logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Principele Radu: Bucharest International Film Festival a fost clădit cu multă viziune

Imagine din galeria Agerpres

Principele Radu a găzduit, miercuri, Seara Palatului Elisabeta dedicată Bucharest International Film Festival (BIFF) 2024, prilej cu care a subliniat că evenimentul a fost clădit cu atât de multă şi de solidă viziune încât va merge mai departe peste generaţii.

"Am fost martorul de a lungul anilor cu multă mândrie şi surpriză unui fenomen care a început din pasiune şi din încăpăţânare, dintr-un crez pe care câţiva cineaşti l-au avut că Bucureştiul poate să devină o capitală cinematografică, care să îşi merite numele de capitală europeană, într-un domeniu în care este atât de greu să faci competiţie. Şi au trecut mulţi ani de atunci, mai mulţi decât am crezut că va putea dura viaţa acestui eveniment anual, iar ultimii ani, care au fost şi cei mai grei, au dovedit că a fost clădit cu atât de multă şi de solidă viziune, încât probabil că nu se va opri şi va merge în continuare", a spus Principele Radu.

Alteţa Sa şi-a exprimat speranţa ca festivalul să dăinuie peste generaţii.

"Sper să ne depăşească generaţia noastră şi vârsta în viaţa noastră şi să meargă mai departe, ducând, într-un mod atât de demn şi atât de generos, atât de frumos, acest mesaj cultural minunat pe care România îl are în multe domenii, dar cu atât mai mult în muzică, în cinema şi în sport, în teatru, în dans şi în toate domeniile în care creativitatea noastră a luat-o, aproape întotdeauna, înaintea timpurilor noastre", a punctat Principele.

Principele Radu a remarcat cu satisfacţie că BIFF şi-a câştigat admiratori, suporteri, prieteni şi un număr atât de mare de voluntari care preferă să rămână anonimi. "De câteva ediţii încoace s-au alăturat festivalului nu numai personalităţi, dar şi organizaţii importante, el este acum mai capabil să trezească atenţia şi respectul instituţiilor statului, sălile sunt din ce în ce mai pline de spectatori, iar lista filmelor din festival şi din concurs creşte pe an ce trece în calitate", a remarcat acesta.

"Vă promitem şi anul acesta multe premiere naţionale, chiar şi premiere internaţionale, retrospective valoroase, invitaţi de care o să ne bucurăm cu toţii, ne dorim să vă simţim alături de noi, cu aceeaşi căldură pe care ne-aţi arătat-o în fiecare an şi mai ales în ultimii ani, care au fost, probabil, cei mai dificili", a spus Dana Dimitriu-Chelba, directoare BIFF.

Un mesaj din partea ministrului Culturii, Raluca Turcan, a transmis consilierul Ana Mirea, manager al Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, care a remarcat susţinerea de care se bucură BIFF din partea Familiei Regale a României, apreciind că Medalia Custodele Coroanei Române, cu care a fost distins festivalul, "este probabil cea mai frumoasă recunoaştere a contribuţiei culturale deosebite pe care o aduce de două decenii".

"Cinematografia românească este un element esenţial al patrimoniului nostru cultural şi a reprezentat, de asemenea, una dintre priorităţile urmărite pe parcursul ultimului an de mandat. Mă bucură faptul că Ministerul Culturii va rămâne şi anul acesta partener relevant al Bucharest International Film Festival, cum s-a întâmplat pe parcursul ultimilor ani. De asemenea, sunt bucuroasă să menţionez că Cinematograful Ţăranului Român, gazda şi partenerul festivalului, vă va întâmpina anul acesta cu un nou sistem de sunet, care completează achiziţia proiectorului digital de anul trecut şi modernizează acest spaţiu, pe care, cu mare pasiune, domnul manager Virgil Niţulescu şi echipa sa îl readuc la viaţă. Astăzi, îmi exprim felicitările pentru organizatorii festivalului, Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală 'Grigore Vasiliu Birlic', dedicarea şi talentul lor în pregătirea fiecărei ediţii a BIFF sunt remarcabile. Sunt încrezătoare că ediţia din acest an va continua să ofere publicului lucrări de valoare, promovând o apreciere mai profundă pentru arta cinematografiei. La mulţi ani, plini de succes Festivalului Internaţional de Film de la Bucureşti", a transmis Raluca Turcan.

La rândul său, Alex Şerban, preşedintele Asociaţiei Culturale "Grigore Vasiliu Birlic", a declarat că BIFF reprezintă "un bun prilej de a susţine cultura de nişă, reprezentată de filme din cinematograful de artă pe care festivalul le difuzează, şi de a o disemina în vremuri în care accentul este tot mai mult pus pe cultură facilă de tip TikTok.

"Am constatat cu bucurie o creştere a numărului de spectatori în sălile de cinematograf pe parcursul desfăşurării festivalului nostru, de la an la an. De asemenea, evenimentele conexe organizate anul trecut au dovedit că există public tot mai interesat de sincretismul artelor, ceea ce face rolul nostru şi mai important", a spus Alex Şerban.

La eveniment au luat parte principalii realizatori ai festivalului şi cei mai importanţi susţinători.

***
Cea de-a XX-a ediţie aniversară a Bucharest International Film Festival (BIFF) va avea loc în perioada 19 - 28 septembrie şi va aduce în prim-plan universul cinematografiei internaţionale, filme în premieră naţională.

Juriul internaţional, format din personalităţi de marcă din industria cinematografică, va avea misiunea de a desemna câştigătorii.

Ediţia din acest an aduce câteva noutăţi importante precum: mărirea duratei festivalului la zece zile, introducerea competiţiei de scurtmetraje internaţionale, precum şi un premiu pentru distribuitorul în România al filmului câştigător BIFF.

În acest an, Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF) i-a fost conferită Medalia Custodele Coroanei Române.

Bucharest International Film Festival (BIFF) este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României şi realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

BIFF este singurul festival de film internaţional din Bucureşti care are secţiunea de documentar şi film istoric pentru a onora Centenarul Regele Mihai din 2021, la 100 ani de la naştere, iniţiată de către Dan Drăghicescu. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas