Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Interne
Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Jandarmeriei
Bună seara tuturor, domnilor secretari de stat, domnilor inspectori generali, domnilor directori, șefi de armă, domnilor comandanți, dragi invitați din țară, din alte instituții, de peste hotare, doamnelor și domnilor! Sunt extrem de fericit să putem fi astăzi împreună, să ne bucurăm împreună, într-un moment important pentru Jandarmeria Română, pentru Ministerul Afacerilor Interne și, îndrăznesc să spun, pentru România.
Mi-am pregătit, desigur, un discurs extrem de serios, împreună cu colegii de la departamentul de comunicare, dar sunt încurajat de atmosferă și de foaierul și lăcașul acesta de cultură, de ocazia mai puțin oficioasă, să încep mai puțin ministerial acest discurs. E adevărat, vin și de la Parlament și sunt conectat încă la un anumit tip de atmosferă.
Mi-am adus aminte și aș vrea să împărtășesc cu dumneavoastră, să evoc o discuție pe care am avut-o imediat după ce am acceptat, am preluat mandatul de ministru al Afacerilor Interne, discuție cu un coleg, fost ministru de-al dumneavoastră - nu precedentul, celălalt, mai în spate - extrem de mucalit și de glumeț în felul lui, care mi-a spus direct Ai ajuns ministru de Interne, ai încurcat-o! și am întrebat De ce? - Păi o să vezi tu, că acolo, la Interne, sunt mai multe arme. Șansele de a avea probleme într-o zi sunt imense. Dacă n-ai la Poliție o problemă, ai una la pompieri. Dacă n-ai la pompieri, ai una la Jandarmerie! Dacă n-ai una la Jandarmerie, ai una la DGPI și așa mai departe. Și atunci i-am spus Dar dacă ai într-o zi probleme cu toate armele? Ce se întâmplă? Colegul meu a rămas puțin pe gânduri, s-a uitat la mine și a zis Domnule, la asta nu m-am gândit niciodată! Se vede că vii de la Justiție! Numai acolo aveți probleme cu toate odată! Și eu veneam atunci după o perioadă în care traversasem, împreună cu colegii de la Justiție, mai multe momente.
Adevărul este că după doi ani de zile, pot să spun că este invers. Ministerul Afacerilor Interne nu este o capcană pentru cine vrea să muncească și să-și dedice, în felul dumneavoastră, energia pentru cetățean și pentru tricolor. Este chiar o șansă, și am și privit lucrurile de a avea, dacă nu în fiecare zi, măcar în fiecare săptămână, un succes cu fiecare dintre armele ministerului. Și cel puțin în ultimul an, anul precedent, care a fost ceva mai dificil până ne-am intrat într-un oarecare ritm, ne-am redirecționat acțiunile pe anumite priorități. Anul precedent a fost un an extrem de bun și de important pentru Ministerul Afacerilor Interne.
Pot să spun, cu rugămintea de a fi verificat de cei care nu cred din afara ministerului, că cei din minister știu cum stau lucrurile, că ne-am îndeplinit toate obiectivele, pe toate armele, pe toate categoriile de acțiune și de linii de muncă, fără să spun prin asta că totul este perfect sau că nu avem lucruri de făcut. Mai avem foarte multe lucruri de făcut.
Dar astăzi este un moment aniversar și dacă felul în care noi muncim și complexitatea activității ministerului oferă unui ministru o șansă extraordinară de a se simți în același timp și polițist, și alături de jandarmi, și de pompieri, și de toți ceilalți, polițiști de Frontieră, lucrători din DGPI, DGA, IGI și așa mai departe, toate armele și compartimentele ministerului, am să cer îngăduința polițiștilor, pompierilor, polițiștilor de frontieră de a nu mă simți astăzi altceva decât jandarm. Am să cer îngăduința chiar și adversarilor mei și ai noștri, de a nu mă simți azi de niciun fel, cum nu mă simt de altfel nicio clipă, nici milițian, nici altfel. Astăzi sunt jandarm și vă rog pe toți să vă simțiți pentru o clipă astăzi jandarmi ai Ministerului Afacerilor Interne, jandarmi ai României.
Aniversăm împreună 175 de ani de istorie. Sunt 175 de ani de provocări, 175 de ani de muncă plină de sacrificiu în slujba cetățenilor, a patriei și a tricolorului. Sunt 175 de ani de istorie densă, încărcată, încărcată de jertfe, încărcată de încercări, de perfecționare, de reformă, de pași înapoi și pași înainte, de momente tensionate și momente fericite. Sunt 175 de ani care și-au pus amprenta asupra Jandarmeriei, așa cum anii își pun amprenta asupra unui om, dar și-au pus-o într-un mod pozitiv, și-au pus-o într-un mod frumos.
Jandarmeria Română astăzi este o instituție fundamentală a Ministerului Afacerilor Interne, este o instituție fundamentală a statului român, este o instituție cheie pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, este o instituție cheie pentru liniștea publică și pentru apărarea Patriei. Este o instituție fanion, care poate fi dată exemplu și este luată exemplu dincolo de hotarele țării, în alte state, în alte ministere de afaceri interne, care recunosc acest lucru, valoarea și performanța Jandarmeriei Române.
An de an sunt zeci de mii de provocări, adunări publice mai mici, mai mari, de la câteva sute de persoane până la zeci de mii de persoane - festivaluri, manifestări sportive, manifestări politice, evenimente în care oamenii se adună să sărbătorească sau se adună să protesteze, se adună bucuroși sau se adună supărați. În fiecare din aceste împrejurări, dumneavoastră sunteți un reper. Sunteți un reper de calm, de siguranță, de stăpânire de sine, sunteți legea și un exemplu pentru toți cei care vor să rămână în marginile legii. Sunteți pavăza dintre viața normală și dezordine și între viață, pur și simplu, și neființă, câteodată.
Am fost mândru să constat că anul trecut nu ați avut niciun fel de incident care să nu poată fi gestionat. Cetățenii au venit și au plecat de la aceste adunări pe care le evoc, zeci de mii, așa cum s-au deplasat la ele, fără să fie vătămați, fără să fie răniți, întorcându-se întotdeauna acasă, în mijlocul familiei și putând să-și reia mai departe cursul vieții a doua zi. Poate părea banal, dar este esențial, este fundamental. Nu în multe meserii se întâmplă acest lucru, să ai în responsabilitate, în mâinile tale, siguranța, viața, integritatea fizică a cetățenilor strânși laolaltă într-un număr atât de mare, să ai în mână responsabilitatea, nu numai pentru cei care se adună și își exprimă sentimente sau opinii, ci și responsabilitatea pentru cei care rămân afara acestora. Și unii și alții sunt cetățeni, și unii și alții au drepturi, și unii și alții au dreptul fundamental de a depăși astfel de momente, fără niciun fel de vătămări în libertățile lor sau chiar în dreptul lor fundamental la viață și la integritate fizică.
Am fost mândru să constat cum ați știut să gestionați cu înțelepciune momente tensionate, unele au fost chiar recent desfășurate, cum ați știut să vă controlați forța de intervenție pe care o puteați dezlănțui oricând și rezolva legal, dar într-o manieră mai dură, un incident sau altul. Dar s-a dovedit că nu sunteți doar o forță, sunteți o forță înțeleaptă, sunteți o forță matură, sunteți o forță responsabilă, care știe să și dialogheze, să și negocieze, să și medieze, să și tempereze, astfel încât cei care într-un moment sau altul sunt mai înfierbântați, mai impulsionați și pierd controlul rațiunii, să aibă timpul necesar să-și revină și să se comporte așa cum trebuie să ne comportăm cu toții în astfel de momente.
Vreau să vă asigur că, deși în virtutea atribuțiilor, așa cum nu pot fi și nu trebuie să fiu prezent în operațiuni procedurale polițienești sau la intervenții ale pompierilor, or fizic să exercit atribuții pe graniță cu Poliția de Frontieră, tot așa nu pot fi nici alături de dumneavoastră în acele momente complicate. Dar vă asigur că niciodată, niciodată nu trec astfel de momente fără să mă gândesc la ele, fără să fiu atent la ele, fără să aștept și eu cu sufletul la gură uneori să văd ce se întâmplă, dar întotdeauna am certitudinea că știți ce faceți.
Vreau să fiți încredințați că în acele momente când vă e cel mai greu, când poate vă chinuie îndoiala, să știți că sunt alături de dumneavoastră! Sunt acolo cu dumneavoastră și cu mintea, și cu sufletul! Și să aveți credința întotdeauna că veți depăși și vom depăși împreună astfel de momente și informez, în același timp, am făcut-o de multe ori prin intermediul comandantului dumneavoastră.
Primesc, după astfel de evenimente, felicitări de la oameni care nu au atribuțiuni în stat, nu au funcții publice, nu sunt parlamentari, dar sunt pur și simplu cunoștințe, prieteni, persoane particulare care spun Bravo! jandarmilor. Mulțumim!
Astăzi vă spun și eu Bravo! Mulțumim!
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].