logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Uniunea Salvați România

Comisia pentru mediu își va ține ședința pe teren, la Baia Mare, la convocarea deputatei USR Diana Buzoianu

La inițiativa deputatei USR Diana Buzoianu, președintă a Comisiei pentru mediu, Comisia pentru mediu va efectua săptămâna aceasta o vizită la Baia Mare, pentru a vedea în teren ce se întâmplă cu iazurile de decantare din zonă, pentru a afla de ce autoritățile nu au făcut nimic, timp de zeci de ani, pentru sănătatea oamenilor de acolo și, mai ales, pentru a identifica soluțiile ce trebuie adoptate de urgență.

În anul 2000, la mina Herja din județul Maramureș, unde se extrăgea aur cu cianură, a avut loc un accident de mediu prin care s-au scurs peste 100.000 de metri cubi cu un conținut foarte ridicat de cianură și metale grele. Otrava a ajuns în râurile României, apoi în Marea Neagră și la vecinii din Ungaria și Ucraina. Ca urmare, pentru sute de mii de oameni din nordul României, vestul Ucrainei și estul Ungariei a fost întreruptă aprovizionarea cu apă potabilă timp de mai multe săptămâni.

În anul 2013, mina Herja s-a închis, iar pentru iazul de decantare Bozânta trebuia să fie implementat un plan clar de ecologizare.

'La 12 ani distanță, iazul Bozânta continuă să fie o bombă ecologică cu ceas, un dezastru ecologic ignorat de statul român. Când plouă, apele pline de metale grele ajung în râul Lăpuș, de unde otrăvesc locuitorii din zonă. Când e cald și se usucă pământul, praf încărcat cu metale grele ajunge, la prima bătaie de vânt, la comunele și orașele din zonă. Oamenii mor cu zile de cancere pulmonare sau alte boli apărute din cauza poluării cu metale grele. În calitate de președintă a Comisiei pentru mediu, i-am convocat pe parlamentari în ședință la Baia Mare, pentru că vreau să vorbim cu specialiștii și cu autoritățile să vedem de ce în atâția ani nu s-a făcut aproape nimic pentru ecologizarea acestui iaz. Vreau să mergem pe teren, să vedem exact cum arată Iazul Bozânta. Sănătatea românilor nu e negociabilă!', declară deputata USR Diana Buzoianu.

Comisia pentru mediu va avea pe agendă, marți, 1 aprilie, o masă rotundă la Primăria Baia Mare și consultări cu ONG-uri și reprezentanți ai mediului de afaceri, o vizită la o fabrică unde se fac membrane folosite și pentru ecologizarea unor zone contaminate, precum și o vizită, alături de reprezentanții Consiliului Județean, la SMID Maramureș (Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor).

Miercuri, 2 aprilie, membrii Comisiei vor vizita Iazul de la Bozânta Mare, pentru consultări cu specialiști și evaluarea impactului asupra mediului.

Afisari: 73

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].