CASE CU AMINTIRI / Casa din Cluj în care s-a născut cel mai mare rege al Ungariei

Atunci când, în urmă cu 580 de ani, a văzut pentru prima dată lumina zilei, probabil că nici ursitoarele de la căpătâiul său nu se gândeau că Matia Corvin avea să devină unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei şi că, în timpul domniei sale de 32 de ani, Ungaria avea să cunoască cea mai vastă întindere din istoria sa.
Matia Corvin s-a născut în 23 februarie 1443 din tată român, Iancu de Hunedoara sau Janos Hunyadi, şi din mamă unguroaică, Elisabeta Silaghi sau Szilágyi Erzsébet, într-o încăpere a unei case din Cluj, casă care se păstrează în condiţii bune şi astăzi şi care atrage zeci de mii de vizitatori anual, deşi nu este amenajată ca muzeu şi deşi accesul în interior nu este permis turiştilor.
Este destul de cunoscut faptul că Regele Matia s-ar fi născut în încăperea din stânga, de la parter, dar există argumente cum că, de fapt, acesta s-ar fi născut într-o altă încăpere, la etaj.
"Mai există o ipoteză a locului de naştere a ilustrului rege, fiindcă, în general, oaspeţii erau cazaţi la etaj, nu la parter", spune, pentru AGERPRES, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
De asemenea, o altă controversă se referă la motivul naşterii la Cluj a marelui rege. De regulă, se spune că locul n-a fost ales, că naşterea s-a petrecut accidental, în timp ce Elisabeta Szilagyi era pe drum, dar o altă ipoteză susţine că oraşul a fost special ales pentru naştere, ca urmare a unei alianţe pe care Iancu de Hunedoara a avut-o cu clujenii.
"Oficial, foarte multe surse spun că ilustrul rege s-a născut aici datorită faptului că Erzsebet sau Elisabeta Szilagyi, venind din Sălaj, pe drum ar fi luat-o durerile naşterii aici şi Matia s-ar fi născut în casa acestui bogat viticultor. Nu prea e adevărat. Adevărul, se pare, este că marele tată al său, marele comandat de oşti, Iancu de Hunedoara sau Janos Hunyadi, era într-un război perpetuu cu marea nobilime, care nu-i recunoştea calităţile sale reale de mare conducător, neavând un arbore genealogic de mare nobil, şi şi-a adus aici soţia intenţionat, ca să nască într-un loc sigur şi să fie păzită de clujeni. De ce?! Pentru că el avea o alianţă cu oraşul Cluj. Şi unde se întăreşte această afirmaţie: după Răscoala de la Bobâlna dintre 1437-1438, clujenii fiind participanţi în cadrul răscoalei, după înfrângerea ei, toate privilegiile clujenilor au fost luate de nobili, dar le-au primit înapoi în anul 1444, la intervenţia lui Iancu de Hunedoara", explică istoricul clujean.
Casa Matia, cum i se spune acum, este probabil cea mai cunoscută casă din Cluj-Napoca, atât în ţară, cât mai ales în străinătate. Deşi numărul turiştilor pe care îi atrage anual este impresionant, de ordinul zecilor de mii, casa în care s-a născut Regele Matia, în 23 februarie 1443, nu poate fi vizitată, cel puţin oficial. Şi nici nu are nimic amenajat în interior, care să amintească de celebrul rege.
"Este Casa Mehffy, acest mare viticultor, foarte bogat. Această casă era situată exact la intrarea în Clujul vechi, în Clujul de 7 hectare. Deci, nu oricine stătea aici în acea perioadă şi nu oricine avea o casă de piatră. În general, casele, în acea perioadă, erau din lemn. Din păcate, nu putem spune că este o casă memorială. Ea aparţine Universităţii de Artă şi Design şi nu are niciun obiect care să-l reprezinte pe ilustrul rege, iar intrarea se face foarte greu, ajungi ori la latitudinea paznicului, ori a unor oameni de aici, care îţi permit sau nu-ţi permit să o vizitezi. În general, turiştii o văd de afară, pentru că, sinceri să fim, înăuntru ai vedea unele camere care sunt transformate în săli de curs şi în rest, mai nimic", ne spune, cu nemulţumire, Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
În aprilie 2021, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, afirma că are în vederea restaurarea casei în care s-a născut Matia Corvin.
"Am fost să vizitez Casa Matia Corvin şi am avut o discuţie cu proprietarii, conducerea UAD, şi am convenit o posibilitate de finanţare din partea Ministerului Dezvoltării pentru restaurarea completă a acestei clădiri. E un proiect ambiţios, dar absolut firesc şi necesar pentru cea mai veche clădire din Cluj-Napoca şi cea mai renumită şi care poate deveni punct de atracţie turistic mult mai mare decât este astăzi. Prin această restaurare completă, prin deschiderea către public a acestei case, care să aibă şi o amprentă legată de cel care a fost Regele Matia Corvin, dar în care să se păstreze şi partea de arte şi activitate didactică. Această investiţie va fi derulată în integralitate de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii, însemnând toată procedura de avizare, proiectare, este vorba de un monument istoric, se lucrează cu legi speciale. Vrem ca această casă să fie pusă în valoare. Trebuie creată o posibilitate de a aduce un omagiu faptului că în această casă s-a născut Regele Matia Corvin, dar poate fi şi un punct de atracţie turistic extraordinar. Deschiderea acestei case pentru turişti poate crea pentru Cluj o altă perspectivă, poate fi introdusă în circuitul turistic şi pentru aceasta trebuie creată în interior o posibilitate de prezentare, o expoziţie, o cameră memorială, ne vor spune specialiştii. Cred că este o oportunitate'', anunţa Cseke Attila.
Istoricii susţin că Matia Corvin avea printre cele mai mari biblioteci din Europa, în care era adăpostită şi cea mai mare colecţie europeană de cronici istorice şi lucrări filosofice şi ştiinţifice din secolul al XV-lea, cu peste 5.000 de exemplare, fiecare exemplar valorând mai mult de 1.000 de florini de aur. AGERPRES/ (A - autor: Marius Septimiu Avram, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar
Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar
Buzău/Replică după incisivul de 1,2 metri al unui mamut, descoperit recent într-o ravenă, realizată de elevi
Elevii Liceului de Arte 'Margareta Sterian' Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după incisivul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primii oameni moderni, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca. Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul original provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului t
Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă
Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n
Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie
Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''
CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis
Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva
O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.
Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise
Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,
Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare
Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.
Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată
Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori
Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis
Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun
Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din
Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești
Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing
VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu
Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.
Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian
Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.
Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești
Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru