logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vas de bronz unicat descoperit în Provincia Dacia romană, restaurat şi expus la MNU Alba Iulia

Image

Un vas de bronz unicat la nivelul Provinciei romane Dacia, descoperit anul trecut într-un mormânt de incineraţie din Alba Iulia, anticul Apulum, a fost expus marţi, în cadrul unei mini-expoziţii, la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, după ce a fost restaurat.

"Au mai fost piese similare găsite în Imperiul Roman, dar în Provincia Dacia, după cunoştinţele mele şi analizând o carte a colegei Silvia Mustaţă, care a susţinut o teză de doctorat despre vasele de bronz din Dacia Porolissensis, am constatat că este o piesă unicat la nivelul Provinciei Dacia. De asemenea este şi o piesă de bronz unicat, singurul vas de bronz descoperit în mormintele de la Apulum. Noi avem câteva mii de morminte săpate aici, dar este singurul vas de bronz descoperit în context funerar", a spus, la vernisajul "Exponatului lunii aprilie" la MNU Alba Iulia, dr. George Bounegru, cel care a coordonat şantierul arheologic unde a fost făcută descoperirea în cauză.

Arheologul a precizat că asta nu înseamnă că nu au mai existat alte vase de acest gen, denumite "balsamarium".

"Cu siguranţă au mai existat. Evident, nu le putea avea oricine, pentru că sunt piese care erau destul de costisitoare", a adăugat George Bounegru.

El a făcut referire la descoperirile unor arheologi făcute în ultimii ani, care au găsit câte o toartă probabil provenind de la vase asemănătoare, piese aproape identice, ceea ce înseamnă că au existat mai multe "balsamarium".

În ceea ce priveşte piesa de bronz de la Alba Iulia, ea a fost descoperită în mai 2023, în zona de extindere a Cimitirului Municipal, într-o cercetare arheologică preventivă, declanşată de presiunea mediatică provocat de distrugerea unui sarcofag cu inscripţie.

"Cel care a găsit vasul şi l-a scos din pământ este colegul arheolog Ilie Lascu. Vasul a făcut parte dintr-un inventar funerar. El a fost găsit într-un mormânt de incineraţie şi întregul inventar este spectaculos. De ce spun lucrul ăsta? Pentru că, alături de vas, au mai făcut parte din inventarul funerar şase mărgele din aur, un cercel, de asemenea, de aur şi un pandantiv confecţionat dintr-o monedă de argint, cu două tortiţe de aur, care era probabil piesa centrală a acelui colier. (...). Ce reprezintă acest vas? Acest vas poartă denumirea de balsamarium, face parte dintre vasele de toaletă ale unei persoane. A fost găsit aproape întreg, dar într-o stare de conservare precară, fiind în zona sa mediană fisurat", a explicat George Bounegru.

Vasul a fost restaurat de către un specialist al muzeului din Alba Iulia, Dan Anghel.

George Bounegru a menţionat că vasul, care are diametrul de 8,2 cm, iar înălţimea de 5,3 cm, este globular, uşor turtit, decorat cu două caneluri pe umăr şi sub buză. Are, de asemenea, o şănţuire pe care se poziţiona capacul. Baza sa este supraînălţată, cu dimensiunea de 0,5 cm.

Pe umăr sunt lipite două ataşe antropomorfe, de care se prinde o toartă realizată dintr-o bară patrulateră în profil, îndoită în forma literei omega. Ataşele au forma unui bust uman reprezentând un copil, posibil Eros, aşezat pe o palmetă. Trăsăturile feţei şi părul sunt bine redate prin incizii fine. La o atentă analiză se observă că sunt realizate în tipare diferite, detaliile fine făcând diferenţa, a punctat George Bounegru.

Vasul are o capacitate de 140 de centimetri cubi, iar presupunând că nu era umplut până la gură, indică în jur de 140 de mililitri de substanţă care putea fi depozitată în interior.

"Aceste vase făceau parte dintre ustensilele de toaletă ale unei persoane. Conţinutul lor nu putea fi lichid, pentru că vasele nu au un deversor, nu au o gură de turnare. În Imperiul Roman au fost descoperite câteva vase similare, la fel, cu corp globular, iar analiza din interior a dus la concluzia că înăuntru erau ţinute substanţe uleioase, substanţe semi-lichide, cu care îşi ungeau corpul, probabil uleiuri parfumate sau grăsimi parfumate", a spus George Bounegru.

Totuşi, o piesă găsită într-un râu din Franţa păstra în interiorul său un instrument similar unui polonic, iar această descoperire indică o posibilă utilizare pentru diverse uleiuri, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte vechimea, ţinând cont că mormântul a fost datat post 145 p.Chr. pe baza unei monede găsite aici, Faustina Augusta, asta înseamnă că şi contextul funerar, inclusiv vasul, se datează începând cu acest an undeva până spre începutul secolului al III-lea.

Mai multe piese unicat pentru fosta Provincia Dacia Romană, cum ar fi vasul de bronz, precum şi o fibulă de bronz pe care sunt reprezentaţi doi cai sau o coasă de fier, au fost descoperite anul trecut de arheologii din Alba Iulia, în zona de extindere a Cimitirului Municipal.

Descoperirile se încadrează cronologic mai multor epoci istorice. Cele mai vechi aparţin fazei a III-a a Culturii Coţofeni, datate aproximativ la începutul mileniului III a.Chr., iar cele mai numeroase descoperiri aparţin perioadei romane. AGERPRES/ (A,AS - autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: MNU Alba Iulia

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 22-01-2025 10:23

Spectacolul 'Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)' - premieră, sâmbătă, la Teatrul Excelsior

Spectacolul 'Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)' în regia lui Bobi Pricop va fi prezentat, sâmbătă, în premieră la Teatrul Excelsior, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Alături de regizorul Bobi Pricop, din echipa care a creat spectacolul, o experiență audio u

Culte 22-01-2025 09:00

Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici; preoții atrag atenția asupra crizei demografice

O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului. Astfel, în numeroase parohii

Cultura - Media 21-01-2025 15:42

Sibiu: Misterul mormântului baronului Brukenthal ar putea fi descifrat după două secole, de arheologi

Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal și pentru aceasta va cere Bisericii Evanghelice din Sibiu să-și dea acordul ca să fie ridicată lespedea de piatră din biserică, pentru că sub ac

Cultura - Media 21-01-2025 15:34

''Cultura română în context israelian'' - eveniment de anvergură la Haifa; va fi deschisă o catedră de limba română

Consulatul general al României la Haifa, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) și Asociația Evreilor Originari din România, filiala Haifa (HOR Haifa), au organizat cu ocazia Zilei Culturii Române un eveniment intitulat 'Cultura română în context israelian'.

Culte 21-01-2025 14:58

Patriarhia: Slujbă 'Te Deum', miercuri, în toate bisericile, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor

Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, vineri, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor, o slujbă 'Te Deum' în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Român

Cultura - Media 21-01-2025 14:29

Timiș: Expoziția ''Luminile lui Caravaggio'' fascinează publicul; 16.000 de bilete - vândute

Expoziția 'Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi' găzduită de simezele Muzeului Național de Artă Timișoara (MNArT) continuă să fascineze publicul, iar interesul iubitorilor artelor plastice este în creștere, pe măsură ce ne apropiem de închiderea salonului, pe 28 fe

Cultura - Media 21-01-2025 14:03

Sibiul are mai puțini turiști, ceea ce a redus numărul de vizitatori de la Muzeul Brukenthal

Municipiul Sibiu a avut mai puțini turiști în 2024, ceea ce a dus la un număr mai mic de vizitatori la Muzeul Național Brukenthal, situat în centrul istoric, a anunțat marți, într-o conferință de presă, managerul muzeului, Alexandru Chituță. 'În comparație cu anul 2023 însă există o scădere iar acest lucru se

Cultura - Media 21-01-2025 13:39

Spectacole de marcă ale Teatrului Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău pe scena TNB, pe 1 și 2 februarie

Două spectacole de marcă ale Teatrului Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău, 'Grădina de sticlă' și 'Chirița în concert la Chișinău', vor fi prezentate pe scena Naționalului bucureștean pe 1 și 2 februarie, la cea de-a X-a ediție a Turneului Unirii prin artă - 'Teatrul românesc București-Iași-Chișinău', informează un comunicat al

Cultura - Media 21-01-2025 12:00

Teatrul 'Ion Creangă': Festivalul 'Tic Pitic - Zilele Small Size', în perioada 31 ianuarie - 2 februarie

Teatrul 'Ion Creangă' a anunțat, marți, organizarea celei de-a XI-a ediții a Festivalului 'Tic Pitic - Zilele Small Size' în perioada 31 ianuarie - 2 februarie, la Sala Mare urmând să fie prezentate spectacole din Italia, Belgia și România. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în program sunt inclu

Cultura - Media 21-01-2025 11:39

Buzău: Două pahare cu monogramă ce au aparținut doamnei Elena Cuza vor fi expuse la Muzeul Județean pe 24 ianuarie

Muzeul Județean Buzău va organiza, cu prilejul sărbătorii naționale Unirea Principatelor Române, 'Hora Unirii', în cadrul programului 'Hai să dăm mână cu mână' iar în sala dedicată Istoriei Moderne și Contemporane a Buzăului vor fi expuse două pahare cu monogramă ce au aparținut doamnei Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Io

Cultura - Media 21-01-2025 09:15

Trupa rock Cuibul din Republica Moldova lansează, la București, albumul 'Vamos'

Una din cele mai emblematice trupe rock din Republica Moldova, Cuibul, lansează, la București, 'Vamos', primul album în care majoritatea pieselor sunt interpretate de Igori Dinga în limba română. Potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES, albumul, care conține și piese în limba engleză și germană, va fi

Cultura - Media 20-01-2025 20:25

Intotero: Festivalul 'George Enescu' - punct de referință internațional pentru excelența artistică

Festivalul Internațional 'George Enescu' reprezintă un punct de referință internațional pentru excelența artistică, afirmă ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi am avut plăcerea să particip la conferința de presă dedicată lansării programului Festivalului Internațional 'George Enescu'. Festivalul 'George Enescu&

Cultura - Media 20-01-2025 19:12

Vâlcea: Singura statuie din județ a domnitorului Cuza se degradează în curtea unei foste unități militare

Conducerea Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea vrea să aducă în Râmnicu Vâlcea singura statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza din județ, care în prezent se află, neîngrijită și nevăzută de nimeni, în curtea unei foste unități militare din apropierea orașului. Directorul instituției, Florin Epu

Cultura - Media 20-01-2025 18:01

VIDEO Dirijorul Cristian Măcelaru: Vor fi și lucruri inedite în festival din compozițiile lui Enescu

Ediția a XXVII-a a Festivalului Internațional 'George Enescu' pune un accent important pe evenimente culturale și concerte, cât mai multe în toată România și pentru toți românii, a afirmat dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului, în cadrul unei conferințe susținute, luni, la București.

Cultura - Media 20-01-2025 16:54

Abonamentele pentru Festivalul 'George Enescu' vor fi puse în vânzare începând de marți

Abonamentele pentru cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional 'George Enescu' vor fi scoase la vânzare începând de marți, a anunțat Cristina Uruc, managerul interimar al ARTEXIM, organizatorul festivalului. Ea a precizat că pentru ediția din acest an nu se va mai organiza loteria abonamentelor.