logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Imagine din galeria Agerpres

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei românești.

'Conform legii și statutului, Academia Română cultivă și promovează știința și cultura națională și universală. Este evident că, în ciuda vechilor dihotomii și accepțiuni, științele fundamentale și tehnice-aplicative ocupă astăzi ponderea cea mai mare în cercetare și în educația generațiilor tinere. Pentru unii exegeți, știința este nu doar o parte a culturii contemporane, dar este chiar partea cea mai substanțială. De altminteri, conform organizării mai recente a înaltei instituții, cea mai mare parte a secțiilor și a institutelor și centrelor de cercetare aparțin domeniilor științelor exacte și aplicative. De aceea, cred că oricare conducere a Academiei trebuie să pornească în administrarea treburilor curente și în implementarea politicii generale de la această premisă', a declarat Pop, pentru AGERPRES.

Președintele Academiei atrage atenția însă că, deși 'toată dinamica lumii trepidante de la începutul mileniului al treilea se bazează pe noile forme de cunoaștere', există, totuși, 'primejdia' transformării acestora 'în scopuri în sine'.

'Toată dinamica lumii trepidante de la începutul mileniului al treilea se bazează pe noile forme de cunoaștere (și pe aplicațiile lor) din matematică și informatică, din fizică, din chimie, biologie, medicină, psihologie, agronomie, business, din ingineriile de tot felul. Fără aceste realități, marcate acum de digitalizare, nici nu ne putem imagina funcționarea lumii prezentului și viitorului. Totuși, ca în orice lucru omenesc, există și în aceste forme noi de cunoaștere și de funcționare a societății o mare primejdie, aceea a transformării sofisticatelor tehnologii, din metode superioare și eficiente aflate în serviciul omului și umanității, în scopuri în sine. Iar această tendință, pusă deja în practică, din păcate, de către anumite instituții, forțe, persoane influente, își produce roadele nedorite, care alterează profund esența umană și-i transformă pe unii tineri în analfabeți funcționali', a subliniat Ioan-Aurel Pop.

De aceea, profesorul Pop consideră că 'Academia Română se cuvine să-și reamintească mereu de obiectivele sale inițiale, anume cultivarea, promovarea, apărarea și explicarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei românilor, a artei românești'.

'Din acest punct de vedere, Academia rămâne o instituție identitară românească, poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor. Limba și literatura română, ca și istoria, trebuie să aibă mai întâi un statut de discipline de bază în școala preuniversitară și nu de materii considerate uneori auxiliare, din care să se taie câte o oră ori de câte ori se decide introducerea unor noi 'obiecte de studiu', aflate, în fapt, doar în postura de conținuturi, teme sau subiecte. Coordonarea strategiei educației românești de către Academie este așadar fundamentală', evidențiază academicianul.

Academia, accentuează Ioan-Aurel Pop, nu promovează numai valori științifice, estetice sau filosofice, ci și valori morale, democratice, deontologice, programele institutelor sale punând în prim plan 'binele oamenilor și al omenirii, binele României și al Europei'.

'Scopurile cercetării nu ne pot fi indiferente, deoarece experiența istorică din toate timpurile arată cum admirabile invenții care puteau să schimbe în bine viața oamenilor au ajuns să fie folosite în scopuri distructive, odioase, inumane. Pentru prevenirea unor asemenea derapaje, toate programele de cercetare și creație ale institutelor și centrelor Academiei au în prim plan binele oamenilor și al omenirii, binele României și al Europei. Dacă binele României ar fi asigurat, ar avea de câștigat mult și Europa, fiindcă Europa instituționalizată (Uniunea Europeană) este, deocamdată, suma țărilor din componența ei', a arătat Pop.

El a adăugat că Academia Română 'nu trebuie să fie neapărat iubită, dar merită să fie respectată'.

'Și nu neapărat pentru contemporanii considerați de unii epigoni, ci pentru marile spirite care au construit România modernă în cadrul său european, care au făurit Panteonul ei, Panteonul României educate, erudite, savante. Toate acestea înseamnă că Academia Română a promovat virtuți și valori, pe baza cărora a semănat încredere și speranță', a mai spus președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop.

***
Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua Porților Deschise, prilej cu care academicianul Ioan-Aurel Pop va readuce în atenție câteva repere semnificative din istoria celui mai înalt for de cultură și știință al românilor și va reaminti rolul său fundamental în păstrarea și consolidarea identității naționale.

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, va prezenta, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției.

În cadrul sesiunii este invitat să ia cuvântul președintele Academiei de Științe din Moldova, Ion Tighineanu, având în vedere strânsa relație de colaborare dintre cele două instituții.

Începând cu ora 11:00, Academia Română a oferi un program de vizitare a celor mai reprezentative spații din actualul său sediu, incluzând Aula Academiei, Memorialul Academiei și Clubul Academicienilor. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 883

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 28-04-2025 19:28

Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă

Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili

Cultura - Media 28-04-2025 18:48

Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex

Cultura - Media 28-04-2025 15:59

Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări

Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace

Cultura - Media 28-04-2025 15:12

Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural

Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,

Cultura - Media 28-04-2025 14:21

Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025

Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Cultura - Media 28-04-2025 13:03

Gala Premiilor Gopo 2025, marți, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București

Gala Premiilor Gopo, ajunsă la ediția a XIX-a, va avea loc, marți, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din București, urmând să fie celebrate realizările cinematografice ale anului trecut. Evenimentul va fi prezentat pentru a doua oară la rând de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, cunoscut publicul

Cultura - Media 28-04-2025 12:48

Spectacolul 'Mă duc să ning' - premieră la Teatrul de Comedie, pe 11 mai

Spectacolul 'Mă duc să ning', după o piesă scrisă de George Lungoci, în regia lui Sorin Misirianțu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului de Comedie, pe 11 mai, de la ora 19:30, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Într-un amestec de haz și melancolie, spectacolul aduce în fața publicului o poveste despre c

Cultura - Media 28-04-2025 12:42

Prezidențiale2025/ TVR organizează, marți, dezbaterea electorală finală; sunt invitați toți candidații

Televiziunea Română a anunțat că organizează, marți, de la ora 19:30, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, dezbaterea electorală finală 'Un Președinte pentru România', precizând că au fost invitați să participe toți candidații la alegerile prezidențiale. Potrivit unui comunicat al TVR transmis AGERPRES, dezbaterea va fi difuz

Cultura - Media 28-04-2025 12:36

Moment în memoria Papei Francisc, la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'

Un moment în memoria Papei Francisc a avut loc la finalul musicalului 'Romeo & Julieta' de la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'. 'Săptămâna recent încheiată a adus pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' patru noi reprezentații cu casa închisă ale musicalului anulu

Cultura - Media 28-04-2025 08:49

'Cinestezia Symphonic' - primul concert cinematic pop simfonic din România, pe 25 mai, la Sala Radio

Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc pe 25 mai, la Sala Radio. Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, spectacolul reunește 70 de muzicieni, tehnologie vizuală inovatoare și un sound modern, care tradu

Cultura - Media 27-04-2025 17:05

Rolul diplomației culturale, evidențiat în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României la Tunis

Rolul diplomației culturale în activitatea și acțiunea politico-diplomatică a fost evidențiat în cadrul unui eveniment organizat, sâmbătă, de Ambasada României la Tunis împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, cu ocazia prezenței la Târgul Internațion

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Cultura - Media 27-04-2025 10:22

'Ennio Morricone. Muzică de Oscar' - duminică, la Ateneul Român

Concertul 'Ennio Morricone. Muzică de Oscar', cu orchestra Le Muse, sub bagheta maestrului Andrea Albertini, va avea loc, duminică, de la ora 20:00, la Ateneul Român. Potrivit site-ului eventim.ro, special guest va fi soprana de renume mondial Susanna Rigacci, cea care l-a însoțit timp de 20 de ani pe compozitor în admirabila sa călăt

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Cultura - Media 25-04-2025 19:16

Sibiu: Ministrul Natalia Intotero a discutat cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat vineri, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR). Natalia Intotero a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut 'o întâlnire aplicată'. Discuțiile au vizat 'direcții clare pentru viitorul muz