului cultural independent și creativ din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, programul face parte din schema de finanțare 2025 prin care ARCUB încuraje

Cultura - Media 23-04-2025 15:35

Președintele Academiei: Lectura a devenit rara avis în școala românească; fără ea ne pierdem esența umană

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a deplâns, miercuri, absența lecturii în școala românească și a pledat pentru bibliotecă și pentru lectura de orice fel, de la cartea clasică, până la cea electronică. 'Astăzi, lectura a devenit, din păcate, rara avis în școala românească. Elevii nu mai văd &

Cultura - Media 23-04-2025 14:44

Sibiu: Record de bilete vândute în primele minute la FITS; spectacolul cu Bill Murray, sold out

Sibiu, 23 apr /Agerpres/ - Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a început miercuri vânzarea de bilete cu un record, fiind vândute de șapte ori mai multe bilete în prima jumătate de oră decât în primele 24 de ore anul trecut, ceea ce a făcut ca spectacole precum 'Faust' de Silviu Purcărete, 'Trilogia memoriei' de R

Cultura - Media 23-04-2025 13:19

Sibiu: ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, poate fi vizitat 12 ore pe zi

ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, situat în Pădurea Dumbrava Sibiului, a trecut începând de miercuri la programul de vară, ceea ce înseamnă că poate fi vizitat timp de 12 ore pe zi, potrivit anunțului publicat pe pagina de socializare. 'Avem pentru voi două ore în plus de aer curat, lini

Cultura - Media 23-04-2025 12:33

Hunedoara: Două zile de folclor autentic la Festivalul 'Drăgan Muntean'

Tineri interpreți, dar și soliști consacrați ai muzicii populare românești vor lua parte la o nouă ediție a Festivalului de folclor 'Drăgan Muntean', care se va desfășura la Deva, în 24 și 25 aprilie. 'La 23 de ani de la trecerea în veșnicie a doinitorului pădurenilor Drăgan Muntean, autoritățile și personalitățil

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car

Cultura - Media 23-04-2025 08:49

Sibiu: Începe vânzarea biletelor pentru Festivalul Internațional de Teatru

Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) pun în vânzare începând de miercuri biletele pentru ediția care va avea loc între 20 și 29 iunie, potrivit unui comunicat de presă. 'Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu se pun în vânz

Culte 22-04-2025 19:34

Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii

Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.

Cultura - Media 22-04-2025 15:55

Expoziția 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară' - de vineri, la Palatul Suțu

Expoziția tematică 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară', o incursiune în istoria târgurilor și piețelor Capitalei, se va deschide, vineri, la Palatul Suțu. 'Prin acest proiect expozițional, Muzeul Municipiului București aduce în atenția publicului atât atmosfera târgurilor, cât și importanța piețelor d

Cultura - Media 22-04-2025 14:21

Întâlnire Intotero - Takashi Katae: S-a discutat continuarea cooperării culturale și realizarea unor proiecte comune

Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marți, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuțiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două țări, cu accent pe inițiativele actuale și viitoare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis marți AGERPRE

Culte 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.