Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Interne
Declarația domnului secretar de stat Bogdan Despescu în contextul împlinirii unui an de la aderarea României la Spațiul Schengen
Mulțumim pentru că ați dat curs invitației noastre de a fi prezenți la această activitate. Un moment istoric, un moment aniversar, un an de când România a devenit parte a spațiului Schengen.
Eram împreună cu dumneavoastră anul trecut, în acest terminal, când vă prezentam toate mecanismele de lucru pe care urma să le implementeze Ministerul Afacerilor Interne și iată-ne după un an tot în acest cadru, tot în acest terminal. Vă mulțumim încă o dată pentru prezență!
Pentru noi este un moment de bilanț, un moment de reflecție în același timp, care ne dă și speranță pentru viitor. Intrarea în spațiul Schengen a reprezentant, din punctul nostru de vedere, solidaritate și încredere, aceste aspecte fiind construite alături de partenerii noștri europeni.
După ani de așteptare România a intrat în Schengen, 31 martie 2024 la nivel aerian și maritim, iar la 31 decembrie în spațiul Schengen, prin ridicarea controalelor rutiere la toate punctele terestre.
Nu a fost un drum ușor. Pentru fiecare etapă structurile Ministerul Afacerilor Interne și-au arătat profesionalismul, am arătat că îndeplinim condițiile regulamentului Schengen, am arătat că lucrăm la fel ca și structurile din spațiul Schengen. Știm să lucram în echipă, știm să accelerăm acolo unde este nevoie să accelerăm, știm să protejăm cetățenii și, în același timp, să protejăm granițele Uniunii Europene.
Ce a însemnat un an de Schengen pentru România? În primul rand, o liberă circulație pentru cetățenii noștri, s-au putut deplasa mult mai repede, atât în afara țării, dar și la revenirea la familii, la cei dragi. Însă, în același timp, Schengen pentru noi, pentru structurile MAI, a însemnat responsabilitate într-un context internațional diferit, provocările fiind multiple. Structurile MAI și-au adaptat mecanismele de lucru, așa cum v-am precizat, la ceea ce înseamnă modalitatea de lucru fară controale sistematice și am venit cu mai multe activități compensatorii, toate acestea având drept scop creșterea siguranței în spațiul național.
Sunt în fata dumneavoastră, alături de colegii mei care reprezintă structurile principale ale Ministerului Afacerilor Interne, cele care au atribuții în întărirea protecției la frontierele de stat. Totodată, structurile care reprezintă România în ceea ce înseamnă cooperare polițienească, dar și cei care desfășoară activități de combatere, de combatere a migrației ilegale, de combatere a traficului de persoane și de droguri, respectiv a criminalității organizate în general.
Împreună, astăzi, noi, cei prezenți aici, vă putem confirma că situația operativă la nivelul României este la un nivel scăzut și că noi am contribuit la a menține gradul de siguranță ridicat în România. Acest an pentru noi a reprezentat, în același timp, un mod de a dovedi o bună cooperare cu toate structurile, atât naționale, dar și din spațiul extern. Și aceste activități în sistem integrat, în cooperare cu partenerii noștri, au avut drept rezultat restructurarea unor grupări infracționale, depistarea celor care încalcă legea și, până la urma urmei, a menține, așa cum am declarat, un nivel de siguranță ridicat.
Pentru a putea acționa la un nivel înalt de eficiență. Ministerul Afacerilor Interne a investit masiv în ceea ce înseamnă capabilități de lucru și cu siguranță, în cadrul activității de astăzi veți vedea o parte din tehnica pe care am achiziționat-o și pe care colegii mei o folosesc zi de zi o tehnică modernă, o tehnică de detecție a drogurilor, scanere performante, tehnologii eficiente în zona frontierei, sistemele LPR, aplicații IT moderne.
Aplicația EDAC are un an de activitate. Vă pot confirma că am depășit 12 milioane de accesări, iar până în prezent avem peste 13.500 de alerte, peste 600 de persoane urmărite depistate de către structurile MAI, peste 1200 de persoane dispărute și aproape 500 de autovehicule urmărite depistate, atât la punctele de frontieră, în zona de frontieră, dar și în interiorul țării.
Totodată, am avut mai multe acțiuni în cooperare cu partenerii bulgari și cei din Ungaria, pentru că a fost nevoie de un mod de lucru adaptat odată cu ridicarea controalelor la cele două granițe. Vorbim de patrule comune de acțiune, vorbim de acțiuni BLITZ, toate desfășurate într-un mod profesionist și am reprezentat România așa cum cred că fiecare dintre noi, românii, vrem să fie reprezentate.
Pot să vă confirm încă o dată că Ministerul Afacerilor Interne a dovedit că reprezintă un partener de încredere, contribuind la stabilitatea întregii regiuni, iar prin modul de acțiune a fost redus procentul de migrație cu aproximativ 80%. Așadar, migrația a fost contracarată de structurile MAI. De asemenea, vă pot informa că de la 01.01.2025 40 de polițiști desfășoară activități în cooperare cu omologi din Bulgaria, Ungaria, Austria la granița externă UE, mai precis la granița cu Turcia și acționăm în profunzime pentru combaterea migrației. Și acești polițiști au asupra lor și folosesc dotarea achiziționată de Ministerul Afacerilor Interne.
Privind înainte, trebuie să continuăm să construim pe această temelie solidă, pe care noi o considerăm importantă, nu înseamnă că suntem perfecți. Vom continua investiția atât din punct de vedere logistic, dar mai ales din punct de vedere uman, într-o pregătire, într-o pregătire care să ne permită a derula toată gama de activități la acest nivel și avem, pe lângă o pregătire internă, un schimb de experiență cu partenerii noștri din afara țării. Schimbăm aproape în fiecare zi modalități de lucru, schimbăm idei și aplicăm aceleași metode, așa cum spuneam ca și structurile similare din Uniunea Europeană.
Vreau să mulțumesc pe această cale tuturor celor care au fost implicați în activități în acest an, să îi rog să fie alături de noi în continuare, cu atenție sporită, cu o vigilență maximă, pentru că numai așa putem să gestionăm problematică fără niciun fel de problemă și, în același timp, să îi încurajez să intensifice activitățile pe toate palierele din competență. Vă mulțumesc. La mulți ani România in Schengen.
Din ceea ce ați auzit putem concluziona încă o dată că structurile MAI și-au îndeplinit obiectivele. Asta nu înseamnă că ne vom opri aici, dimpotrivă provocările vor fi mult mai mari și, în același timp, așa cum s-a precizat, vom prezenta toate modalitățile de lucru, capabilitățile pe care le folosim pentru că vom fi supuși în continuare unor evaluări. Și, de aceea, vă confirm încă o dată că nu ne vom opri aici.
Urmează o prezentare de tehnică, un stand pe care l-am pregătit, un stand cu câteva dintre aceste dispozitive, cele mai multe fiind în zona externă terminalului. Și veți vedea o capabilitate intrată recent în dotarea Poliției Române, un scanner mobil care are posibilitatea de a lucra așa cum se lucrează în terminal cu acele scannere fixe, de data aceasta în spațiul exterior. Aceste scannere le vom direcționa în primul rând pe coletărie. Pe coletărie, pentru că am constatat o creștere modului de operare din punct de vedere al introducerii în țară a unor cantități de droguri. Nu mai departe de acest an, în primele trei luni structurile MAI au derulat 30 de acțiuni de verificare a unor colete, fiind depistate cantități importante de droguri. Și săptămâna trecută am avut astfel de constatări. Cu siguranță, la stand vă vom dezvolta aceste activități.
DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].