logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Ediţia aniversară a volumului "Inteligenţa materiei" - 40 de ani de la prima publicare, la SMArtFest Borsec

Image

Medicul şi scriitorul Dumitru Constantin Dulcan a lansat, vineri, în cadrul conferinţei "Conştiinţa", în prima zi a SMArtFest, ediţia aniversară a volumului "Inteligenţa materiei", la 40 de ani de la apariţia cărţii.

"Prima ediţie a fost în urmă cu 40 de ani, un fenomen foarte rar. Orice carte este ca şi omul, are un moment de naştere, un apogeu, după care coboară şi rămâne undeva într-un colţ de bibliotecă, prăfuită ori ba. Iar această carte de 40 de ani este în continuă solicitare, deşi am scris multe altele, dar asta a rămas pe primul loc al interesului public (...) Era o carte scrisă foarte ambiţios, un fel de epopee a istoriei umane. Ulterior s-a scris mult, dar pe fragmente, dar aceasta era o carte în care se putea găsi de la A la Z. Recunosc că şi eu am fost mirat că a avut aşa o longevitate şi acum se vinde cel mai bine dintre cărţile mele", a declarat, pentru AGERPRES, Dumitru Constantin Dulcan.

 

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO


"Inteligenţa materiei", ajunsă la ediţia a IV-a, a apărut la editura clujeană Şcoala Ardeleană, iar autorul afirmă că a adăugit-o şi a adus-o la zi, din respect pentru cititori.

"După 90, cartea a fost rescrisă, iar acum sunt la a patra ediţie. Din respect pentru cititori nu poţi să vii cu lucrurile vechi şi să le dai drept noutăţi. Şi atunci toate lucrurile pe care le-am comentat la vremea când a apărut fiecare ediţie, le-am dus la zi cu noutăţi apărute pe domeniul acesta, concepte noi, idei noi, pentru că asta înseamnă respectul pentru cititor. Omul cumpără cartea în ideea că găseşte nişte informaţii noi. Deci în toate ediţiile în care a apărut cartea am spus ce a rămas clasic şi ce se adaugă la toată povestea sau ce se schimbă, pentru că asta înseamnă de fapt să fii în pas cu cultura unei ţări, să-i dai cititorului exact ceea ce are nevoie", a arătat Dulcan.

 



Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO


Cartea a fost tradusă recent în engleză şi franceză, urmând să fie traduse şi alte cărţi ale lui Dumitru Constantin Dulcan.

"Cartea 'Inteligenţa materiei' a fost tradusă (...) Aşa a ajuns cartea mea şi la Neale Donald Walsch, cel care a scris 'Conversaţii cu Dumnezeu'. A scris o scrisoare foarte laudativă. Dar cel mai plăcut elogiu pe care l-a făcut Neale a fost că a găsit în cartea mea foarte multe idei pe care şi el le-a primit pe calea revelaţiei. Când le-am scris, nu ştiam eu că aceasta e revelaţie şi că sunt în ton cu ce a scris Neale Donald Walsch. Pur şi simplu gândeam, căutam. De obicei scriam la Sinaia, unde puritatea aerului, bogăţia de oxigen e cu totul alta decât în Bucureşti, ca dovadă că un capitol în Bucureşti putea să îmi ia o săptămână sau două, în timp ce acolo scriam într-o zi. E mare diferenţă. Şi este evident că la vremea când am început eu această carte, cam prin 1977, în 1981 am lansat-o, la noi pătrundeau foarte puţine cărţi. Cartea, cel puţin în prima ediţie şi a doua, a fost mult mai multă intuiţie decât informare", a precizat Dumitru Constantin Dulcan.

 



Scriitorul a arătat că ideea pentru a scrie "Inteligenţa materiei" i-a venit în timp ce era la o şedinţă cu părinţii, la şcoala la care învăţa fiul său.

 

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO


"Asta se întâmpla în 1976-1977 şi, plictisindu-mă, aveam o agendă la mine şi mi-a venit în cap ideea să scriu o carte despre primul cuvânt, prima informaţie în geneza universului până în momentul în care discutăm despre complexitatea funcţională a creierului uman. Eram foarte tânăr, când ai 36 de ani vrei să-ţi arăţi puterea, capacitatea, vrei să realizezi ceva demn, frumos, util, să rămână după tine. Toată viaţa mea am studiat, am citit şi mi-am făcut o cultură extrem de sistematizată, adică nu am citit la voia întâmplării. La vremea aceea nicăieri nu se scrisese o carte ca aceasta, să înceapă de la prima undă de lumină a Universului, până la complexitatea funcţională a creierului uman. A fost o provocare a mea şi am reuşit, zic eu, prin faptul că a avut un succes extraordinar la toate categoriile sociale. Toată lumea îmi cerea autografe, de la profesorii de teologie până la toate vârfurile culturii româneşti", îşi aminteşte Dulcan.

În cadrul SMArtFest, profesorul doctor Dumitru Constantin Dulcan va aborda, sâmbătă, subiectul vindecării accesând puterile subconştientului.

 

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO


SMArtFest este un eveniment multicultural care desfăşoară la Borsec până duminică, iar alături de Dumitru Constantin Dulcan, în calitate de lector, se regăseşte şi actriţa Maia Morgenstern.

Festivalul a început, vineri, cu spectacole de artă vizuală, despre care organizatorii spun că au rolul de a încetini dinamismul cotidian, "reducându-l la a simţi aici şi acum" şi a fost difuzat filmul documentar care a obţinut cele mai multe voturi din partea publicului la TIFF, "Regele Mihai: drumul către casă".

 

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO


De asemenea, la SMArtFest 2022 vor fi susţinute peste 30 de ateliere şi conferinţe tematice ce vor trata teme actuale şi de mare interes din sfera cunoaşterii, a muzicii şi a artei.

Între participanţi se vor regăsi sculptorul Daniel Leş, autorul austriac de bestseller, Bernhard Moestl, campionul paralimpic Carol-Eduard Novak, ministru al Sportului, The Motans, Republic, EMAA, Manuel Riva şi 4S Street. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) SMART FEST/facebook.com

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 03-04-2025 11:05

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar

Cultura - Media 03-04-2025 10:21

Buzău/Replică după incisivul de 1,2 metri al unui mamut, descoperit recent într-o ravenă, realizată de elevi

Elevii Liceului de Arte 'Margareta Sterian' Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după incisivul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primii oameni moderni, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca. Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul original provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului t

Cultura - Media 02-04-2025 22:06

Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă

Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n

Cultura - Media 02-04-2025 19:51

Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie

Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''

Cultura - Media 02-04-2025 18:34

CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis

Cultura - Media 02-04-2025 17:42

Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva

O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.

Cultura - Media 02-04-2025 17:37

Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise

Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,

Cultura - Media 02-04-2025 17:21

Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare

Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.

Cultura - Media 02-04-2025 15:42

Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată

Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori

Cultura - Media 02-04-2025 14:26

Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis

Cultura - Media 02-04-2025 14:22

Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din

Cultura - Media 02-04-2025 14:08

Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești

Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing

Cultura - Media 02-04-2025 13:32

VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu

Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.  

Cultura - Media 02-04-2025 08:43

Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian

Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.

Cultura - Media 01-04-2025 20:49

Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești

Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru