logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Preşedintele Academiei: Românii au avut o Constituţie la momentul potrivit, odată cu majoritatea statelor moderne europene

Imagine din galeria Agerpres

Românii au avut o Constituţie "la momentul potrivit", odată cu majoritatea statelor moderne europene, a afirmat marţi preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a subliniat că legea fundamentală din 1923 a fost una democratică, la nivelul democraţiei din statele Vestului European.

"Românii au avut o Constituţie la momentul potrivit, odată cu majoritatea statelor moderne europene. Italia, cum ştiţi, şi-a avut propria constituţie la 1861, la unificare, preluând Constituţia din 1848 după Revoluţia de la Palermo - ştiţi că revoluţiile de la '48 au început la Palermo - aşa numitul Statut Albertin, de la numele regelui Carol Albert al Sardiniei şi Piemontului. (...) Constituţia noastră din 1923, adoptată de Parlament, a fost una democratică, la nivelul democraţiei de atunci şi aş adăuga la nivelul democraţiei din statele Vestului European. Documentul a declarat România, citez, 'stat naţional, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil'. Ea a fost supranumită 'Constituţia Unificării'" (...) Trebuie să spunem că actuala Constituţie a României, adoptată după Decembrie 1989, cu toate modificările ei, îşi datorează foarte mult conţinutului vechii Constituţii din 1923", a spus Ioan-Aurel Pop.

Preşedintele Academiei a participat, marţi, la conferinţa "România spre viitor. Un secol de istorie, de la Constituţia din 1923 până în zilele noastre", organizată de Ambasada Italiei la Bucureşti, în parteneriat cu Centrul de cercetare interdepartamental pentru Europa Central-Orientală, Rusia şi Eurasia (CRIERE) al Universităţii Roma Tre, sub egida Academiei Române şi patronajul Curţii Constituţionale a României. Evenimentul se desfăşoară în Aula Academiei Române.

Ioan-Aurel Pop a reamintit că reprezentanţii Academiei au contribuit la elaborarea Constituţiei din 1923.

"Prin urmare, e bine să ne amintim de acest document, să nu-l uităm. Legea fundamentală românească de la 1923 a simbolizat constituirea din punct de vedere legislativ intern a României Întregite şi şi-a demonstrat perenitatea. Închei prin a reaminti că reprezentanţii Academiei Române de atunci - şi nu numai juriştii, dar în primul rând juriştii - şi-au adus o contribuţie importantă la elaborarea acestui document", a mai spus preşedintele Academiei.

 



În deschiderea conferinţei, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo M. Durante Mangoni, a evidenţiat că Actul fundamental de la 1923 "a marcat un moment unic în istoria constituţională a statului român prin care proiectul de realizare a statului unitar român după sfârşitul Primului Război Mondial a fost completat şi marcat printr-un un act politic şi juridic care a pus bazele reunificării legislative şi administrative ale statului român după Marea Unire din 1918".

Diplomatul italian a chemat la identificarea "trăsăturilor inovatoare" care pot fi recitite în prezent "în cadrul apartenenţei comune la uniunea Europeană".

"Astăzi dorim, cu sprijinul unor jurişti, istorici, oameni de ştiinţă şi politici, să identificăm trăsăturile inovatoare care pot fi recitite în lumina provocărilor politice şi democratice de astăzi şi de mâine, provocări care implică viitorul României ca şi al Italiei mai ales în cadrul comunei apartenenţe la Uniunea Europeană. În acest context, iniţiativa noastră (organizarea conferinţei - n.r.) intră în cadrul unui parteneriat strategic între Italia şi România, care este unul viu, multidimensional, activ, (...) destinat să se relanseze prin semnarea declaraţiei asupra parteneriatului strategic consolidat", a spus Alfredo M. Durante Mangoni.

 



Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Marian Enache, a arătat că "adoptarea Constituţiei din 1923 reprezintă un moment de referinţă în istoria constituţională şi statală a României, deoarece acest document fundamental a consolidat şi a desăvârşit proiectul naţional al românilor de înfăptuire a statului naţional unitar".

"Prin Constituţia din 1923, simbol al României Întregite, au fost integrate armonios tradiţiile constituţionale şi democratice ale românilor, aceasta avându-şi direct izvorul în Constituţia din 1866 şi reuşind apoi să transmită unele dintre principiile şi valorile ei Constituţiei din 1991, care, astfel, realizează un arc constituţional peste timp. Elementele de continuitate, precum şi învăţămintele conferite de această lege fundamentală cunosc atât dimensiuni simbolice, cât şi componente esenţiale care au fost valorificate în constituţionalismul actual românesc. Pentru generaţiile de astăzi, cunoaşterea modului prin care Actul fundamental din 1923 şi-a îndeplinit menirea, ca lege supremă a statului, consacrând unirea românilor, reprezintă un moment istoric crucial, cu implicaţii şi efecte structurante pentru dezvoltarea actuală a statului român", a spus preşedintele CCR.

Mesaje transmise participanţilor la eveniment au prezentat preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Italiene, Silvana Sciarra (mesaj video), şi prof. Alberto Basciani, directorul Centrului de cercetare interdepartamental pentru Europa Central-Orientală, Rusia şi Eurasia (CRIERE) al Universităţii Roma Tre, absent din motive medicale.

Manifestarea, care îşi propune să celebreze centenarul Constituţiei României din 1923, reuneşte istorici, politologi şi constituţionalişti italieni şi români care analizează, din perspectivă constituţională, parcursul României de-a lungul unui secol în funcţie de diferitele regimuri politice. A fost prezent principele Radu al României. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto (c) : RADU TUTA / AGERPRES FOTO

 

Citeşte şi:

 

Preşedintele CCR: Principiul stabilităţii Constituţiei trebuie să tempereze tentaţia schimbării permanente a acesteia

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 31-03-2025 15:14

Trupa Akcent a lansat single-ul 'She Cries'

Formația Akcent a lansat single-ul 'She Cries', piesa care deschide sezonul estival 'cu un joc al seducției la malul mării', informează Roton, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Cultura - Media 31-03-2025 13:59

Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich concertează la Sala Palatului pe 2 și 3 septembrie

Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich, alături de Alisa Weilerstein, concertează la Sala Palatului din Capitală, în cadrul Festivalului 'Enescu' din acest an, pe 2 și 3 septembrie, de la ora 20:00, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Primul concert propune: Preludiu la Oedip de George Enescu, Concer

Cultura - Media 31-03-2025 12:52

Bihor: Simpozion internațional pe tema Art Nouveau, cu invitați de renume, la Casa Darvas

Casa Darvas-La Roche din Oradea, monument istoric și de arhitectură, obiectiv turistic, va găzdui, în data de 5 aprilie, un simpozion internațional unic, pe tema Art Nouveau, cu trei specialiști invitați de renume, a informat luni, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor (Oradea Heritage). 'Acest eveniment inedit întrunește trei

Cultura - Media 31-03-2025 12:36

ICR: Expoziție cu portretele unor condamnați la moarte în timpul 'Marii terori din URSS' (1937 - 1938)

Expoziția 'Ultima privire sub gloanțele comunismului', în cadrul căreia sunt prezentate 25 de portrete ale unor victime ale 'Marii terori din URSS' din perioada 1937 - 1938, va putea fi vizitată în perioada 4 aprilie - 15 iunie, la sediul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. La deschiderea expoziției vor lua cuv&a

Cultura - Media 31-03-2025 10:13

Ziua Internațională a Păsărilor - sărbătorită, marți, la Muzeul Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' invită, marți, elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ să descopere frumusețea și diversitatea păsărilor, printr-o serie de activități educative și interactive, cu ocazia Zilei Internaționale a Păsărilor. Potrivit unui comunicat al Muzeului Antipa transmis

Cultura - Media 31-03-2025 08:27

'Traviata' de Verdi, producție 'Oleg Danovski' - luni, la Sala Palatului

Spectacolul extraordinar 'Traviata' de Giuseppe Verdi, cu regia artistică semnată de Anghel I. Arbore, producție a Teatrului Național de Operă și Balet 'Oleg Danovski', va aduce 100 de artiști pe scena Sălii Palatului din Capitală, luni, de la ora 19:00. Potrivit site-ului salapalatului.ro,

Cultura - Media 30-03-2025 15:51

Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu - în licitație la 40.000-60.000 de euro

Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu este cel mai bine cotată la licitația colecției de artă a familiei filosofului Ioan Drăgan organizată de casa Artmark pe 8 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, fiind pusă în vânzare la suma estimativă de 40.000-60.000 de euro. Sesiunea cuprinde peste 200 de loturi, între lucrările sco

Culte 29-03-2025 17:35

Patriarhul Daniel - mesaj transmis arhiepiscopului Albaniei, la întronizare: Vă felicităm cu ocazia acestui eveniment binecuvântat

Patriarhul Daniel i-a transmis sâmbătă un mesaj, cu prilejul întronizării, arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitului Părinte Ioan. 'Biserica Ortodoxă Română a primit, cu multă bucurie, vestea întronizării Preafericirii Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Tiranei, Dur

Cultura - Media 29-03-2025 14:44

Botond Nagy, regizorul spectacolului 'Proorocul Ilie': Voi continua să îmi desfășor activitatea cu aceeași pasiune

Regizorul Botond Nagy a anunțat că, în contextul controversei create în jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', montat la Teatrul Național 'I.L. Caragiale'' din București, a primit mesaje cu caracter amenințător și discriminator pe platformele de socializare, drept pentru care a făcut plângeri penale și a sesizat Consiliul Național

Cultura - Media 29-03-2025 06:00

Spectacolul 'Procesul lui Eichmann' - sâmbătă, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București

Opera 'Procesul lui Eichmann' de Gil Shohat, un libret (în două acte și 66 de scene) bazat pe piesa de teatru omonimă a dramaturgului israelian Motti Lerner, va fi prezentată, sâmbătă, de la ora 18:30, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București. Acest proiect cultural își propune, potrivit ONB, să

Cultura - Media 28-03-2025 18:49

ActiveWatch: CNA nu trebuie să cenzureze abuziv dreptul constituțional al cetățenilor la libertatea de opinie

ActiveWatch și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) constată 'cu îngrijorare' că 'CNA și-a lărgit de facto jurisdicția la tot conținutul video online, într-un mod abuziv, dincolo de baza legală și, mai mult, a ajuns să ia decizii care echivalează cu acte de cenzură, dispunând ștergerea din online a unor conținuturi protejate de dreptul

Cultura - Media 28-03-2025 17:20

Jose Luis Peixoto și Goncalo M. Tavares - printre scriitorii care vor fi prezenți la Bookfest 2025

Jose Luis Peixoto și Goncalo M. Tavares se numără printre scriitorii care vor fi prezenți la Salonul Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară între 28 mai și 1 iunie și are ca oaspete Portugalia. Mottoul salonului este 'Unde marea s-a sfârșit și pământul așteaptă' - cuvintele care încheie romanul 'Anul morții lui

Cultura - Media 28-03-2025 15:42

CNA: 37 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, YouTube, Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 24 - 28 martie, 37 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online, publicate pe platformele TikTok (15), YouTube (cinci), Facebook (17), însoțite de solicitări pentru o eventuală închidere a unor conturi. 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea c

Cultura - Media 28-03-2025 14:47

Bănescu, despre afirmațiile privind 'fișa postului' jurnalistului obiectiv: Regret profund formularea atât de deficitară

Vasile Bănescu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a afirmat, vineri, că regretă 'profund' formularea 'atât de deficitară, deci grav interpretabilă', susținută în sprijinul eliminării de pe Internet a unui comentariu făcut de jurnalistul Marius Tucă, precizând că aceasta 'se referea strict contextual' exclusiv la BEC

Cultura - Media 28-03-2025 14:26

Ana Blandiana: Literatura română a stat foarte bine și stă minunat

Scriitoarea Ana Blandiana afirmă că literatura română 'stă minunat' și avem scriitori de primă mărime 'în toate generațiile', iar faptul că niciun autor român n-a obținut încă Premiul Nobel poate fi o întâmplare. 'Literatura română întotdeauna a stat foarte bine. Și acum stă minunat. Efectiv,