logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Ediţia aniversară a volumului "Inteligenţa materiei" - 40 de ani de la prima publicare, la SMArtFest Borsec

Image

Medicul şi scriitorul Dumitru Constantin Dulcan a lansat, vineri, în cadrul conferinţei "Conştiinţa", în prima zi a SMArtFest, ediţia aniversară a volumului "Inteligenţa materiei", la 40 de ani de la apariţia cărţii.

"Prima ediţie a fost în urmă cu 40 de ani, un fenomen foarte rar. Orice carte este ca şi omul, are un moment de naştere, un apogeu, după care coboară şi rămâne undeva într-un colţ de bibliotecă, prăfuită ori ba. Iar această carte de 40 de ani este în continuă solicitare, deşi am scris multe altele, dar asta a rămas pe primul loc al interesului public (...) Era o carte scrisă foarte ambiţios, un fel de epopee a istoriei umane. Ulterior s-a scris mult, dar pe fragmente, dar aceasta era o carte în care se putea găsi de la A la Z. Recunosc că şi eu am fost mirat că a avut aşa o longevitate şi acum se vinde cel mai bine dintre cărţile mele", a declarat, pentru AGERPRES, Dumitru Constantin Dulcan.

 

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO


"Inteligenţa materiei", ajunsă la ediţia a IV-a, a apărut la editura clujeană Şcoala Ardeleană, iar autorul afirmă că a adăugit-o şi a adus-o la zi, din respect pentru cititori.

"După 90, cartea a fost rescrisă, iar acum sunt la a patra ediţie. Din respect pentru cititori nu poţi să vii cu lucrurile vechi şi să le dai drept noutăţi. Şi atunci toate lucrurile pe care le-am comentat la vremea când a apărut fiecare ediţie, le-am dus la zi cu noutăţi apărute pe domeniul acesta, concepte noi, idei noi, pentru că asta înseamnă respectul pentru cititor. Omul cumpără cartea în ideea că găseşte nişte informaţii noi. Deci în toate ediţiile în care a apărut cartea am spus ce a rămas clasic şi ce se adaugă la toată povestea sau ce se schimbă, pentru că asta înseamnă de fapt să fii în pas cu cultura unei ţări, să-i dai cititorului exact ceea ce are nevoie", a arătat Dulcan.

 



Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO


Cartea a fost tradusă recent în engleză şi franceză, urmând să fie traduse şi alte cărţi ale lui Dumitru Constantin Dulcan.

"Cartea 'Inteligenţa materiei' a fost tradusă (...) Aşa a ajuns cartea mea şi la Neale Donald Walsch, cel care a scris 'Conversaţii cu Dumnezeu'. A scris o scrisoare foarte laudativă. Dar cel mai plăcut elogiu pe care l-a făcut Neale a fost că a găsit în cartea mea foarte multe idei pe care şi el le-a primit pe calea revelaţiei. Când le-am scris, nu ştiam eu că aceasta e revelaţie şi că sunt în ton cu ce a scris Neale Donald Walsch. Pur şi simplu gândeam, căutam. De obicei scriam la Sinaia, unde puritatea aerului, bogăţia de oxigen e cu totul alta decât în Bucureşti, ca dovadă că un capitol în Bucureşti putea să îmi ia o săptămână sau două, în timp ce acolo scriam într-o zi. E mare diferenţă. Şi este evident că la vremea când am început eu această carte, cam prin 1977, în 1981 am lansat-o, la noi pătrundeau foarte puţine cărţi. Cartea, cel puţin în prima ediţie şi a doua, a fost mult mai multă intuiţie decât informare", a precizat Dumitru Constantin Dulcan.

 



Scriitorul a arătat că ideea pentru a scrie "Inteligenţa materiei" i-a venit în timp ce era la o şedinţă cu părinţii, la şcoala la care învăţa fiul său.

 

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO


"Asta se întâmpla în 1976-1977 şi, plictisindu-mă, aveam o agendă la mine şi mi-a venit în cap ideea să scriu o carte despre primul cuvânt, prima informaţie în geneza universului până în momentul în care discutăm despre complexitatea funcţională a creierului uman. Eram foarte tânăr, când ai 36 de ani vrei să-ţi arăţi puterea, capacitatea, vrei să realizezi ceva demn, frumos, util, să rămână după tine. Toată viaţa mea am studiat, am citit şi mi-am făcut o cultură extrem de sistematizată, adică nu am citit la voia întâmplării. La vremea aceea nicăieri nu se scrisese o carte ca aceasta, să înceapă de la prima undă de lumină a Universului, până la complexitatea funcţională a creierului uman. A fost o provocare a mea şi am reuşit, zic eu, prin faptul că a avut un succes extraordinar la toate categoriile sociale. Toată lumea îmi cerea autografe, de la profesorii de teologie până la toate vârfurile culturii româneşti", îşi aminteşte Dulcan.

În cadrul SMArtFest, profesorul doctor Dumitru Constantin Dulcan va aborda, sâmbătă, subiectul vindecării accesând puterile subconştientului.

 

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO


SMArtFest este un eveniment multicultural care desfăşoară la Borsec până duminică, iar alături de Dumitru Constantin Dulcan, în calitate de lector, se regăseşte şi actriţa Maia Morgenstern.

Festivalul a început, vineri, cu spectacole de artă vizuală, despre care organizatorii spun că au rolul de a încetini dinamismul cotidian, "reducându-l la a simţi aici şi acum" şi a fost difuzat filmul documentar care a obţinut cele mai multe voturi din partea publicului la TIFF, "Regele Mihai: drumul către casă".

 

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES FOTO


De asemenea, la SMArtFest 2022 vor fi susţinute peste 30 de ateliere şi conferinţe tematice ce vor trata teme actuale şi de mare interes din sfera cunoaşterii, a muzicii şi a artei.

Între participanţi se vor regăsi sculptorul Daniel Leş, autorul austriac de bestseller, Bernhard Moestl, campionul paralimpic Carol-Eduard Novak, ministru al Sportului, The Motans, Republic, EMAA, Manuel Riva şi 4S Street. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) SMART FEST/facebook.com

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 22-02-2025 15:10

Conferința 'Jeudis de la Francophonie' - la Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I'

Studenți francofoni veniți din peste 30 de țări pentru a-și desfășura studiile în România, reprezentanți ai mediului diplomatic, vorbitori de limbă franceză și cadre didactice au luat parte la prima conferință din acest an din seria 'Jeudis de la Francophonie', desfășurată, în această săptămână, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare

Cultura - Media 22-02-2025 13:01

Sesiune extraordinară a academiilor franceză și română, desfășurată la Paris

O sesiune extraordinară a academiilor franceză și română, prin care a fost marcată împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice româno-franceze, a avut loc, săptămâna aceasta, la Institut de France din Paris. Ședința, cu tema 'Sapere aude' ('Îndrăznește să cunoști'), la care a fost prezent secretarul de stat pent

Cultura - Media 21-02-2025 15:37

Intotero: Limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități, riscând să se piardă, dacă nu este transmisă în familie și școală. 'Lucian Blaga spunea că 'Limba este întâiul mare poem al unui popor' . Prin ea ne exprimăm tradițiile,

Cultura - Media 21-02-2025 14:54

Constanța: Ministrul Afacerilor Externe al Confederației Elvețiene și autoritățile locale au marcat Ziua Internațională a Limbilor Materne

Șeful Departamentului Federal al Afacerilor Externe (DFAE) al Elveției, Ignazio Cassis, a marcat vineri, la Constanța, Ziua Internațională a Limbilor Materne, alături de reprezentanții administrației locale. Potrivit Primăriei Constanța, scopul principal al vizitei în România a ministrului Afacerilor Externe al Confederației Elveți

Cultura - Media 21-02-2025 12:49

ICR: Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România la Festivalul Internațional de Literatură Odesa

Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia, la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură Odesa (ILO), devenit itinerant ca urmare a războiului din Ucraina. Ediția ILO 2025 are loc în Polonia, în perioada perioada 22 - 28 februarie, și transformă Palatul Potoc

Cultura - Media 21-02-2025 10:39

CNA: 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme, în ultimele șase luni

Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat, vineri, că a emis, în ultimele șase luni, 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme. 'Impactul acestor ordine de eliminare se ridică la 25.012.073 de vizualizări ale materialelor audiovizuale eliminate de pe platformele online foarte mari (VLOPs), vizând YouTube, Faceboo

Cultura - Media 21-02-2025 10:19

Olt: Casa Memorială Iancu Jianu, reamenajată cu obiecte specifice unei cule boierești

Casa Memorială Iancu Jianu din Caracal, imobil a cărui reabilitare a fost finalizată la sfârșitul anului trecut după o perioadă de 15 ani în care a fost închisă pentru lucrări, este reamenajată cu obiecte specifice unei cule boierești și este pregătită pentru a fi redeschisă publicului în acest an, potrivit primarului municipiului Caracal, Ion

Cultura - Media 21-02-2025 09:15

REPORTAJ/Vaslui: 'Cămăși noi, cusute după modele vechi' - proiectul care arată frumusețea portului popular

Muzeul Județean 'Ștefan cel Mare' Vaslui a organizat, în sala expoziției de bază a Secției de Etnografie, șezătoarea 'Cămăși noi, cusute după modele vechi', proiect ce vorbește despre frumusețea portului tradițional și își propune să scoată la lumină piese vestimentare autentice, care să fie reproduse cu ajutorul unor meșteri populari pasionați.

Cultura - Media 21-02-2025 08:40

Irina Rimes, Alina Eremia și trupa Alternosfera concertează vineri în Capitală

Irina Rimes, la Sala Palatului, Alina Eremia, la Sala Luceafărul, și formația Alternosfera, la Arenele Romane, vor susține, vineri, concerte în Capitală. Irina Rimes revine la Sala Palatului cu conceptul ei muzical 'Sufrageria Irinei' în care va prezenta unele dintre cele mai apreciate melodii din discografia sa. 'Î

Cultura - Media 20-02-2025 20:47

Bihor: Filarmonica de Stat din Oradea a vândut cu 14 % mai multe bilete în 2024 față de anul anterior

Filarmonica de Stat din Oradea a încheiat anul 2024 cu un număr de 98 de concerte susținute, dintre care 35 sold-out, fiind atrași 56.339 de spectatori, cu 7% mai mulți ca în 2023, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Consiliul Județean (CJ) Bihor. De asemenea, a crescut și numărul biletelor vândute a cre

Culte 20-02-2025 16:59

Mureș: Călugărița Maria Rodica, în vârstă de 109 ani, a primit o distincție de onoare din partea prefectului

Prefectul județului Mureș, Ovidiu Butuc, i-a acordat, joi, o distincție de onoare călugăriței Maria Rodica din Sighișoara, care urmează să împlinească vârsta de 109 ani. 'Sora Maria Rodica este un exemplu de viață și sfințenie. Oameni ca domnia sa sunt din ce în ce mai rari în lumea noastră, motiv pentru care am con

Cultura - Media 20-02-2025 15:56

Spectacolul 'Hansel și Gretel' - premieră la Opera Comică pentru Copii, pe 8 și 9 martie

Spectacolul 'Hansel și Gretel', celebra operă a compozitorului german Engelbert Humperdinck, în regia lui Cristian Mihăilescu, va avea premiera oficială, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, pe 8 și 9 martie. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, premiera oficială va fi precedată de avanpremier

Cultura - Media 20-02-2025 15:10

Hunedoara: Restaurarea Castelului Corvinilor continuă în perioada frigului în spațiile interioare

Restaurarea Castelului Corvinilor din municipiul Hunedoara continuă în perioada zilelor foarte reci în spațiile interioare ale acestuia, fiind vizate cu prioritate podul Capelei și podul Sălii Dietei, a informat joi primarul Dan Bobouțanu. Intervențiile sunt posibile datorită unui al doilea mare proiect de restaurare-conservare pen

Cultura - Media 20-02-2025 14:46

Cluj: Muzeul Etnografic al Transilvaniei a achiziționat cea mai mare colecție de mărțișoare din România

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) din Cluj-Napoca anunță că a achiziționat cea mai mare colecție de mărțișoare din România, care cuprinde peste 5.200 de piese și care au fost adunate de clujeanca Ingeborg Marta Bogdan. 'Cea mai mare colecție de mărțișoare din România, în patrimoniul MET. Muzeul Etnografic al Transi

Cultura - Media 20-02-2025 14:06

Alba: Mărțișoare 'cu istorie', din perioada 1879-1940, expuse la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

Unele dintre cele mai vechi mărțișoare datate din România vor putea fi admirate la Alba Iulia, în cadrul expoziției temporare 'Mărțișoare cu istorie, 1879-1940', potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES de către Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei. Considerată de organizatori 'o veritabilă incursiune î